1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

ÚVAHA: Tak pravil Buddha

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Václavíková 29.11.2010 19:13

Krásné počtení,

dík autorovi. Přidám jeden bonmot, který jsem kdysi dávno zaslechla: ,,Člověk západu sní o dni, kdy bude všechno mít, člověk východu sní o dni, kdy nebude nic potřebovat."

L. Severa 29.11.2010 14:31

Konečně,

konečně na NP velmi zajímavý příspěvek, který, doufám, nepřivede diskusi na téma do nekonečna se zde opakující. Díky .

J. Anděl 29.11.2010 12:03

Děkuji

Myslím, že se autor mýlí ve svých závěrech, ale velice oceňuji upřímnost tohoto článku a vyznání. Na cestě (i té budhistické) je to cenější, než oranžové roucho a nosík nahoru.

J. Anděl 29.11.2010 12:32

Re: Děkuji

Jen stručně doplním - autorova analýza je velice správná, co se týče jeho nedůvěry v to, že by našinec chtěl vykořenit životní pud a rozplynout se v neosobním nekonečnu. Zde také číhá na západního adepta tohoto učení největší nebezpečí - veden naučeným stylem dosahování met přeskočí zbytečné kroky mravní a životní nauky a vrhne se na meditace či jogické asany, jejichž cílem je něco, po čem jeho nitro nikterak netouží. Touží po uspokojivém životě v těle. To posílí, dále různé dovednosti a schopnosti, a zároveň s tím však také namyšlenost, pýchu, egoismus atp. Nedosáhne ani konečného cíle (protože v hloubi duše nechce), ani reálného postupu o nějaký ten praktický stupínek, naopak jeho konce mohou být horší začátků.

Chybné uchopení budhismu je v našich končinách a pro našince dost pravděpodobné. Je to cesta pro racionálně uvažující, metodicky smýšlející a trpělivé jedince. Přesně pro takové, kteří však obvykle po budhismu nesáhnou.

Podobně jako autor byl limitován článkem, já jsem limitován příspěvkem, tudíž je to jen nástřel. Doplňuji, že nejsem ten, který dosáhl osvícení (někoho bych mohl zmást ;-))))

J. Václavíková 29.11.2010 19:17

Re: Děkuji

Opravdu zajímavé téma, díky i Vám za doplnění. Už od jisté minulé diskuze jsem se Vás chtěla zeptat- měli někdy i budhisté nějaké výbojné období? Chtěla bych tvrdit, že u tohoto náboženství chybí.

J. Anděl 29.11.2010 21:32

Re: Děkuji

Dobrý den. Bohužel v tomto směru moc nevím. Zajímal jsem se spíš o praxi budhismu, nežli o jeho historii, ačkoliv i to je zajímavé a důležité.

Když nad tím přemýšlím, napadají mě sice situace, kde se budhistický přístup k životu nevylučoval s násilím (asi samurajové v Japonsku atp.). Hinduismus, se kterým budhismus sdílí panteon bohů, má velké válečné eposy...

Ovšem mám takový pocit, že se nikdy nejednalo o šíření budhistické nauky mečem, což asi máte na mysli. To se asi budhismu skutečně vyhnulo. Ale budu rád, pokud se k tomu vyjádří někdo zkušenější.