27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

AMNESTIE: Čtení na dobrou noc pro političku Elišku Wagnerovou (I.)

Když Gustáv Husák 8. prosince 1989 amnestoval politické vězně, mělo to svou hlubokou symboliku: on je zavřel, on je také pustil a přiznal tím porážku režimu i svoji osobní. Ať byl, jaký byl, uměl prohrávat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 16.1.2013 11:38

Re: tak kde se vzala ta osmiletá lhůta pro zastavení řízení v trestních věcech? :-))))

Zkuste se zamyslet. Kdyby V. Klaus zvolil lhůtu šestiletou (ta je obecně dost krátká), která se vyskytla v judikatuře evropského soudu, byl by napadán, že když se mu to hodí opírá se o moudru EU. Tu radost Vám bohudík neudělal. Jak prosté, že.

B. Rybák 15.1.2013 14:18

Re: Demagogie

Mě se také nezeptali. Vadí mi ale nesrovnatelně víc beztrestnost zločinců, kteří zničili naši do té doby úspěšnou ekonomickou transformaci (guvernér Tošovský, Pilip) a za příslib bruselských důchodů pro určených politické vlastizrádce nás předhodili zahraničnímu kapitálu a ještě mu za ta tučná sousta platili (Gross, Špidla, Paroubek, Sobotka, Tvrdík, Mertlík, Kavan..). Připravili nás už o několik bilionů a navíc připravují našim dětem a vnukům v nové říši "bruselské" (berlínské) postavení lokajů, či "robotů" v jejich montovnách.

B. Rybák 15.1.2013 14:00

Re: oprava

Místo "je celoživotního díla" má být "jeho celoživotního díla"

B. Rybák 15.1.2013 13:58

Re: Pozdní moudro

Díky za připomenutí.

B. Rybák 15.1.2013 13:57

Re: " že zavíráme do vězení zbytečně a nesmyslně mnoho lidí."

Amnestie se recidivistů určitě netýkala. Cituji: "..pokud byl uložen trest nepřevyšující 24 měsíců a zároveň nebyl trest uložen: ...

c) osobě, která kromě trestné činnosti, o níž se rozhoduje podle tohoto článku, byla v posledních pěti letech před 1. lednem 2013 odsouzena k nepodmíněnému trestu odnětí svobody nebo která byla v posledních pěti letech před 1. lednem 2013 propuštěna z výkonu trestu odnětí svobody, pokud se na ni nehledí, jako by odsouzena nebyla." Nemluvě o tom, že pokud by recidivista měl tak nízký trest, jakého se týká amnestie, byly by to hrubá chyba soudu. Amnestie se netýká ani vícenásobné (drobné) trestné činnosti:

"4) Jestliže prominutí trestu podle tohoto článku nelze vztáhnout na celou trestnou činnost, za niž byl uložen úhrnný nebo souhrnný trest, neužije se ho ani zčásti."

A navíc amnestie není bezpodmínečná (působí výchovně):

"(1) Promíjím s podmínkou, že se osoba, které byl trest prominut, nedopustí trestného činu v době odpovídající lhůtě pro zahlazení odsouzení, nepodmíněné tresty odnětí svobody uvedené v odstavci 2 a 3 tohoto článku." Smiřte se s tím, že "naše" média realitu trvale silně (politicko-korektně) zkreslují a pokud jde o V. Klause, EU, naše národní zájmy tak sprostě lžou.

B. Rybák 15.1.2013 13:27

Re: Výraz mimořádné politické odvahy?

Nesmíte si plést odvahu s "blbostí". Tou by bezpochyby bylo jmenování předsedy vlády, který nemá oporu v parlamentních stranách (jeho vláda by nikdy nezískala důvěru v parlamentu).

Zkuste veřejně hájit např. amnestii, nebo naše "národní zájmy" a bude Vám jasné kolik odvahy má pan prezident Klaus.

B. Rybák 15.1.2013 13:18

Re: Pozdní moudro

Opravdu jste ledacos přehlédl. Podstatné ale je to, že kázáním se darebáci nenapraví (tomu snad věřil ledy V. Havel).

B. Rybák 15.1.2013 13:11

Re: Je to tak

Ano. Bohužel pro většinu platí "koho chleba jíš, toho píseň zpívej". Jedna z mála výjimek v naší politice je pan prezident V. Klaus.

B. Rybák 15.1.2013 13:08

Re: Pěkné

To by jsme ale museli začít volbami prezidenta Havla. Tam se očividně nejednalo jenom o fámy (ty jsou nezbytným folklorem poražených hochštaplerů).

B. Rybák 15.1.2013 12:33

Re: Poučení z amnestijního krizového vývoje?

Uniklo Vám, že amnestie je plošný, jehož individuální dopady pan prezident nesleduje a ani sledovat nemůže, protože nemá přístup k soudním materiálům, nemluvě o tom, že pro pár "vyvolených" by se eventuálně nějaký důvod pro udělení milosti vždycky našel.

Hlavně Vám ale uniklo to, že pan prezident nemá žádný důvod k laskavosti vůči darebákům, kteří zneužili svobodu a nezkušenost nově budovaného státu a posloužili "našemu" tisku k (neobjektivní) diskreditaci je celoživotního díla.

J. Novotný 14.1.2013 23:59

Pěkné

Velmi pěkné a logické. Řekl bych až diplomatické. Přesto by stálo za to trošinku prošetřit poslední volbu prezidenta Klause - však víte, tam ty fámy o podplacených poslancích, o vyhrožování a tak dále. Čistě kvůli pořádku, aby zmizely i poslední pochybnosti a jistě mylný dojem některých občanů, že tomuto státu vládne jakási mafie.

J. Anděl 14.1.2013 22:13

Re: Výraz mimořádné politické odvahy?

Nerespektovat výsledky voleb je odvaha, i když by ani tím nenesl žádnou odpovědnost? To mi nedává smysl.

J. Anděl 14.1.2013 22:10

Re: Je to tak

V podstatě souhlasím, jen mi připadá, že to u novinářů (všech) nemusí být nutně nenávist, protože to snad ani není osobní. Ale je to jejich každodenní chleba, musejí se otáčet, aby uživili doma těch sedm dětí a tak.

J. Anděl 14.1.2013 22:09

Re: Poučení z amnestijního krizového vývoje?

To je fakt, těch pár vybraných se opravdu ztratilo a nikdo si toho nevšiml. To bylo od pana Klause rafinované :-)

T. Šmilauer 14.1.2013 21:58

Re: No právě,

Osobně bych tu budoucnost neviděl nijak černě- už za necelých 80 dní se bývalý prezident Klaus spojí s úspěšnou prezidentskou kandidátkou Janou Bobošíkovou a jejich Suverenita vyhraje nadpoloviční většinou příští parlamentní volby. Co víc si můžete přát, paní Kanioková?

V. Němec 14.1.2013 21:52

Re: Nějak se mi nechce věřit, že ostatní redakce o všech těch judikátech,

Z největší pravděpodobností ano ale proč je tím nebombardovat tak jaki oni nás tou jejich špínou

J. Kanioková 14.1.2013 21:36

Nějak se mi nechce věřit, že ostatní redakce o všech těch judikátech,

které jsou v těch mých dvou odkazech, neví...

S. Ševeček 14.1.2013 20:10

Re: Kde se vzala amnestie??

Amnestie se vzala v Ústavě, vážený pane Fleisznere.

J. Boleslav 14.1.2013 16:30

Re: Kdepak, se Zemanem má naději na zachování fleku,

V okrese Ždár měl Zeman nejlepší výsledky z celé republiky.

J. Boleslav 14.1.2013 16:28

Re: No právě,

Přesně tak.

J. Boleslav 14.1.2013 16:26

Re: Je to tak

Naprostý souhlas, taky to tak vidím.

V. Němec 14.1.2013 16:11

Re: Přiznám se, že to nevím,

Ten odkaz by měl přistát v redakcích a stranických sekretariátech také ten klub či co to státních zástupců by se měl poučit

B. Hamal 14.1.2013 16:04

Poučení z amnestijního krizového vývoje?

Amnestie se jeví jako nástroj jak osvobodit nějaké movité grázly, kterým nelze udělit individuální milosti,  protože by to příliš bilo do očí. V amnestii hromady obyčejných  kriminálníků se těch pár vybraných ztratí, nebo se lze vymluvit, že přece nelze předem zkoumat každý jednotlivý případ.

A proč ta osmiletá lhůta? Lhůta může být delší, či kratší, hlavně aby se tam ti vybraní vešli.

A kvůli těm několika vyhodit tisíce vězňů na mráz? Aspoň nemůže nikdo sýčkovat, že za totáče ty kriminály stačily a dnes praskají ve švech.

V. Němec 14.1.2013 16:02

Je to tak

Ano v tom je hlavní význam a přednost této amnestie kdyby novináři byli schopni oprostit se od své nenávisti také by to ohodnotili jenže jsou dílem zaslepeni a dílem navedeni

V. Plocek 14.1.2013 15:43

AMNESTIE: Čtení na dobrou noc

Na tomto článku je vidět jak je amnestie složitá záležitost.  Názor autora je nezavírat "za každou pitomost" jako je zabití člověka úmyslně nebezepčnou jízdou - chováním při jízdě a mnoho dalších obdobných příkladů.  Otázka zda zavírat či nezavírat není správná.  Otázkou je, jak člověka  za společnosti nebezpečný přečin potrestat tak, aby trest měl účinek, tj. odradil pachatele od opakování.  Zda je např. domácí vězení správný trest pro danou činnost nechám na psycholozích a  dalších odbornících. Sám to nevím.

J. Kanioková 14.1.2013 15:09

No právě,

proto tak soptím na novinářské hyeny, že když už o něčem píší, tak nemají zájem uvést nějaká relevantní fakta.  Co je vlastně cílem médií, informovat, nebo rozeštvávat společnost?

Je fakt, že i lidi měli umět kriticky článek zhodnotit a ne okamžitě vypěnit, aniž vědí podrobnosti, skutečná fakta.. Média si už dávno snížila laťku kvality, hlavně zaujmout, za každou cenu.  Důsledky je nezajímají..

Jen tu přidám, co možná dole už nikdo nedočte, odkazy na ty judikáty - http://jdem.cz/xavg8  .. http://jdem.cz/xavp7  

F. Matousek 14.1.2013 14:51

Re: Pozdní moudro

sypat perly sviním je výstiznejsí.

J. Kanioková 14.1.2013 14:45

Přiznám se, že to nevím,

protože nemám tolik času a hlavně trpělivosti to študovat.  Právo mi je  vzdálené a kdybych si z těch kauz chtěla udělat absolutně správný závěr, musela bych to fakt přepečlivě číst a dohledávat znění těch paragrafů... 

Takže to tu dávám druhým ku pomoci... a sama spíš doufám, že nad tím někdo, komu docela věřím, vyřkne tu stopro pravdu...

Ale nejspíš to tak bude, jak píšete...  A za to může justice !  A možná nedokonalé zákony...?  Jak je možné, že za ty roky se s tím něco nedělalo, to mě štve děsně !

P. Rajman 14.1.2013 13:51

Amnestie ano abolice ne

Odpustit trest je něco jiného než zrušit řízení. To bych ještě pochopil v případě, že je poškozený stát. Ale je-li poškozen občan, ktrý má v danou chvíli ve státě jedinou oporu, je to projev zvůle, obvzlášť, děje-li se tak masově bez konkrétního odůvodnění k jednotlivé kauze. Za desítky kauz pro řadové semohou shovávat kauzy pro vyvolené. Je to pak projev zbabělosti hraničící s podlostí.

J. Marková 14.1.2013 13:47

Re: Ještě

Paní Kanioková, to jsou naprosto zásadní odkazy. Takže kdyby se všichni obvinění a souzení vícero let než je zdrávo odvolali k Evropskému soudu, znamenalo by to pro náš stát výdaje v řádu několika miliard, nejspíše?? :)