2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

BIG BEN: Je Rusko pro nás civilizační alternativou?

Rusko je a vždy bylo dokonalá totalitní autokracie – jako protipól k vždy nedokonalé západní demokracii. Ten základní rozdíl mezi oběma je ten, že zatímco dokonalá totalita zůstává totalitou, nedokonalá demokracie stále skýtá možnosti zdokonalování, i když i ty bývají často ohrožovány totalitními choutkami různých aktérů zevnitř i zvenčí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Lukavsky 5.1.2023 12:27

"západní demokratický systém rozpoutal dvě největší světové války v historii." No vidíte a já se mylně domníval, že 2.sv. válka začala smlouvou Ribbentrop-Molotov a když si Hitler se Stalinem bratrsky rozdělili Polsko. No furt se učíme, ale trošku se vtírá otázka jestli nedemokracie také někdy někde rozpoutala nějakou válku? J.L. end

P. Diviš 5.1.2023 12:26

Naprostý nesmysl. Kapitál nelze získat tištění, tím získáte jedině inflaci. A už vůbec nezískáte "knowhow".

Půjčit si lze, ale pak nejenže nedostanete knowhow, ale místo dividend platíte dluh a úroky.

Východní Evropa byla zadlužená. Ani ne tak v penězích, alespoň Československo moc ne, zato technicky i morálně.

Ano, západní blahobyt, sociálno, je z velké části na dluh, asi tak od šedesátých let. Ovšem, na přání občanů tam a dnes už i zde. S eurozonou to nesouvisí, ta má jiné problémy.

J. John 5.1.2023 12:26

Že je Ukrajina rozvrácený stát dokládá HDP PPP ve výši cca 4% ve srovnání s Ruskem.

Zahraniční vliv na rozkradení měli ti Kolomojští, kteří nejsou ani Ukrajinci, ani Rusové. Spojuje je mimo etnicity navíc láska k penězům a bezskrupuloznost.

J. Anděl 5.1.2023 12:25

Tohle je fakt perla. Velké kdyby, vy předpokládáte výsledek a rovnou předpokládáte, že by se ten výsledek u nás nesměl zveřejnit.

R. Simek 5.1.2023 12:23

Obávám se spíš, že vadí "vyplácení dividend místo vyplácení lepší mzdy". Žel, je tu spousta podniků, které dividendy dosahují zejména škrcením mzdových nákladů.

Že to dělají hlavně zahraniční vlastníci je jen odrazem stavu, kdy českých vlastníků je málo. (Osobně mi to připadá, jako stýskat si, že mne okradl zahraniční zloděj místo českého kapsáře.)

P. Diviš 5.1.2023 12:22

Někteří Češi, určitě ne všichni.

Dividendy jsou ziskem těch, kdo investovali. Na to žádná skupina českých občanů po "plyšáku" ve větším měřítku neměla, jak prokázal třeba Soudek v Plzni a Stehlík na Kladně. A jelikož investice byly nezbytné, zaplať pánbůh za ty cizí. Aby to investoři nepřeháněli, na to máme zákony a úřady.

J. John 5.1.2023 12:21

Asi jte chybl často ve škole. Nebo jste mladší generace která již historii nemá. Zkuste wiki .

J. John 5.1.2023 12:20

Rozkradení majetku ve východní Evropšě se zdůvodňuje "nut ým příchodem kapitálu". To je nesmysl. Východn íEvropa si mohla kapitál získat i půjčkami nebo tištění mpeněz. Východní Evropa nebyla zadlužená. Západní "blahobyt" je financován již 50 let na dluh, který je nyní nesplatitelný , a proto chtějí stáhnout do €zony i nás. Ručili bychom za společné dluhy €zony.

M. Grundmann 5.1.2023 12:20

Historická zkušenost je argument, který člověk používá, když něco nemůže rozumně zdůvodnit.

J. Lukavsky 5.1.2023 12:19

"Západní Evropa získala bohatství drancováním kolonií." Jak dokazují příklady těch bývalých koloniií např. v Africe. Jen co svrhly jho kolonie... raketově šly nahoru a jsou obrazem prosperity a zemí kde je radost žít... že? No spíš se znovu propadly do kmenových válek, lidožrouctví a okrádání běžných lidí. Výjimek je jen pár, kupř. Maroko, bývalá kolonie Francie. Jink svrab a neštovice. J.L. end

P. Diviš 5.1.2023 12:19

1. odstavec, ano.

2. Ano.

3. Ano, přinejmenším v roce 2014. Tak si za ten slib dosaďte třeba Budapešťské memorandum ...

4. Ano. Nevšiml jsem si, že by se Putin snažil nějak domluvit. Buďto se podrobíte, nebo ....

5. Ano, ale co s tím?

6. Nechávám to na zúčastněných, jakou svobodu si přejí.

7. Taky nevím, ale o tom jsem nic nepsal. Mně zajímá, kdo útočí a kdo se brání.

M. Grundmann 5.1.2023 12:19

Je zajímavé, že Češi často nadávají na vyplácení dividend z českých podniků do zahraničí. Přitom zapomínají, že rozhodující většina z nich by stejně žádné dividendy nikdy nedostala. A už vůbec si neuvědomují, jak negativní důsledky by vyplácení dividend úzké skupině českých občanů pro ně mělo : ještě hlubší omezení demokracie, růst cen všeobecně a zejména bydlení apod. Češi mají štěstí, že tito bohatí lidé inkasující dividendy žijí jinde než u nás. Je to možná i důvod, proč dosud česká ekonomika rostla.

J. Lukavsky 5.1.2023 12:15

No nějak zapomínáte na Historia magistra vitae..... lidi zase nejsou úplně všichni a úplně blbí. J.L. end

L. Kuča 5.1.2023 12:15

No, pokud “největším právem člověka” je podle Vás právo na důstojný život 8-o, tak to potom teda jo ....

P. Diviš 5.1.2023 12:14

"Válečníci Azov" se bránili ruské agresi. Od roku 2014 až doteď.

Za válku je zodpovědný ten, kdo ji začal, ať se vymlouvá na cokoliv. I Hitler uváděl podobné důvody při útocích na Československo nebo Polsko, Jugoslávii, Řecko, ...

Nechte na Ukrajincích, co jsou jejich zájmy, dokazují to dost důrazně.

Nevím, kdo ždímá vás, mne nikdo, já si vydělávám.

R. Simek 5.1.2023 12:13

Rozkradení Ruska neorganizovala ani KGB, ale rozhodně ani Strýček Sam - to byl naprosto nekontrolovatelný a chaotický stav.

Rusko získalo velké bohatství stejně jako Evropa: drancováním "kolonií". Jen nešlo o státy v Africe, ale o území v blízkém okolí.

I dnes značná část zisků z podniků ve "spřátelených zemích" plyne do Ruska. (Kam asi plynul zisk Sberbank? A to nejsme "spřátelení"!)

Čína je esencí "socialismu", byť s tvrdě "kapitalistickými" prvky. Rusko tak nějak nahradilo "Lenina" pravoslavím, ale pořád jde o "byrokratickou diktaturu" - takže Evropa má opravdu k "socialismu blíž" (zato ne tak blízko k anarchii).

Berlínský Silvestr rozhodně není dokladem nefunkčnosti Německa! Ani ukradený Krym a Donbas není dokladem rozvrácení Ukrajiny. Válka znamenala třetinový propad hospodářství, ale - kupodivu! - ten stát stále funguje!

Dnes Vy i já můžeme v klidu napsat svůj názor do této diskuse, aniž by nám za to hrozilo vězení - maximálně "ban" nebo od někoho "přes držku". (Svoboda neznamená jen moci vyslovit svůj názor, ale taky v ochotě nést za to následky.)

P. Diviš 5.1.2023 12:10

No, udělejte, ten průzkum. Cobykdyby - zatím zde jsou ruské lži šířeny celkem volně.

Co Ukrajina umožňuje a neumožňuje, to je vidět na houževnatém odporu proti ruské okupaci.

P. Diviš 5.1.2023 12:08

SANOPZ, původně Sanatorium poštovních zaměstnanců, ukradené a přeměněné na zdravotnictví pro papaláše a komouše.

J. Ganaur 5.1.2023 12:07

Kolik jich bylo?1?Jmenujte....:-/

P. Diviš 5.1.2023 12:07

Nějakým mlaďasům to nakecáte, já si pamatuji, jak jsem musel zapojit známé, abych své babičce opatřil Brufen. Předání výroby do levnějších zemí byla chyba, ale napravitelná.

P. Diviš 5.1.2023 12:06

Rozkradení Ruska byla čistě vnitřní záležitost Ruska, ostaně pokračuje až doteď, jen se rozkradači nesmí plést Putinovi do politiky.

Západní Evropa sice měla kolonie, něco na nich vydělala, něco musela investovat. Konec konců, totéž dělalo ve svém okolí i Rusko, jen území přímo anektovalo, neprohlašovalo ho za kolonie. Dtto SSSR. Dividendy odcházejí investorům, jejichž příchod byl nutný, domácí kapitál komunisté zničili.

Západ zavádí více socialismu, to jo, ale zatím se souhlasem, občas dokonce na přání občanstva.

Ukrajina možná je vykradený, ale rozhodně ne nefunkční stát. Za ten ji považoval Putin a už ví, jak se zmýlil.

Technologie moci možná pokročila, ale stále je Západ přitažlivý, jak dokazuje "hlasování nohama" z jihu, východu i Východu.

J. Kulheim 5.1.2023 12:05

Nevím jestli je lepší západní nebo východní civilizace. Demokracie nadvláda většiny nad menšinou. Je dobrá pro demokraty. Pro lidí, kteří chtějí svobodu a respektují svobodu jiného. V současnosti se o demokracii moc mluví, ale ve skutečnosti žádná neexistuje.

Rusové ví, že jim vládne Putin. My víme, že nám vládnou nevolení úředníci v Bruselu a jejich přisluhovači. Politici jsou úředníci, kteří by měli dělat to, co si člověk nedokáže zařídit nebo udělat sám. Já jsem proti politikům, kteří škodí zájmům lidí, kteří je platí. Nikdo ze současných politiků neměl ve volebním programu to, že bude dodávat zbraně na Ukrajinu. Proč dělají něco na co nemají mandát od voličů. To nejsou banality.

Nevím jestli je Macron lepší člověk než Putin. Jsou mi stejně sympatičtí.

J. John 5.1.2023 12:02

R^

J. John 5.1.2023 12:00

Víte, že carevny měly ponejvíce "německý původ"?

M. Grundmann 5.1.2023 12:00

Lidské myšlení je z velké části nesmyslné a podobně je to u důvodů nepřátelství.

M. Grundmann 5.1.2023 11:59

USA si s Ruskem jenom hrají, Rusko bojuje ze všech sil. Rusko je slabé a Západ silný.

J. Lukavsky 5.1.2023 11:57

"Ve východní Evropě existovalo NEODUVODNITELN0 A NEPOCHOPITELNÉ nepřátelství mezi Rusy a ostatními národy." jste zapoměl napsat. J.L. end

R. Simek 5.1.2023 11:57

Promiňte, ale mám dojem, že některé věci máte trochu pomíchané.

Je pravda, že velkou část průmyslových a zemědělských podnikl na Ukrajině ovládali zahraniční vlastníci, ale to byli z velké části Rusové. Ukrajinští vlastníci ("oligarchové") však taky často nejsou zrovna v oblibě.

Že na Ukrajině byla bída je neoddiskutovatelné, ale jedna věc byla pro lidi (i na Donbasu) zásadní: stát jim nic nedal, nepomohl, ale taky nereguloval doslova každý krok, každé nadechnutí, jak se tomu děje v Rusku. Události kolem "Majdanu" nebyly nějakým "zaprodáváním se Západu", ale především snahou nějak ukončit kleptokratické vládnutí s čím dál zřetelnějšími prvky diktatury a nesvobody. (S výsledkem, že pak nikdo nevěděl, jak dál - což nastane vždy, když víte, co nechcete, ale už ne, co chcete.)

Na dobytých (a dobitých) územích není nějak závratná podpora Ruska (přestože většina Ukrajinců odešla), mnohem spíš je to nedostatek odvahy proti novým pořádkům protestovat.

J. Kratochvíl 5.1.2023 11:55

Vy jste si jistý, že mrtvé v Buči mají na svědomí pouze Rusové. A kteří Rusové Zelenského nebo Putinovi Nezávisle nebylo nic vyšetřeno ani dokázáno, je to pouze propagandistické tvrzení jedné strany konfliktu, kupř....!

M. Grundmann 5.1.2023 11:54

Ve východní Evropě existovalo nepřátelství mezi Rusy a ostatními národy. NATO nejenže toto nepřátelství nemírnilo, ale naopak je živilo a udržovalo při životě. Výsledkem je válka na Ukrajině.