17.6.2024 | Svátek má Adolf


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: O vánočním pečivu

Voňavé, křehké a hlavně dobroučké vánoční pečivo! Někdo napeče desítky druhů, jinému stačí jeden, dva, někdo si ho raději koupí na váhu v obchodě. Ale nazdobené kousky pečiva prostě k Vánocům patří.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Kytka 9.12.2016 19:09

Maričko super povídání jako vždy

my jsme doma nikdy takové ani jiné sušenky s maminou nepekly. Před hodně lety jsem pekávala klidně i 12 druhů cukrovíček ale jak děti odrostly nebyl už takový zájem a přestala jsem péct úplně. Loni jsem zase opatrně začala ale jen trochu a jen proto že se mi chce! Dnes jsem náhodou našla níže uvedený recept a už jsem i upekla. Dokonalé! Je to vymazlený recept tak se podělím :

Nejspíš tradičně na Vánoce pečete tmavé pracny s kakaem a ořechy. Dejte šanci i těmto zlatavým pracnám s kokosem a medem. Když je ještě horké obalíte v domácím vanilkovém cukru, budou přímo božské.

Počet porcí: Na 2 plechy Pečení: 8-10 minut / 180 g hladké mouky, 80 g strouhaného kokosu, 50 g moučkového cukru

1 lžíce medu, 120 g másla, změklého + na vymazání formiček

1 lžička citronové šťávy,1 lžička rumu,moučkový cukr smíchaný s vanilkovým na obalení. Hezký adventní čas. :o)

Z. Lika 9.12.2016 19:47

Re: Maričko super povídání jako vždy

Teda Kytko, to vypadá ohromně a jednoduše, možná to i zkusím! Děkuji za recepis.

Z. Kytka 9.12.2016 20:33

Re: Maričko super povídání jako vždy

Určitě zkus, super vláčné těsto a jsou náramně dobré hned po upečení. :o)

Peču z Hery (máslo mi kdovíproč v pečivu nechutná). Určitě nevynechej citronovou šťávu a rum! ;o)

M. Crossette 9.12.2016 20:26

Re: Maričko super povídání jako vždy

Kytko děkuji a dodaný recept vypadá mňam mňam, určitě vyzkouším, všechny přísady máme rádi. Jen nevím, jaké bude těsto se zdejším strouhaným kokosem, jsou to rašpličky, tedy jestli půjde dát do formiček. Možná zkusím pomlýt.

Papriky jsem otrhala a jak jsem předpokládala, Trixie tam tancovala za pletivem a nakonec snědla snad deset paprika - fakt ona musí být napůl rozená vegetariánka :) Pak se tu nečekaně zastavila maminka Kris (majitelka fenky Sadie), která za dcerou přiletěla z Aljašky na svátky (dříve bydlela přes ulici). Tak jsme se zapovídaly a u vás už je večer. Takže ještě jednou děkuji za komentáře a přeji hezký zbytek dne.

Z. Lika 9.12.2016 22:05

Re: Maričko super povídání jako vždy

Maričko, a jaký do toho dáš rum? :-)

Lány paprik závidím a Trixie je přeju - od publikace Guláše Starého Sedláka jsem si koupila už třetí kilový pytel s paprikami a dělám s nimi kde co - teď se chystám na čočku. Nemůžu se paprik nabažit :-)

Z. Kytka 10.12.2016 10:38

Re: Maričko super povídání jako vždy

Nevím jaký rum má Marička, já dala normální Tuzemák. Ono to není skoro znát ale právě přidání rumu nebo citron.šťávy zabraňuje drolení těsta na cukroví. :o)

Z. Lika 10.12.2016 10:41

Re: Maričko super povídání jako vždy

To je zajímavý detail, vždycky jsem si myslela, že úkolem rumu v cukroví je pouze vonět. A hleďme, je dokonce užitečný :-)

M. Crossette 9.12.2016 17:51

moc děkuju všem !

za skvělé a dlouhé komentáře. Já si dovolím odpovědět hromadně, bude to rychlejší a u vás už je pozdní odpoledne u nás teprve 10.30 dop. Venku nádherná modrá obloha, ale zima (je +10) a slibují noční mrazík (teď už nafest) tak musím jít otrhat zbylé papriky na záhoně (a to už tady bude Trixie, takže bude žebrat jako diva:)).

Takže. Ano mate všichni pravdu asi jsme take doma říkali cukroví, ne pečivo. A parníčky - na fotce, co leží na talíří je směs. Těch asi 5 s hodně tlustou polevou, to je od jedné kamarádky, ty "krajkové" od druhé a až ten zbytek je moje tvorba. Perníčky jsou měkké hned po upečení, naopak podtupně tvrdnou. Takže, když to se stane, stačí je dát do plechové krabice, doprostřed vložit do mističky rozkrojené jablko (stačí jen čtvrtka), zavřít a po pár dnech jsou zase kráásně měkoučké. Sharko- recept na pracny se škvarky nevím, ale myslím, že teta prostě jako "tuk" dala sádlo se škvarkama a pak i ořechy. Byly úžasně křehoučké. Já pracny pekla s předstihem, protože jsem je chtěla s sebou švagrové, která tu teď pár dnů byla. Převelice ji chnutnaly a rozhodla se je též dělat. Já mám sice formiček dost, ale přeci jen když je jich zásoba, jde to rychleji a dát ji jich jen třeba deset by ji moc nevytrhlo. Tak jsme koukaly na net. Ale prodávají se pouze na českých webech. Tady jsou to jen formy na čokoládu (moc hluboké, nebo velké) a po většině silikonové formy. Nakonec jsem na to přišla !! Švagrová si objednala 3 plech na "mini-madeleine"(francouzské buchtičky), do plechu je jich vytlačených 20 a jejichž tvar jsou skoro naše pracny! Budu zvědavá, jak se jí budou vyklápět. Bedo-jé, připomněla jsi mi, že maminka také někdy vařila čokoládu. A právě na ni jsme si celý rok schovávali stanioly z kupovaných čokolád. Hezky opatrně jsme ho prsty "vyžehlili", složili, pak čoko. do něho balili a též věšeli na stromeček a postupně odstřihovali spolu s figurkami z kolekce a kupovaným sněhovým pečivem (bílý, nebo polomáčeným).

Budu pokračovat :)

M. Crossette 9.12.2016 18:11

Re: moc děkuju všem !

Pokračování.

Maminčiny jemné sušenky jsem už také upekla v pondělí večer (aby Lika měla fotku)a manžel mi je už zdatně ujídá. Včera po večeři si dokonce na stůl donesl celou krabičku a když bral asi pátou, hlásil "tahle je už fakt poslední", ale nebyla :) Já vím, neměla bych mu to dovolit, jen nemám to srdce mu kazit radost.

Ještě k perníčkům. Chaloupku jsem nikdy nepekla (zmiňuje Jenny), ale mám takovou šablonu na vániční stromeček. Asi 6 nebo 7 (teď z hlavy nevím) hvězdic od velká po maličkou. Ty se upečou s otvorem uvnitř, polevounazdobí jako větvičky a pak se naskládají na tyčku v podstavci. Ano je to hezký stromeček ALE z toho těsta, co se zpotřebuje by byla nůše perníčků (Renáta by mohla povídat, kolik kg. těsta spotřebují na jejich "hádankový betlém"). A na chaloupku ho je určitě ještě víc. A ještě - já si vždy u perníčků oddělím menší hromádku, která zůstane nezdobená, abychom mohli dojídat ještě po Vánocích jako "obyčejné perníčky". Problém je v tom, že choť má velký problem do těch nazdobených kousnout, je mu líto je "kazit" (no já vlastně taky).

Jinak já každé Vánoce handluju s jednou kamarádkou cukroví za vánočku. Já ji upeču velkou vánočku a ona mi dá krabičku cukroví. Poměr práce není rovnoměrný, to její cukroví je mnohem pracnější, než moje vánočka. Od ní dostanu linecké dortíčky s čok. polevou, linecké s spojené vaječno-rumovou náplní, vosí hnízda, vanil.rozhlíčky a šuhajky. YGO, tvoje vzpomínky (nejen vánoční) jsou vždy skvělé, popiš jich víc!

Musím teď pro Trixie a jít otrhat papriky. Ale ještě se sem vrátím. Tak zatím ještě jednou děkuji za vase skvělé vzpomínání :))

Z. Jenny 9.12.2016 16:36

Maričko,

díky za připomenuté rituály k vánočnímu cukroví, moc hezkě a taky díky za recepty.

Zítra jedu pro již napečené perníkové chaloupky a vezu je do města snaše, vnučce a jejich kamrádkám. U nás doma se peklo hodně druhů cukroví od pracen (u nás pracky) přes vanilkové rohlíčky, ořechové tyčinky, ořechové karetky,linecké,kakaová kolečka , slepená dvě k sobě a na horním poleva s oříškem,zázvorky už nevím co ještě.Teď už si nechávám napéct domácí vánoční cukroví a doma udělám jen pracky a rohlíčky aby to zavonělo. Když u nás přestala dělat cukroví babička, začala jsem péct já. Maminka byla odborník na dorty, ty dělala skvělé ale na Vánoce ne. Moc ráda vzpomínám na pečení s babičkou, to se nedá zapomenout a už mám rozostřenou obražofku.

E. Šusová 9.12.2016 14:06

Miluju pečení

miluju ho jako součást Vánoc. Dřív jsem byla za pomocnou sílu, hlídávala plech, vyndavala pečivo, rovnala ho, střídala vykrajování. Zadělat těsto, vyválet ho-to by byla v mém podání katastrofa. Poslední tři roky ale přišla bída na kozáka a já zjistila, že nejsem tak marná. že dokážu zhňoucat těsto. A to dokonce skvělý těsto! Nejen na vzhled, ale i chuť. Zrovna letošní pečivo se mi povedlo fakt excelentně, to se musím pochválit. Vyválení těsta- no tam jsem to trošku obešla. Protože vím, jaký jsem kopýtko, vyvaluju těsto mezi dvěma mikro pytlíkama a! Krása, přátelé, krása, bez rozčilování, že se mi těsto trhá, lepí-nic takovýho. Pěkně šup mezi dva roztřižený pytliky, poválíme, vyválíme dle požadavků a už si užíváme vykrajování :-D. Dneska budu zdobit, mám rozpracovanou polevu, po procházce, dodělám a pak si pustím koledy, zapálím asi tak milion svíčiček, světýlek, frantika, podpálim opět purpuru na plotně a budu si radostně matlat polevu po kuchyní. A k tomu mi budou asistovat dva chluptý asistenti. Mimochodem - včera měla Talířová své první narozeniny. A dala si k nim moc hezký dárek. Vzala jsem je oba do polí, tam jí dala volnost a ona byla půlku cesty za moc hodnýho psa, který ví, že tam s ním někdo je, někdo kdo ho volá, ke kterému má přijít, byla moc hodná, moc šikovná. Půlku cesty :-.D. Pak byla zatčená, neb zhřešila :-D. A pak si zas vylepšila skóre na myší louce, kde prvně byla schopná opravdu vnímat a ne být zamčená sama se sebou ve svým myším království. A dneska ráno!! dneska ráno jsme venku procvičovaly, ešivá už ví, co je to koukat na paničku, když tichounce zavolá, ešivá už ví, co to je otočka a TudyjdemeTalinko. Proti tomu, co předvedla v sobotu za hysterický záchvat v lese, kdy mi bylo, jak když mi útroby sežral vitriol,protože jsem si říkala, že tohle se snad nikdy nepodaří a když se k tomu přidalo pondělí, kdy přišel domů páníček totál na hadry a v deprézi, to byl včera a dneska ráno úplně jiný pes. Teda fena :-).Přeju všem krásný adventní víkend.

Z. Lika 9.12.2016 14:17

Re: Miluju pečení

To jsou báječné zprávy, Petro. Mimochodem, užila bych další fotky docentky Talířové - přece jen budou dva díly. Kdyby se to podařilo tak do týdne, bylo by to epesní.

Jste šikovní!

E. Šusová 9.12.2016 15:15

Re: Miluju pečení

Liko - já moc fotek nemám, děvče, nebyl čas, byly jiný starostě, tentokrát Tě zklamu.

Včerejšek byl skvělý, první procházka, kdy jsem si to opravdu užívala.

Z. Lika 9.12.2016 15:17

Re: Miluju pečení

Nezklameš, jsem vděčná i za to, co jsi poslala :-)

Z. Dalmi 9.12.2016 14:46

Re: Miluju pečení

Rozumím tomu moc dobře. Vzpomínám na jedno poprvé - něco bouchlo - asi rachejtlička maličká - a Ejsi neběžela někam, ale ke mně. Nevyváděla, neděsila se, nenabrala třetí kosmickou, ale šla se ubezpečit, že ji ochráním.

Z. Vave 9.12.2016 22:30

Re: Miluju pečení

Gratuluju vám oběma ... všem čtyřem. :)

E. Šusová 9.12.2016 23:42

Re: Miluju pečení

díky Vave. Ono zas přijde přijde propad, to vím, a budem zas v deprézi :-) (to není pesimismus, to je s Taly čirý realismus). Ale je to o věku /jejím............ ale možná i našem :-D ), o způsobu jakým doteď žila a tak jako vůbec.

Z. Vave 10.12.2016 1:21

Re: Miluju pečení

Nebuď v deprézi, Petro. Jen se otoč a podívej se, co jste už všechno společně zvládli, a pak hrdě dmi hruď. :)

Z. Vave 9.12.2016 12:06

Dělávaly se u nás

pracny, linecké, vosí hnízda (která jsem nemusela) a vanilkové rohlíčky, kterých vždycky muselo být nejvíc. A já jsem přidávala na zkoušku další druhy, rok co rok nějaký jiný. Protože nevím od kolika jsem pekla cukroví sama.

Posléze jsem se ustálila asi tak na šesti sedmi druzích, nejvíc tradičně bylo rohlíčků. A pekla jsem po letech i pro mámu, protože nemohla, a pro Lucku, protože nemohla) a pro Vláďu, až jsem si řekla, že to teda ne. Neboď jsem zjistila, že moje máma peče cukroví pro úplně cizí lidi, takže může, a že Lucka si poradí i s výzdobou perníčků, takže taky může.

Náhodou jsem natrefila na úžasnou Terezku, ženu bývalého kolegy, a ta mi vždycky na Vánoce napeče dvě krabičky rozmanitého a nedostižného cukroví. Jednu rozdělím, jednu sníme my a návštěvy během Vánoc. Žádné dojídání zbytků po třech králích. Jediné, co dělávám, je Masarykovo cukroví, aby to zavonělo a nedalo to moc práce, ale jelikož Vašek teď ořechy nesmí, tak asi letos nebudu dělat nic.

Moc hezké vzpomínání, Maričko. Voňavé a milé.

O. Joklová 9.12.2016 11:13

u nás taky jenom cukroví - však jiné není

peklo se pár konkrétních druhů, prostě konzerva jako hrom - a mně dodnes chutnají nejvíc... linecké, rohlíčky a vlastně už jen nepečené kokosové kuličky a čokoládový salám - a chutnaly mi doma nejvíc, ani podle mámina receptu to nikdy nikdy neupekl stejně dobré, jen rohlíčky už Kačka prakticky dosahuje

no a pak se dělávala čokoláda, ta zkrátka neměla chybu, tu bych si zase dala!!!!! vynikající, hooooodně čokoládová a trochu křupavá (i když z moučkového cukru), balívaly jsme ji se sestrou do různě barevných staniolů (existuje dnes ještě staniol? alobal není to samé), což samo o sobě byl obřad, a ta se teda věšela na stromeček a my jsme celé svátky chodily utrhávat a jíst - mana nebeská!!!!!!!

Kačka to obohatila o išelské, které teda musím uznat že je vynikající (no jasně, čím víc čokolády, tím líp)... a taky začala dělat perníčky, které mně prostě do Vánoc nezapadají, ale zapomenuté jeden rok na balkoně byly na Velikonoc nádherně rozležené a dobré

jinak mám pocit, že pro mě (už napořád????) budou od loňského roku zastřené stínem toho, že mi 15.12. odešla Nynyška - a už zase prečím

tak, a já letím koťatům pro maso.....

O. Joklová 9.12.2016 11:14

Re: u nás taky jenom cukroví - však jiné není

omlouvám se za ty kvanta překlepů :-(((((((((

Š. Matyášová 9.12.2016 11:32

Re: u nás taky jenom cukroví - však jiné není

co by Bedo měla říkat Karolína?

E. Šusová 9.12.2016 14:08

Re: u nás taky jenom cukroví - však jiné není

Jooo! Jooo. Išlové - jak se říká u nás - je nej.NEJ, NEJ CUKROVÍ. Taky ho dělávám úplně nejvíc a taky zrovna po něm vždycky nejvíc pochopitelně tloustnu :-D.

Hladím po duši Bedo, pamatuju si ty první Vánoce bez Ešínka

H. Williamson 9.12.2016 20:32

Re: u nás taky jenom cukroví - však jiné není

Joo, islove JE nej. Delam ho podle Sandtnerky s jednou upravou - do testa dam jedno vajicko.To se pak nadherne rozvaluje. Napln je z prazenych liskovych a, chutny ustup Americe, zdobim je pulkama pekanu, kterych jsem mela kazdy rok pytel zadarmo, protoze rostly na stare rodinne farme. Az letos bylo utrum. Hurikan Matthew sejmul dva nejlepsi stromy a ze dvou, mene kvalitnich stromu, serval vsechny, jeste nezrale orechy.

H. Williamson 9.12.2016 20:39

Re: u nás taky jenom cukroví - však jiné není

Jo, a taky kdyz jeste v 80. letech jsem to vanocni cukrovi pekla celorocne pro ruzne delikatesni obchody, tak isslke byly nejpopularnejsi, i kdyz byly nejdrazsi.

Z. Jenny 9.12.2016 16:16

Re: u nás taky jenom cukroví - však jiné není

Bedulko,mně se to taky blíží a jsem na tom stejně. Ještě , že máme ty naše parťáky. Vydržat!

A. Lex 9.12.2016 11:11

Mám moc ráda

české vánoční cukroví. První leta po svatbě jsem pekla dost druhů, vlastně jsem zkoušela různé recepty, ale potom mi nadšení ubývalo a ubývalo, protože jsem na to všechno byla sama, takže nakonec zůstávám u vanilkových rohlíčků, pracen (ale ty dávám do formiček ještě z mého dětství) a lineckého. Recepty jsou ještě od mé babičky. Co ale nesnáším tak sice uleželé, ale pro mne zatuchlé cukroví. Raději jej peču těsně před Vánoci, dojídáme na Nový rok ke kafi a potom se hned vrhnu na pečení čerstvého pečiva, koláčů, buchet. Asi je to z dětství, kdy babička napekla na Vánoce obrovská množství různých druhů cukroví a my to museli dojídat ještě koncem ledna :-(. Když jsem babičku prosila, aby upekla české buchty, odvětila, že stále ještě máme cukroví. Takže žádné "zaležené" cukroví nemám ráda.

T. Zana 9.12.2016 9:25

Milá Maričko,

krásné a voňavé vzpomínání! U nás doma se peklo pět druhů cukroví - pracky, rohlíčky, "na strojku" (to bylo ořechové těsto prohnané mlýnkem na maso, který měl na konci tvořítko, takže z něj lezl vytvarovaný "had", který se nařezal na kousky, upekl a obalil v cukru), linecké a sušenky. Nějaké jiné sušenky než popisuješ, ty jsem nikdy moc neoblibovala. Pak jsme ještě dělali dva nepečené druhy - kokosové kuličky a ořechové hříbečky. Absolutně nepřicházelo v úvahu chodit cukroví ujídat, vlastně nás nikdy ani nenapadlo, že bychom to mohli zkusit :-) Na druhé straně, když se cukroví peklo, hojně jsem ujídala těsto, to jsem milovala (a kupodivu to se tolerovalo ;-)

Když byl synek malý, pekla jsem dost. To jsem se dopracovala těch tradičních devíti druhů. Když se odstěhoval, začala jsem cukroví kupovat, protože samotnou mě nebavilo péct. Ze začátku jsem dělala aspoň pracky, aby to doma vonělo, ale pár let už nějak pauzíruju, nejsou lidi...

Na druhé straně ovšem na Štědrý den peču štrůdl (až ze tří těst), bez štrůdlu nejsou vánoce :-) A pak ještě během svátků bábovku.

Z. Lika 9.12.2016 15:17

Re: Milá Maričko,

Zano, píšeš štrúdl ze tří těst - to jako ze tří druhů? To by mě zajímalo.

Jinak mám s pečením cukroví podobnou zkušenost - připravila bych ráda, ale chybí mi ty zástupy nadšených strávníků :-)

T. Zana 9.12.2016 16:29

Re: Milá Maričko,

Nééé, z trojnásobný dávky...