29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

Z DRUHÉHO KOPCE: Klukovské vzpomínky 309

Dnešní úvaha asi bude trochu šťouchnutí do vosího hnízda. Dostávám od svého kamaráda z Austrálie krajanské „Noviny, čtrnáctideník slušných krajanů“. Posílá mí to kvůli tomu, abych viděl, co se o nás píše v českých novinách v daleké Austrálii. Vydávat krajanské noviny je jistě v době internetu, skypu a jiných globálních pojítek záslužná činnost.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Novak 5.2.2015 10:43

Jenom bych upresnil zaver.

V roce 1968 do CSSR nevpadli Rusove, ale vojska Varsavske smlouvy pod velenim Sovetske armady a na rozkaz prvniho tajemnika UV KSSS ukrajinskeho puvodu Leonida Iljice Brezneva. V kontingentu vojeku SA bylo cca 45% vojaku ukrajinske narodnosti, kolem 40% vojaku z ruske casti SSSR zbytek dalsich narodnosti,

P. Adler 4.2.2015 21:48

trvalo vam dost dlouho, nez ...

... jste se ve svem clanku dostal az ke mne, ale dovolim si povzdech: vy jste ten clanek o trech bratrich panu sveraku asi cetl pomerne rychle, a mozna ani ne cely ... sice mohu byt rad, ze jste si ho alespon povsiml, ale nejsem rad tomu, ze jste ani dost malo nepochopil, oc slo: o to, ze ceska umelecka kritika si toho jmena nezaslouzi, nebot skutecna kritika by si nedovolila takove koniny, o osobnich utocich na tvurce, kteri se jim nelibi, snad ani nemluve ... krome toho, a to uz tady nekdo napsal, k tomu, abych tohle vedel, nepotrebuju jezdit do cech ... staci mi precist si ty kritiky a srovnat je s dilem, ktere kritizuji ... a kdyz to porovnam naopak s dily, ktera titiz kritici vynasi do nebe, musim si nutne rici, ze se tady nekdo zblaznil, a honem se uklidnim: ja to nebyl ... chyba je nesporne ve mne: mel jsem patrne napsat, ze mi jde vic o ty neumetely, kteri se dnes v cechach vydavaji za novinare, potazmo za umelecke kritiky, nez o pany sveraky ... mea culpa, mea maxima culpa ... slibuji vam rukoudanim, ze priste spadnu se schodu ...

V. Vaclavik 3.2.2015 18:56

Rady od jinych

vzdy maji nejmene radi ti, kteri by jich nejvice potrebovali. Kdyz pak radi ti odjinud, nabizi se snadne narceni, ze 'co ti o tom vi', z te dalky.

Pritom naprosta vetsina Cechu zijicich doma o deni ve sve zemi vi vylucne ze sdelovacich prostredku, ktera jsou vesmes v nasem internetovem veku pristupna kdekoli na svete. A troufl bych si rici, ze emigranti zijici nekde ve svete mivaji minimalne stejny prehled o deni v Cechach, jako domaci Cesi, kteri pozorovani toho deni maji jako konicek.

Ti Cesi radici nam z ciziny jsou ale jako triska v pozadi, asi jako kdyz rodice davaji rady svym potomkum, jen od tech Cechu odjinud je ta triska jaksi ostrejsi, vice iritujici.

Samozrejme se lehceji radi, nez dela. A stejne samozrejme pravda vzdy boli nejvic a vubec nejvic ta pravda samozrejma. To clovek vybouchne ve stylu - 'proc nam radis, kdyz to sami vime nejlepe, jenze nejde tak snadno se podle te rady zaridit'.

Rekl bych, ze rady od kohokoli irituji, ale jen na rady Cechu zijicich v cizine se nabizi ta lehka vymluva, ze oni prece nemuzou vedet, jak to tu chodi.

K. Pavlik 3.2.2015 15:21

Radit je asi v ceske povaze

V hostelu kam jezdime na lyzovani se obcas objevi nejaky Cech ktery pracuje v kuchyni ci kde v lyzarskem arealu - pritahne jej tam znama ktera tam lyzuje 3 mesice takze se nudi. Rady jak zlepsit praci lyzarskeho arealu jsou opravdu dobre. Jednou jsem to nevydrzel a zeptal jsem proc nepracuje tato osoba doma a nedava dobre rady tam - odpoved byla kupodivu jedoducha - v Uherskem Brode neni prace.

Jen takove drobne ujasneni. Chytri lide zadarmo neradi. Zadarmo radi jen tluchubove (nebo lide kteri se opravdu nudi) a tech je opravdu dost jak v Cesku tak i mezi emigranty v cizine. Jejich rady maji cenu kterou za ne zaplatite (muj velice volny preklad anglickeho porekadla- ci jak se to rekne cesky).

V. Vaclavik 3.2.2015 19:02

Re: Radit je asi v ceske povaze

Radi prece i echt domaci Cesi, jak jinak bychom meli to ryze ceske prislovi 'komu neni rady, tomu neni pomoci'? Jiste nevzniklo z popudu radilu z ciziny, ale z popudu echt domacich Cechu radilu.

J. Brunner 3.2.2015 13:15

Ať si kdo chce co chce říká

já mám Svěráka rád. Je lidský i v tom dnešním lidském blázinci.

P. Kmoníček 3.2.2015 9:51

Svěrák

mne zklamal v jednom televizním pořadu před prezidentskými volbami ,kdy měl mít dotaz na jednoho z kandidátů.Pryč byl sebevědomý umělec a naopak byl vidět koktající, k věci nehovořící a ustrašený jedinec.A co se týká jeho tvorby,chybí mu L.Smoljak.

J. Dvořák 3.2.2015 10:54

Re: Svěrák

Jsem přesvědčen že pan Smoljak byl č.1 a pan Svěrák se jen vezl a dělal podžtašku !

M. Krátký 3.2.2015 13:42

Re: Svěrák

jeden z těch pořadů jsem viděl, kde pan Svěrák společně s Věrou Čáslavskou bojovali proti Milošovi - bohužel to měli špatně a velmi slabě připravené - rozvláčná argumentace a buldozer Miloš je během pár vteřin smetl do škarpy a vymalováno. Jinak velký souhlas o postojích našich emigrantů - ve stylu "já bych to udělal líp" - hezký den

P. Boublíková 3.2.2015 7:44

nerejpete

Váš článek podepisuju všemi deseti, do půlky textu - protože dál to neznám, většinu filmů jsem neviděla. Ale na ty knížecí rady emigrantů jsem už taky alergická.

K. Pavlik 3.2.2015 18:30

Re: nerejpete

Jen se vam divim ze ty rady poslouchate. Nuti vas k tomu nekdo?

Mimochodem v cizine je zase problem dostat od rozumneho cloveka radu. Coz zase dost vadi napriklad mne.