Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

DOKUMENT: Projev Viktora Orbána

Premiér Orbán vystoupil s tradičním projevem na maďarské letní univerzitě v Transylvánii. Zkritizoval protiruské sankce, válka podle něj vypukla i proto, že Evropě chybí Angela Merkelová. Věnoval se i budoucnosti západní civilizace, která se dle něj kolem roku 2030 rozpadne.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

Až na tu Merkelovou, každý odstavec eminente.

0 0
možnosti
FK

Já bych Merkel moc neodsuzovali, měla politiků Německa dost promyšlenou. Než ji začneme odsuzovat, což je dnes velká móda, a hlavně v Německu, uznejme, že se německé ekonomice mimořádně dařilo, a potažmo i nám, jako vazalské zemi. Merkel budovala silnou střední Evropu a dobře vztahy s Ruskem i Čínou, proto se tomuto regionu tak dobře dařilo. To je realita. Můžeme ji mnoho věcí vyčítat, ale je třeba uznat i dobré věci. Migrační politika není jednoduchá věc pro Německo a nelze ji jednoduše odsoudit.

Dnešní strategie Česka je silná vazba na anglosaské země, zejména na USA, spojenectví s Poláky a vybudování obrany pod NATO, proto ten nákup americké vojenské techniky. Je to navázání na masarykovskou koncepci. A zase, jaké máme jiné možnosti, pokud se chceme vysmeknout z vlivu Německa a Bruselu? Představa jen jakéhosi vystoupení z EU, je velmi naivní.

0 0
možnosti
FK

Jak může vypadat obraz projevu vtěsnán do několika řádků? Chtělo by to, si poslechnout celý projev. A pak, ta Orbánova slova byla určena hlavně Maďarům, a jak známo, nacionalismus tam hraje významnou roli. Pokud máme trochu povědomí o maďarské moderní historii, tak se tomu nelze divit. EU je hlavně ekonomický projekt pod taktovkou Německa, i když se nám bruselšti Filištíni snaží tvrdit něco jiného. Nelze se tedy divit Maďarům, že chtějí udržet vlastní pozici. My, kteří jsme léta budovali extrémní provázanost se Sovětským svazem a následně přehodili výhybku a totéž jsme udělali s Německem, narozdíl od Maďarů, nemáme koncepci žádnou. Pod Německem nám bylo dobře, takový zaprděný pelíšek, jenže nic netrvá věčně.

0 0
možnosti
LN

S německou "zelenou" a NEJHLOUPĚJŠÍ energetickou politikou na světě (servilně osvojovanou českými vládami) se řítíme do energetické i hospodářské propasti. Už i německé firmy kvůli vysokým cenám energií začínají omezovat výrobu.

0 0
možnosti
IP
VN

Je docela legrace, když se potomci Asiatů smíšených s Rumuny, Slovany, Němci a kdovíkým ještě odvolávají na nemíchání s neevropskými národy...

0 0
možnosti
RL

Hm, evidentně dělají dobře... :-P

0 0
možnosti
JK

Stará kletba Maďarska. Role jeho šlechty, vše pro Maďary a nikoho jiného. viz revoluce 1848. Mnuli si ruce po atentátu 1914 s nadějí na vitězství a další porobu Slovanů. Vítězství demokracie v 1.válce a Trianon se ztrátou poloviny území pro Velké Uhry je dodnes jejich mantrou. Pokus zavděčit se Hitlerovi a následná ztráta poloviny maďarské armády u Stalingradu k žádnému zisku nevedl. Orbán jako další pokus o podlézání Putinovi ? Avšak, všechna čest za rok 1956 !

0 0
možnosti
MD

Projev státníka. V Evropě jich mnoho není.

0 0
možnosti
PK

Naštěstí ne. ;-)

0 0
možnosti
JB

Madaři provedli rusům to samé co ukrajinci, bránili se osvobození Rudou Armádou. Omluvil se za to Orban ?

Pověsili sice tenkrát celou madarskou vládu, ale to dnes madarům nevadí

0 0
možnosti
RV

Maďaři se dovedli přenést přes různá historická příkoří. I my jsme to dokázali vůči Němcům. Je divné, proč to někteří naši politici nedovedou vůči Rusku.

0 0
možnosti

Zde je jasny duvod toho, proc Orban stoji na strane Putina:

„Naše ambice náš žene dopředu. To vědomí, že jsme vždycky dali světu víc, než jsme dostali. Že nám toho vždycky více vzali, než kolik nám dali. Že máme nevyřízené účty, že jsme lepší, schopnější a talentovanější, než kde teď jsme a jak teď žijeme. Je fakt, že nám patří svět, a to také přetavíme ve skutečnost, to je naše nejvyšší ambice. Děkuji, že jste si mě poslechli, do toho Maďarsko, do toho Maďaři,“ zakončil projev tradičním zvoláním.

0 0
možnosti

Orban mluvi o nevyrizenych uctech... temi nevyrizenymi ucty jsou samozrejme i ceskoslovenske Benesovy dekrety, ktere se tykaly nejen Nemcu, ale o Madaru na jiznim Slovensku, nebo-li v hornich Uhrach...

Pak je tu i prakticka politika Madarska. Statni agentura Madarska skupuje na Slovensku historicke nemovitosti, udajne kvuli ochrane kulturniho dedictvi... samozrejme zasterka, i to patri do “nevyrizenych uctu...

0 0
možnosti
Foto

Maďarsko nezažilo Mnichov, o nás bez nás, nenese si to historické trauma, Orbánovo mnichovanství je tedy víceméně pochopitelné.

Co se týče našich novodobých mnichovanů, je pikantní, že jsou to vesměs ti samí, kteří Mnichov a o nás bez nás sami často používají ke ke kritice Západu a Matičky národů EU dobrotivé, komouši a národovci z SPD, Trikolóry a podobně.

0 0
možnosti
RL

Ano, hlavně když třeba připomínají Kosovo a Katalánsko, že? ;-D

0 0
možnosti
Foto

I13v76a91n 45K68u80n98t

26. 7. 2022 5:00

Pan Sember,nám tu jako vždy opisuje Wikipedii.Takový nešvar.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz