3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

BRNO: Bydlení za hubičku

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
IS 28.1.2006 15:19

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: zbytečná diskuse s Kapitánem

Ladislav N,  zapomněl jste, že ve svém výpadu proti komunistům se na EU odvolává sám autor článku, který není bolševik?  Nebo snad LIRA jsou bolševici. Nějak jste se ve svých úvahách zamotal.
IS 28.1.2006 15:04

Re: Re: Re: Re: Autor překrucuje skutečnost? Co to plácáte, troubo "IS"

ladislave N, takže potvrzujete, že radnice v čele s ODS nebránila prodeji domů, jak jste tvrdil výše?
Ladislav N. 28.1.2006 15:00

Re: nejen brněnskému, socialisticky naladěnému voliči

Neplácejte o rasismu. Já psal o právech vlastníka. Bohužel, ta jsou ještě komunistickým právem převzatým díky "zachování právní kontinuity" natolik omezena, že vlastník je pomalu otrokem svých nájemníků. O schopnosti některých Romů-parazitů (a nejenom jich) nabourat se a zabydlet v cizím majetku ani nemluvě.
Ladislav N. 28.1.2006 14:53

Re: ten, co sedí u klávesnice IS, byl v padesátých letech vyhnán z domu bez náhrady bydlení

Z vlastního domu nebo jako nájemník?
Ladislav N. 28.1.2006 14:50

Re: Re: Re: Autor překrucuje skutečnost? Co to plácáte, troubo "IS"

Znám lidi, kteří si koupili společně CELÝ DŮM, sehnali peníze i za ty, co koupit nechtěli - a začali se jako řádní majitelé o dům starat. Město se zbavilo problému - a občané mají jistotu, že investují do vlastního majetku. Město zjevně nechce prodávat jednotlivé byty a už vůbec ne domy v lokalitách, kde jejich provoz není tolik ztrátový (komunistický dluh na údržbě neohrožuje stavebně - technický stav budov). Viz např. známý dům na Tržní ulici (v majetku města), který musel být stržen po výbuchu plynu, protože jeho celkový stav neumožňoval nic jiného...
Ladislav N. 28.1.2006 14:41

Re: IS

Přestaňte plácat o nabídce a poptávce. Radnice prodává (?) byty obvykle hluboko pod jejich tržní cenou a v tom je problém. Byli by selektivně zvýhodněni (z jakého právního titulu) obyvatelé těchto bytů. Běžte na úřad s dotazem, jestli vám dají půl milionu nebo celý - jen, tak, z ničeho nic... Proč by to radnice dělala? Za vaše zásluhy o budování komunismu v ČSSR?
Ladislav N. 28.1.2006 14:35

Re: Re: Re: IS 11:55 Náhrada škody

Když je osel na brněnské radnici, může to dopadnout takhle. Když parta oslů vládne celé zemi, škody soukromých vlastníků bytových domů musí vyčíslit Štrasburský soud. Ty budou o několik řádů vyšší, než co tady plácáte vy.
Ladislav N. 28.1.2006 14:32

Re: Re: Prodej bytu v Brne

Jako komunistu uznačuji vás, "IS". Podle vašich výplodů v diskusích na NP. Za dosti dlouhé období, aby takové hodnocení mohlo být spolehlivé...
Ladislav N. 28.1.2006 14:27

Re: A nastane mlčení ?

Ale vy svou prezentací zde komunista jste. Jako vystřižený z "učebnice" marx-leninismu... A ještě máte odvahu plácat cosi o "trhu"... :-D
Ladislav N. 28.1.2006 14:26

Re: Re: Re: Re: Re: Re: zbytečná diskuse s Kapitánem

Hehe, bolševici se odkazují na EU? A těm samým bolševikům hrozí z "EU" (viz Křeček a spol. = KSČSSD) prohraný soud kvůli protiústavní "regulaci" nájemného v ČR... :-D
IS 28.1.2006 14:22

A nastane mlčení ?

Ví vůbec někdo, jak byla vypočtena  magistrátem v Brně cena domu k prodeji ? Zkušenost je taková, že úředníci nejsou nějak ochotni to sdělit a odkazují se navzájem jeden na druhého.  Bylo by asi užitečné zjistit , zda Ladislav N a podobní vůbec reálně vědí, o čem se diskutuje, nebo jen nálepkují označením "komunista"..
IS 28.1.2006 14:14

Re: Re: Re: Re: Re: zbytečná diskuse s Kapitánem

Kapitán se zachytil na nepodstatné maličkosti místo diskuse o předpisech EU.  Vůbec se nedivím, že s byty hodlá někdo spekulovat, ale zrovna z Prahy vyšlo také prohlášení, že v odkaz na EU představuej  poplašnou zprávu (viz MF Dnes).
IS 28.1.2006 14:02

Re: Re: IS 11:55 Náhrada škody

Janabok, nájemníci postupovali v souladu s vyhláškou radnice, ustavili  právnické osoby, zaplatili poplatky a vzali si půjčky.  Pak jim někdo oznámil, že to udělali nesprávně. Vzniklá finanční škoda kupujících by šla odhadem do desítek miliónů a v právním státě nastupuje také trestní odpovědnost., zda nedošlo třeba k  rozsáhlému podvodu.  Vůči působení trhu nejsou námitky, ale vůči úředníkům, kteří by snad mohli znát předpisy. V roce 2005 nešlo o žádné bolševiky.  Pak je tu stále otázka právní analýzy, která nenašla nic závadného.
Kupující postupovali jednoduše a magistrátu hrozily stovky žalob o náhradu škody. To by zablokovalo pravděpodobně privatizace i chod radnice. Pak byl odvolán náměstek primátora Zbytek a situace trochu uklidnila.
Ani proti rychlosti nemám námitky, doufám, že by  milióny za náhradu škody vyrovnal magistrát do druhého dne.  
skeptik 28.1.2006 13:49

Re: Re: Re: Re: Jak bych to řešil.

No právě: STEJNÉ PODMÍNKY.  Kdyby se bývaly dodržely stejné a eknomicky racionální podmínky odprodeje pro všechny nájemníky, už by to bylo vyřešené, i bez hypoték. Jenže ta závist, že?
kapitán 28.1.2006 13:21

Re: Re: Re: Jak bych to řešil.

STEJNÉ PODMÍNKY
Stejné HYPOTÉKY na stejné CENY BYTů
skeptik 28.1.2006 13:07

Re: IS 11:55

Milá janabok, bolševik a císařpán to tu řekněme nějakou dobu nemají v ruce, tak možná, že za některý dnešní problémy třeba už může někdo jinej. Představa o nápravě všeho zrušením regulace je dětinská už jenom při vědomí toho, jakého zlomku bytů se regulace týká a je ekvivalentní představě, že všechny lidské problémy jednoduše vyřeší znárodnění. Na problém bylo založeno tím, že se před ekonomickou racionalitou dala začátkem devadesátých let přednost mravnímu kýči "náprav křivd", viz níže. Teď už žádná jednoduchá řešení neexistují, na tom nic nemění, že ve vašich prostých představách ano.
skeptik 28.1.2006 12:56

Re: Re: Nájemníkům jde JEN o bydlení.

A jak byste to chtěl vyřešit vy? Spekulace, která se přesune o patro výš, od jednotlivých bytů, k jednotlivým domům, ta už je ideově správná? Nehledě na to, kolik takových případů SPEKULACE znáte? Já sám v takovém družstvu nájemníků bydlím a znám několi družstev v okolí, kde celkem odpovědně můžu tvrdit, že naprostá většina bývalých nájemníků odkoupila ty byty jaksi k překvapivému účelu bydlení, protože jim koneckonců nic jiného nezbývalo. Kupovat byt, ve kterém bydlím, abych ho pak SPEKULATIVNĚ prodal a šel bydlet pod most, to je myslím trochu na hlavu, ne? Naopak vidím domy, spekulativně odkoupené někým, za jakýmsi účelem, nájemníci postupně vyházeni, neobydlené domy nyní léta chátrají. Čili tak je to podle vás ideově a tržně v pořádku? Ostatně, kdyby se nečinilo to ekonomicky slabomyslné "odčiňování křivd" (dalšími) a bytové domy se nerestituovaly, ale naopak prostě převedly na stávající nájemníky, zdarma, pak by peníze cpané do chřtánu subjektů, kterým ty domy ve skutečnosti nikdy nenáležely (stát, obce) na opravy nájemních regulovaných bytů pánů radních skončily v opravených fasádách a střechách, česká města mohla být jako ze škatulky, regulované nájemné by skončilo v roce 1990 a nezkroucený trh s byty by existoval už sedmnáct let. Jenže to by bylo ŘEŠENÍ bytového problému - a to se těm skutečným spekulantům ohánějícím se "tržními cenami" nelíbilo a nelíbí. Na těchhle okamžicích je hezké, jak se ti apologeti trhu bez přívlastků náhle odkopávají. 
ibn Kantor Ideal 28.1.2006 12:19

srdce olympionikovo plesa

Ale mravni veterinarska kriteria pro trh neplati. Kdo si zlomi nohu, ma utrum.
janabok 28.1.2006 12:04

IS 11:55

otázku, kdo to zavinil je jednoduché zodpovědět - bolševik, který zde 40. let plundroval a decimoval vše - od morálky po ekonomiku...
 
situace a náprava je naprosto jednoduchá: okamžitě zrušit regulaci nájmů a překopat socialistický občanský zákoník (zejména nesmyslná ustanovení o téměř nedotknutelnosti nájemníka)...
kapitán 28.1.2006 12:01

Re: Nájemníkům jde JEN o bydlení.

To by jste se divil, kolik je SPEKULACÍ při privatizaci bytů tady v Praze. Všicni nájemníci moc dobře vědí jakou tržní cenu má jejich byt.
V atraktivní lokalitě ani chudí nájemníci nepožadují po obci zastavení privatizace.
IS 28.1.2006 11:55

Re: IS 10:44

Janabok, chápu dobře, ale jednak je otázkou, kdo to zavinil, zrovna v Brně je ODS u moci hodně dlouho, jednak  je otázkou jak z toho ven. Ze dne na den by to asi bylo obtížné, situace není tak jednoduchá, jak se pravice snaží líčit.
IS 28.1.2006 11:51

Omyl s výkladem stanoviska EU ?

Zcela jednoduše,  EU má zájem na ochraně trhu s byty, aby nebylo zvýhodněno podnikání některých subjektů na evropském trhu.  Eu však nevadí jakákoli cena , jestli se prodávají jednotlivé byty nebo i domy k charitativním účelům, církvím, veřejně prospěšným občanským sdružením, jestliže nejde o podnikatelské subjekty, které se podnikání na trhu s byty neúčastní.  Pravice se snaží toto stanovisko posunout do roviny diskuse prodeje pod cenou, ačkoli většině nájemníků jde především o bydlení a nehodlají nic prodávat.  Samozřejmě nelze vyvstlit v pár slvovech přesně předpisy, lze je ale na internetu nalézt a měly by být k dispozici na zastupitelství každé obce jako všechny ostatní právní předpisy. 
janabok 28.1.2006 11:40

IS 10:44

nemám co zdůvodńovat...
jednak proto, že nebydlím v Brně a druhak nejsem radní...
 
snažila jsem se popsat normální, fungující trh...
 
pokud někdo (jedno jestli radní a jedno jestli v Brně) s byty kšeftuje, je to odsouzeníhodné...
ale tomu kšeftování právě napomáhá onen zdeformovaný trh...
pochopil? ...
IS 28.1.2006 11:24

Re: Re: jak naznačuje zkušenost vzápětí po restitucích....

Ladislave N, jenže právě ten, co sedí u klávesnice IS, byl v padesátých letech  vyhnán z domu bez náhrady bydlení . Jaké bylo jeho překvapení, když zjistil, že se násilně převzaté domy asi opět prodávají nejen v Brně cizím osobám. Stává se údajně, že potomky postižených nelze najít nebo nemohou doložit svá práva, protože v matrikách "někdo" vystřihl příslušnou část, jak před několika dny ukazoval v TV jeden genealog z Brna. Že by v ČT1 sídlili komunisti?
IS 28.1.2006 11:22

Re: Re: Re: Re: Re: nejen brněnskému, socialisticky naladěnému voliči

Ladislave N, mám pochopit, že byste jako vlastník - obec nevpustil Romy do obecních bytů. A co byste dělal s těmi, kteří tam již bydlí, a dům s otatními neromskými nájemníky obec nabízí k prodeji?  V Králově Poli snad právě řeší takový prodej domu s bytem,. kde se podle všeho provozuje dosti sporná forma služeb.  Nezahráváte si s rasismem?
IS 28.1.2006 10:59

Re: Re: Autor překrucuje skutečnost? Co to plácáte, troubo "IS"

Ladislave N. počet dosud prodaných bytů je znám a údaje lze nalézt v  zápísech orgánů m.Brna na www.brno.cz. Také si lze ověřit na stránce obchodního rejstříku www.justice.cz počty bytový chdružstev v Brně, které si již domy zakoupily. Informace o prodávaných bytech byly zveřejněny ve zpravodaji radnice a místnim tisku. Některé údaje o posledních počtech lze nalézt v jihomoravské mutaci MF Dnes. Na IS není žádný komunista.
skeptik 28.1.2006 10:48

Tržní ceny?

Tedy, není to tak dávno, co se tvrdívalo, že je důležité, aby majetek měl svého vlastníka, mnohem důležitější, než cesta, jakou se k němu dostane. Kupónovou privatizaci si chválil CEP ještě na podzim (že by náhle CEP byl levičácká lůza?) - za té se majetek prodával za tržní cenu? Ne? A proč ne? A proč dneska náhle taková starost zprava o tržní ceny? Nebo už nejde o to, aby majitek měl majitele, který se o něj bude starat? To už neplatí, důležité je jen, je-li cena dostatečně tržní? Jestli nám nějak do pravicových řad nepronikla ta ošklivá levicová ZÁVIST...
IS 28.1.2006 10:45

Re: Re: Janaboku,

Oprava - místo totožné domy byly prodány, mělo znít totožné domy byly nabízeny.
IS 28.1.2006 10:44

Re: Janaboku,

Jistě pak hravě zdůvodníte, proč dva totožné domy byly prodány za značně odlišnou cenu. Totiž, kdysi snad existoval v Brně jeden dům, který byl nějak ým účředním postupem rozdělen na dvě stejné části. Možná prohlásíte, že brambory také stojí jeden den tak a druhý jinak, že cena je výsledkem nabídky a poptávky. Pak by bylo ovšem divné, že někdo popírá principtvorby cena na trhu jako vyýsledke nabídky a poptávky.  Radnice nabízely snad s vážným úmyslem, jinak by se jednalo o protiprávní jednání..
IS 28.1.2006 10:31

Re: Prodej bytu v Brne

Ladislav N vás možná s urputností sobě vlastní označí za komunistu, i když  se kryjete za nick Pravicový volič.  Dřívější, dosti neuvěřitelné prodeje, jistě přijdou na přetřes  v případných právních sporech, které se rýsují stále více.  Jenže to by bylo na množství textu a vymezeného místa je tu málo.