28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

DOKUMENT: Nejsme ve válce

Vývoj koronavirové epidemie nesmí být podceňován a ani my ho nepodceňujeme. Čísla, kterými nás vláda zásobuje, vidíme, ale vidíme je trochu jinak než Hamáček, Prymula a podobní.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 14.10.2020 12:21

No když to říkáte i vy, tak na tom jistě něco bude... ;-D

R. Langer 14.10.2020 12:20

A kterým odborníkům? ;-D

R. Langer 14.10.2020 12:19

No, právě že od vás žádné návody coby a jakby neočekávám... ;-)

A. Forman 14.10.2020 12:11

Vir tím nezlikvidujete, ale ekonomiku ano. Prakticky se jedná o rozvrat státního rozpočtu.

P. Princ 14.10.2020 12:08

Já ty zákazy nepovažuji za drastické, ale nutné. Věřím odborníkům.

M. Kosejk 14.10.2020 12:08

Tak jaká "polívčička" to podle vás je? Ono se toto totiž týká skoro všech světových politiků.

Tak prosím - konkrétně!!! Co dle vás za tím konkrétně stojí? :-)

D. Ondrejkovič 14.10.2020 12:06

Stalin byl TAKÉ ten nejlepší lékař, nejlepší epidemiolog, nejlepší zubař, nejlepší kardiolog, nejlepší pekař, nejlepší cukrář, nejlepší ekonom, nejlepší sociolog, nejlepší.......všechno.....tedy nebyl nejlepší v kybernetice, tak ji prohlásil za buržoazní pavědu. Kim je také nejlepší. Všichni okolo něj to říkají. A ti, kteří to neříkají, tak jsou v Gulagu nebo mrtví. Každopádně nejsou v IVK....

R. Langer 14.10.2020 12:05

Vážně? Tohle považuje za demo biologické války? Kolik že vám je let? Vy jste evidentně brannou výchovu ve škole neměl, co? ;-D

R. Langer 14.10.2020 12:04

To není "bezdůvodně", u politiků se vždycky najde nějaká polívčička, kterou si za takového stavu mohou přihřát. Co třeba vakcíny? ;-)

A. Forman 14.10.2020 12:00

Souhlasíte s tím, že drastickými zákazy vir zlikvidujete ?

M. Kosejk 14.10.2020 11:58

Všechno to, o čem píšte, jsou politické ideologie, kterým mnozí politici prostě věří. A považují ze za správné.

Ale myslíte, že by nějaký svéprávný politik jen tak uvěřil, že je třeba bezdůvodně poškozovat ekonomiku a riskovat svou politickou kariéru v boji proti údajnému výmyslu? K tomu by musel mít nějaký pádný důvod.

A žádný takový pádný důvod nemůže existovat (krom těch nepravděpodopných hypotéz, které jsem zde zmínil).

A mimochodem - Pokud já se pletu, tak se nic neděje. Svoje názory netroubím do světa zaštítěn autoritou exprezidenta (a nevykládám je za nezpochybnitelná fakta, jako pan exprezident). :-)

P. Princ 14.10.2020 11:52

V tomto případě s V. K. zásadně nesouhlasím, protože :

virus nenapadá lokomotivy, koberce, překližku, ... ale lidi. Ekonomika není cílem, ale prostředkem. Cílem je člověk, kterýkoliv jedinec, život.

D. Píšťala 14.10.2020 11:51

Pružina Pružinský si nevšimnul,, že ta válka už nějakou dobu je na dvou frontách! Že by se věkem vracel do dětských let?

J. Vlček 14.10.2020 11:50

Pane Hašku, jak dobře víte, hrozně rád čtu vaše příspěvky a vesměs s nimi souhlasím. Dnešní vaše námitky trochu pokulhávají, neboť o tom, co do mne bude někdo píchat, si samozřejmě budu rozhodovat já, po poradě s odborníkem.

Zrovna tak volit budu vždy podle svého přesvědčení a svých představ, ale co se týká epidemie a podobných věcí, ty rád přenechám odborníkům příslušného oboru.

Přátelsky zdravím.

J. Matuška 14.10.2020 11:44

Ad 9:16 Pane Polanský, mor na lidstvo příroda posílala proto, že na Zemi bylo příliš mnoho lidí? Na snižování počtu obyvatelstva na Zemi v podstatě nemají vliv ani světové ani lokální války, ani "španělské" chřipky.

Před několika lety upozorňoval Ivan Gabal na hrozbu, že Afrika za dvacet let bude mít místo jedné miliardy dvojnásobek obyvatel. V Číně se opakovaly hladomory. V dnešní době, kdy počet obyvatel dosahuje 1.5 miliardy žádné infomace o hladomorech neexistují. V řadě evropských států se ale naléhavě hovoří o nízké natalitě, která způsobí, že nebude dostatek "mladších" generací - důchodce nebude mít kdo "živit"...

Pokouším se reagovat na první polovinu vašeho příspěvku. Na tu druhou část nejsem schopen odpovědět, svým zpúsobem na TO nemám "rychlou a stručnou" odpověď...

V. Kain 14.10.2020 11:43

Pane Kosejku jste naprosto vedle,ale je to váš názor.Já mám poněkud jiný.Když se svět (většina světa) zbláznil klimatickým alarmismem,genderismem,multikulturním šílenstvím a dalšími absurditami,tak proč by se nemohl zbláznit nějakým koronavirem,hlavně když se tomu vytvoří podmínky a pěkně se to mediálně pohnojí?Co až se za čas ukáže že to všechno byl falešný záměr? Co potom budete říkat?

J. Vlček 14.10.2020 11:36

Pane Kulheime, vůbec vám nevyvracím ani neberu váš názor. Samozřejmě, že jsou lidé, kteří se chovají zodpovědně vůči svému zdraví, i ve vztahu k ostatním, ale nemyslím si, že je takových většina. A o to právě běží.

Strategii jak čelit pandemii musí někdo odborně a fundovaně řídit, a nenechávat všemu volný průběh, nespoléhat na zodpovědnost jednotlivců, ale vše řídit k dobru celé společnosti. Proto by do toho neměl mluvit každý, kdo má do zadku díru. Toť vše.

L. David 14.10.2020 11:33

Výstižně a dobře napsáno!

M. Kosejk 14.10.2020 11:31

Takže jak tohle prohlášení interpretovat?

Že převážná část států na světě (a jejich vlád) se totálně zbláznila a rozhodla se poškozovat své ekonomiky jen tak bez důvodu?

Nebo to ty vlády dělají jen v zájmu farmaceutických firem? Proč by to ale dělaly? Nebo podle pana exprezidenta jsou všechny dotyčné vlády na světě úplně zkorumpované těmi farmaceutickými firmami? Tomu by fakt pan exprezident věřil?

Aby nějaká konspirační teorie mohla být považována za relevantní teorii – tak ta konspirační teorie musí dávat alespoň nějaký smysl. A ať se na mě nikdo nezlobí, tak teorie pana Klause smysl nedává žádný.

A mimochodem – já nevím, jak moc je ten virus nebezpečný. A nejsem si jistý, zda dojde na katastrofální prognózy, nebo naopak na ty optimistické. Opravdu si nejsem jistý.

Vím však to, že současná čísla a křivky ukazují na poměrně nebezpečný trend, který může vést ke kolapsu zdravotního systému. Pan Klaus se ale evidentně rozhodl to nevidět. On pracuje jen s tím, co se mu hodí do krámu (a vše ostatní odmítá). A svoje politické a neodborné názory vykládá za nezpochybnitelná fakta.

S. Ševeček 14.10.2020 11:29

Podleh Babišovi ?

O. M. 14.10.2020 11:21

Ale jsme, pane Klausi, jsme. Tahle pandemie je takové demo biologické války.

Projeli bychom ji na celé čáře.

Š. Hašek 14.10.2020 11:17

Pane Vlčku

1. Budete se cítit oprávněn mluvit do toho, jestli do Vás budou smět naprat nějakou chemikálii, upečenou v nějaké firemní pobočce v Indii? Upečenou z nějaké směsi rok starých virů???

2. Budete se cítit oprávněn příště volit? Neodborně. Volby jsou přeci občas o velice odborných věcech.

Končí nějak sranda, zdá se mi.

Za sebe Vám řeknu, že stran viru se radím s knihama a svým lékařem. Ten pán třeba vždycky tvrdil, že mateřské mléko (i dech matky, která má rýmu) je nade vše. Taky říkal, že kafe, vajíčka a máslo nevraždí. Vždycky, navzdory. Vlastně i dnes říká také dost věcí navzdory. Proto k němu chodím ........

Zkráceno.

J. Kulheim 14.10.2020 11:08

Pane Vlčku asi jste si nevšiml, že o odborníky je všude nouze. Vláda dělá opatření formou pokus-omyl. Pan Prymula už několikrát přiznal svoje omyly. S panem Babišem si stěžoval na nedisciplinovanost občanů ČR. Já si stěžuji na neschopnost informovat solidně veřejnost a vyvolávání strachu.

Nezbývá nic jiného než vyměnit občany ČR nebo vyměnit vládu. Horší to být nemůže. Teď už bude nejlepším opatřením mlčení a čekání, až epidemie přejde.

Zdraví je vlastnictvím každého z nás. Vaše zdraví není moje, ani pana Prymuly. Pokud má někdo rozum v hlavě, tak se bude vyhýbat větším koncentracím lidí, atd. Na to já nepotřebuji nikoho a snažím se to dodržovat při vzniku jakéhokoliv sdílného onemocnění.

J. Vlček 14.10.2020 10:51

Týká se to každého z nás, pane Kulheime. Samozřejmě každý může mít svůj názor na cokoliv. To nás ale neopravňuje mluvit do všeho, a hlavně ne do věcí, které náleží odborníkům.

J. Kulheim 14.10.2020 10:36

Teď už se setkal s virem každý z nás. Virus se šíří bez ohledu na názor lidí jako jsou pan Babiš a Prymula.

J. Kulheim 14.10.2020 10:32

Týká se to i vás. Názor mít můžete. Roušky můžete nosit kdy chcete. Jste svobodný člověk, který by se měl o svoje zdraví starat.

J. Lukavsky 14.10.2020 10:22

"s (infekční) chřipkou vás tam nikdo nezavře" no pokud vím tak Korunáč má smrtnost cca 10x vyšší (1-3%) nežli chřipka (0,1%), na chřipku je vakcina a soužijeme s ní již generace, čili část populace má už přirozenou imunitu. Také u chřipky jsou příznaky za 2-4 dny. Korunáč je nový, roznáší ho i bezpříznakoví, čili ideální vlastnosti pro šíření. J.L. end

J. Vlček 14.10.2020 10:15

Pane Langere, nejsem odborníkem na epidemiologii, tak ode mne nechtějte znát návody coby a jakby. Všiml jsem si ale, že asijští turisté nosili roušky už době, kdy o koronaviru nebylo ještě ani vidu ani slechu.

J. Kulheim 14.10.2020 10:10

Pokud mám z problém a mám s něčím problém, podívám se, jak je to v přírodě a jak to bylo v historii. Nejdůležitějším přírodním regulačním mechanismem je potrava.

Pokud není dostatek vláhy, neroste tráva a sníží se množství býložravců, a to ovlivní celý potravní řetězec na to navazující. Pokud nezafunguje množství potravy, dostaví se vysoká koncentrace vnímavých jedinců na omezené ploše a vznikají nemoci, které způsobují paraziti, bakterie, viry. V přírodě přežívají pouze jedinci, kteří se dokáží s nástrahami, které jim příroda připravuje vypořádat. Zvířata, zejména masožravci, si také z těchto důvodů, instinktivně chrání svoje teritorium. Tyto schopnosti sají s mateřským mlékem. Lev, odchovaný v kleci,to nemá a proto nemá šanci v přírodě přežít.

Člověk je součástí přírodního prostředí a platí pro něho stejná pravidla. Nevíc medicína působí proti přírodnímu výběru. Nic na světě není zadarmo. Všechno se musí nějak zaplatit.

R. Langer 14.10.2020 9:47

Přesně tak. Za chvilku jsou tihle chytráci schopní vyrukovat i s dopravními předpisy. Tisíce mrtvých! ;-D