Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

ENERGETIKA: Zdržovat stavbu nové jaderné elektrárny je sabotáž

Před časem jsem zahlédl v TV předsedu Pirátů Ivana Bartoše, jak vehementně protestoval proti možnosti, že by se veřejné soutěže na stavbu nové jaderné elektrárny v Dukovanech zúčastnil ROSATOM.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KG

V celé debatě o dostavbě a odporu k Rosatomu je nejžertovnější, že v obou našich jaderných elektrárnách jsou instalovány ruské reaktory VVER, a je třeba dodat, že fungují k naprosté spokojenosti ČEZ i SÚJB.

0 0
možnosti
P1

P93a34v27e76l 671

7. 4. 2021 21:22

Tak to by měl jít bureš do tepláků.

0 0
možnosti
MJ

a ostatně Karthágo musí být zničeno

0 0
možnosti
KK

A za sabotáž je kulka. Pokud ji nedoručí stát, mohou a musí ji dát občani !

0 0
možnosti
Foto

P58a15v23e81l 62R84a32d63a

7. 4. 2021 18:58

Faktickou "sabotáží" rozvoje české ekonomiky se může stát další, tentokrát už extrémě velký jaderný tunel.

"Občani" kterých je už dnes v populaci desetina nevratně zadlužených, se takto navozenou inflací nejspíše jen rozrostou na četnostní několika násobek. Nezvladatelnými občanskými nepokoji to tedy může opravdu zkončit. Rozvrat neposlušné zemičky by právě mohl být někomu cílem. Trojský jaderný kůn jen prostředkem.

0 0
možnosti

Jediný relevantní argument, který paní Drábová uvádí (mimo jakési predposranosti - to je už dnes terminus technicus - před někým nebo něčím nedefinovaným), je vymahatelnost práva v zemi dodavatele nového bloku JE Dukovany.

Jenže tohle je sázka do loterie i u jiných uchazečů.

V případě, že by se investor dostal s generálním dodavatelem projektu do vážných právních sporů, je otázka, o co by byly jeho nároky vymahatelnejsi například v případě firmy, za kterou už dnes lobuje americká vláda, než v případě ruské státní agentury, které pravděpodobně vždycky půjde o obchodní prestiž a o potvrzení pověsti spolehlivého dodavatele.

Nevime, co bude za 15 let. Ale lze přeci jen odhadnout, že ruská strana bude mít mnohem méně možností vůči Česku uplatňovat nějaký postranní politicky nátlak než například strana americka.

0 0
možnosti
VN

Nemluvě o tom, že Rosatom, který má zakázky na spoustu let (a spoustu miliard USD) dopředu, tady za 15 let nejspíš bude, což o Westinghousovi, jenž už nedávno zkrachoval a zakázky ne a ne sehnat, těžko předpokládat.

0 0
možnosti
VN

Ukrajinský poslanec si stěžuje, že Rusko škodí Ukrajině lacinou elektřinou.

Tak mě napadá - a to Ukrajina, když je jí ruská cena příliš nízká, nemůže udělat furianta, plácnou prkenicí o stůl, zařvat "Ten punč platím já!" - a dát dvojnásobek požadovaného?

Myslíte si, že by se InterRAO zpěčoval to přijmout, že "neurážejte nás spropitným!"?

0 0
možnosti
LN

Kdy? Kde? Nenašel jsem žádný zdroj...

0 0
možnosti
Foto

Pánové Pivodo, Rado, Ptáčku a mnoho dalších, jak se opovažujete tady pořád psát co vás napadne?!:-) Proč se neřídíte radami zdejšího hlavního atomového energetika pana L. Nováka a nedáte pokoj? Vždyť ten už nám vše vysvětlí, jak je to správně. Někteří už to tu pochopili a pana energetika berou bez odporu a námitek, ba vystupují i stejně rázně. Tak se polepšete... :-)

0 0
možnosti
LN

Ano, další producent zelených blbostí vám závidí, že jsem na něj zapomněl. Budu si muset uložit přesný výčet zelených blbů z NP, aby byli pokaždé komplet...:-P

0 0
možnosti
MP

Jak daleko jsme od jaderné fúze? Vězte, že jen osm světelných minut!

The problem is actually that the technology for fusion exists - people routinely produce fusion reactions. The problem is coming up with a continuous process and to scale it up to industrial capacity.

That kind of refinement is what’s always difficult about any technology.

0 0
možnosti
LN

Tady je spíš otázkou, kolik % neuronů ti ještě zbylo v dutině lebeční a o o kolik desítek % jich tam bude méně za rok ... :-P

0 0
možnosti
M6

M46. 64652S43657.

7. 4. 2021 13:45

Jo pane, zapálené stohy, to bejvaly jinší sabotáže, ale tohle?:-)

0 0
možnosti
Foto

A postavit elektrárnu a pak do ní nedostat palivové články, třeba proto, že jsme NATO - co to je , pane autore?8-o

0 0
možnosti
VN

Někdo v NATO nedostal palivové články, protože je v NATO? Povídejte, přehánějte, jsem na vás opravdu zvědav...

Jinak viz níže odpověď Radovi o pomlouvačích.

0 0
možnosti
JP

Autor vybírá co se hodí a taky vkládá do úst citovaných co nikdy neřekli. Je pravda, že paní Drábová řekla, že technologie Rosatomu je výtečná ale že má výhrady k nespolehlivé realizaci investice ruskými dodavateli. Stejně tak k bezpečné certifikaci veškerých komponentů jaderky. Rusové jsou velmi dobří při těžkých montážích, třeba zvednout 160 t aparát do výšky čtyřiceti metrů zvládnou bravurně ale v žádném případě nejsou na detailní a jemnou práci. Stejně tak mívají velké problémy s hmg výstavby. (Něco o tom vím, pět a půl roku jsem se účastnil výstavby dvou chemických závodů v Rusku.) No a to nejdůležitější: Rosatom kromě jaderných elektráren pracuje na vývoji a výrobě jaderných zbraní, které kromě jiných hrozí i nám.

0 0
možnosti
ZL

Ten rozhovor (přednášku? Možná obojí, ona je paní dost akční) jsem taky slyšel. Spíš než nespolehlivost realizace mi utkvěla neschopnost dodat "papírovou" dokumentaci, jak schvalovací, tak hlavně skutečné provedení.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz