27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

UMĚNÍ: Magický realismus na vzestupu?

Termín magický realismus poprvé použil německý kunsthistorik Franz Roh v roce 1925 k popisu nového stylu evropské malby reagující na expresionismus.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Šamša 3.9.2020 0:22

Je mi velmi líto, ale autor článku nemá dobré znalosti o hyperrealismu a srovnávací debaty o něm a fotorealismu, superrealismu, magickém realismu nebo surrealismu mi přijdou poněkud ploché. Především čerpání informací o hyperrealismu z wikipedie je značně zjednodušující problematiku, která není tak zjevná, jak by se zdálo a zabývají se jí celé portály (viz. www.hyperrealism.eu apod.)

K. Wágner 8.9.2020 21:08

Tak je mi líto, že jsem Vás zklamal. Bude to nejspíše tím, že hyperrealismus jako “komplexní pojem zahrnující současné sociální a kulturní zvyky formované technologickou revolucí a vznikem nového typu obrazu - technického obrazu“ mne až tak moc nezajímá. Vyvolává totiž otázku, zda jím lze proniknout za viděné a zda dokonalost formy (technického zpracování) cokoli sděluje o podstatě věci. Můj šálek kávy je dnešní magický realismus, kde jsou na obraze vidět tahy štětcem, který jsem se snažil čtenářům přiblížit. Ale jinak se těším na Váš článek, který to všechno uvede na pravou míru...:-)

V. Klepetko 27.8.2020 19:52

Velmi zajímavé téma! Zatímco magický realismus psaného slova si dokážeme jasně definovat (Gogol, Marques...) pak u těch malířů to vždy osciluje někde na hraně surrealismu - a potom k magickým realistům musí patřit třeba i rusko-židovsko-běloruský Marc Chagall, nebo na hraně symbolismu - a pak sem patří i mí oblíbenci Litevec Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, či tento Armén - Hakob Hakobian, http://artchallenge.ru/gallery/de/128.htm Díky, autore! Jen myslím, že hyperrealismus do magické reality vůbec nepatří, a pokud jde o malíře, tak trochu jiný vkus., mezi magickými realisty mám rád spíše toto :

Andrew Wyeth https://andrewwyeth.com/gallery/

Carel Willink https://web.archive.org/web/20060909175848/http://www.tendreams.org/willink.htm

Alex Colville http://alexcolville.ca/gallery/

Rob Gonsalves https://www.heavymetal.com/news/15-paintings-by-rob-gonsalves-that-will-make-you-look-twice/

K. Wágner 27.8.2020 20:42

Není pochyb o tom, že magický realismus má kořeny hluboce zapuštěny v realismu metafyzickém. Za vůbec první metafyzický realismus je označováno italské Pittura Metafisica, hnutí vytvořené Giorgiem de Chirico a Carlem Carrem v severoitalském městě Ferrara. Jejich metafyzické umění se podílelo na vývoji snového (oneirického) druhu surrealistického malířství. Nelze se tak divit tomu, že se i magický realismus pokouší o zachycení snů, představ a pocitů, podobně jako čistý, plnokrevný surrealismus. Ale metafyzický realismus dnes nachází uplatnění i tam, kde bychom ho vůbec nečekali: bez přijetí metafyzického realismu by nedávala žádný smysl ani vědecká praxe. Neboť popření metafyzického realismu, tedy teze, že svět existuje nezávisle na lidské mysli, jazyku a kultuře, k němuž se každý vědecký realista hlásí, vede k různým verzím idealismu a sociálního konstruktivismu.

K. Wágner 27.8.2020 20:42

A tak je obtížné najít obraz, který by byl výhradním zástupcem magického realismu a u něhož by nebylo pochyb o tom, že se v něm nevyskytují žádné jiné prvky ostatních realismů. Lze se shodnout jen na tom, že hlavním znakem magického realismu je odlišné cítění reality. Realita je podávána jako něco zvláštního, nezávislého na lidských smyslech. Předměty a lidé se stávají entitami, ve kterých je možno hledat skrytá tajemství, mají své vnitřní vyznění. U magického realismu je tak patrný zdánlivý rozpor: na jedné straně díla zobrazují něco, co je reálné, co skutečně existuje, na straně druhé to zobrazují způsobem, který posouvá vybrané náměty do světa nezávislého na našem pozorování reality.

V. Klepetko 28.8.2020 0:27

... a v tom je ta magie...

Díky za zajímavý komentář!

V. Šamša 3.9.2020 0:31

Omlouvám se, ale Andrew Wyeth by rozhodně s magickým realismem neměl být spojován. Patří mezi takzvané Regionalisty (směr byl v americe populární ve 30. letech) Z mého pohledu, kdyby se byl býval narodil později, tak by spíše inklinoval k hyperrealismu, protože jeho akvarelové studie jsou mu velmi blízko a patrně by tvořil podobně jako Dean Mitchell nebo Jeff Gola.

D. Polanský 27.8.2020 9:03

Také se mi tenhle směr líbí. I texty autora.

R. Gramblička 27.8.2020 7:57

konečně umění dle mého gusta