Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Inspirace pro všední dny
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Vave 3.4.2009 22:14Konečně jsem pořádně pročetla recepty, vypadají jedle, milá Lucko. A celer já můžu, mňam, takové hovězí na celeru s brkašičkou, ááááá! Nakládaný celer, dělá Hamé takové roztomilé dobré kostičky, nebo strouhaný celerový salát, to je dobrotka! A česnek taky můžu. |
Yezi 3.4.2009 21:06Dobrý večer a dobrou chuť fazolky jsou u nás moc oblíbené, akorát do nich cpeme ještě chilli papričky nebo synek omáčku habanero A jeden pokus bych doporučila ke zvážení, dát protlak do hrnce před podléváním na tuk a trošku opražit (u kečupu to platí téměř stoprocentně) a teprve dodatečně podlévat. |
Jakub S. 3.4.2009 21:42Re: Dobrý večer a dobrou chuť Protlak dát opražit na tuku? Teda. Ale snad mi prominete, profi postiženost: pražení nelze snad užít u tekuté látky - ? |
Yezi 3.4.2009 22:23Re: Dobrý večer a dobrou chuť Nejsem lingvista, nedokážu dostatečně vyjádřit, co s protlakem v hrnci provádět z hlediska češtiny. Ale zase na druhé straně (možná se mýlím) protlak by téct moc neměl a opečení se mi zdálo jaksi nemístnější... co takhle pohonit protlak po tuku vařečkou několikrát tam a zpátky, myšleno tím do doby, než začne lehounce karamelizovaně vonět |
zana 3.4.2009 22:26Re: Dobrý večer a dobrou chuť To je vono |
Jakub S. 3.4.2009 22:28Re: Dobrý večer a dobrou chuť Tak já protivá temu sóhlasím... |
Zdena b.p. 3.4.2009 17:57Milé LA, vyřiď tatínkovi, že fazole u nás určitě budou. Koukám a vidím, že to bude dobrý. Co se týká celeru, až do dospělosti jsem jeho přítomnost nevyhledávala. Poslední roky se mi nějak přemiklíkovala chuť a už není mým nepřítelem. |
Dede 3.4.2009 15:35Tedy já fakt nevím, co máte pořád všichni s tím celerem vždyť je to mňamka! Já ho dávám (no často potají) do kde čeho a na Vánoce je celerový salát nepostradatelným sousedem toho bramborového Jo a celerový plátek opečený na másle, posolený a posypaný sušeným česnekem a drceným chilli taky nemá chybu! |
baty 3.4.2009 15:57Re: Tedy já fakt nevím, co máte pořád všichni s tím celerem jsou fšici divní, včetně mé rodiny! Strejda rozeznal v bramborovém salátě snad i dotek ruky, předtím třímající celer za účelem vržení úplně jinam. A všichni se škleběj. Přitom pláteček celeru jako řízeček.ňamňam Dede, nepučíš tak pět čísel sněhu do Brna? V pondělí pět stupňů dneska dvaadvacet, to není jaksi ono, kostýmové a baloňákové počasí bylo asi nějakým vyšším rozhodnutím úplně zrušeno. |
Dede 3.4.2009 16:10Re: Tedy já fakt nevím, co máte pořád všichni s tím celerem Milá baty, daruju aspoň dvacet centimetrů a ještě mi tu zbude (stále mluvím o pobřeží, nikoliv o lese nebo Nordmarce, tam jsou sněhu haldy:))Jo a taky přemýšlím, co na sebe - tady jedeme stále v zimním (čeká nás teď pár hezkých dní, kdy sice už nebude v noci mrznout, ale přes den budou 2-4 stupně)a ve středu letím domů, kde avizujete málem léto! Buď zmrznu tady nebo se upeču tam Jo a zdravím malou princeznu - viděla jsem fotky (btw - článek o genetice vyjde v pondělí:)) |
terra 3.4.2009 16:53Re: Tedy já fakt nevím, co máte pořád všichni s tím celerem Milé dámy, ten příběh o mňam mňam plátečku celeru - řízečku zkuste vykládat před terrou-san. Ale nemůžete říct, že jsem vás nevaroval |
Zdena b.p. 3.4.2009 18:00Milá Baty, poslední dobou se mi všechny mailíky pro tebe vrací. Buď máš novou adresu, nebo tam je nějaký skřítek, který to dělá schválně. |
zana 3.4.2009 20:29Re: Tedy já fakt nevím, co máte pořád všichni s tím celerem dotek ruky, předtím třímající celer za účelem vržení úplně jinam ... já vím, kam bych vrhala |
karakal 3.4.2009 18:01Re: Tedy já fakt nevím, co máte pořád všichni s tím celerem Celer můžu, ale jen dostatečně tepelně upravený. Stejně jako petržel a bohužel i mrkev. Alergie jsou potvory, mám alergii na spoustu věcí, co mi chutnaj. A ještě ke všemu není reakce vždycky stejná, hodně záleží mnohdy na odrůdě, způsobu pěstování a zpracováni a momentální kondici ovoce, zeleniny i ořechů. Třešně z jednoho stromu mi jeden týden vadí a příští ne a za další už zase jo ... Takže některé potraviny nevyřazuju uplně, ale opatrně zkouším. No a občas to má trochu následky. Ale nedusím se, tak daleko to nedochází, takže příště mám zas roupy ... Po tepelné úpravě většinou alergen zmizí. Stejně jako většina vitamínů |
Bubu 3.4.2009 22:16Re: Tedy já fakt nevím, co máte pořád všichni s tím celerem To jsi na tom jako moje sestra. Je alergická na syrová jablka, syrovou mrkev, lískové ořechy, syrový celer, broskve, papriku. U jablek to má tak, že když si utrhne jablíčko se stromu, není jí nic, ale jak jsou déle utržená, tak po nich funí. Takže přijede, oškube mi jabloň, nacpe se, až jí bolí břicho a malý košíček si odveze (tak aby je stihla do týdne spořádat). A pak už zase jenom štrůdl. |
YGA 3.4.2009 11:32Milá LA recepty jsou všechny mńam mňam (až na ten celerový - jsem na tom jako Louk - radši si nechám o tom jen vyprávět - mě totiž celer páchne a např. jeho přítomnost v domácím vlašáku či bramborovém salátu mi dočista pokazí den ). Ale na druhou stranu, člověk má zkusit všecko, tak že bych ... uvidíme. Jenom dotaz - jak je to s vařením fazolí ve vodě, ve které se máčely? My to totiž doma dělávali roky, ale pak jsem se někde dočetla, že by se ta voda měla slít, že potom luštěniny tak nenafukují - tož teď slívám, ale zda to má až tak blahodárný účinek, to teda nevím - já až takové problémy nemívám, a Jenda je zbraň hromadného ničení i po suchých bramborách . |
LA 3.4.2009 12:00Re: Milá LA Ten celer tam opravdu cítit není a to jsem na tom stejně jako ty. Hlavní věc je nešetřit s česnekem, pak je omáčka jemně česneková. Nadýmání je dáno genetickou dispozicí, u nás se také žádné větší rozdíly neobjevily. Jen občas bývá po slitých luštěninách o trochu horší než po neslitých. Navíc: kdo by s tím běhal slít ven? Vývoz jímky je příliš drahá záležitost, aby se zbytečně fazole slívaly víckrát. |
zana 3.4.2009 20:31Re: Milá LA taky se mi zdá. Prostě někdo má a někdo nemá |
Anezka Sejbalova 3.4.2009 11:24dotaz Kdyz tak ctu ty mnam-mnam recepty, tak me napadlo, co asi daji na talir Baraku Obamovi. Pan Schilhabl, co maluje pastelkama historicke portrety, vcera u Kance prednostovi tvrdil, , ze misto nej sem stejne prijede dvojnik a ten pry ma rad uplne neco jineho. Esli to teda na hrade v kuchyni nevedi, tak z toho muze byt peknej trapas. Nemate tam nekdo nekoho znameho ?! |
LA 3.4.2009 12:51Re: dotaz Bude si moct vybrat z několika jídel, možnosti jsou dány tak, aby si oba mohli vybrat. Konkrétní jídelníček nevím, ten podléhá zvláštnímu typu utajení. |
Li 3.4.2009 13:23Re: dotaz Ahooooooj Anežko To jsem ráda, že tě tu zase jednou vidím !!!! |
Jakub S. 3.4.2009 14:10Dvojníků se nelekejte, na množství nehleďte! Navíc: dokonalý dvojník je přece p o v i n e n mít rád to, co ten oný. Tedy aspoň to sníst a rozkoš předstírat. Jenom bysem skutečně, ale skutečně už jednou rád věděl, při kterých úkonech a aktivitách může (musí?) toho oného zastoupit - při všech všude? U všech všudy?! |
terra 3.4.2009 14:27Re: Dvojníků se nelekejte, na množství nehleďte! A proč ne? Takový Lelíček ve službách Sherlocka Holmese... a jaký z něj byl, panečku, vladař! I s milostivou... (pardon - s Jejím veličenstvem...) |
Jakub S. 3.4.2009 14:44Re: Dvojníků se nelekejte, na množství nehleďte! No mít před sebou trvale neuspokojenou Lidunku Babkovou v nejlepších letech - to by se to vládlo - |
terra 3.4.2009 14:50Re: Dvojníků se nelekejte, na množství nehleďte! Vládlo určitě - ale kdo by spravoval zemi? |
Alča 3.4.2009 9:55No tak tyhle recepty vypadají velmi dobře a jedle, že tatínkovi moc děkuji a už přemýšlím, co o víkendu vyzkouším... |
LA 3.4.2009 12:52Re: No tak tyhle recepty Vyřídím. |
zana 3.4.2009 8:53samý pěkný kousky :-) akorát se musím přiznat, že ten celer v posledním receptu mě leká, chápu, že tam asi nějak (zčásti) zmizí, ale stejně. S touhle zeleninou se nekamarádím. |
LA 3.4.2009 9:13Re: samý pěkný kousky :-) Já mám k celeru také odpor, ale opravdu tam není vůbec cítit. Jen se nesmí šetřit s tím česnekem - oni se pak vzájemně vyruší. |
Alča 3.4.2009 9:52Re: samý pěkný kousky :-) Milá Zano, ano, taktéž nebyl celer nikdy můj přítel (doma jsme ho museli povinně a dost často). Teď nedávno jsem dostala recept od kolegyně, zapřísahala se, že tam není ten celer cítit. Po dlouhé době váhání jsem vyzkoušela a není dnes u nás doma jednodušší a oblíbenější pomazánky - salátu. Tady je: stejné množství oloupaného celeru a mrkve nastrouháme na jemno, okyselíme citronem, mírně osolíme a dodáme dle vlastního uvážení tatarskou omáčku. Je výborné čerstvé i naležené, hustší na rohlíky i řídké jako přílohový salát (to pak přidávám trochu bílého jogurtu). Vyzkoušej! A samozřejmě je zelenina syrová... |