3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Milan 22.3.2021 15:40

Nebojte, vaši komunisté se tam ještě letos dostanou.

V. Kain 22.3.2021 15:25

Takových volů paní Moravcová tady je dost.

V. Kain 22.3.2021 15:24

Pane Beneši docela slušná analýza.

V. Kain 22.3.2021 15:20

A těch kteří koronavirusovou totalitu podporují je mnoho.Jsou i tací (a těch je také dost) kteří by ještě přitvrdili.Ti jsou pro naší společnost nebezpečnější než nějaký vir.Ti budou volit ty,co nám tu totalitu pomalu ale jistě servírují.

O. Buda 22.3.2021 14:52

Přál bych vám, aby vám vydržela vaše statečnost, až byste se dusil, zápasil o každý nádech, zmítal se druhý týden v horečkách a oboustranným zápalem plic a bolestmi celého těla. Soudím, že vůbec nevíte, co mluvíte. Těm nemocným je statistika lhostejná, všichni doufají, že se z toho vylížou. Některým se to podaří. Vy ale zůstanete Vintr.

J. Lehký 22.3.2021 14:38

Jinak řečeno- legendární Péročmajz I. škemrá u Okamury, aby vytáhl jeho prvorozeného mazánka s tou jeho Tříkolorkou do Sněmovny, když vidí, jak se neustále potácí v průzkumech kolem 1,5%..!

L. Machala 22.3.2021 14:37

8-o

L. Machala 22.3.2021 14:35

R^R^R^

O. Buda 22.3.2021 14:33

Hranice, schengenský prostor, EU, politika, bláboly politiků aktivních i vysloužilých, populistické žvásty představitelů vlády a centrálních orgánů, boj o moc zvaný politická soutěž, všechno to, čeho jsme svědky a co je nejvíce rozčilující, nijak virus nezajímá... Chová se a přenáší podle schopností daných genetickou výbavou, a navíc, umí genetickou výbavu a chování měnit podle podmínek.

Z článku „Chceme zase normálně žít“ vysvítá zděšení spíše z “ nástupu extrémní nové levice a její nepřátelství vůči svobodě a kapitalismu“, epidemie je zde podle mého soudu zástupný problém a (balastní) text jen využívá náladu společnosti a přilévá oleje do ohně obecného rozladění. V tomto bodě souhlasím, hodně mě to znepokojuje, a ačkoliv máme různé názory, obávám se vývoje, který články autora (nejen tento) trefně charakterizují.

O. Buda 22.3.2021 14:33

Epidemie, kterou přes rok prožíváme, nevykazuje (alespoň podle mínění některých) takovou smrtnost, aby ospravedlnila míru omezujících opatření. Polemika nad tímto přístupem je stále živá – vídáme nařčení z cynismu, naopak z ustrašenosti, přičítání odpovědnosti za smrt tisíců, a to i od vzdělanějších občanů a politiků. Nikdo nechce říct nahlas, kolik předčasných úmrtí na infekci je přijatelná cena za ponechání průběhu na přírodě. Je oprávněná naděje, že zvýšením kolektivní imunizace nastane situace, kdy virus nenajde hostitele a epidemie skončí. Jsou dvě cesty k stejnému cíli v pandemii: a) postupné promořování (přežívání nakažených), b) očkování. Oboje zvýší kolektivní imunitu. Promořování, neutrální technický termín pro rozšíření infekce a následné zvýšení imunity populace, dostalo pejorativní nádech, protože je provází zvýšení počtu úmrtí nakažených osob v souvislosti s infekcí (lhostejno, zda „na covid“ či „s covidem“; ti zemřelí mohli ještě žít tak dlouho, jak jim bylo vyměřeno). Všechna omezující opatření mohou (a také vedou) ke zpomalení šíření infekce a tím k udržení volné kapacity nemocnic pro nemocné s těžkým průběhem, jejichž naděje na uzdravení tím vzrůstá. Přibývá uzdravených a imunních. Očkování zdravých způsobí zvýšení jejich obranyschopnosti, neonemocní a mohou žít a pracovat. To je prostě tak, je to vyzkoušené a nemá cenu s ním polemizovat. Může se to jen dařit lépe či hůře, podle toho, jak si vláda počíná a jak obyvatelstvo dodržuje nařízení, která nejsou podpořena tvrdou sankcí.

O. Buda 22.3.2021 14:32

Všichni přece chceme normálně žít. Proto jsem ochoten nařízená omezení stále respektovat. Jsem si jist, že opatření, která napadáte, kritizujete a odsuzujete (obracím se jen na autora článku, nikoliv na tisíce emailů, dopisů, telefonátů, SMS, podpisové archy kolektivů ze závodů, atd.) v různé době více či méně pomáhají zvládnout pandemii. Jsem si jist, že podobná opatření, jen s různým fázovým posunem podle toho, kde se objeví početnější ohnisko pandemie, přijímají všechny postižené státy. Možná není zcela jasné, co vede ke konci epidemie, kdy se infekční potenciál vyčerpá. Z odbornější části informací, které všichni sledujeme v mediích, vysvítá, že modelování průběhu nakonec stejně skončí zkušeností z dávno i nedávno minulých epidemií:

Konec epidemie nastává, když infekční agens nenajde vnímavého hostitele. K této situaci vedou tyto cesty: A) Za epidemie infekce s vysokou smrtností (téměř) všichni nakažení zemřou. B) Za epidemie infekce s nižší smrtností téměř všichni přežijí a jsou imunní (viz pandemie coronaviru). Prokazatelně pomáhají protiepidemická opatření na principu „méně kontaktů – méně přenosů“ (omezení pohybu). Tam, kde pohyb a kontakt zcela omezit nelze, pomáhá omezení možností přenosu (podle typu přenosu): roušky zachytí část kapének, rozestupy omezí inhalaci aerosolů (omezení shromažďování). Zvýšená hygiena, zejména rukou, omezí přenos kontaminovanými předměty. To jsou zkušenosti prověřené generacemi epidemiologů, od starověku až po dnešek (srovnej dead line – dnes znamená spíše termín pro dodání díla, kdysi, ve smrtící epidemii, při nedostatku drátů, plotů, ohrad omezujících pohyb, prostá čára klackem v písku představující hranici, za kterou nakažení nesmí pod hrozbou zastřelení; po několika zastřelených bývala čára respektovaná). Jejich účinnost stoupá i klesá s disciplínou při jejich dodržování.

J. Vintr 22.3.2021 14:31

Co je to "zbytečně"? A myslíte, že by nezemřel, kdyby u nás nebyli žádní "odmítači". On některý z nich způsobil jeho smrt?

M. Moravcová 22.3.2021 14:13

Vy trdlo hloupý, vy jste nerandil? Vy jste neměl kamarády? Zavřeli vás ve čtrnácti na rok do domácího vězení, na samotku? Asi jo, protože takového pitomce aby pohledal. A toho se bojím, aby ty děti nedopadly jako vy.

J. Svoboda 22.3.2021 14:11

Zemřel zbytečně, v tom je můj problém s odmítači.

Pěkný den.

M. Moravcová 22.3.2021 14:10

A auto řídíte, hysteriku?

J. Svoboda 22.3.2021 14:09

Školáci trpí neúčastí na diskotékách ... a takhle to máte ve hlavě Rv

L. Beneš 22.3.2021 14:03

Však i vám ubíhá čas zcela nezadržitelně. A nezapomeňte, že starý sice musí, ale mladý taky může.

L. Novák 22.3.2021 14:01

Jasně. A tohle říká blbec, který věří, že Američané si NewYorkská dvojčata 11.9.2001 odstřelili sami... 8-o

L. Beneš 22.3.2021 13:56

Zlomyslníci tvrdí, že i ten Prof. je jenom h.c.

J. Vintr 22.3.2021 13:55

Strach ze smrti je zcela iracionální emoce. Člověk zemře ať se smrti bojí nebo ne. Ale ten strach mu pěkně otráví zbytek života....

J. Vintr 22.3.2021 13:53

Právě jste se sám pojmenoval. Ale k věci - máte zhruba pětadvacetiprocentní pravděpodobnost, že zemřete na nějakou kardiovaskulární chorobu, zhruba pětadvacetiprocentní pravděpodobnost, že zemřete na rakovinu a je ještě celá řada nemocí a jiných příčin úmrtí, které jsou mnohem pravděpodobnější, než nějaká desetina procenta pravděpodobnosti, že zemřete na covid. Takže kdo je tady blbec? A zřejmě k tomu i vyděšený.

L. Beneš 22.3.2021 13:53

Proč se zde o sobě vyjadřujete tak sebekriticky?

L. Beneš 22.3.2021 13:52

S Vašimi slovy nelze než souhlasit. Sobecký ctižádostivec na postu ministra zdravotnictví předpokládá, že obdrží nějaký řád za zásluhy. Na ty trpící staré lidi v domovech důchodců, kteří neviděli své blízké celé měsíce, se může vykašlat. Ostatním brání i v návštěvě holiče, ač sám, stejně jako ostatní členové vlády, chodí slušivě ostříhán. Mistr světa ve žvanění, doplministr, vás bude přesvědčovat, že voda teče do kopce, a ministr vnitra září, kdykoli může promluvit na téma zostření tzv. nouzových opatření. Pro něj policisté, kteří ve skupině zakleknou ženskou s malým dítětem, jsou hrdinové. Stejně tak v případě neadekvátního zákroku při zásahu proti muže také s malým dítětem. Brutalita a surovost jsou znakem hrdinství. Rádi se pochlubí vším tím vybavením na občany, které nekoupili za jejich daně k potlačení projevů jejich nesouhlasu.

L. Novák 22.3.2021 13:33

Vy jste magor bez špetky racionálního kritického myšlení. A hyperaktivní k tomu.Rv

L. Novák 22.3.2021 13:31

Vy jste ale vůl... 8-o "z nepatrné statistické možnosti"? Je vidět, že ty vaše spiklenecké bludy, které ovládají váš chorý mozek, mají hlubší příčinu.

A vy jste ještě aktivní blbec k tomu...

J. Vintr 22.3.2021 13:19

Vir je malinký a neviditelný. Na všechna vládní opatření kašle. Udělá si co chce, obejde nás stejně všechny. Většina si toho ani nevšimne, část lidí to víc nebo míň potrápí a nepatrné procento kvůli tomu zemře nebo to uspíší jejich úmrtí na jinou nemoc. Nikdo s tim nic neudělá, tim méně politici.

F. De Winter 22.3.2021 13:17

R^

J. Vintr 22.3.2021 13:14

Ano máte pravdu. Ale bohužel je mezi námi spousta hloupých lidí, kteří jsou vyděšení z nepatrné statistické možnosti, že by mohli "předčasně" zemřít a jsou kvůli tomu ochotni podporovat kovidovou totalitu, kterou nastolili politici.

J. Chaloupka 22.3.2021 13:10

A že nepřidá, jaká opatření by zavedl on, jako předseda vlády?

P. Čech 22.3.2021 13:00

Na věc je nutno pohlížet s nadhledem. Opatření vlády nefungují proto, že jsou chaotická a zejména proto, že je občané "neberou" za svá. Je to stejné jako i jiné věci, které jsou občanům diktovány kýmkoliv. A jsou-li nuceně diktovány tím, kdo má občany zastupovat (vláda, poslanci, senátoři, prezident) přičemž je občané nechtějí, je oheň na střeše. Vláda vydává opatření a lidé na ně kašlou. Výsledkem je jen to, že systém nefunguje.