26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

2013: Ištvanův, Zemanův a Babišův rok

Ivo Ištvan, Miloš Zeman a Andrej Babiš. Tihle tři ovlivnili v uplynulém roce naše životy víc, než si uvědomujeme. A nejvíc kupodivu nikoli prezident Zeman nebo faktický vítěz voleb Babiš, nýbrž olomoucký vrchní státní zástupce Ištvan.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 4.1.2014 11:05

Souhlasím s autorem

Masmediálním vymýváním mozků podpořená výběrová kriminalizace politiků s očividným cílem zničit vládu Petra Nečase jako součást plánu na zastrašení a zničení všech politiků neeuhujerských (především ODS ale i původní Zemanovské ČSSD), doprovázená bojem o ovládnutí soudů, policie.., státních zastupitelství a soudů je bezpochyby nejvýznamnějším "novým" krokem v úpadku naší demokracie.

Vláda bezásadových vlastizrádných neolevicových EU-hujerů pouze logickým důsledkem tohoto procesu.

J. Vyhnalík 3.1.2014 0:33

Re: Fobie je sfiňa

Ale houby. Pletete dohromady události, které spolu přímo nesouvisely a mezi kterými uběhly roky.

To, že byly arbitráže odlišné, je logické. Pokud by je Lauder postavil stejně, mohly by se ty další odvolat na výsledek té první a byly by to pro něho vyhozené peníze. Lauder v arbitrážích nežaloval Železného, ale ČR. PPF se se Železným DOHODLA MIMOSOUDNĚ. Nebylo to zdaleka tak jednoduché, jak to popisujete Vy. Já jsem se v té době pracoval v jedné ze servisních firem pro TV trh a myslím, že o tom opravdu něco vím.

Nesnažte se, za každou cenu hledat jednoho univerzálního viníka. Tak, jako skoro vždy v reálném životě, nikdo nebyl čistý padouch, ani čistý hrdina. Osobně řadím Laudera a Železného na zhruba stejnou úroveň. Železný lépe "uměl" TV, Lauder měl mnohem více peněz a dokázal si vylobbovat podporu přes Světový židovský kongres. Každopádně byla hrubá chyba, aby jim jejich spory platil český stát a platit nemusel, kdyby se pár úředníků nenechalo uplatit a kdyby pro ČSSD nebylo politicky výhodnější to, že mohli těch 10 mlrd hodit na krk Železnému.

L. Novák 3.1.2014 0:00

Re: Pokud by v normálním státě dodal státní úředník

Tohle jsou naprosté bludy.

L. Novák 2.1.2014 23:58

Re: Fobie je sfiňa

Arbitráže taky nebyly stejné svým předmětem a obsazením. Z tohoto pohledu byla každá jiná. Podstatné ale je, že Železný protiprávně odstřihl CME od příjmů plynoucích z reklamy pod jakousi malichernou záminkou (nedodání vysílacího plánu), kterou soud nakonec neuznal jako oprávněný důvod k výpovědi smlouvy. A tady to skončílo, protože dál už jednala PPF a ta nakonec Železného "vyprovodila" a udělala pořádek. Řeči o tom, že někdo z vlády ČSSD... atd jsou jenom pochybným propagandistickým dílem lidí jako Štěpánek a spol. keří naznačují, že zloději kolem Železného a stát by měli tahat za jeden provaz. Já tenhle postoj nesdílím a divím se, že se angažujete na Štěpánkově pozici...

P. Vítek 2.1.2014 23:56

Re: Opět velký omyl, pane Štěpánku.

Vy potrebujete nejakou vladu?.Zvolme stranu,ktera bude mit v programu sama sebe postupne zlikvidovat,rozdat stat obcanum(napr Svobodne).Ale navrhnete to duchodcum!Nema to reseni-po 40 letech degenerace

L. Novák 2.1.2014 23:46

Re: No... u nás...

Vstanou noví bojovníci... :-)

J. Jurax 2.1.2014 22:51

Re: Rok všech,kteří na to měli žaludky.

No, on ten polistopadový režim jednou skončit musel. Takměř čtvrstoletí je dost. Jen jde o to, jaký režim jej nahradí. Aby nebyl horší ...

J. Jurax 2.1.2014 22:49

Re: Opět velký omyl, pane Štěpánku.

No, přinejmenším moc zákonodárná (parlamenty etc.) je v každé zastupitelské demokracii ovládnuta  politickými stranami, vždy výrazně menšinovými spolky občanů. Ono je to už z principu zastupitelské demokracie.

Výkonná moc  je pak ovládnuta indukovaně, neboť vláda je politická, zvešla s úradku těch stran, co uspěly ve volbách, a soudní vlastně taky, neboť soudci jsou někým jmenováni etc. 

Takže podle Vašich slov není na zeměkouli systém, jenž by mohl býti zván demokratickým.

A ti   s  v  o  b  o  d  n  ě   zvolení zástupci jsou výsledkem volby občanů zmasírovaných masivní propagandou, demagogiií, polopravdami až bezuzdným lhaním, bezbřehým populismem a slibotechnou a vzájemným haněním se volitelných subjektů.- tomu se říká profesionálně vedená volební kampaň - a kdo do toho vrazí víc peněz a víc naslibuje co největšímu počtu voličů, uspěje. V závislosti na volebním systému z toho pak vyleze zákonodárná moc a vláda více či méně stabilní, jejímž primárním úkolem je získanou moc udržet a v příštích volbách rozhojnit. A samozřejmě vítězné strany a jejich bafuňáři a jejich klienti a financiéři na tom taky musí vydělat, jinak by to nedělali.

J. Jurax 2.1.2014 22:20

Re: Tak rozhodně

No, uvážíme-li události následujících let, těch, kdož uvítali internacionální pomoc (ať již hned nebo prohlédnuvše po nějakém čase) zas tak málo nebylo. Ovšem tajili to - ono to krátce po okupaci bylo opřesdržku bratřit se s bratry zachvatčíky.

Mně bylo tehdy 19.

J. Kanioková 2.1.2014 22:16

No... u nás...

prostě se vybudoval těžký průmysl a sestěhovávali se tu lidi z kopanic, kde mívali i 10 dětí, které neměly šanci se tam jako dospěli uživit.

No a tady dřeli a začlo se jim dařit hodně líp, než předtím. O hodně líp. Kdybyste viděl, jakou štreku musel tchán jako svobodný jezdit denně do a z práce, valcíř, prostě děs. A tyhle lidi po válce velmi lehce zblbli. A většinou už nikdy neuvěřili, že by se měli líp i bez komoušů a Rusů. Bylo to v nich zadřené nadosmrti. Dokonce i můj muž, který byl v osmašedesátém absolutně stejně se mnou naladěný, velmi chytrý, po sametu čím dál víc uctíval Paroubka, Ransdorfa a podobné příšery. Prostě dostal základ už od dítka.

Tohle to je na generace..

P. Vaňura 2.1.2014 22:06

Pokud by v normálním státě dodal státní úředník

do ciziny dokumenty, poškozující jeho zemi, skončil by v lepším příladě v kriminálu a v horším na šibenici pro velezradu. Komunisté na to měli i paragraf, "poškozování zájmů republiky v cizině" a ten se vztahoval a na případy, kdyby to, co poslal do ciziny, byla pravda.

ŽÁDNÝ stát nepřipusí, aby jeho občané, neřku li zaměstnanci, jednali proti jeho zájmům. Benátská republika na to dokonce měla zákony a její agenti dokonce vraždili odsouzené osoby i v zahraničí, pokud se jim tam podařilo uprchnout.

P. Vaňura 2.1.2014 21:54

Pokud píšeme o kauze Nova,

je třeba se vrátit až k samému počátku, kdy bylo pod politickým zadáním Pravdy a lásky rozhodnuto, že první kanál ČTV bude privatizován, ZADARMO a výhradně Českému subjektu. Zájem měly i silné české kapitálové skupiny, např. PPF. Nakonec bylo rozhodnuto, že kanál dostane parta bývalých disidentů s politickým krytím (Venclík, Gál, Železný atd.). Oni ale neměli peníze na provoz a tak byl do celé věci složitou smlouvou zapojen Lauder jako monopolní dodavatel programu. Takto to fungovalo několik let, dokud se Lauder díky tomu, že ze všech jeho televizí vydělávala pouze Nova nedostal do potíží a nechtěl na NOVU navázanou firmu prodat. K tomu potřeboval změnit smlouvu se Železným ale RRTV mu změnu, ve znění, které si přál odsouhlasila. ALE ta nová smlouva, což si Lauder neuvědomil, přerušila vazbu Lauderovy firmy na Železného. Když se krátce na to Lauder s Železným pohádal, a chtěl ho vyhodit, řekl mu Železný „licence je na mé jméno a já si pro tvorbu pořadů najdu jinou firmu," což se mu k Lauderově údivu snadno povedlo.

Lauder se pak pokoušel získat peníze z arbitráží a první arbitráž v Londýně prohrál. Ale Železný se současně nepohodl s Pravdou a láskou a tak hledal pomoc u ODS, které za to nabídl prostor v TV Nova, která tak narušila jednotnou frontu Pravdy a lásky proti ODS. Politici Pravdy lásky pak udělali vše proto, aby následnou arbitráž v Nizozemí ČR prohrála, a když se jim to podařilo, ani se nepokusili dále se odvolat a honem honem vyplatili Lauderovi 10 miliard. Díky kampani pravdoláskových medií se jim na základě krádeže, kterou sami spunktovali, ale hodili je na hlavu Železnému, podařilo Železného z vedeni TV Nova odstranit.

J. Vyhnalík 2.1.2014 21:33

Re: Až moc, vlastně jako vždy, s Vámi souhlasím,

To sice s TV nesouviselo, ale opravdu se pokusil vyhnout placení daní za některé obrazy, které sbíral. Za to byl odsouzen a nakonec ho okradl i ten člověk, který mu kšeft s obrazy zprostředkoval.

J. Vyhnalík 2.1.2014 21:31

Re: Velice mě mrzí, že když byla ta arbitráž v Nizozemí,

Problém je, že Lauder není obyčejný šíbr. On má i obrovský majetek a po celém světě sponzoruje židovské školy. Mimo jiné byl i předsedou světového židovského kongresu, takže jeho vliv nelze podceňovat.

J. Kanioková 2.1.2014 21:17

Až moc, vlastně jako vždy, s Vámi souhlasím,

taky si to tak pamatuji, akorát se mi v tom ještě flákají jakési obrazy, které Železný neproclil. Už mi některé detaily zapadly, ale ty Vaše komentáře mi to zas nahodily jako film..

Nijak zvlášť jsem mu nefandila, děsně mi vadil pořad - volejte řediteli, bylo to takové vemlouvavé, což děsně nesnáším. Ale bylo jasné, že mu to výborně myslí a že umí něco pořádného vytvořit..

J. Kanioková 2.1.2014 21:05

Ď :))))

totéž i Vám...

J. Stejskal 2.1.2014 20:56

Re: A slovo NIKDO je hloupost..

Tak, každý se nějak vdal. U vás.

J. Kanioková 2.1.2014 20:55

A slovo NIKDO je hloupost..

Asi každý soudí podle sebe a svého okolí. Můj tchán oblepil okna ruskými praporky a šel je vítat. Během času jsme se párkrát tak chytli, tedy já řvala a on mi jen tak klidně odpovídal - ja ja, děvča, šak ty si ešče mladá, ty to raz pochopiš, že němaš pravdu. A zjistila jsem, že takových u nás bylo docela dost.

P. Vaňura 2.1.2014 20:45

Velice mě mrzí, že když byla ta arbitráž v Nizozemí,

nezapomeňte, že arbitráž v Londýně jsme VYHRÁLI, nevládl u nás Generalissimus Stalin. To by se totiž žádný český úředník neodvážil jakkoliv pomáhat Lauderovi a tu arbitráž v Nizozemí, pokud bychom ji bez pomoci českých subjektů Lauderovi náhodou přece jen prohráli, bychom ignorovali s odkazem na arbitráž v Londýně. A žádný stát by nás za to moc neperzekuoval, protože by všichni věděli, že je to marné.

A že bychom "odradili investory?" O šíbry, jako je Lauder není co stát, ti nám nic nedají, akorát nás dojí. A bylo by jen dobře, kdyby si to jemu podobní museli uvědomit že to nejde! Jako když Kožený narazil v Azejbajdžánu na bývalého komunistického potentáta Alijeva. Alijev jej obral o peníze, nechal ho za peníze amerických investorů nakoupit tamní ekvivalent kupónových knížek a pak celou privatizaci po bolševicku jednoduše zrušil. Ale Američané za to chtěli zavřít Koženého, protože Alijeva potřebovali a neměli na něj páky, on by se jinak opřel o Rusko...

Š. Hašek 2.1.2014 20:45

Dobrý článek.

Souhlas.

P. Vaňura 2.1.2014 20:27

Můžete uvést jména některých států, které pokládáte

za demokratické. Nejblíže k tomu má Švýcarsko se svojí do velké míry přímou demokracií. Ale také je to dost zglajchšaltovaná země, tam se to, co bylo odhlasováno, skutečně MUSÍ dodržovat. Kdo to nedělá, většinou vůbec neobstojí.

P. Vaňura 2.1.2014 20:20

Pane autore, jak jsem se extra podíval, r. 1968 Vám

bylo 10 let. Přesto byste měl vědět, že okupaci r. 1968 u nás nevítal SKORO NIKDO s vyjímkou, jak se počátkem 70 let vyjádřil Josef Smrkovský, "250000 aparátčíků, kterým hrozila v lepším případě lopata a v horším kriminál." Ani ti to ale tehdy neříkali nahlas. Normalizační režim vydržel přesně tak dlouho, dokud se mohl opírat o sovětské bodáky!

J. Stejskal 2.1.2014 19:14

Re: Fobie je sfiňa

Ano, Železný nebyl zloděj. Značného jmění se domohl sběrem šrotu a dojídáním po automatech. A samozřejmě také získáním licence na provozování intelektuální televize.

J. Stejskal 2.1.2014 19:10

Tak rozhodně

únor 1948 někdo vítal, to je bezesporu. Tenkrát totiž byla ještě poválečná eufórie a čekalo se, že bude vše jinak. Což jediné se splnilo. Komunisté hned v tom roce zajsitili velké rozčarování. Ale není pravda, že někdo vítal srpen 1968, to tedy opravdu ne. (Autor tehdy na houbách.) Tedy možná, nějaký Jodas, nebo Jambor, ev. Bilak, ale to bylo spíš o pozicích a penězích. Z běžné populace, kromě 99 Pragováků nikdo.

M. Kyselka 2.1.2014 19:10

Re: Výborný článek, naprosto souhlasím

Pane Čechu, pokud se ukáže, že Ištvanovo řádění je na vodě -  ponese někdo, mimo nás - náklady ? Nikdo monstrproces s pádem vlády nevyčíslí. Nikdo nenese zodpovědnost.

Obyčejný občan, kterého upřednostňujete však nese absolutní odpovědnost i za drobné opomenutí, protože na něj platí "neznalost zákona neomlouvá".

P. Vítek 2.1.2014 19:09

Re: Roky Železného Štěpánka podporovaných Klausem

Diky za normalnost.Vsechno co zvysi konkurenci,zvysi svobodu,a snizi statni prijmy je dobre.Predevsim eu dotace.A pak skonci hratky a boje za nase penize a krysy budou opoustet lod-na to se tesim nejvic!

J. Vyhnalík 2.1.2014 18:54

Re: Fobie je sfiňa

Železný se s PPF dohodl. Co je na tom nepochopitelného? Obě strany posoudily svoje argumenty a dohodly se na vzájemném korektním vyrovnání. Železný ztratil vlastnický podíl v Nově, ale přesto ji dál řídil. Rozhodně neodešel od stolu s prázdnou. PPF to brala jako investici, a před prodejem Novy CME, dala CME šanci nominovat si svého kandidáta na ředitele.

Svět nestojí na místě a změny jsou přirozené.

Železný patřil a dodnes patří k největším TV profíkům u nás. Samozřejmě, ani jeho věk nešetří. Každopádně si Železný nejspíš vydělal několikanásobně víc peněz než všichni debatující tady dohromady a přitom vybudoval nejvýraznější TV stanici u nás, byť se od jeho dob už dávno posunula jinam.

L. Novák 2.1.2014 18:51

Re: Fobie je sfiňa

Vladimír Železný vypravuje: Babišovi radím s médii já. Teď bude chtít kupovat Novu

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vladimir-Zelezny-vypravuje-Babisovi-radim-s-medii-ja-Ted-bude-chtit-kupovat-Novu-298661

Exšéf Novy Vladimír Železný: Volím ODS. Věřím Němcové

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Exsef-Novy-Vladimir-Zelezny-Volim-ODS-Verim-Nemcove-289811

 ... V srpnu 2007 byl Vladimír Železný odsouzen k dvouletému podmíněnému trestu odnětí svobody a k maximální možné, pětimilionové pokutě za to, že při dovozu obrazů spolu s galeristou George Novotnym připravili stát na daních o téměř šest milionů korun.  __ Vladimír Železný čelí před soudy ještě dvěma dalším vážným obviněním. Jedná se o údajné poškozování věřitele, když se Železný zbavoval fiktivně majetku, aby nemusel platit dluh svému věřiteli a bývalému partnerovi – firmě CME. Další obvinění se týká daňového úniku, kterého se měl dopustit tím, že nezaplatil daň z prodeje svého obchodního podílu ve firmě CET 21. ...

J. Vyhnalík 2.1.2014 18:46

Re: Fobie je sfiňa

To, co jste, "tak nějak" napsal, nemá se skutečností, jaká byla, nic společného. Zkuste si tu zjistit.

J. Vyhnalík 2.1.2014 18:44

Re: Fobie je sfiňa

Lauderovo stanovisko vycházelo především z toho, že se pokusil vybudovat středo- a východoevropskou TV skupinu, ale jedině Železného Nova stabilně vydělávala. Přitom cíleně zvolil systém, že on vlastnil "servisní" firmu, která dodávala programy a inkasovala zisky, které zdaňovala v daňovém ráji, a v jednotlivých zemích danil jen nepatrnou část nezbytnou pro provoz TV.

Lauder se pokusil zbavit Železného a prodat Švédům vysílací licenci TV Nova, kterou nevlastnil. Železný Laudera neokradl, naopak Nova Lauderovi dlouhodobě přinášela zisky. Železný vypověděl smlouvu s Lauderem pod formální záminkou, že Lauderova společnost včas nedodala vysílací podklady. Situaci charakterizuje dobový vtip: "Co se stane, když se dva Židé pohádají? - ČR to zacvaká!"

Nezapomínejte, že Železný a spol. byli vlastníky vysílací licence. Náš zákon původně znemožňoval získání vysílací licence zahraničním subjektům. Tento zákon byl ovšem změněn a Lauder byl opakovaně vyzýván, aby situaci konsolidoval a strukturu firmy zprůhlednil. To by ovšem pro Laudera znamenalo, že by musel platit daně v ČR a do toho se mu nechtělo.

Lauder vyvolal arbitráž proti ČR v několika zemích. Jednu arbitráž prohrál, jedna skončila do ztracena a jednu poté, co jeho lidé v ČR aktivně zalobbovali u ČSSD a koupili si pár ministerských úředníků, vyhrál.