17.5.2024 | Svátek má Aneta


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Bubik 17.5.2006 9:28

Houby milý Hrbku, houby

film je hlavně byznys. Tvrdý byznys. Všude kolem nás, u nás taky.

Proto, že Troška ví, že významná část českého národa se s humorem kameňáků ztotožňuje, a kina případně TV Nova budou plné, proto je točí. Nelžete si do kapsy, umělecké kinosály krachují a multikina jsou plná hollywoodských s.aček. Proč? protože po uměleckých filmech není poptávka (jedna osa 9 to v Praze nezachrání). A to není jen v kinech, podívejte se někdy na průzkumy sledovanosti náročných filmů na ČT2 - nula nic.

Lze ovšem rozumět, že režizéři, kteří nechtějí tak úplně do komerce, a vědí, že se jejich film nezaplatí, lobují o peníze. Stejně tak, jako lobuje o peníze TV a Rozhlas. Jen si nejsem jistý, zda to má být zrovna formou stanovenou zákonem, tedy další novou DANÍ.

Koneckonců, proč by pak nemohly být stejně dotováni třeba malíři. Zejména ti, co neprodávají. Vždyť to je taky kultura, ne? A veřejnoprávní k tomu.

Tiskový odbor Hradu 17.5.2006 9:22

Tisková oprava

Věta "Stát jistě může – ve svém standardním rozhodování o výdajích státního rozpočtu – podpořit to či ono, shodnou-li se na tom demokraticky zvolení členové parlamentu. " měla správně být "Stát jistě může – ve svém standardním rozhodování o výdajích státního rozpočtu – podpořit to či ono, shodnou-li se na tom demokraticky zvolení členové parlamentu a já to čirou náhodou nevetuji."

Za chybu se omlouváme. 

bitaxe 17.5.2006 9:11

Re: Dovoluji si mít jiný názor

Dovoli bych si s vámi nesouhlasit (a naopak v téhle věci souhlasit a panem presidentem) podle vaší logiky by tomu kdo "zachovává češtinu" mělo příslušet přidělení peněz braných "od někud" . Proč tedy je nedávat spisovatelům, i ti přeci pečují o udržení jazyka, proč ne textařům písní populárních i jiných (ti mají asi větší vliv než většina filmů) nebo proč ne třeba "bavičům" v TV , reklamním textařům a jistě dokážete i vy najít další profese které se podílí na "zachování češtiny. A jestli vám jde o češtinu pak proč všem filmům a ne jen těm kde se mluví "správně česky" ? Proč by takovou podporu dostal stejně film jako zmíněný Kameňák i třeba něco "hodnotného" ? A podle čeho určíte míru "prospěšnosti?

Další věcí je že zákon rozhoduje o nadstandardním zdanění soukromého subjektu s tím že peníze předá dalšímu soukromému subjektu. Tedy majitel kina zaplatí a ten kdo produkuje film dostane, kde v tom vidíte logiku, tihle dva už přeci mezi sbou dohodu uzavřeli (prostřednictvím distributora) a pokud si na sebe film nedokáže vydělat, pak má dotyčný "tvůrce" možnost požádat o grant ministerstvo kultury a to mu ho buď přidělí nebo nepřidělí. Pokud si třeba Troškovi filmy na sebe vydělají proč je dotovat, pokud si spousta dalších nevydělá, je otázkou zda je nutno je točit.

Antonín Hrbek 17.5.2006 9:06

Dementní Klaus po čtrnácté

Občan Klaus sice Kameňák neviděl, ale ví že je to dílo nenáročné, neumělecké a divácké . Ale to jsou přece význačné atributy prodejného zboží. Svobodu vidět film, jaký kdo chce měl možnost skoro každý (výjma povinných školních představení na které pionýr Klaus s hedvábným rudým šátkem chodil a ostentativně se celou dobu díval do země). Jen ten výběr byl notně horší, i když i za uplynulé éry se točily jakostní filmy a, kupodivu, se dováželo více jakostních filmů než braků. Národní divadlo, Národní galerie, Česká filharmonie, atd. jsou instituce produkující zboží jako každá jiná instituce. Někdy prodejné, někdy dosti neprodejné. Dovoluji si upozornit, že až do roku 1945 byla převážná část těchto institucí nestátní a "zestátnění" provedla až Košická vláda. Jestliže jsou například obrazy Národní galerie stále státním majetkem, měly zůstat státním majetkem i filmy vytvořené nebo spoluvytvořené za státní peníze a příslušná instituce je spravující měla zůstat státní. Ta by je pak "pronajímala" dalším subjektům. Národní filmový archiv tuto funkci nemá. V současné době tyjí ze "starých filmů především televize, jenomže stát z toho nic nemá. Zákon, jistě ne nejlepší, měl snahu zmírnit některé křivdy, které se na české kinematografii staly. Samozřejmě, že to něco stojí a někdo to musí zaplatit.  A proč ne právě ti, kteří ze starých filmů profitují?

Film je nedílnou součástí národní kultury, zejména film v malé zemi. Česká kinematografie byla jednou z těch, které trvale ukazovaly, že Češi neslezli před deseti minutami ze stromu aby si začali vyměňovat kamínky. Svatý Václave nedej zahynouti české kinematografii!

PROROK ELIÁŠ 17.5.2006 9:02

PREZIDENT S VELKÝ K

 Má umělce s velkým U přece rád.....Sám se však obklopuje šašky a kašpary....kAREL ČAPEK BY MU VYČISTIL ŽALUDEK, AŽ BY SE DIVIL.....Kdo s velkým U z řad dnešních s nim souhlasí....

dulcibelka 17.5.2006 8:50

Zajímalo by mě,

kdo a jak by v případě dotací určoval, zda už jde o Umění - tedy dotace hodné...Že by signatáři petice s Vachlerem v čele?

M. Zima 17.5.2006 8:45

Profesore, možná,

že rozumíte trochu "výtahům", ale do témat finance, kultura, ... byste se už raději plést neměl. Je trapné, když tvrdíte, že v tom Vašem českém Klausifátu existují "alespoň elementárně přijatelné společenské poměry". Asi to bude na Vás složité, ale je to relativní. Pro Vás existují určitě, jelikož představujete nulovou korelaci mezi schopnostmi a postem, ale pro mnohé s evropským nárokem, a to nejenom pro ty s Vaší pomocí primitivně okradené, "alespoň elementárně přijatelné společenské poměry" neexistují. A mezi ty patří m.j. "filmaři", jejichž význam jste nepochopil.

Harena 17.5.2006 8:38

Ač taky Klause nesnáším, tentokrát souhlasím!

Mě totiž nesmírně ponižuje, že jsem nucen přispívat ze svých peněz na bezpohlavní, cenzurované, nudné a vůči mocným servilní  vysílání státního rozhlasu a televize.

ringo 17.5.2006 8:20

Re: Re: Ač Klause nesnáším,

no, našlo by se: promarněná privatizace, zprzněná demonopolizace, venkoncem kontraproduktivní decentralizave a deregulace v době, kdy byl ještě předsedou vlády. Nesnesitelnost z nabubřelosti pomiňme - byť zvláště v té je obzvláště konzistentní. Ale jinak souhlas, v tomhle má Velký demagog pravdu. Antikameňáky si svoji menšinu musejí najít samy.

Veselý 17.5.2006 8:04

Dovoluji si mít jiný názor

Prvně se bavme o národní kultuře. Ano jsou různé kulturní instituce, ale zcela rozhodující (pro masy - krásný termín z minulosti) se stala televize. A televize úzce souvisí s filmem. Ve zkratce - bez českého filmu nebude čeština. A film nebude bez peněz, které se někde musí vzít. A češtinu bych nesvěřoval trhu, mohla by dopadnout jako lev ve světě financí.

Pan prezident chce, abychom dopadli jako Lužičtí Srbové, o tom to je, o ničem jiném. Podívejme se na Francouze, ti svůj jazyk propagují. A je jich podstatně víc než nás.

Honza 17.5.2006 7:25

Re: Ač Klause nesnáším,

DIXI, řekněte konkrétní důvody a argumenty, proč Klause nesnášíte. Možná, že zjistíte, že jedete jenom na vlně nesnášení Klause. Klaus ve svém dementi byl v podstatě stále stejný jako v jeho jiných postojích.

Zkuste odpovědět. Díky. Honza

dix 17.5.2006 0:09

Ač Klause nesnáším,

v tomhle s ním doslova souhlasím.