5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

ÚVAHA: Zlo pochází ze zlých představ

Lidstvo provází tisíciletý konflikt dobra a zla, který je dlouhodobě nevyvážený ve prospěch zla. Dobro je totiž založeno na dodržování poctivých a slušných pravidel chování, což se nerozumným, nevědomým a hloupým lidem vždycky příčilo, zatímco zlo spočívá v jejich porušování, což se jim vždycky líbilo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Navrátil 4.2.2022 8:53

Co je dobro a zlo záleží na úhlu pohledu. Zejména v politice. Nejzákeřnější je zlo zamaskované jako dobro.

J. Karvaiová 4.2.2022 8:25

Celá léta přemýšlím o podstatě lidstva a také o tom, jestli je nebo není to, čemu říkáme Bůh. A celá léta mi vychází toto: Bůh stvořil člověka k obrazu svému. Takže Bůh (pokud je) musí být také pěkně proradný a zlý, tak, jak to předal tomu člověku. Jinak by nemohl dopustit to, co se dělo a děje.

A nebo je Bůh jen někdo s vyšší mocí, kdo nás ovládá jako figurky ve hře. A pak je jasné, že nikdy nebude úplně dobře. Co by to bylo za hru, bez násilí a zla? Možná, že ti, co měli polyteismus se nejvíce blížili pravdě - je více vyšších mocností, co sis námi hrají a podle toho, kdo právě vyhrává, tak se máme buď dobře nebo zle. To mi přijde jako nejpravděpodobnější.

L. Harvánek 4.2.2022 8:00

Často si kladu otázku, zda je ve světě víc zla nebo dobra. Ony výstižně popisované atributy zla jsou mnohem víc vidět než to, co bychom mohli označit jako dobro. Projevy toho, co označujeme dobro často jen napravují to, co by nebylo nutné napravovat to, co vzniklo působením sil zla. Jen to není tak dobře vidět a proto ty, kteří se angažují v projevech dobra, nějak přehlížíme. To ale neznamená, že bychom proti zlu neměli bojovat.

T. Kubín 4.2.2022 6:24

Zlo je běžný stav mysli člověka, kterého na uzdě drží víra v základní pravidla a ochota je dodržovat. Do té doby, než je morální relativismus zboří.

B. Rudolf 4.2.2022 5:42

No, já si myslím, že s tím dobrem a zlem je to v mnoha případech o trochu složitější. Už dva roky žijeme v absurditě a já ani moc nepodezřívám naše vládní a zdravotnické "elity", že by jejich hlavním cílem bylo páchat zlo. Jenom chybně pochopili ve většině případů realitu a domnívali se, že vědí, co je dobro. Tím (nejvyšším) dobrem se pro ně stalo očkování. Proto trestuhodně zanedbali včasnou péči o nemocné covidem, proto se stavěli proti fungujícím metodám léčby covidového zápalu pic, jako je třeba MLS laser. Proto falšovali a/nebo zkresleně interpretovali data a studie, takže zablokovali použití ivermectinu, isoprinosinu a dalších léků k jeho včasné léčbě. Kromě nich existují jiné léky pro včasnou léčbu (prevenci) komplikací covidu. Vypadá to tak, že konečně byla objevena skutečná příčina toho, proč ivermektin funguje i na léčbu covidu. Uvědomují si ti, kdo blokovali jeho použití kvůli propagaci očkování, že svým způsobem mají na svědomí řadu zbytečných úmrtí? Byli a jsou zlí? Ne, jsou jenom hloupí a nevyzrálí.