29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

Z MÉHO PODKROVÍ: Nejlépe utracených 15 euro aneb Cream Forever

Psal jsem zde už vícekrát o tom, jak mám rád pořádný rock, nezatížený dnešním komplexem muzikantů, stydících se stvořit nebo dokonce nedej bože zahrát melodii. A povzdechl jsem si také, že z těch dávných dob lze dnes vidět jen dobrá DVD, ale naživo je téměř vše smutný odvar. Slyšel jsem, že jsou dobří Ten Years After, ale bez Alvina Lee? Ani Animals, Sweeti nebo Sladi, a už ani ti Sabbati nejsou to pravé. A tak jsem, poučen tolika zklamáními, očekával s obavami i květnovou reunion svých někdejších miláčků Cream.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Lenka 8.11.2005 12:07

Re: Re: Dobré ráno

Jo, jo koncerty mají úžasné. Vidět to naživo určitě nemá chybu. Ale stačí i poslouchat.
Jynx 8.11.2005 9:18

od (taky) starého dědka

"... střih je pomalý, vláčný, no prostě něco pro nás staré dědky, kteří nepotřebují lomcování s kamerou, houpající se obraz a střihy po každém taktu."  Tak to je. Ale většinou máme smůlu.
Jimmi 8.11.2005 9:25

Re: od (taky) starého dědka

Možná jsem trochu "mladší dědek" ale s tímhle popisem fakt souhlasím..... A článek je supr, konečně na Psu něco zajímavýho :-)
Honza 8.11.2005 8:17

15 EUR ???

15 EUR je dobrá cena. V tuzemských internetových obchodech jsem našel nejlepší cenu 855 v klubu Radia Beat !!!
Vodník 8.11.2005 2:13

No já jak jsem už psal...

...jsem to přestal poslouchat někdy před těmi 25 lety. Od Bruce se chválily Ty Things We Like, ale ty já neznám. Já znal v Česku jen Songs for a Tailor, Harmony Row a Why Dontcha (West, Bruce and Laing), všechno síla. Od Bakera jsem měl Baker Gurwitz Army, nic moc, ale zato skvělá kapela byly Hawkwind, aspoň ta deska Zones, kterou jsem znal. Může ale být, že to nejlepší od nich jsem neslyšel.
Laffa 11.11.2005 19:08

Re: No já jak jsem už psal...

West, Bruce & Laing jsou proste spica a ta deska live je zvlast hutna!! Jinak vynikajici tez Mountain, kde hral West a Laing  a obcas i Felix Papalardi. I solovy veci Leslieho Westa jsou velmi dobry! Laffa
Vodník 8.11.2005 0:16

Já dostal Wheels of Fire taky k Vánocům 1970! :-))

Dnes už to neprožívám tak, jako tehdy, ale po celé mládí pro mě představovali Cream vedle Beatles to nejlepší k poslouchání. LP se daly sehnat, ale singly jako Wrappin'  Paper nebo Anyone for Tennis jsem v Česku nikdy nesehnal. O tomhle koncertě jsem se dozvěděl pozdě, ale bylo prý stejně beznadějně vyprodáno. Já viděl všechny členy Cream na třech různých koncertech v Rakousku hned prvních pár měsíců mé emigrace (1979/80)
Albert 8.11.2005 1:33

Re: Já dostal Wheels of Fire taky k Vánocům 1970! :-))

Albert 8.11.2005 1:36

Re: Já dostal Wheels of Fire taky k Vánocům 1970! :-))

než jsem něco napsal, už to bylo pryč... Jo, Vodníku, pokud máš chuť, napiš mi, co jsou podle tebe nejlepší postcreamovské desky Bruceho a Bakera, rád bych si to doplnil. 
Jiří K. 8.11.2005 15:19

Re: Já dostal Wheels of Fire taky k Vánocům 1970! :-))

Tak já jsem Wheels of Fire pod stromek bohužel nedostal.
 
Ale někdy v roce 1971 jsem si je "sehnal" natočit na čtyřstopou pásku oblíbené značky Scotch (píšu to vůbec po té době době dobře?) na moji B4 a mám je oblíbené dodnes - tu White Room mám v služebním PC staženou odněkud z Kazyy a je to jedna z věcí, které si pouštím v práci, když si potřebuji zvednout náladu.
 
Když čtu, co píše pan Salický o Cream, nebo nedávno jsem zachytil zvěsti o podobně dobrém disku Doors, tak je mi jasné, že nákup DVD (alespoň) přehrávače nebo (dokonce) rekordéru již nelze odkládat!
 
PS.: Nepřipadá vám také, pánové a dámy, že jsme jako generace měli vlastně velkou kliku, že jsme si to mohli autenticky zažít, ten fascinující vývoj od počátečního Yeah, yeah a brnkání Shadows až po ty Creamy, Zeppelíny, Floydy a Mariány Vargy?
Pak už se to z velké části začalo propadat do komerce, upadat, degenerovat, stupidnět, opakovat a stagnovat.
 
Při vší úctě k discu, rapu či teknu, ta správná hudba se hrála v letech (cca) 1962 - 1976!
Venca 9.11.2005 15:21

Re: Re: Já dostal Wheels of Fire taky k Vánocům 1970! :-))

Tak já bych tu úctu k discu apod. vynechal, ale jinak to mám naštelovaný podobně, jenom rozšířeno o jazz a blues z let až před WW2 a rock and roll. Narozen koncem čtyřicátých let jsem byl tím swingem a rock and rollem odkojen a nějak mi to zůstalo a vůbec se mi to s tím rockem neruší, spíše doplňuje. Co se týče Cream tak vlastním komplet vydaný na 4CD. Je to 5 hodin všech tehdejších vydaných nahrávek (studio i live) a plno dříve nevydaných. Nevím, jestli se ještě někde dostane, koupil jsem to před několika lety za asi 1200Kč. Cream patří mezi kapely, jejichž věci kupuji na CD kompletně, aniž bych koukal na peníze.
Laffa 11.11.2005 19:16

Re: Re: Re: Já dostal Wheels of Fire taky k Vánocům 1970! :-))

Citim to taky tak jak Ty Venco, vedle tech Cream jsou to pro me jeste Free, kde taky nehledim na cenu.L.
Jiří K. 11.11.2005 21:15

Re: Re: Re: Já dostal Wheels of Fire taky k Vánocům 1970! :-))

Tak předválečný jazz a blues může také, i když to blues mám nejraději v podání rockových interpretů včetně těch dobrých bílých (Janis Jopplin, John Mayall, Ten Tears After...).
 
Počátek rock and rollu mi trochu unikl, takže jsem ty největší pecky zažil až v podání Beatles a pod. a dokonce se musím přiznat, že když jsem se pak zpětně dopracovával k těm originálům, tam mě to občas tak trochu zklamalo a zprvu to člověku připadalo takové  nějaké umírněné až měkké, včetně obstarožně páprdovské vizáže interpretů - viz. např. supraphonské LP Billa Halleye - inu sebevědomý radikalismus tehdejšího mládí.
 
Jinak stylem ať to stojí, co to stojí jsem zatím sháněl jenom některé obzvláště k srdci přirostlé a sporadicky se vyskytující záležitosti jako např. Iron Butterfly - In A Gadda Da Vida nebo Moody Blues - Questions of Balance nebo Aqualung a pod., na kompetní diskogragie se zatím bohužel moc nedostalo.
Laffa 11.11.2005 21:46

Re: Re: Re: Re: Já dostal Wheels of Fire taky k Vánocům 1970! :-))

Nedavno jsem si koupil double The Moody Blues a Night at Red Rocks With The Colorado Symphony Orchestra (2002) a je to skvely,  jak ti starsi panove vali. Je to zivy a vyborny, samozrejme je tam vse. co tam byt ma vcetne Question.