19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: Buď pozdraveno, jaro!

"Sněžné husy se vrací na sever nejdřív; jaro je pošťouchne jako první."

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P.M. 12.4.2007 14:12

Re: ...díky, dojemné

Mirko, ted jsem si poskocil! Oh, Boze, propast je to spravne slovo. . .

Mirka 12.4.2007 9:43

...díky, dojemné

Přes propast času a moře vody pozdravuju z jarního Zlína.

Kubeš 11.4.2007 18:50

Článek

pohladil. Od našeho češtináře by autor sice dostal kuli ale za přečtení stál.

Vera 11.4.2007 18:48

Re: Pravidla!

Nevim, jak dlouho uz zijete v cizine, zivite se nematerskym jazykem a pritom se tesite vzpominkami na kouzla materstiny.  Na rozdil od Vas, ve vypravenich pana Motyky na mne vzdy udelala nejvetsi dojem jeho schopnost se pomazlit s cestinou a  jeji pomoci propojit jeho dnesni zivot na jihu US k vzpominkam na davny zivot v  Cechach. 

Nedostatky v dodrzovani jazykovych pravidel muze nadany ctenar nahradit pilnejsim naslouchanim, soustredenim se na obsah a toleranci k nedokonalosti pisatelu.  Americane jiz temer ctyricet let shovivave prechazeji me verbalni utoky na jejich krasnou anglictinu, i moje mala vnucka uz zacina chapat, za na babu se musi zvolna.

J.G. Pašek 11.4.2007 15:48

Re: Pravidla!

Richarde, napiš nám recenzi o gramatice a slovosledu dnešních absoloventů českých vysokých škol, domýšlivých rádoby-novinářů, redaktorů pisálků Lidovek a MF . . . . nepotřebuji recenz o obsahu, jejich rozumu, rozhledu a procesu myšlení  . . . 

Tento týden jsem si znovu koukal na text Anticharty . . . . ta je psána absolutně prfektní češtinou . . . .

Lucifer 11.4.2007 15:43

Re: Pravidla!

vracet, 3. mn. vracejí i vrací; příč. vracen

http://www.pravidla.cz/hledej.php?qr=vracej%ED

Vy asi budete dyslektik. Já jsem po prvním čtení nic nezaregistroval. My, co nejsme dyslektici, čteme věty "vcelku", takže drobné chybky či překlepy nám unikají. Pokud nejsou v textu hrubé gramatické či stylistické chyby, nemáme s porozuměním žádné problémy. S hnidopichy vašeho ražení, kteří navíc nejsou schopni otevřít pravidla a ujistit se, jak je to s tím vracením, problémy občas bývají;-P

P.M. 11.4.2007 14:24

Re: Pravidla!

To se stava.Rikaji, ze kdyz lezes do kuchyne, nesmi ti vadit horko. . .

Neni zde pricinou tak svateho rozhorceni ( krome MEHO - SVEHO ) take vyklad pojmu jako VITEZNY UNOR, ktery byl v textu zmenen na ZAKAZANE JARO? Ano, pro nektere byl pad Berlinske zdi VITEZSTVIM, pro jine PROHROU.  Nevim, jen se ptam.

Richard III. 11.4.2007 12:12

Pravidla!

"Sněžné husy se VRACEJÍ..." a "slova SVÉHO partnera sotva slyším".

A dál v článku to vypadá podobně.

I když je článek docela zajímavý, dojem je zcela znehodnocen podobnými nehoráznostmi. Těžko brát vážně člověka, který se zjevně domnívá, že pravidla (v tomto případě jazyková pravidla) jsou jen pro blbce. Jenže jsou to naopak právě blbci, kteří zapomínají, že bez pravidel neexistuje možnost domluvy.

P.M. 11.4.2007 1:41

Re: Jej,. Valach z Emeriky, zase - sláva! Vitaj, kamaráde.

Aj Ty vitaj, chuapce! Sak az si zitra rano nahodim v tej indianskej rece, spomenu si na Ta! Valasi, Valasi, dajme si po flasi!

Jakub S. 11.4.2007 1:28

Jej,. Valach z Emeriky, zase - sláva! Vitaj, kamaráde.

To su rád. A od rybiček a nemluvných kamarádů klidně k přechodu fronty a k prvním Rusákom: Ná co? Šak je to pořád jeden a ten samý život, tož to do něho všecko patří, né? Přeju eště moc chodění s takýma luďma a chytěných fajnových rybiček!