3.7.2024 | Svátek má Radomír


Diskuse k článku

DIPLOMACIE: Remek je zase v Moskvě

Pětašedesátiletý komunista a bývalý kosmonaut Vladimír Remek, syn generálporučíka Jozefa Remka, dlouholetého velitele letectva Československé lidové armády, se vrátil opět do Ruska - jako český velvyslanec.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Podešva 23.1.2014 11:11

Za koho bude kopat ?

Remek se Sovětským Svazem spojuje svá nejlepší léta. Tak mám trochu obavu, jestli tam nebude kopat spíše za Rusko, než za nás.

V. Novák 23.1.2014 13:27

A to kopání za Rusko si představujete jak?

...

J. Podešva 24.1.2014 8:28

Re: A to kopání za Rusko si představujete jak?

No tak, že bude konat ve prospěch Ruska a ne ČR.

A. Hilter 23.1.2014 10:48

Pan Hvížďala byl konecne

v 80. letech take jako vzorny student v Moskve. Nasledne odesel do Nemecka provokovat svymi komunistickymi nazory v mediich a po 89 pelašil domů do bezpeči za papá Havel

P. Papež 23.1.2014 11:46

Re: Pan Hvížďala byl konecne

Dost hloupé. Ale pro Hitlera asi dostatečné.

V. Váňa 23.1.2014 12:11

Re: Pan Hvížďala byl konecne

Vážený pane Papeži, zkuste se tedy zamyslet nad následujícím:

Pokud rozkliknete články pan Hvížďaly uveřejněné na NP, nenajdete mezi nimi ani jediný, který by něco pochválil, k něčemu se vyjádřil pozitivně. Nečetl jsem je, pravda, úplně všechny, ale přece si troufám tvrdit, že mé sdělení je pravdivé.

Jestliže tedy tento člověk, který v dobách své slávy psal ideologicky velmi odpudivé soudničky (a to je pravda, ty jsem od něj četl), nám poté, co ztrávil pár let za oponou, káže, jak všechno, na co sáhnem, děláme špatně, chápu zcela možná trochu břitký přííspěvek pan Hitlera.

Prizmatem páně Hvížďalovy předlistopadové tvorby se i já dívám velmi nedůvěřivě na moralistní i jiná kázání tohoto člověka.

J. Tachovský 23.1.2014 15:25

Re: Pan Hvížďala byl konecne

Az na to, ze pan Hitler neni Hitler, ale Hilter

P. Papež 23.1.2014 17:37

Re: Pan Hvížďala byl konecne

Panu Hilterovi se omlouvám, někdy člověk koná rychleji, než oko a mozek. Ještě ke kritice bych chtěl napsat, že i když pan Hvížďala je negativní, je opravdu v našem státě vše tak pozitivní, že negativní příspěvek je nežádoucí? Nebo si budeme stále předkládat světlé bezproblémové zítřky? To už tu bylo a nedopadlo to dobře.

P. Papež 23.1.2014 17:41

Re: Pan Hvížďala byl konecne

Asi kdybychom se na život dívali prizmatem předlistopadové činnosti, tak bychom nezvolili stávající poslance, hejtmany, vládu i prezidenta.  Váš odpor k panu Hvížďalovi je čistě váš problém, zkuste být alespoň jednou nezaujatý. Možná, že zjistíte, že jste se mýlil. Nebo také ne.

V. Novák 23.1.2014 9:51

Ekonomická diplomacie JE nejdůležitější prací

kteréhokoli diplomata země v postavení České republiky - tedy země, která potřebuje exportovat (a z Ruska i hodně importovat), země, která si na "velkou mezinárodní politiku" může tak leda hrát - a bude při tom vypadat jak řvoucí myš. Bývalý ministr zahraničí to nikdy nepochopil.

Takže není zdaleka podstatné, jak se na českého ambassadora budou dívat v Kremlu (určitě nijak zle), ale jaké kontakty naváže a jaké dveře dokáže otevřít českým obchodníkům. Remek, který může v patřičné chvíli zazvonit Hrdinou SSSR (což Rusové dosud neberou na lehkou váhu), případně se obrátit na bývalé kolegy, zastávající obvykle vyšší funkce v průmyslových podnicích a který koneckonců je a bude znám i lidu obecnému jako kosmonaut (těch si Rusové pořád váží - nechť si pan H. žvaní co chce) bude mít mnohé dveře otevřené už předem.

Velyslanecké funkce za příspěvek na volební kampaň rozdávají američtí prezidenti - aspoň do takových nedůležitých leč příjemných zemí jako je ČR. Česko si takové nemůže dovolit. I když i tací byli...

Do USA by se Remek za ambassadora nehodil. Do Izraeke asi taky ne. Do Ruska je nejlepší z možných.

F. Lesniak 23.1.2014 9:26

Pan Hvížďala by už konečně mohl objasnit

svoji a Neffovu roli při divoké privatizaci MF. Zatím tady tento absolvent politické vědy v SSSR  rozdává svá moudra a zapomíná na svůj vlastní práh a to, co je před ním. Ostatně, když může být ministrem bývalý komunista a konfident STB Babiš, proč by nemohl být velvyslancem  bývalý komunista Remek? Osobně si myslím, že je to stále lepší volba, než  Gandalovič, který působí v USA, jež byl před časem jako konzul zapleten do rozkradení dolarů z fondu krajanů, ale po vítězství ODS ve volbách se to ututlalo.

J. Slanina 23.1.2014 10:29

Re: A vo vo tom to je.

Když může být ministrem bývalý komunista a konfident STB Babiš a Remek velvyslancem, spěje to tady mílovými kroky k tomu, že kdyby byl na živu blahé paměti vrahoun Vaš, mohl by se klidně stát ministrem spravedlnosti.

K. Nytra 23.1.2014 16:04

Re: A vo vo tom to je.

Vy rád kádrujete že?

E. Vašátko 23.1.2014 6:33

A co takhle KGB ?

Je možné, aby člověk, který v SSSR studoval jako syn vysokého stranického exponenta nebyl v tomto spolku nějak namočen ? A že by o něho nebyl i dneska zájem ?

J. Vyhnalík 23.1.2014 13:18

Re: A co takhle KGB ?

Možné je to docela dobře. Kosmonauté a letci žili v lepších podmínkách, než běžná populace v SSSR, ale zároveň (i z tohoto důvodu), prakticky v izolaci. Pro KGB nebyli proto příliš zajímaví, nemohli by přinést nic, co by KGB sama nevěděla.

J. Vyhnalík 23.1.2014 2:44

Co takhle fakta?

Vladimír Remek NENÍ členem KSČM. DO EP byl zvolen jako nestraník na kandidátce, KSČM.

Rusové si kosmonautů velmi váží a už jenom to mu pomůže, nezanedbatelná je praxe obchodního rady v Rusku, takže být panem Hvížďalou, tak bych Remka zase tak nepodceňoval.

E. Sevrát 23.1.2014 8:24

Re: Co takhle fakta?

Souhlas.

J. Slanina 23.1.2014 9:15

Re: Co takhle fakta?

Ono být bolševikem není o vlastnictví rudé knížky, ale o stavu mysli a charakteru.

O. Istvanfy 23.1.2014 9:34

Re: Co takhle fakta?

No ale potom medzi členmi KSČ bolševikov až tak veľa nebolo.

J. Slanina 23.1.2014 10:34

Re: Co takhle fakta?

Však říkám, že je to spíš o tom charakteru. Ten zasviněný byl pak předpokladem té rudé knížky.

P. Zeman 23.1.2014 14:56

Re: Co takhle fakta?

Sice není členem KSČM, ale nepochybně byl v KSČ. Ostatně, kdo by chtěl kandidovat za komunisty než, byť jen duší, komunista (snad s výjimkou Bobošíkové - ta je ochotna kandidovat kamkoliv za kohokoliv)?

J. Vyhnalík 23.1.2014 15:05

Re: Co takhle fakta?

V KSČ nepochybně byl, jinak by nemohl lítat na nadzvukových stíhačkách, nebo se dostat do kosmonautického výcviku a stát se kosmonautem.

Z dnešního pohledu je to jasné, ale v době, kdy do té strany vstupoval to bylo běžné a nikoho nenapadlo, že by se to mohlo za jeho života změnit. Každý měl svoje priority a svoje informace, ze kterých musel vycházet. Přitom se situace neustále měnila a jen těžko lze srovnávat 50. léta se 60. a počátek 70. let s jejich koncem.

Já jsem odmítl i vstup do SSM, aby bylo jasno.

K. Nytra 23.1.2014 16:03

Re: Co takhle fakta?

Kdo někdy byl v Rusku, tak je mu to jasné, že to tak je. Není co řešit Zeman  celkem jistě v tom má jasno i kdyby měl popito.

J. Charvát 23.1.2014 22:22

Re: Co takhle fakta?

Ještě bych nabídl jednu otázku - jakou váhu má z hlediska Ruska ČR a čeho REÁLNĚ tam může velvyslanec dosáhnout? Mám pocit, že z tohoto úhlu pohledu je vcelku egál, jde-li o bývalého pasažéra kosmické lodi nebo vzdělaného ouředníka.

B. Volarik 23.1.2014 1:25

Dopřejte mu trochu radosti.

Určitě se tam cítí jako doma. Možná víc než doma doma.