19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

EET: Bonzáci všech zemí, spojte se!

Systém elektronické evidence tržeb EET byl spuštěn 1. prosince. Prozatím jej musí využívat „jen“ provozovatelé podniků poskytujících stravovací a ubytovací služby, rozšíření na další subjekty bude následovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
E. Erat 12.12.2016 21:15

Re: Čert vem pivo, ale jsem zvědav na všechny tyhle bijce

No, nevím jak moudré je vosí hnízdo. Ale, vím že jsem v roce 2003 volil NE vstupu do EU.

M. Prokop 12.12.2016 21:39

Re: Čert vem pivo, ale jsem zvědav na všechny tyhle bijce

Neotřelé přirovnání.

Našel bych i několik známějších, přiléhavějších. :-P

P. Urban 12.12.2016 15:56

No dobře, ale

jak poznám, že zrovna tomu podnikateli, který mi nedá účtenku, finanční úřad svedl ženu?

Je-li "bonzáctví" nepřijatelné, jak má třeba policie vyšetřit vraždu, pokud se vrah nepřizná nebo pokud ho neusvědčí důkazy nevyžadující svědectví?

P. Vaňura 12.12.2016 16:49

To je otázka dané kultury a poměrů

Na Sicílii jste nesměl policii udat vraha svého syna, ale bylo Vaší povinností toho vraha zabít...

Z. Frys 12.12.2016 15:15

EET je jen dalším nástrojem

socialisticko-fašistického šmírování a buzerace. Udávání je důsledkem. Vymáhání jakékoliv daně je nemorální a jedná se o násilné vyvlastnění majetku, tedy krádež.

Morální ospravedlnění práva nemůže být založeno na většinovém hlasování. Protože žádný jednotlivec nemá právo zotročit jiného jednotlivce, nemůže mít takové právo ani nějaká skupina jednotlivců. Všechna přerozdělování příjmů skrze většinové hlasování jsou proto „legalizovanou loupeží“ a jsou z definice nemorální.

EET ale může mít i pozitivní dopad - může urychlit přechod významné části ekonomicky činné populace do ekonomického disentu.

A. Alda 12.12.2016 15:47

Udávání není důsledkem.

Ti udavači Vás udají za cokoli. Udávat ze účtenky bude snazší, ale ti udavači jsou udavači ve své mysli. Udají Vás za cokoli - o tu účtenku jim nejde.

V. Braun 12.12.2016 15:06

Nic proti nahlášení, ale anonymně?

Až dosud jsem si myslel, že ten, kdo bude hlásit nevystavení účtenky se bude muset "podepsat". Není tomu tak. Když řídíte stát jako firmu, pane Babiši, znamená to, že pěkně anonymně upozorňují na porušení pravidel i zaměstnanci vašich firem?

D. Šimáček 12.12.2016 14:57

nebojte Markéto

nějaký hacker už jistě píše prográmek , který mf zahltí hromadou falešných udání

E. Erat 12.12.2016 14:39

Tak nevím, EET se mi netýká,

nemohu tedy dost dobře specifikovat zda bude či nebude přínosné. Ale, pokud vím, tak každý občan ČR má ohlásit-udat policii , pokud má pocit, že došlo někde v něčem k nějákému přestupku či trestnému činu. Dokonce, když to neohlásí-neudá může být trestně-právně popotahován. Měl mít snahu, tomu zabránit. To je jeho občanská povinnost. Tedy když vidím zloděje, který rozbije výlohu obchodu, měl bych volat Policii ČR. Jsem tedy udavač ? Jaký je rozdíl mezi zlodějem, který vymlacuje výlohy a zlodějem, který krátí či nepřiznává věškeré daně.

P. Švejnoch 12.12.2016 14:56

Re: Tak nevím, EET se mi netýká,

No, pokud ten rozdíl nevidíte sám, pak je asi marné Vám ho vysvětlovat.

Ale můžeme to zkusit... Když budete svědkem toho, jak se oběť loupežného přepadení brání vydat loupežníkovi svoji peněženku a při té příležitosti dotyčnému zlosynu zlomí ruku, také budete cítit onu nutkavou občanskou povinnost jít přepadeného udat?

P. Urban 12.12.2016 15:58

Placení daní = loupežné přepadení?

E. Erat 12.12.2016 16:23

Re: Placení daní = loupežné přepadení?

= trestný čin. I v USA, viz All Capone.

P. Vaňura 12.12.2016 16:56

Mimochodem, současná americká vláda tají před svými

občany, jak se na daně dívali Otcové Zakladatelé včetně presidenta Washingtona. Celá americká revoluce vypukla proto, že američtí osadníci nechtěli platit britské daně. A ještě v druhé polovině 19 století (ale po skončení občanské války) představoval státní rozpočet USA 4% HDP.

Ono jde o to, jak lid vidí spravedlnost a oprávněnost své vlády.

Z. Frys 12.12.2016 15:19

Re: Tak nevím, EET se mi netýká,

Zloděj, který vymlátí výlohu, poškozuje cizí majetek. A přesně to dělá i stát, který násilím vyvlastňuje jednotlivcům jejich majetek. Stát je v tomto případě v roli toho zloděje, "který vymlacuje výlohy".

P. Urban 12.12.2016 15:57

Tak se odstěhujte třeba do Somálska

Tam Vám stát žádný majetek vyvlastňovat nebude, protože nefunguje.

Akorát budete muset platit výpalné gangům. Jinak Vás oddělají.

Z. Frys 12.12.2016 16:37

Re: Tak se odstěhujte třeba do Somálska

Máte zajisté pravdu. Akorát že platba výpalného mafiánskému gangu je lepší alternativa než stát, neb je levnější a zajistí lepší bezpečnost. Ovšem není to alternativa jediná, je možné si na svoji bezpečnost najímat soukromé bezpečnostní agentury, působící na volném trhu. Viz: http://1url.cz/dtBtG . Stát je alternativa pravděpodobně nejhorší.

A k tomu Somálsku: http://1url.cz/ttBtl

P. Urban 12.12.2016 16:46

Tak ho zrušte

Existuje řada stran, které slibují nižší daně. Ale žádná, která by šla až k jeho zrušení. Zkuste tedy tuto mezeru vyplnit.

Mimochodem, srovnám-li jižní Itálii, severní Itálii, Anglii a Švédsko, v uvedeném pořadí, tak to nevypadá, že by ekonomika stojící na mafii byla efektivnější, než ekonomika stojící na zajišťování veřejného prostoru státem.

Z. Frys 12.12.2016 17:02

Re: Tak ho zrušte

Však také od r. 2010 volím SSO, nicméně jsem si vědom toho, že je to vcelku k ničemu. Demokracie je vadný model a vždy, dříve či později, vede k totalitě. Samozřejmě zrušení státu je ideál, ovšem dosažitelný pouze dlouhým evolučním vývojem. V současné době by mi stačila možnost opt-outu ze systému.

Z. Frys 12.12.2016 17:25

Re: Tak ho zrušte

A připomenu opět slova F. Bastiata: "Neupírám socialistům jejich právo na vymýšlení sociálních konstrukcí, na jejich propagaci, obhajobu a na jejich zkoušení na sobě samých na své vlastní riziko. Upírám jim ale právo na vnucování těchto projektů prostřednictvím zákona – mocí – a na to, aby nás nutili platit jim na ně prostřednictvím daní."

P. Vaňura 12.12.2016 17:10

Mimochodem, není žádný rozdíl mezi placením výpalného

gangu a placením daní zločinnému státu. Uvedu jednoduchý případ. Existoval třeba nějaký kmen v Peru, který si nějak žil na vlastní pěst. Najednou přišla armáda Božského Inky a nařídila kmenu, že musí vládci platit daně. Z hlediska toho kmene to byla krádež, kmen jeho božské veličenstvo k ničemu nepotřeboval!

Taková současná vláda je takový větší gang. On Vás i ten somálský gang třeba chrání před vymáhání výpalného jiným gangem.

Až na to, že tento stát zase úplně zločinný není, na rozdíl třeba od Heydricha. Přesto se vyskytovali udavači pracující i pro toho Heydricha!

E. Erat 12.12.2016 16:35

Re: Tak nevím, EET se mi netýká,

Nasilím, no hergot. Nikdo nic nevyvlastňuje, ano i já nerad, a silně platím daně. Státu, který je pod kuratelou EU, a platím tedy i na tyto šmejdy. Ale, nejsem Zambjiec či Ukrajinec, ČR je funkční stát. A civilizovaný člověk stát respektuje.

Z. Frys 12.12.2016 16:44

Re: Tak nevím, EET se mi netýká,

Jistěže násilím. V ČR je, podobně jako celá EU, socialisticko-fašistická totalita. Dosti podobná té italské verzi z minulého století. Bureš je jen derivát Mussoliniho. "Vše ve státě, nic proti státu, nic mimo stát."

P. Urban 12.12.2016 16:47

Už Vás zavřeli ?

Vy totalito?

J. Schwarz 12.12.2016 20:47

Re: Tak nevím, EET se mi netýká,

Svatá prostoto! Takže by bylo dobře "hlásit úřadům" i že Franta přešel na červenou a Mařka zahodila na chodník papírek, že.

K. Novák 12.12.2016 14:35

Daně musí platit každý

a upozornění na to, že je někdo neplatí, není udání. To paní Šichtařová plete pojmy. Nazývat to udáním je stejné matení jazyka jako nazývat zadavatele reklamy sponzorem nebo soukromě hospodařícího rolníka kulakem a paní Šichtařová dělá to samé, co bolševici v Rusku za Stalina. Tím samozřejmě nechci tvrdit, že náš daňový systém je dobře nastavený nebo že je správné, aby ta oznámení mohla být anonymní. Ovšem při takové mediální masáži, do které se paní Šichtařová zapojuje a kterou ministr financí zřejmě očekával, se nedivím, že anonymita je umožněna. Následek oznámení krácení daní nemůže být nic jiného než kontrola, ta může přijít kdykoli i bez "udání" a nějaký trest za úmyslné krácení daní by snad měl být společensky přijatelný.

P. Švejnoch 12.12.2016 14:38

Re: Daně musí platit každý

Tak, tak... Bonzovat se nemá, ale hlásit, hlásit to musím!

Mein Gott...

A. Javůrek 12.12.2016 14:52

Re: Daně musí platit každý

kontrolovat placení daní má FÚ. A nikoli lidé anonymním bonzáctvím.

M. Prokop 12.12.2016 15:55

Re: Daně musí platit každý

a upozornění na to, že je někdo neplatí, JE udání.

Na tom nic neokecáte.

Dohadovat se můžeme, za jakých okolností je udání morální a za jakých amorální.

Osobně tento stát už nepovažuji za svůj stát, protože mne okrádá nejen o peníze, ale hlavně o svobodu a to většinou zcela zbytečně. Proto většinu nenásilných akcí proti němu, včetně neplacení daní, považuji za morální.

E. Erat 12.12.2016 16:31

Re: Daně musí platit každý

Že, někdo przní nevlastní či vlastní dceru, je také udání. Ohlásit, tedy udat chcete-li trestný čin je vaše zákoná povinnost. A krácení daní je trestné- všude ve světě. A nikdo z těch "udavačů" neupozorňuje na to, že někdo neplatí daně. Ale, pouze na to, že v mu v rozporu se zákonem nebyla vydána účtenka. Zákony mohou být blbé, většinou i jsou, ale v civilizovaném světě se dodržují.

P. Vaňura 12.12.2016 17:24

Je velký rozdíl mezi przněním vlastní dcery a např.

schvalováním atentátu na Heydricha. Ale z hlediska Říše bylo to "schvalování" horším zločinem. A uplynuly tři roky a toho, kdo udal schvalovače atentátu mohli za to udání, pokud mělo za následek smrt udaného, dokonce pověsit. Ale prznění vlastní dcery bylo zločinem pořád!

Od lidu, který zažil dvě totality nemůžete očekávat, že bude respektovat vše, co vrchnost přikáže.