25.5.2024 | Svátek má Viola


Diskuse k článku

ESEJ: Stát jako firma s parlamentní stafáží

Zdá se, že česká společnost je rozštěpena podle řady dělítek (zdaleka nejen v otázce uprchlíků), ale patrně nejvíc ji dnes rozděluje názor na úlohu politických stran.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 15.10.2016 0:14

Nevím

nejsem přes to guru, ale mám dojem, že autor směšuje dvě věci - metodu, jak řídit a způsob, jak získat řiditele, co by řídili.

Jsou-li řiditelé demokraticky voleni, pak nechť řídí stát jako firmu - efektivně, bez korupce, přesměrování a zlodějen politice vlastních, bez partikulárních stranických zájmů a bez toho, aby byli zezadu řízeni všelikými kmotry. S osobní odpovědností za své činy. Tak, aby z jejich řízení měla prospěch firma (stát) a zákazníci (občané), nikoliv primárně oni sami, stranické sekretariáty a ti hoši, co s nimi mluví.

Zatím demokraticky získáváme převážně řiditele neschopné, postrádající odbornost, úplatné, stranicky hašteřivé a myslící hlavně na to, aby byli znovu zvoleni. Řiditele zavázané nikoliv občanům a státu, nýbrž rodné straně, co je na kandidátku vypsala a funkci jim dohodila, ředitele, kteří nemají strategické vize myslíce v horizontu toliko čtyř let mezi volbami, přičemž poslední dva roky nesmějí udělat nic, co by snížilo preference, ať by to bylo jakkoliv žádoucí, potřebné, ba přímo nezbytné. Takhle se samozřejmě prosperující firma neřídí, takhle se řídí firma vedená ke krachu; akorát že stát zkrachovat jako firma nemůže.

P. Skřivan 14.10.2016 18:30

Řekl bych,

že hlavní příčinou nedůvěry ke stranám není nějaká nepolitická politika, ale prostě to, že na kampaň kradou ze zakázek a všech možných dalších zdrojů (např. lidí strany zaměstnaných za peníze státu, kteří reálně pracují pro stranu, nesmyslných odměn, atd.).

Všichni to vědí a kdo chce, si to může zjistit. Tak jak takovým politikům věřit, když víme, že dělají ve velkém to, co Fero v supermarketu ?

Vždyť ty triky s cenou, kvalifikačními podmínkami, apod., jsou tak profláknuté ... .

Samozřejmě asi vrcholná kvalita je software, který je jinak zdarma, ale který si třeba státní organizace za milion koupí ... . :-) Super, ne ? :-)

Pak přijde Babiš, který alespoň umí podnikat a vypadá málem jak spasitel, přestože pracoval pro PZO, takže je to vlastně bolševik a na vazby na KGB bych se raději ani neptal, protože ti na ty schopnější měli nos ... .

M. Bílý 14.10.2016 17:56

Stát se nedá řídit jako firma

Stát se nedá řídit jako firma. Plyne to z teorie obecných systémů Ludwiga von Bertalanffyho, který došel k názoru, že systémy složitější nelze za účelem jejich řízení redukovat na systémy jednodušší. Tento názor je obecně uznáván a za celých zhruba padesát let od jeho vyslovení nebyl zpochybněn.

P. Skřivan 14.10.2016 18:34

Re: Stát se nedá řídit jako firma

Řekl bych, že to bylo myšleno s nadsázkou v tom smyslu, že je třeba koukat na procesy, zajímat se o náklady, apod. Čili o žádné systémy nejde. Spíš jde o to, že úředníci a kalkulačka se mají rádi jen, když jde o jejich odměny nebo plat. Když se podíváte na to, jaké někdy Finanční úřad vynaloží náklady na získání 500 Kč, tak by Vás mohlo i trefit ... .

J. Kyselková 14.10.2016 15:26

Nevím, pane historiku,

proč přisuzujete zásluhy o model demokracie volbou politických stran - Václavu Klausovi jen "se skřípěním zubů" ? Velmi důkladně probíráte i modely Václava Havla "občanské společnosti" a pana Babiše "firmu-fabriku".

Byly problémy, ano, protože Václav Klaus je bytostný demokrat, pragmatik nikoliv vladař, ale dal republice dobrý základ.

P. Skřivan 14.10.2016 18:40

Re: Nevím, pane historiku,

Václav Havel za to asi moc nemůže, protože to byl víceméně jen maskot sametového převratu (revoluce to určitě nebyla). Už před převratem na jeho ikonizaci pracovala i socialistická ČST, takže to nebude jen tak. Ti moc dobře věděli, co tam chtějí pouštět.

Václav Klaus zcela jistě není a nebyl demokrat, už vůbec ne bytostný. Právě on je jedním z klíčových autorů neprůhledné privatizace, přesněji rozkradení, které zajistilo přetavení moci politické, v moc ekonomickou, čímž komunisti nejen neviseli na lucernách, což by v řadě případů zasloužili, ale stále nám vládnou ... .

J. Kanioková 14.10.2016 19:15

Přesně, souhlas..

V. Němec 14.10.2016 10:16

Do

každého kraje jednoho Baťu a je po problémech.

F. Kusák 14.10.2016 11:24

Re: Do

No možná, ale ten by jistě řídil kraj jako firmu. Mně nevadí, když v politice jsou bohatí lidé, na které je vidět daleko lépe, než na ty, co stojí mimo politiku, ale tahají za nitky. Jen prosťáček si myslí, že do politiky budou přicházet ideální lidé, kteří budou dokonale pracovat za minimální příjem. Každý z politiků má své zájmy a ti jsou pro ně určující. Vzpomeňme, na co dojela ODS a s čím má principiální problémy ČSSD. Jsou to vazby na "podnikatelskou" lobby. A každý přicházející politik je něco jako profesionální sportovec. Jeho kariéra je časově vymezena. A tak se podle toho chová. Není to ani bezcharakterní ani nenormální. Je to lidské. A pokud odvádí profesionální výkony (zdůrazňuji), nevadí mně to.

K. Janyška 14.10.2016 9:50

Žádná česká společnost, coby jednotně jednající osoba,

neexistuje. Je jen český spontánní řád lidské interakce... Dzp.

J. Schwarz 14.10.2016 9:03

Plácáte

nesmysly. Stát není firma ale jako firma se dá řídit. Občané nejsou zaměstnanci státu, ale zákazníci a jen někteří z nich jsou zároveň zaměstnanci. Nechápu, proč by se vedení státu nemělo starat o jeho efektivitu stejně jako vedení firmy o efektivitu firmy. Firma existuje aby přinášela zisk majitelům prostřednictvím hodnoty přinášené zákazníkům, ne proto aby si její zaměstnanci žili jako prasata v žitě. Podmínky pro zaměstnance se vždy odvíjely od vnějších okolností tak, aby firmě / majitelům / přinášeli co nejvyšší zisk. Tedy jiné pro kopáče někde v Číně a jiné pro IT odborníky v Kalifornii. Kopáč, kterému by byla poskytnuta "kalifornská volnost" by nebyl motivován k práci 16 hodin denně ale nejspíš by si lehl pod strom a nedělal nic. Kalifornský programátor by zase v postavení nádeníka zřejmě nic světoborného nevymyslel ani nenaprogramoval...

M. Prokop 14.10.2016 9:05

Re: Plácáte

Vy o koze, autor o voze. Nejde o efektivitu, jde o výběr vedení.

Pokud už by stát byl přirovnáván k firmě, tak spíše k družstvu.

V něm si můžete představenstvo co člen volit. Ve firmě ne.

J. Schwarz 14.10.2016 9:28

Re: Plácáte

Člen družstva v tom družstvu nejspíš i pracuje. Ve firmě máte akcionáře a ti si taky vybírají vedení, nejen členové družstva. Některý z akcionářů může být i zaměstnancem, nebývá to ale pravidlem a v práci je s ním zacházeno stejně jako s každým jiným zaměstnancem. Jeho benefity se odvíjejí od podílu na firmě a na její úspěšnosti. Vaše představa že každý je zaměstnancem státu je směšná.

K. Janyška 14.10.2016 9:52

Re: Plácáte

Máte v tom zmatek. Stát a vláda jsou dvě rozdílné věci. Stát je neosobní technickou strukturou a vláda jeho údržbářskou četou, dohlížejécí na jeho pokud možno nezchybný chod... Dzp.

M. Prokop 14.10.2016 9:01

Ano.

Ne ANO. :-P

P. Rudolf 14.10.2016 8:04

Mnoho slov o ničem

Nevím autore jaký jste historik (nikdy jsem o vás totiž neslyšel), ale politolog jste mizerný.

Všichni přece víme, že základním stavebním kamenem oslovení potenciálního voliče je zkratka. Jak v případě "řídit stát jako firmu" či "parlament je žvanírna" o takovou zkratku evidentně šlo. A volič jí, jak vidno už ve druhých, po sobě jdoucích volbách, porozuměl. Neb moc dobře ví, že stát tady zatím skutečně efektivně hospodařit (jako každá úspěšná firma) neumí. A že je parlament žvanírna netřeba ani zmiňovat. Špatně by to bylo až tehdy, kdyby ANO začalo skutečně podnikat zákonné kroky k tomu, aby se stát řídil pravidly firmy, či kdyby začalo ústavně omezovat svobodu projevu v parlamentu. Nic takového ale nehrozí, respektive, nic tomu nenaznačuje.

A i u toho Havla se totálně mýlíte. Tady už ale selháváte i jako historik. Není nic snažšího si vyhledat či jinak zjistit, jak to Havel s tou "nedůvěrou" k polickým stranám myslel. Jemu totiž šlo o to, aby v zemi vznikla (podobně jako na Západě) sebevědomá občanská společnost, kterà bude politiky lépe kontrolovat a mnoho funkcí státu převezme sama. A největším odpůrcem občanské společnosti byl v té době v Česku bytostný antidemokrat Klaus. Neb každý diktátor potřebuje především to, aby se moc netříštila a byla (ideálně) soustředěna do jedněch rukou. Bohužel má dnes Klaus na Hradě zdatného myšlenkového souputníka.

Doučit!

V. Braun 14.10.2016 2:41

Nedůvěru ke stranám zaseli straníci

Tak podle autora za nedůvěru k tradičním stranám může nepolitická politika. Podle mého názoru mohou za nedůvěru k tradičním stranám shlavně straníci. Pro mne byla první velká rána důvěryhodnosti zavedených stran opoziční smlouva a od té doby to jen pokračuje. Což neznamená, že bych byl voličem ANO, protože to pokračuje v nastoleném trendu, jen s jinou hlavičkou.

K. Filek 14.10.2016 6:14

Re: Nedůvěru ke stranám zaseli straníci

Kdyby nebylo opoziční smlouvy tak nemáte o čem psát.Tento článek je o něčem jiném.Pokud někdo chce vést stát jako firmu tak nemůže být demokrat,ale autokrat.To Babiš je.On by ke svému vládnutí nepotřeboval parlament.Ve firmě se přikazuje,ale moc se o příkazech nedebatuje.To už by bylo lepší království s osvíceným panovníkem.

M. Prokop 14.10.2016 9:07

Re: Nedůvěru ke stranám zaseli straníci

Zajímavé, kolik lidí to nepochopí (u Rudolfa Hofmanoviče žádný div, tomu vadí svoboda ve všech formách).

Osvícený panovník je spíše fikce, než realita. Vyskytuje se velmi zřídka.

B. Hančl 14.10.2016 9:19

Re: Nedůvěru ke stranám zaseli straníci

Máte pravdu. Ideální stav: Osvícená monarchie, korigován a politickým atentátem.

J. Kulheim 14.10.2016 6:51

Re: Nedůvěru ke stranám zaseli straníci

Kdyby nebyly strany, nebyly ani straníci,že.

M. Prokop 14.10.2016 9:03

Re: Nedůvěru ke stranám zaseli straníci

To jste to nějak zkrátil. I autor píše, že to je jedna z příčin (což je).

Opoziční smlouva byla prostě menšinová vláda, v takovém Dánsku dost běžná.

Momentálně je obdoba oposmlouvy ve Švédsku.