30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

SVĚT: Achillova pata postmoderní doby

Před pár dny rozvířila vody Internetu skutečnost, že britská BBC ve spolupráci s Netflixem se rozhodla ve svém filmu „Trója: Pád města“ obsadit do role starořeckého reka Achillea černého herce Davida Gyasiho.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Lambert 2.1.2018 19:56

Ad prispevek 2.1.2018 14:09

Spravny vyraz v cestine je "mravnostni policie", nikoli "mravni".

Mene Babovresk a vice doucovacich hodin. Mentorka by na to mela dohlednout.

J. Schwarz 2.1.2018 19:50

Re: Dnes, ostatně jako vždy, když jde o multikulti

Váš problém, pane Rudolfe, je, že se tady neprobírá žádná věda ale názory a pocity diskutérů.A vy jste jen jedním z diskutérů a předvádíte zde své vidění světa a událostí. Bohužel jste tak zaslepený, že to nechcete pochopit a svůj pohled prezentujete coby objektivní a jedinou PRAVDU Bóží. Všichni ostatní až na frau Netzer a pana Zeleného jsou nedouci, prosťáčci a vůbec lidé neosvícení. Jeden se až diví, proč mezi nimi stále pobýváte, ač dráty na hranicích jsou dávno minulostí?

P. Rudolf 2.1.2018 19:24

Dnes

to tady nemá chybu. Nikdy bych nevěřil, že se na jednom místě může sejít tolik prosťáčků, kteří nechápou rozdíl mezi uměleckým pojetím historické látky a dokumentem.

Každopádně jim doporučuji, aby na příští Black Friday nevycházeli z domu, je to totiž dnes už mezinárodní den černochů.

J. Schwarz 2.1.2018 19:18

Re: Podivnosti

A pozvali by si Scarlett Johansson na roli asiatky i Korejci, kdyby film produkovali? Těžko. Zato v rolích bělochů by svoje herce klidně uplatnili. Naopak to může udělat jenom bílý, multikulturní a pokrokářský blb.

J. Schwarz 2.1.2018 19:12

Re: Vidět v tématu

Ono by vůbec nebylo od věci, kdybychom se na ty hollywoodské nesmysly přestali dívat. Ať to prodají do Afriky...

J. Schwarz 2.1.2018 19:09

Re: Jak poznám SNAŽIVÉHO DILETANTA

Myslím, že soubor reakcí a glos z klávesnic Frau Netzer, pana Rudolfa , Smutného a dalších by stálo zato vydat knižně...

J. Schwarz 2.1.2018 19:06

Re: No to je hrůza!

Tu hlášku by si měla vzít k srdci právě vámi hájená Frau Netzer.

J. Jurax 2.1.2018 19:05

Re: Vrcholem rasové koreknosti,

A mohla by být muslimka, aby se s ní ty milióny francouzských muslimů lépe ztotožňovaly ...

J. Schwarz 2.1.2018 19:01

Re: Mně stačilo,

Jenže! Jenže kolik že je černochů ve vedení Hollywoodu? Za tyhle blbosti černoši opravdu, ale opravdu nemohou! Je to stejné jako v ČR s cikány. Kdekdo si stěžuje jak zneužívají dávky, přitom v parlamentu o cikána nezavadíš a na většině úřadů taky ne. Tak kdo ty zákony, u čerta, vlastně dělá, pro koho a proč?

S. Netzer 2.1.2018 18:59

Re: Vlezlá „osvěta“

To, že je černoch mi neušlo.

Já se ale ptám na něco jiného.

J. Schwarz 2.1.2018 18:56

Re: Ciwe Kechlibar, jeden černouš, to je čajíček !

Zato člověku opracdu pokrokovému stále chybí, že herec během hry neonanuje...

J. Schwarz 2.1.2018 18:54

Re: Ciwe Kechlibar, jeden černouš, to je čajíček !

Vy jste, Herr Zeleny, totální magor. V Česku když budete inscenovat hru o Livingstoneovi se dá čekat, že i role černochů obsadíte namaskovanými bělochy. Nikdo se nebude divit / možná kromě vás / že Livingstone i domorodí náčelníci mluví česky. Stejně to platí pro Afričany hrající v Africe Hamleta. Ovšem vám se jeví stejné, jako když bude hrát Achilea černoch v EVROPSKÉM filmu. Vy byste klidně obsadil do role Jana Žižky černošku. A já se ptám proč, když ne z blbosti zvané "politická korektnost"? Tady nepomůže ani kniha o etiketě, spíš něco z oboru psychiatrie.

I. Lyčka 2.1.2018 18:54

Re: Vlezlá „osvěta“

Sorry jako. Gyasim je sympatický chlap, ale černoch. Achileus byl určitě světlejší. Nebo si myslíte, že bohové na Olympu hráli všemi barvami?

S. Netzer 2.1.2018 18:49

Re: Vlezlá „osvěta“

Ten Kechlibarův článek je o "příchozích" a o "rozdílných kulturách", nebo o londýnském rodákovi (Hammersmith) Davidu Gyasim, který ku Kechlibarově veliké nelibosti hraje řeckého mythologického reka Achilla?

J. Schwarz 2.1.2018 18:45

Re: Ciwe Kechlibar, jeden černouš, to je čajíček !

Občane, když si černoši chtějí zahrát Shakespeara, tak si ho zahrají! Pokud v Česku bude někdo hrát Mayovku, taky si na zosobnění postav Old Shatterhanda a Winnetoua nepozve Němce a Indiána. Ale pokud někdo v Česku bude inscenovat Jiráska, bude opravdu "zvláštní" pokud postavu Koziny svěří černé herečce. A vo tom to je. Hádám, že vy byste to tak udělal, ikdyby jste měl tu černou herečku přivézt z Brazílíe a naučit ji chodsky. Takový jste pitomec!

J. Hanzlík 2.1.2018 18:25

Vlezlá „osvěta“

Diletantsky trapné pokusy „sjednotit“ vlohy, schopnosti a zásluhy různých etnik, existujících po tisíce let v jiných podmínkách s odlišnými hodnotami, jejich „prolnutím“ do evropské kultury formou rasové koláže aktérů antických příběhů a bájí, jsou součástí multikulturního třeštění.

Naproti tomu přirozené uplatnění mnoha vynikajících umělců rozdílného etnického původu v kulturním životě nepotřebuje žádné násilné agitky. Jejich zneužívání v ideologizovaných plagiátech je ostudné.

Boj za uskutečnění tohoto fanatického snu by vedl k zániku fungujícího systému, který v našem kulturním prostředí je především dílem národů mediteránní oblasti a později industriálního západu. Je žádoucí, aby se mu příchozí přizpůsobili, jinak přispějí k jeho sociálnímu a civilizačnímu rozvratu. V několika rozdílných kulturách najednou se prostě žít nedá.

A. Nový 2.1.2018 18:16

Už jste zapomněli?

Ještě nedávno všechno vynalezli v Rusku/CCCP. Teď to bude vynalezeno islámem a nebo černoušky. Vždyť do Evropy přichází poslední dobou statisíce doktorů gynekologů (Kolín nad Rýnem) a chirurgů (umí to s noži), taky ajťáků (všichni mají chytré telefony) a inženýři Jak chemie (výroba výbušnin) tak přes automobilový a zbrojní průmysl.

Už to nejsou žádní plaváčci, dnes je z Libye svážejí Italové letecky do Itálie za podpory EU. Pak je budou rozdělovat podle kvót.

V. Lunák 2.1.2018 18:15

Re: No to je hrůza!

Tak co potom říkáte na bílou Juliette Binoche v roli tmavé Marii Segovii (reálná osoba) ve filmu The 33, nebo na bílou Angelinu Jolie v roli tmavé Mariane Pearl (reálná osoba) ve filmu Mighty Heart?

P. Portwyn 2.1.2018 17:58

Re: Historie

Dotace... nepřiteklY.

Pardoon :o)

P. Portwyn 2.1.2018 17:57

Mně by nevadilo,

kdyby se natočila parafráze na Illiadu, situovaná někam do Afriky. Klidně. Pokud by se hlavní hrdina nejmenoval Achilles...

Nevadil by mi ani příběh o Babičce, která přišla do chýše černošské rodiny, a o níž královna kmene prohlásila "šťastná to žena". Jen by se její vnučka asi neměla jmenovat Barunka.

Parafráze mi nikdy nevadily. Nemá se to ale udělat fušersky a z nedostatku nápadů (čím dál tím častější v komerčních filmech), ani pro čárku u politické věrchušky.

P. Portwyn 2.1.2018 17:40

Re: Historie

No, dotace z EU by tam za nimi asi nepřitekli, a představa, že by se dotyční uživili rukama, je opravdu VELMI fantastická... Řekl bych, že by se po tisíciletích v Kongu našly leda tak kosti.

P. Portwyn 2.1.2018 17:38

Re: Vrcholem rasové koreknosti,

Tak to už jo. A Zikmund s očividně bělošskými rysy (zrzavý) by ho odporně šikanoval...

A Johanka z Arku by se taky dala předělat... jako že ji upálili za lesbicko-feministické sklony.

M. Prokop 2.1.2018 17:26

Re: Ciwe Kechlibar, jeden černouš, to je čajíček !

A vy knihu o etiketě máte, leč nečtenou?

I když, lze pochybovat, že tam vysvětlují, co je nadávka či urážka, pokud ano, že byste to pochopil.

M. Prokop 2.1.2018 17:24

Re: Ciwe Kechlibar, jeden černouš, to je čajíček !

Mohl, ale myslíte, že to má cenu?

Rozdíl není žádný, pokud nejsou běloši k dispozici.

M. Prokop 2.1.2018 17:22

Mimochodem, tohle je taky zajímavý.

Ein echter Wiener...

https://www.wien.gv.at/presse/2018/01/01/wiener-neujahrsbaby-im-kav-spital-rudolfstiftung-geboren

https://svitavsky.denik.cz/galerie/dalsi-nova-miminka-ze-svitavska.html?mm=8080985&photo=4 - zřejmě specializovaná rodina.

J. Kombercová 2.1.2018 17:18

Re: copak Achilleus a historie

Ano. Měl poslání, které vykonal. Věrohodné. Což černý Achilles není, i kdyby se gutmánkové postavili na hlavu.

K. Zelený 2.1.2018 17:17

Re: Ciwe Kechlibar, jeden černouš, to je čajíček !

Vidím, že i vám je důkladné dovzdělání v etiketě potřebné ale nic vám nedoporučím, jistě víte, jak je dobrá rada drahá.

Ale dtto Prokop: Abyste neřekl, že nad vámi lámu hůl - třeba byste mi mohl rozdíl mezi černým Achillem a černým Hamletem vysvětlit vy, když se k tomu pí. Kombercová nemá ?

J. Jurax 2.1.2018 17:09

Re: ha ha ha

Ale možná by se ten Somálec z Mogadiša uvolil - za patřičný plat - Vám dělat manažera ...

I. Širůček 2.1.2018 17:09

Re: copak Achilleus a historie

Tam šlo snad i muslima importovaného ze Svaté země ...

J. Jurax 2.1.2018 17:05

Re: Jako fanda sci-fi

Jojo, a možná nebude trvat tak dlouho a bude pozitivní a odvážné udělat remake v obráceném gardu - Poitiera nahradí nordický blonďák a Roda Steigera a ostatní černoši ...