2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

BEZPEČNOST: Vnutí nám teroristé svoji hru?

Bude nutno analyzovat pozadí a souvislosti těchto teroristických útoků, stejně jako historii tohoto děsivého jevu, co k němu přispívá a co ho vůbec umožňuje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Šafránková 19.11.2015 10:03

židovství, křesťanství, islám

Příspěvky pana Schneidera čtu pozorně a určitě mu dávám za pravdu v tom, že je nutné se snažit v současné době budovat pokoj a neobracet svůj hněv proti imigrantům a muslimským menšinám v Evropě dlouhodoběji zde usazeným. Nemohu si ale pomoci, již několikrát jsem zachytila výrok pana Schneidera (naposled nedávno v komentářích ČT k událostem v Paříži), že problematické výroky vyzývající k násilí nejsou jen v Koránu, ale i v Bibli - ve Starém i Novém zákoně. To je sice pravda, ale dle mne jde o poněkud populistický počin - vytrhávat věci z kontextu věroučného, historického, aktuálně společenského a nahrávat v hodně ateistické zemi názorům, že všechna náboženství patří do stejného pytle. Což nikomu neberu, ale s křesťanstvím a židovstvím je totiž ten problém, že s nimi má Evropa dlouhodobé někdy špatné, někdy dobré zkušenosti a jistě se individuální přístupy liší a do hry často vstupují velmi negativní i velmi pozitivní emoce závislé ovšem i na míře informovanosti, obecného vzdělání či dobré vůle. Obecná kontinuální dlouhodobá zkušenost s islámem i znalost o něm podle mne v Evropě a v ČR už vůbec, není. Já se teoreticky islámem zabývám od roku 1982, což znamená, že jsem přečetla hodně dostupné literatury a zajímám se o dění kolem sebe a s jistou dávkou přesvědčení mohu říci, že jej považuji za náboženství nepřátelské k ženám, což i přes různé excesy o křesťanství ani židovství říci s dobrým svědomím nemohu. Zda je islám obecně náboženstvím míru nebo války za sebe říci nemohu, nevím nebo váhám, ale i diskuse o islámu by měly být neseny touhou po pravdě a nejen politickými či skupinovými zájmy nebo z kontextu vytrženými zvoláními. Jde o hodně.

M. Pernický 19.11.2015 16:12

Re: židovství, křesťanství, islám

Co to plácáte za intelektuální blivajs. Za prvé jedná se o současnost, za druhé vy musíte při mvašem vzdělání vědět co je Koran a ten je horší obdobou hitlerova Mein kapf a my poučení vzdělanymi intelektuály ROBEJŠKA, FRYBORTEM,ULČEM aj. nemůžeme pochopit co se vté vaši hlavičce zrodilo.

Z. Lapil 19.11.2015 23:03

Re: židovství, křesťanství, islám

Pokus o odpověď na Vaši otázku: islám je náboženstvím míru pro Dům míru (muslimy), a náboženstvím války pro dům války (pro všechny ostatní). Obávám se, že mi islám nedává na výběr.

Ale něco jste mi připomněla. Jistý indiánský náčelník, tuším Sedící Býk, kdysi pravil: "Alkohol rudému muži do ruky nepatří, protože s ním neumí zacházet". Já to s oblibou parafrázuji: "Drogy do rukou bělochům nepatří, protože s nimi neumějí zacházet".

Teď mi vrtá hlavou další parafráze, něco jako: "Islám do Evropy nepatří, protože ta s ním neumí zacházet".