19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

ARMÁDA: Poslední gripen zhasne?

Nástup skutečných prázdnin (a "okurkové sezony") letos symbolicky odstartoval sovětský stroj MiG-21. Kdysi páteř stíhacího letectva nejen Varšavské smlouvy i komunistického Československa, ale dlouho i postkomunistické České republiky se u nás nyní uplatňuje pouze jako muzejní exponát.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Chvojka 2.8.2012 12:34

Re: To téma je špatně. Potřebujeme vůbec Gripeny.

Blbý hochu, těch, kteří se rozhodli nebojovat za zemi, která jim odmítla (na rozdíl od Maďarů) poskytnout autonomii, nebylo málo, ale mnohem (řádově) bylo těch, kteří své vojenské povinnosti vůči R-U monarchii plnili poctivě!

Že se POLITICI, nikoliv vojáci, rozhodli nepoužít připravenou a odhodlanou armádu v r. 1938 to také nelze připsat vojákům.

A opět - armáda nechtěla 72 nových L-159 ... kdopak je asi schválil ... ?

J. Chvojka 2.8.2012 12:28

Re: Opět Gripeny?

Jaká nekompatibilita? Fšecky tydle hračky (AIM-9, AIM-120 - ti "hloupí" Švédi si je dokonce v licenci vyrábí sami, IRIS-T, MICA, SkyFlash, Meteor, bomby Paveway II, Mk.82 ...) se dají s Gripeny použít!

Eurofightery (u našich západních a jižních sousedů lépe známé jako "TeueroFighter") je při přepočtu nákladů 5x v provozu dražší než F-16 nebo Gripen. F-16 již brzy oslaví 40 let provozu ... suprnovinka :)

L. Fikr 1.8.2012 20:03

Re: To téma je špatně. Potřebujeme vůbec Gripeny.

O tom zajimani za 1. sv. valky si nechejte vypravet treba o Italu ... :-)

L. Fikr 1.8.2012 20:01

Re: Porovnávejme se se srovnatelnými!

Ne vase - my (Kanada) porizujeme F-35 - a je kolem toho taky dost humbuk ...

V. Kain 1.8.2012 15:00

Re: Gripeny, nebo zánik nadzvukového letectva?

Kolik desítek miliard spolkne za rok v Česku korupce? Naše letectvo mohlo mít svoje vlastní stíhačky a kvalitní jenomže to by zase jistí pánové neměli nakoupeny nemovitosti v lukrativních místech v zahraničí,neměli by mnohamiliardová konta v cizích bankách,neměli by jachty a celkově by nemohli žít na tak vysoké noze jak žijí.Takže kecy o tom,že na to nemáme jsou liché.Oni totiž ti naši ministři a všechny vlády jsou takoví hospodáři,že kdyby takto měla hospodařit kterákoliv soukromá firma,tak už by dávno musela vyhlásit bankrot.

J. Kadeřábek 1.8.2012 14:35

To téma je špatně. Potřebujeme vůbec Gripeny.

Od doby, kdy se naší chrabří hoši nechali hromadně zajímat na všech frontách 1. světové války bylo zřejmé, že Švejci to ve válce nevytrhnou. Přesto jsme investovali nemálo peněz do výzbroje a opevnění, která jsme bez boje opustili. Tato armáda si zaslouží letadla leda z hračkářství a když už tak mají 72 ks skutečných hraček, které si za naše peníze  nakoupili. Tak ať si  s nimi hrají a nezlobí. Alespoň bude mít Kalousek na důchody, možná.

I. Schlägel 1.8.2012 13:20

Re: Opět Gripeny?

To si pan Fiedler všiml, proto chce nekompatibilní Gripeny vrátit Švédům a pronajmout si F-16.

R. Pavelka 1.8.2012 12:54

Re: Opět Gripeny?

Svatá prostoto, všiml jste si někdy, jak zatraceně nekompatibilní výzbrojí je Gripen vybaven (třeba nekompatibilní AIM-9, úplně nekompatibilní AIM-120)?

R. Pavelka 1.8.2012 12:51

Re: Porovnávejme se se srovnatelnými!

A zeptejte se Poláků, co kolem těch F-16 přímo poskakují, jak jsou s těmi F-16 spokojeni. Nápověda: Cholera v polštině neznamená jen nemoc.

R. Pavelka 1.8.2012 12:48

Re: Porovnávejme se se srovnatelnými!

Ale Švýcaři si je pořídili, jako náhradu za F-5. Méně žluči, více vědomostí.

M. Procházka 1.8.2012 8:46

Gripeny

Střežili nebe nad námi a nad pobaltím.Nevšiml jsem si ale,že by střežili Kotěhulky a Kocourkov.Přitom tam je mnoho přeletů vrabců,holubů a strak.Nejvyšší čas se touto situací zabývat,jinak je ohrožen náš způsob  života.

J. Fiedler 1.8.2012 7:38

Opět Gripeny?

Dobré řešení by bylo,Gripeny s poděkováním vrátit.A konečně myslet , požádat Spojené státy o ojeté F 16,s tím,že konečně budeme používat to co je v NATO běžné se všemi výhodami unifikace výzbroje.  

R. Pavelka 1.8.2012 6:52

Re: Gripeny, nebo zánik nadzvukového letectva?

Kdybychom ty Gripeny vlastnili, tak si dovolím říci, že létají nejvýše dva. Při výkonnosti a pružnosti naší armádní logistiky by i to byl úspěch. Armádní systém nákupů je na zvracení a přiživuje se na něm neuvěřitelné množství krys. Je třeba si uvědomit, že dosud Švédové zajišťují i servis a dodávky náhradních dílů, a to velice promptně.

P. Pavlovský 1.8.2012 6:28

Re: Porovnávejme se se srovnatelnými!

Doufám, že jste myslel NAŠE, protože já žádné letectvo opravdu nemám, ani v modýlkách.

Rakousko, ale i Švýcarsko samozřejmě musí mít silnější letectvo naž my! Jsou to neutrální státy, do žádné společné vojenské pokladny nepřispívají a nikdo se také za jejich bezpečnoist smluvně nezaručil - na rozdíl od nás. To je prostě daň za nečlenství ve vojenském paktu.

Ani tyto státy ale nejsou tak pitomé (či prolezlé korupcí), aby si pořídily Gripeny.

L. Fikr 1.8.2012 5:39

Re: Porovnávejme se se srovnatelnými!

Rakouske Letectvo (Österreichische Luftstreitkräfte) - 15 Eurofighter Typhoon (puvodne jich melo byt 24) - takze silnejsi nez to vase ...

M. Prokš 1.8.2012 1:26

Gripeny, nebo zánik nadzvukového letectva?

No ono to s tím nadzvukovým letectvem je jeden velký malér. Pronájem stihacího letectva je přece totální blbost. Cena za pronájem je jen jednou částí problému - tou snázeji řešitelnou. Zavést stihačku (nebo cokoli tak složitého) do výzbroje znamená zacvičit a zcertifikovat letecké mechaniky na daný typ (rok? dva?), zaučit piloty se vším co k tomu patří (rok? dva?), přebudovat a přecertifikovat celé uskladnění, servis, výzbroj, ... Tohle odborníci (vojáci) vědí. Proto chtějí vojáci ty stihačky VLASTNIT aby každých pár let nemuseli vše vyhazovat, lidi propouštět a přeučovat s ročním až dvouletým výpadkem... Ta otázka fakticky stojí: chceme/potřebujeme nadzvukové letectvo (gripeny), nebo ho zrušíme protože na to prostě nemáme?

A politicky se Nečas chová jako de*il. Udělat tiskovku na které řekne, že Saab musí zlevnit, přeci už v podmínkách kdy je zde velký stín korupce tak nemohou držet cenu... To je de*il. Korupce fakticky neprokázaná úřady ČR ani při opakovaném šetření, čili právně není (že jen pro neschopnost/neochotu to prokázat dokud to nebylo promlčené je jiná věc). A pokud Nečas korupci tímto fakticky přiznává, pak on jako politik ČR říká: "My politici ČR jsme se před 10 lety nechali od Saabu zkorumpovat, víme o tom a dodnes jsme ty dotyčné nepohnali před soud a chráníme je. My politici jsme cinklí všichni, držíme s nimi basu." Celej ten kšeft je tím na vodě a Saab by byl blbej kdyby si to riziko nezakalkuloval do ceny - mimochodem jestli jsem sledoval správně, tak prostě drží cenu stávajícího pronájmu, nenavyšuje ani o inflaci...

P. Pavlovský 1.8.2012 1:25

Porovnávejme se se srovnatelnými!

Porovnávejme se se srovnatelnými! A to je mnohostranně sousední Rakousko! Historií, geopoliticky, velikostí, lidnatostí. Ekonomicky, životní úrovní i  co do terénu, vhodnému k obraně  je na tom ovšem lépe.

Jaké má Rakousko stíhací letectvo? Přitom, na rozdíl od nás, je nechrání smlouva NATO - členem aliance není! (Prosím, aby nikdo neargumentoval tím, že Rakousko chrání jeho neutralita, zasmějeme se při jinjých příloežitostech.)

Opravdu ty stíhačky potřebujeme? Chtějí to po nás spojenci? Nebo by bývali raději, abychom pořídili skutečná dopravní letadla a ne předražené šunty CASA, která by naše vojáky byla schopná i s výzbrojí a bez mezipřistání dopravit do míst jako je Afghanistán?

Celé NATO pořizuje stíhačky americké, i Poláci. Jenom my a Maďaři... není to na hlavu? A není divné, že těmi Grippeny není vyzbrojeno  ani letectvo spoluvýrobce, VB?

Proboha, na co si to hrajeme? Cožpak jsme nějaká evropská velmoc? Šetří se na kde čem, včetně bezpečnosti, ubírá se policii i hasičům. V jejich oblasti nám ale hrozí stonásobně větší nebezpečí, než ze vzduchu. Když už se vzdušného nebezpečí tolik bojíme (nikdo jiný, než terosristé, mě nenapadá), nemohli bychom se se spojenci v NATO domluvit a pořídit společné stíhací letectvo - alespoň ve středoevropském prostoru - Visegrád + Německo?