16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

EET: Kdokoliv vyhraje, my prohrajeme

Minulý čtvrtek odstartoval třetí velký porevoluční ekonomický experiment: po privatizaci a zavedení rovné sazby daně z příjmu promění podobu českého hospodářství elektronická evidence tržeb. V první fázi EET teď začaly vydávat a centrálně evidovat účtenky restaurace a hotely, v druhé se v březnu přidají obchodníci, nakonec v roce 2018 naskočí řemeslníci, stánkaři nebo lékaři.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 11.12.2016 9:55

Re: Ano, my totiž zapomínáme,

Je mi trapné to pořád někomu připomínat, ale, platě (přechodník) nenulové daně, na tramvaj jsem vám přispěl já..

Ne že bych nejezdil vlakem pro změnu vlakem, takže to mezi námi dvěma bude +- fifty fifty, ale tím spíš mi to přijde jako v podstatě nesmysl.

D. Stirský 10.12.2016 9:23

Na netu jsem si zjistil, že

výnos z daně z příjmů z podnikání (§ 7 ZDP) byl v r. 2015 asi 0,5 % (!) z daňových příjmů státu. Takže se nedivím, že se Babiš naštval. Občas jsem někomu spíchnul daňové přiznání a nepřál bych nikomu slyšet ten nářek, když podnikateli vyšla roční daň z příjmu 5 tisíc Kč. Nechme EET chvíli fungovat a hlavně: pišme o ní bez emocí a la autor, zato s více konkrétními fakty. Kde, v kterých zemích funguje? Osvědčila se? Jaké jsou náklady pro podnikatele? Stejně jednou doje k tomu, že člověk platící třeba kartou - že to bude fungovat tak, že částka se rovnou rozdělí na základ, který dostane na účet podnikatel a na DPH, které připadne státu. Jen na okraj: Pokud jde o DPH, tak platím-li třeba 115 Kč, podnikateli patří jen 100 Kč a 15 Kč je státu - na to EET bijci občas zapomínají. A samozřejmě, že dám-li si v Horní u Rokytky pivo, tak stát se vůbec nedozví, že jsem tam byl, on jen bude vědět, že ten a ten den v tu a v tu hodinu tam někdo z 10,5 miliónu občanů utratil 28,- Kč, zřejmě za jedno velké pivo. Toť vše.

M. Šejna 10.12.2016 11:01

asi tak, pane Stírský

před 4 roky mi naposledy dělala daňové přiznání daňová poradkyně. Když jsem k ní tehdy přišel pro vyplněné dokumenty, sdělila mi, že jsem po dlouhé době první živnostník, kterému dělala přiznání a vyšla mu nějaká daň z příjmu. Většina živnostníků, kterým tehdy ona dělala daňová příznání, byla ve ztrátě. A prý si k ní jezdili v nových autech a nadávali na stát, jak je okrádá.

Tohle jsem psychicky nevydržel a od té doby si dělám přiznání sám, aby se o mě v okolí něvědělo, že jsem jeden z mála blbců živnostníků, co daně platí.

A. Nový 10.12.2016 13:08

Re: asi tak, pane Stírský

Ba, "všeci kradnů", jen Vy a Babiš jste svatí! :-) Kdy vás budou svatořečit?

J. Kulheim 10.12.2016 16:24

Re: asi tak, pane Stírský

Pracoval jsem jako OSVČ platil jsem daň z příjmů, soc.a zdrav.pojištění, DPH, daň silniční, daň z nemovitostí, účetní, komoru, povinné ručení.

Pokud by živnostníkům bylo tak dobře, jak naznačujete, tak by zedníci, instalatéři ap čekali na zákazníka a těžko by hledal někdo do státní služby. Zatím to tak nevypadá.

V. Javora 10.12.2016 13:32

Re: Na netu jsem si zjistil, že

Správně, pane Stirský, v zapadlé hospodě si koupíte velké pivo za 28 korun. Ale správně by to pivo v rozvinuté zemi mělo stát nejméně dvojnásobek, tak jako to funguje u sousedů, že? A tak to taky bude i u nás. Mezitím ale skončí ten zapadlý hospodský a nejen on a s ním třeba i ten pivovar. A vy si budete kupovat lahváče.

P. Zinga 10.12.2016 9:08

Pane Kašpare (omen nomen),

neslyšel jsem, že byste se ozval, když na vesnicích rušili krámy, ordinace, poštu a spoje pro nerentabilitu. Tak už těch keců nechte, svět má jiné starosti než EET v Čechách. Mimochodem s EET je to jako s hlídacími kamerami, odposlechy či šmírování na inernetu: kdo nemá co skrývat, nemusí se bát. Nebo to pro "podnikatele" neplatí?

P. Zinga 10.12.2016 9:09

Re: Pane Kašpare (omen nomen),

Promiňte, splet jsem jméno.

K. Keinkopf 10.12.2016 16:33

Re: Pane Kašpare (omen nomen),

Každého debila, který pronese větu "Kdo nemá co skrývat, nemusí se bát.", bych nechal bydlet v akváriu. :-D

V. Mlich 10.12.2016 8:45

Největší radost má Babiš

Ať se mluví o čemkoliv, o EET, nebo o protikuřáckém zákonu, hlavně ať už lidé zapomenou na Čapí Hnízdo.

Když už se tak řadíme změnama zákonů mezi civilizované země, mohli bychom jeden přebrat i od země, co má teď v OSN gesci na lidská práva. Mohli bychom také zakázat řidičáky ženám, ať nejsme poslední barbaři

K. Pavlik 11.12.2016 17:15

Re: Největší radost má Babiš

Je zvlastni ze skoro nikomu v USA nevadi co ma Trump a cele Cesko zavidi co ma Babis.

Zavist je strasna nemoc a ubira zdravi.

R. Langer 12.12.2016 15:41

Re: Největší radost má Babiš

A ten Trump bere na dotacích kolik?

P. Rudolf 10.12.2016 8:28

Tento článek

se autorovi moc nepovedl.

Doporučil bych mu přečíst si něco o marketingu, toho politického především. Pak zjistí, že to Babiš udělal nesmírně chytře: napřed navrhl a posléze prosadil něco, o čemž ví, že mu jistě pár hlasů ve volbách ubere, aby na poslední chvíli ukázal, že má srdce a chce těm nejslabším v podnikatelském světě pomoct. Přitom ví, že jeho koaliční partneři, především ČSSD, ho rychle prokouknou a na jeho návrh nepřistoupí. Babiš přitom nemůže prohrát, neb EET bude vydávat za akt celé vlády (čímž taky logicky je), ale med z toho, že to byl nakonec jenom on, kdo se tvrdost opatření snažil snížit, slízne sám. I Bělobrádek situaci rychle pochopil a při odporu ČSSD k novému návrhu prohlásil, že proti němu v zásadě nic nemá a že by toho Lidovci využili k přidání svých, změkčujících návrhů.

ČSSD tím byla zahnána do pasti, ze keré neměla úniku. A Babiš (a trochu i Bělobrádek) opět zvítězil.

A. Hrbek 10.12.2016 9:03

Re: Tento článek

Ale měla. Stačilo, aby např. navrhla, aby EET platili všichni, kdo mají roční příjem vyšší než 5 miliónů.

K. Vyšata 10.12.2016 12:58

Re: Tento článek

Proč ne dvacet, třicet.....Vždy by to vyvolávalo rozruch a nespravedlnost. Když bude fungovat EET pro všechny tak tři roky bez vyjímek, bude jasno kdo jaký má obrat a příjem. Pak by se dalo mluvit o nějakém členění. Ale zase potom už to nebude mít cenu, všichni si na to zvyknou.

I. Minařík 10.12.2016 8:07

žiju tu rád.

Jsem penzista,invalida, hodně starý.Považuji naši republiku za dobré místo k životu. Hloupé a bezcharakterní politiky mají i jinde. Napsat, že zavedení EET dělá z Česka špatné místo k životu mi přijde nechytré, skoro bych řekl žvást.

P. Selinger 10.12.2016 10:45

Re: žiju tu rád.

Váš optimismus brzy pomine, až Vám díky zdražení, které zákonitě po zavedení EET nastane, přestane stačit důchod ....