10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

UMĚNÍ: Kultura je výzvou k odvaze

Kulturními dějinami patříme k Západu, ale politickým zřízením jsme dlouho patřili k Východu, takže jsme si zvykli do značné míry delegovat odpovědnost za sebe a za stát na politiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Zídek 9.7.2023 12:47

Za umělce se dnes považuje kdejaký nemakačenko, kterému se ráno nechce vstávat ! Vrchol jeho "umění" je nakálet do rozbité toaletní mísy a vystavit to. Nebo "režisér " co nechá ve Stavovském na jevišti běhat Chlestakova v teniskách a tesilovém obleku z roku 1967. Či zasadí Rusalku do bordelu. Ti pak stávkují u ministerstva kultůry za vyšší platy....

J. Majzlík 9.7.2023 22:51

R^

J. Cimbálník 9.7.2023 7:54

Bingo R^

R. Langer 9.7.2023 19:39

Rv :-P

T. Hraj 9.7.2023 7:46

Pane Hvížďalo, od konce komunismu uběhlo už přes 33 let. Tedy skoro toilik, koliksám trval. Myslím, že stádovitější myšlení dnes pozorujeme spíš na západ od nás. Dlouhý pochod institucemi tam byl velmi úspěšný.

K. A. 8.7.2023 20:06

Karel Hvížďala je sám výzva :) Přečetl jsem si, že mu je 81 let, tak by se mu snad dalo leccos odpustit.

B. Liborek 9.7.2023 1:58

R^

J. Majzlík 8.7.2023 15:27

V článku p. Hvížďaly jsou na kulturotvornou obec kladeny požadavky, aby burcovala, otevírala občanovi mysl a posilovala cestou uměleckého prožitku jeho schopnost správně se orientovat v dnešní spletité době. Jaksi mezi řádky se však podobně jako šídlo v pytli utajené ve stati dosti napřímo dekretuje žádoucí směrování střelky kompasu naší správně orientované kulturní fronty.

Autor by se měl rozhodnout mezi dvěma možnými stupni volnosti svobody kulturního projevu: buďto je mnohem více zakázáno než milostivě povoleno, nebo je v protikladu k předchozímu mnohem více dovoleno než zakázáno.

Na příklad letošní trapný MFF KV překonal všechny předchozí festivaly: neznámé hvězdy první velikosti, pokleslá snobárna, film o dnes již nikomu nic neříkajícím politikovi? Kde je odezva na několik roků trvající všezahrnující společenskou, ekonomickou, sociální či energetickou krizi?

J. Jurax 8.7.2023 19:46

Kde je ta odezva?

Soukromě soudím, že na odezvu v duchu politické korektnosti nemají opravdoví tvůrci žaludek.

A na odezvu skutečně tyto problémy reflektující jim nikdo nedá prachy; je to riskantní finančně i jinak.

Ostatně aktivisté by takové tvůrce dehonestovali a ukřičeli, muslimové by vydali fatvu a zelení magoři či jiní vhodně magorní aktivisté by znemožňovali jejich promítání a žádná televize by je nezveřejnila - veřejnoprávní by to dostala rozkazem a soukromým by postačilo pohrozit odnětím inserce a na YouTube by to okamžitě smazali a na Facebooku by jen zmínka znamenala ban.

A v EU by taková díla byla zakázána soudně, protože by byla politicky nekorektní, rasistická, náckovská, urážela nějakou menšinu či náboženství, taky popírající evropské hodnoty a vůbec zhůvěřilá. Ono angažovaný a poslušný soudce dbalý své kariéry a chápající co je pro něj dobré se vždycky najde.

B. Liborek 9.7.2023 1:59

R^

M. Hoblík 8.7.2023 11:07

Jak si může autor dovolit vyjmenovávat jako vzor "Karla Hynka Máchu, Josefa Kajetána Tyla, Jana Nerudu, Boženu Němcovou, Karla Jaromíra Erbena, Svatopluka Čecha, Jaroslava Vrchlického ...", když to byli Slované, stejně jako Rusové? Fujtajbl Rusové jsou vyvrhelové a správní Češi jsou Germáni! Nebo jsme volové, zavrhujíce slovanskou vzájemnost, lezouc do zadku dekadentního USA?

B. Liborek 9.7.2023 2:00

Autorovi počíná zřejmě ta německá choroba postihující mozek. ;-D

F. Navrátil 8.7.2023 8:19

Hvížďala, který prezentuje v médiích výhradně názory schválené Bruselem, stranou a vládou, vyzývá k "rebelii a kreativitě v umění, které přináší ochotu riskovat a vstoupit do neznáma a jsou důležitým momentem pro naši další svobodnou existenci". Vzývá svobodu a praktikuje eutocenzuru. Vyzývá k rebelii a okřikuje rebelanty. Patří k pražské lumpenkavárně, která považuje za vrchol umění Karlovarský filmová festival a hlavně tamní státem dotované žranice s šampaňským, kaviárem a ústřicemi.

J. Majzlík 8.7.2023 14:50

R^

M. Kocián 8.7.2023 6:32

Bohužel, kultura často musí klesnou na úroveň nekulturních, protože mají peníze a dělat kulturu taky něco stojí. Ovšem pouze oslovováním "intelektuální elity" to taky nevytrhne. Nemají a nikdy to neměli lehké.

V. Mokrý 8.7.2023 5:11

Právě kultura by neměla český jazyk prznit a zrovna tak nezapomínat na to, že jsme/ČR - Střední Evropou !

P. Princ 8.7.2023 0:45

Individuum, které mně považuje za obecně dezinformovaného občana, si nezaslouží titul vědec. To by byla urážka vědy.