7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

SPOLEČNOST: Ortel nad kulturou

Skončilo další kolo soutěže Český slavík a rychle ožila loňská diskuse nad medailemi skupiny Ortel, skupiny fašistické, krajně pravicové, extremistické, rasistické, islamofobní a nakonec, aby byl výčet kompletní a my nic nevynechali, i antiimigrační.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Valenta 6.12.2016 13:30

Re: Autor toužebně vyhlíží islámskou totalitu.

Zeptám se tedy jinak pane Langer. U koho myslíte, že je pravděpodobnější, že otevře kohout s plynem. Ten kdo hajluje nebo ten kdo nehajluje? A Horákovou do toho prosím nepleťte.

R. Gramblička 6.12.2016 12:38

Re: Autor toužebně vyhlíží islámskou totalitu.

a hlavně do konce. Po prvních odstavcích jsem byl taky na pochybách, co chce autor říci

A. Sedláčková 6.12.2016 21:22

Bože Máňo

...tedy pánové Rudolfe, Khaile, Malečku. Vnímáte se vůbec? Vy budete obhajovat neobhajitelné, i kdyby měl kvůli tomu zajít svět.

B. Rudolf 6.12.2016 5:04

Rozdíl mezi textem Bangy a Řezníka

Na citovaném Bangově textu nevidím nic ponižujícího ani nenávistného - a nemyslím si, že by se jejich autor za ně měl stydět. Při jejich čtení jsem si vzpomněl na verše Charlese Bukowského.

Oba citované Řezníkovy texty jsou hrubě ponižující a nenávistné.

Já v tom vidím zásadní rozdíl a těch, kteří ho nevidí, je mi líto.

V. Peroutka 6.12.2016 6:27

Re: Rozdíl mezi textem Bangy a Řezníka

Banga asi bude nový Bukowski,snad časem se pustí i do literatury.

P. Švejnoch 6.12.2016 7:54

Re: Rozdíl mezi textem Bangy a Řezníka

... tak určitěěě...

P. Khail 6.12.2016 10:37

Re: Rozdíl mezi textem Bangy a Řezníka

Souhlasím s vámi, je zajímavé kolik lidí nevidí rozdíl mezi výzvou k násilí a vulgárním popisem nenásilného sexu. I na toho Bukowskiho jsem si vzpomněl.

R. Langer 6.12.2016 13:23

Re: Rozdíl mezi textem Bangy a Řezníka

Tak nenásilného sexu, jo? Fakt?

Z. Lapil 6.12.2016 23:07

Re: Rozdíl mezi textem Bangy a Řezníka

Blbá otázka: kde v textu Ortelu vidíte výzvu k násilí? Ve verši Zastavme šílenství? Maximálně ještě "nechci multi-kulti svět", jiná výzva tam není. Četl jsem to celé, ne že ne. Budovatelské písně byly drsnější: "Náš prapor nade trůny vlaje/ Nese on Pomsty hrom Lidu hněv". Nebo nejoficiálnější "Pryč s tyrany a zrádci všemi/ Nechť zhyne starý podlý svět".

Možná se necháváme zblbnout (viz J. Nohavica kdysi dávno v Mladém světě) "odborníky, kteří hledají v písničkách to, co tam není. A jelikož jsou to odborníci, většinou to tam najdou".

Rozhodně mi připadá, že celé tohle pozdvižení spadá pod konstatování "čím víc se v tom budeš patlat, tím víc to bude smrdět".

Obecně si myslím, že řešit písničky skrze právo je aktem zoufalství z neschopnosti oponovat.

P. Khail 7.12.2016 8:51

Re: Rozdíl mezi textem Bangy a Řezníka

Máte pravdu - blbá otázka. Sám máte v nadpisu "Re: Rozdíl mezi textem Bangy a Řezníka". Nediskutoval jsem o tom co mi podsouváte, o textech Ortelu. Máte to podobně jako p. Langer, nečtete pozorně. Toť vše.

Z. Lapil 7.12.2016 9:23

Re: Rozdíl mezi textem Bangy a Řezníka

Čtu pozorně, ale do hlavy vám nevidím. Článek i debata primárně řešily Ortel, i dovolil jsem si usoudit. Z Vašeho textu fakt není jasné, koho myslíte, protože - důsledně vzato - Řezníkův text taky není výzvou k násilí, nýbrž jeho popisem. Ne že bych ho nějak sledoval. Cestou jsem zakopl o nějaký jeho klip a usoudil jsem, že nejlepší je vyhnout se tomu, aby mi nepokazil karmu.

Přeju vám, abyste aspoň dnes nemusel poslouchat muziku, která vás nebaví.

P. Khail 7.12.2016 9:56

Re: Rozdíl mezi textem Bangy a Řezníka

Není třeba vidět do mé hlavy, stačí vidět, že jsem reagoval na poznámku p. Rudolfa. On a tudíž ani já jsme o Ortelu nic nepsali. Napsat že z mého textu není jasné, koho myslím - to snad nemyslíte vážně, možná se domníváte, že myslím dalajlámu nebo Mao Ce Tunga? Že tam je nějaký nadpis a vlákno diskuze zřejmě neřešíte. Dál už se k vašim spekulacím nehodlám vyjadřovat. Přeji hezký den.

M. Moravcová 6.12.2016 11:44

Re: Rozdíl mezi textem Bangy a Řezníka

nevidíte na nich nic ponižujícího? To asi proto, že nemáte píč., a všechny ty pro ženu ponižující vulgarismy a žvásty se vás netýkají, možná se při nich ukájíte. Mě jako ženu urážejí a nebýt skandálu kolem Ortelu, nikdy bych je neslyšela a nečetla. Ani Ortel, ani Bangu.

B. Rudolf 6.12.2016 18:57

Re: Rozdíl mezi textem Bangy a Řezníka

Vážená paní Moravcová, chápu, že Vás citované texty pana Bangy mohou jako ženu urážet. Osobně si myslím, že nebyly psány se záměrem urazit ženu, ale chápu, že to tak můžete cítit.

Pokud jde o "ponižující vulgarismy", ty v reálném světě ponižují toho, kdo je vyslovuje a nikoliv ženu. Proto pan Banga jejich vyslovením riskoval, že sám sebe shodí. Nikoliv ženu, ale sebe. Zda se tak stalo, je věc vkusu a můj vkus říká, že nikoliv.

Na druhé straně obvinit člověka, který má na sic vulgární, ale autentickou, poezii jiný názor než Vy, z toho, že se při vulgaritách ukájí, je selhání Vaší schopnosti slušně diskutovat.

R. Langer 6.12.2016 13:22

Re: Rozdíl mezi textem Bangy a Řezníka

Copak, Rudolfe, Chceš prcat, prcat, prcat, marně se tomu bráníš, vždyť nakonec mě stejně vykouříš?

Na tom přece není nic ponižujícího, kluku v mym sklepě. Seš moje votrokyně,

teď svojí pr*el zvedni.

Zhebni! :-P

Ale že zrovna ty v tom vidíš zásadní rozdíl mě nijak nepřekvapuje, soudruhu. To panu Khailovy se divím, u toho bych předpokládal, že smysl těch veršíků bude chápat lépe.

P. Khail 6.12.2016 16:32

Re: Rozdíl mezi textem Bangy a Řezníka

Zkuste se podivit nad sebou, co si myslet o vás, který jste ani nezjistil (špatné chápání textu nebo nedbalé čtení?), že to co kopírujete nenapsal Banga ale někdo úplně jiný. Takže, abych parafrázoval, zvedněte svoji zadel a přečtěte si článek ještě jednou, jako pomůcku si můžete vzít pravítko a číst pěkně řádek po řádku a možná trochu pečlivěji a ne letem světem a nemusíte se mi divit a dokonce ani omlouvat za nesmyslné napadení.

P. Dvořák 6.12.2016 4:00

Neprohlásil před časem náhodou Klus, že už s hudbou končí?

Tak jsem si říkal, čímpak se asi, bohatýr, bude živit? Půjde do Škodovky montovat třeba pedály? Že by šel na stavbu počítat do míchačky čtyři lopaty písku a jednu cementu? Možná ho baví vstávat ve tři a jít do bejčárny nachystat krmení. Včera byl na NP článek o žebrotě, což by tak s ním nejspíš dopadlo.

Nakonec si ovšem, naše Sluníčko Jasné, (možná napojééén) položil tytéž otázky a raději zůstal, kde to sype mnohem snadněji. Aspoň bude mít na nového kulicha.

J. Kovaříček 6.12.2016 1:41

Správný článek

S chutí jsem si to přečetl a mám radost, že česká kultura nejen žije, ale přímo kvete! Inu, co Čech to muzikant! "V hudbě život Čechů!" řekl Smetana. Z Řezníka, Banga, Plastiků a jim podobných by měl jistě radost. I Dvořák, který prohlásil, že úkolem českých skladatelů jest psát hudbu krásnou. A Tak to tu nyní máme, jeden krásnější případ než druhý. A důležité je, že to široké vrstvy národa zaslouženě oceňují. Kdyby to slyšela Libuše, hned by předpověděla, že sláva těchto umělců hvězd se dotýkati bude. Je jen škoda, že až Evropu převezmou muslimové, bude konec tomuto duchovně silnému umění. A pravdu mají progresivní intelektuálové, že svoboda umění musí být podporována i kdyby byla na hovno! Inu svůj k svému.

PS Už se těším jak budu své vnoučku učit Bangovým velepísním.

T. Kohout 6.12.2016 1:06

jak se získá popularita? zákazem...

Škoda, že ti komunisti zakazovali Plastiky. Bez této reklamy by po jejich produkci jen málokterý pes štěkl. Tahání kočky za ocas je příjemnější zvuk. Ale zpopularizovali je komouši. Chcete postupovat obdobně, tj odporným skupinám dodat popularity jejich zákazem, či čím?

V. Peroutka 6.12.2016 6:30

Re: jak se získá popularita? zákazem...

Plastici zhudebnili texty Egona Bondyho a to je sakra rozdíl mezi chrlením vulgárním slov Bangy.