15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

21.SRPEN 1968: Poučení z obrodného procesu

Letos je tomu 55 let od invaze Varšavské smlouvy do Československa. Invaze odstranila od moci Alexandra Dubčeka a znamenala konec tak zvaného obrodného proces

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Pakosta 23.8.2023 6:40

Pane Bartoni! Nestydíte se trochu?

" Následovala doba, v němž jsme v Československu měly desetitisíce vojáků ..."

"...stali jsme se sousedé Ukrajiny..."

Co tak si po sobě text přečíst, než jej pošlete do světa?

A jedna věcná poznámka: Zapomněl jste se zmínit o faktu, že při rozpadu CCCP se Ukrajina dobrovolně vzdala jaderných zbraní, které byly na jejím území ve značném počtu rozmístěny. Výměnou za to se Moskva zavázala respektovat územní nedotknutelnost Ukrajiny v tehdejších hranicích. Jak to dopadlo už všichni víme.

P. Skřivan 22.8.2023 21:50

Eskalaci konfliktu na Ukrajině by neprospěla nikomu. Proto se musí Rusko vyčerpat a začít cítit potřebu z tohoto konfliktu odejít samo. Že to jde, bylo vidět v Afghánistánu. Pak se hranice posune za Ukrajinu a v Rusku nejspíš zavládnou trochu normálnější poměry, které ani tam nejsou nijak dobré. Ruské obyvatelstvo ale musí mít důvod k hluboké nespokojenosti s vedením a pak popularita současné éry obnovy slávy CCCP, ztratí lesk nového automobilu Volha.

P. Čech 22.8.2023 8:40

"Obrodného procesu"??? Něco takového, jako je socialismus či komunistická ideologie obrodit nelze. Nakonec se to ukázalo i na příkladech vedoucích představitelů našeho tehdejšího státu v říjnu 1968 kdy tito vlastizrádci, vedení Dubčakem a Svobodou podepisovali v Moskvě Moskevský protokol. Jediným, kdo jej nepodepsal, ikdyž byl, jako ostatní, k tomu "nucen", byl František Kriegel. Jedině ten se zachoval jako příkladný zástupce státu. Ostatní byli prachobyčejní vlastizrádci a svým podpisem také něco říkali o tom "obrodném procesu".

P. Skřivan 22.8.2023 21:46

Docela by mne zajímalo, co byste proti Brežněvovi dělal Vy. Mimochodem víte, že Brežněv hlasoval proti invazi ? :-)

M. Hoblík 22.8.2023 8:18

Možná to bylo děsivé, ale také velice účinné!

B. Skoupý 21.8.2023 19:08

Jako poměrně často se jako okamžik "vyhrocení" situace na Ukrajině uvádí "euromajdan".

Vůbec se nezmiňují opakované sliby mnoha západních politiků, zejména min. zahr. USA Bakera Gorbačovovi v roce 1990, že pokud bude SSSR souhlasit se sjednocením Německa, NATO se v žádném případě nebude rozšiřovat na východ. Což USA a NATO ani na chvíli nezamýšlely dodržet. SSSR se tehdy rozpadal, tak proč to nevyužít.

Vůbec se nezmiňuje Deklarace vzniku Ukrajiny, kde se Ukrajina zavazuje k nezapojení do vojenských bloků, což vedení NATO nevadilo v projednávání vstupu Ukrajiny do NATO v roce 2008 ("zatrhly" to kupodivu USA).

Vůbec se nezmiňuje, že onen euromajdan byl už plně v režii USA (CIA, američtí politici a senátoři Nulandová, McCain..) a britské MI6.

Vůbec se nezmiňuje, že od svého vzniku Ukrajina oslavuje Banderu, celé banderovské hnutí a UPA, vyznamenává titulem Hrdina Ukrajiny, což (tehdy) odsoudilo i OSN. (Dnes? Kdo by si to dovolil? Jen proruský šváb!)

A pro mnohé "znalé a přesvědčené" začaly problémy na Ukrajině až 24. února 2022. Do té doby bylo vše OK.

V. Čermák 21.8.2023 19:38

R^

Z. Linda 22.8.2023 8:42

!!!!R^R^

P. Adámek 21.8.2023 17:20

Jeden furt nebylo dočasno, ale jednotka dočasnosti.

M. Hoblík 22.8.2023 8:19

I dnes se dá číct, že přijde den...

K. A. 21.8.2023 15:13

Myslím, že je důležitější co vypovídá rok 1968 o nás než povrchní paralely s dnešní Ukrajinou. Tam je hodně odlišností. Třeba i ta, že Československo se vojensky nebránilo, ale taky nechtělo vstupovat do NATO.

J. Jurax 21.8.2023 17:34

Technicky vzato se, když už invaze začala, Československo vojensky už bránit nemohlo.

Otázka je, co by se stalo, kdyby naši reformní komunisté, velebení mužové ledna, kteří nemohli nevědět, která bije, vyhlásili někdy v červenci mobilizaci a burcovali národ před hrozící invazí. Jenže to se od disciplinovaných komunistů byť i reformních čekat nedalo ani omylem a vůbec nikdy ani v horečnatých snech. Naopak jejich nereformní soudruzi psali zvací dopisy a okupaci aktivně pomáhali.

No a velebení mužové ledna v Moskvě podepsali vše, co se jim předložilo - s čestnou výjimkou starého komunisty, interbrigadisty, lékaře tankových jednotek Čankajškovy armády pod americkým velením a politického zástupce velitele Lidových milicí v únoru 48 Františka Kriegela.

V. Kučer 21.8.2023 18:59

Šanci jsme měli ještě tak měsíc před invazí. V devadesátkách mluvil na ČTV bývalí voják. Dubčekovi navrhovali aby vyhlásil částečnou mobilizaci. Armáda měla obsadit strategické body což by se sovětské straně vysvětlilo jako opatření proti kontrarevoluci.

V. Čermák 21.8.2023 19:43

Totální nesmysl. Všichni vojenští velitelé byly převážně Kovaní Komouši, žádné měkoty Dubčekovského typu. Proti Varšavské smlouvě by nikdy nebojovali, a dělali by dobře, protože by to bylo k ničemu...

V. Kučer 21.8.2023 20:18

Také to Dubček odmítnul. Vojenští velitelé byli odhodláni bojovat, byla to jejich práce ale po prověrkách otočili a nebo toho využili že mohli odejít z armády. U útvaru kam jsem nastoupil roku 1969 dali před kasárna dělo a jeden z lampasáků prohlásil: Poženeme je bodákama až za hranice, později to vysvětloval že bodáky byly cvičné a tudíž tupé.

Z. Linda 22.8.2023 8:43

R^

J. Lukavsky 21.8.2023 13:33

" Mnohé kalkulace věštící rozpad Ruska jsou v současné chvíli spíše chimérou než reálnou možností" No kdyby mi někdo půl roku před rozpadem SSSR to předpovídal... tak bych mu přikyvoval a pak volal doc. Chocholouškovi, že mám pro něho moc zajímavý případ. Ty tyranis (podle starých Řeků) se rozpadají jako domeček z karet. Stačí když umře Velký Vůdce, nebo vypadne z okna, nebo.... J.L. end

J. Ptáček 21.8.2023 12:43

Budování socializmu s lidskou tváří je stejné, jako budovat s lidskou tváří fašizmus. Má-li "TO" lidskou tvář, přestává to být socializmem nebo fašizmem (nebo třeba nacizmem).

P. Brich 21.8.2023 15:04

Pokud se řekne socializmus s lidskou tváří, pak implicitně vyplývá, že socializmus sám o sobě je nelidský, když se musí přikrášlovat lidskou tváří;-)

M. Kocián 21.8.2023 16:16

Ony vůbec ty přípodotky dost mění původní smysl. Jako třeba politická zodpovědnost nebo zastupitelská demokracie. Nevím, jestli už tohle je newspeek, ale určitě je v tom jeho zárodek.

V. Němec 21.8.2023 12:23

Věřím, že autor článku sledoval v roce 1969 přistání Američanů na Měsíci na dovolené v Rumunsku.

Já tady v Československu taky.

L. David 21.8.2023 12:09

Autor článku uvádí poněkud nepřípadně podobnost okupace naší republiky v roce 1968 a válku na Ukrajině.

V roce 1968 byl u nás Sovětský Svaz po zásluze kritizován, ale neměli jsme zde nacistické bojůvky, které by sověty provokovaly, vyhlašovaly Sovětskému Svazu nepřátelství, natožpak na sověty provokativně útočily. Jako pamětník (tehdy devatenáctiletý) to mohu plně dosvědčit!

Tolik rozumu naši občané i politici tehdy měli, na rozdíl od zpupných Ukrajinců (v čele s nějakým Zelenským), kteří se domnívali, že mohou Rusy stále více provokovat, až došlo k tomu, že Putinovi a spol. ruply nervy.

Je třeba se na věci dívat nestranně objektivně, nikoliv házet všechnu vinu na Rusy! Ukrajinci jenom sklízejí následky toho, co dlouhodobě rozdmýchávali.

Každopádně je celá ta válka hrozná. A nejhorší na tom všem je, že její důsledky zase odskáčou jenom malí lidé, zatímco hlavouni jsou v pohodě a sklízejí zisky, které jim válka přináší ! ! !

J. Lukavsky 21.8.2023 13:39

"Je třeba se na věci dívat nestranně objektivně, nikoliv házet všechnu vinu na Rusy!" Ano je potřeba objektivita. Kupř. Hitler byl vegetarián a milovník psů a původem Rakušan, takže házet to všechno na něj není objektivní. No docela zajímavé jsou podobnosti mezi třenicemi Sudetských Němců a První Republikou, které kulminovaly čirou náhodou až když se Hitler dostal k moci a třenicemi mezi Rusy a Ukrajinci. Inu historia magistra vitae. J.L. end

J. Ptáček 21.8.2023 16:46

Jeden z největších ruských idolů, která jim taky krvavě vybojovala Krym byla Kateřina II. Veliká. Vlastně pruská Sophia Frederika Augusta von Anhalt-Zerbst. Takže ve věci Krymu jsou Rusáci zcela nevinní. Jako ostatně vždy.

P. Sura 21.8.2023 14:59

Co hulite mě vubec nezajímá.

J. Prečuch 22.8.2023 23:53

Taky naštěstí nám 20% populace Rusko neposlalo na smrt v hladomoru . Počet oběti stalinismu byl u nás nepoměrně menší než v Ukrajině .

J. Prečuch 22.8.2023 23:53

Taky naštěstí nám 20% populace Rusko neposlalo na smrt v hladomoru . Počet oběti stalinismu byl u nás nepoměrně menší než v Ukrajině .

H. Lukešová 21.8.2023 11:05

V Sovětském svazu vládly hlavně Rusko s Ukrajinou

Svaz sovětských socialistických republik (SSSR) měl sice 15 svazových subjektů, dominantní v něm ale byly pouze dvě – největší Rusko a nám nejbližší Ukrajina.

".......Ukrajina i Rusko, hlavní součásti Sovětského svazu, spolu tedy nesou dobré i zlé z období SSSR. 2. ukrajinský front se jmenovala jednotka, která v roce 1945 osvobodila velkou část našeho území, například moravskou metropoli Brno. Nedá se však říci, že nás osvobodili Ukrajinci, byli to prostě Sověti. A co se týče okupace v roce 1968 je rovněž nesmysl říkat, že nás okupovali Rusové, nebo že za celou věc mohl Ukrajinec Brežněv. Byla to okupace pěti armád Varšavské smlouvy, kde hlavní roli hrál Sovětský svaz, nicméně Rumunsko a Albánie se celé věci nezúčastnily. Nechtěly a nemusely. Za to jim jistě patří dík.

Všichni rusofilové či ukrajinofilové (a tedy i rusofobové a ukrajinofobové) a všichni politici šířící nenávist, by si měli uvědomit, že dnešní válka obou zemí jednou skončí a pak budou možná překvapeni, jak rychle se obnoví mezi oběma státy normální vztahy. Rusko a Ukrajina mají k sobě totiž po mnoho staletí budované svazky, které se ani touto válkou nepřetrhají. Ukazuje to i historie z jiných částí světa. Například v Číně jsou velmi oblíbení Japonci, kteří však tuto zemi napadli a okupovali v minulém století a na Číňanech prováděli neuvěřitelná zvěrstva"...

https://magazin.cz/spolecnost/14501-v-sovetskem-svazu-vladly-hlavne-rusko-s-ukrajinou

O. Kaucký 21.8.2023 11:50

R^

M. Valenta 21.8.2023 14:14

Ta Ukrajina Vám ale musí ležet v krku, když jste schopná vypotit takovou kravinu. Jen pro informaci. Tehdy tam vládlo všedrtící polytbyro.