2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

SPOLEČNOST: Na první blbou

Není nad to vyrazit do světa, zvláště když vám manželka z moci „úřední“ (vašeho manželského slibu) zakáže připojovat se tam na internet. A zprávaři na televizi v pokoji melou - jako všude ve světě - tak rychle, že chytíte jen každé třetí slovo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Němec 15.2.2016 15:11

Brouk a jiný Babka

Spoluzakladatelé známé firmy byli Jaroslav Brouk a Josef Babka. Otec Lídy Baarové Babkové se jmenoval Karel a ve většině jejích životopisů je u jeho povolání uvedeno : magistrátní úředník.

Jak přišel autor V.Vlk ke svému tvrzení, že se jeho dcera narodila do naprostého blahobytu ?

B. Rybák 12.2.2016 0:29

Výborný článek!

Podpořili ho skvěle (kromě 2 popletenců) všichni diskutující, takže není třeba nic dodat!

J. Lancik 11.2.2016 21:03

Re: V době Baarové románku s Goebbelsem

O smlouvu o neutoceni s Nemeckem usiloval v tricatych letech i cs. prezident E. Benes, viz "Od Mnichova ke 2. sv. valce a novemu vitezstvi" nebo "Demokracie dnes a zitra". O te nejdulezitejsi ktera zapricinila valku se V. Novak se jaksi zapomel zminit a kterou uzavreli sovetsti a nemecti soudruzi 23. 8.1939. Uplynul sotva tyden a wehrmacht se dal do pohybu, Rusko takticky vyckavalo jaka bude reakca garantoru polske suverenity, kdyz nic nez slova dala se do pohybu i ruda armada. Po zdolani odporu Polaku si padli sovetsti a nemecti soudruzi ve zbrani do naruci po setkani na rece Bug. Tehdy vudce opozice (uvnitr konzervatini strany) W. Churchill prohlasil, ze GB jako garantor polske nezavislosti by mela vyhlasit valku agresorum obema. Tedy nejen Nemecku ale SSSR. Po zakernem prepadeni Finska Ruskem chtel Churchill poslat branicim se Finum 2 divize. Skoda, ze nebyl uz tehdy predsedou vlady.

V. Novák 11.2.2016 19:49

V době Baarové románku s Goebbelsem

byli nacisté zcela salonfähig pro většinu Evropy.

Je rozumné vytýkat mladé herečce, že nebyla politicky prozíravější než Pius XII (1933 konkordát), Pilsudský (1934 Smlouva o neútočení), Hallifax (1935 Námořní dohoda) nebo pánové Chamberlain a Daladier (1938 - však víme...)? Neskotačili s nacisty v posteli - zato důsledky jejich styků byly výrazně horší...

V. Novák 11.2.2016 19:42

Re: pan Vlk kope za Zemana

Něco kromě blitků by nebylo?

J. Škodák 11.2.2016 19:35

Re: Ano, ano, dcera bohatého pana Babky musí být špatná

Přece v tom není žádný rozpor,proč by režisérka jak píśete za železnou oponou nemohla podat objektivní obraz o událostech v protektorátu! My jsme za tou železnou oponou žili v totalitě,právě tak jako v protektorátě se žilo v totalitě! To je dokonce přednost pro vhled do této doby,než třeba od režisérky z Holiwoodu.Jako příklad pár slov od pravnučky F. Škroupa J. Sommerové,která musela opustit vlast,protože byla česká Němka. Já vím jako všichni Sudeťáci,že jsme se nezachovali k Čechům dobře,ale sami Češi by to měli pochopit,protože jsme žili v nacistické totalitě a když projížděl Hitler,odmítla jsem hajlovat a tatínek to potom musel vysvětlovat a moc nechybělo,abych neskončila v nápravném lágrů. Všichni jsme měli strach a to by Češi mohli pochopit,přece v totalitě také žili a křičeli na shromážděních:„pověsit zrádce jako Horáková....budeme plnit plán na 200%,abychom odčinili..." Chceme-li pochopit minulost,musíme se na to podívat optikou tehdejší doby a teprve potom to můžeme srovnávat s dobou dnešní. To ale Vlk ignoruje!!!

J. Hanzlík 11.2.2016 16:58

Bulvární i jiná ocenění

Nelze očekávat u novinářů ani čtenářů nějakou hlubší kategorizaci pražské předválečné “lepší” společnosti. Učinil to za ně autor. Jednak nejsou pamětníci a potom brání ideologická snadno zapamatelná klišé, která se lehce opakují i s příslušnou emocí. Stárnoucí herečka Lída Baarová se tak nutně stala “kořistí” novinářské interpretace, která je v souladu s příslušným ideologickým vkladem u čtenářstva.

Časy se mění a lidé se špatnou ideologickou pověstí ji tehdy neměli, ba naopak, byli v kurzu a všeobecně obdivováni. A pak přišly následky velkého říšského dobrodružství a svět se najednou začal jevit v jiných barvách. Že se s tím svezla paní Baarová-Babková a byla natřena příslušným odstínem, nelze se divit. A nelze se divit ani jejímu přátelství s alkoholem.

Zůstaly jen “pikantnosti“ vztahu s německým nacionálním pohlavárem a nějaké další románky, ale že vlastně prožila větší tragedii v osobním a rodinném životě, to jaksi ustupuje do pozadí. Temperamentní žena se sotva průměrným hereckým nadáním, triumfovala svou pohledností, a to je dnes stejně časté a běžné. Je mnoho takových, ale ideologického pohlavára za partnera nenajdete, snad jen pracháče, kteří se domnívají že svobodně nakupují, zatímco jsou loveni.

L. Novák 11.2.2016 16:08

Re: Ano, ano, dcera bohatého pana Babky musí být špatná

Prosím vás, jak může režisérka, která s námi byla v době komunistické totality zavřená za železnou oponou a nemohla do zahraničí, podat objektivní obraz o herečce a událostech z protektorátu, které sama nezažila? Třeštíkové si vážím, ale patent na objektivitu rozhodně nemá. No a taky o Baarové si nemůže napsat všechno co si myslí, protože nemůže říct (například), že zamlada se Baarová chovala jako hloupá holka... Kdo z nás se zamlada nechoval hloupě a nedělal chyby?

J. Škodák 11.2.2016 15:46

Re: Ano, ano, dcera bohatého pana Babky musí být špatná

Patříte do stejné sorty lidí jako Vlk,který se vyjadřuje jako sprosťák! Vůči režisérce,která chtěla podat objektivní obraz o Bárové. Píše:„..lezla zdevastované herečce do zadku..." Reagoval jsem na článek a přihlouplé reakce jako ta Vaše. Možná,že jste s Vlkem byl také na Kanárech a voda Vám vypláchla mozek.

J. Fridrich 11.2.2016 15:36

Re: Ekonom J. M. Keynes pokládal už roku 1937 vypuknutí

Nás nyní také někteří mimozemšt'ané ujišt'ují o mírumiluvnosti islámu......

L. Novák 11.2.2016 14:58

Re: pan Vlk kope za Zemana

Pán je znalec... :-D

M. Valenta 11.2.2016 12:04

pan Vlk kope za Zemana

a proto omlouvá u Baarové věci omluvitelné jen vysokým stupněm blbosti nebo vyčůranosti.

P. Vaňura 11.2.2016 10:59

Ekonom J. M. Keynes pokládal už roku 1937 vypuknutí

války za jisté. Ovšem, soudruh (Parteigenosse) Gobbels ještě r. 1938 ujišťoval všechny o "mírumilovnosti" Německa.

P. Vaňura 11.2.2016 10:55

Komunistce Švorcové se po listopadu 1989 nic nestalo,

zúčastňovala se komunistických oslav prvního máje. Navíc, už předtím byla mnohem více funkcionářkou, než herečkou.

A na rozdíl o jejích kolegů a kolegyň, nepodepsala v 50 letech petici, požadující trest smrti pro herečku Jiřinu Štěpničkovou!

P. Švejnoch 11.2.2016 10:39

Re: Ano, ano, dcera bohatého pana Babky musí být špatná

No, Vy jste to vážně rozštíp'.

Nepřečetl jste si ani článek samotný, ani diskuzi k příspěvku pana Fridricha, zato jste ruče vyplodil takovéto veledílo...

J. Urban 11.2.2016 10:36

Ano...

autor má ve všem, nebo téměř ve všem pravdu, soudy tehdejších událostí a postojů lidí dnešní optikou dost dobře dělat nelze, pošpinit Baarovou a kohokoliv z té doby lze některým lidem naopak poměrně snadno... ostatně snad se nenašel nikdo, kdo by zodpovědně mohl říci "Baarová tomu a tomu takto a takto konkrétně a průkazně ublížila", ostatně z doby novější by obdobné "hodnocení" jistě mohla absolvovat komunistka Švorcová, po listopadu 89 zadupaná do země, ač mnohem větší §vině a udavači z dob bolševismu se udrželi na výsluní.

V. Vlk 11.2.2016 10:35

Re: Ano, ano, dcera bohatého pana Babky musí být špatná

Tak ocenil jsem, že jste se přiznal. Ale Vaše poslední věta vás usvědčuje, že buď čtete moje texty moc rychle a nebo je poněkud nechápete. No, ale to se může stát,že Autor

J. Škodák 11.2.2016 9:51

Re: Ano, ano, dcera bohatého pana Babky musí být špatná

Vyjádřil jste to pane Fridrich velmi dobře. Ptejme se všech zbohatlíků,jestli je zajímá nějaký morální aspekt? Hlavně,že kšeft funguje! Proč židovský kapitál podporoval všechny ty koncerny v Německu navázané na zbrojařský průmysl? Hlavně,že kšeft funguje! Stejně tak i dnes nezajímají se lidé,co dělají kariéru ve všech oblastech života o to,komu dělají službu medvědí? Rusko a Čína,to jsou ty lukrativní trhy!Co,že porušují lidská práva...??? Správně jste poukázal na ty mladé modelky a celebrity,které nic jiného nezajímá,než jejich kariéra,ale jinak toho v hlavě moc nemají! Vlk má však tu drzost soudit jiné a v případě L Bárové je to ubohost,protože se už nemůže bránit!

J. Fridrich 11.2.2016 8:49

Re: Ano, ano, dcera bohatého pana Babky musí být špatná

Sorry pánové, ano chybička se jednou za 10 roků vloudila. Vzal jsem to dnes opravdu zrychla - a také - u pana Vlka by mne to moc nepřekvapilo, pokud by to bylo tak, jak jsem myslel....

P. Čulík 11.2.2016 8:44

Mnoho slov, které vyvrátí jediná věta.

Navíc obsažená v odkazu ze článku.

„Usuzuji z toho, jak velkou pozornost ve svém vzpomínání věnovala této epizodě a jak velmi rychle odbyla rodinné tragédie,“ podotýká,

ale zároveň připouští, že mohlo jít o určitý obranný mechanismus.

R. Tesařík 11.2.2016 8:09

Re: Ano, ano, dcera bohatého pana Babky musí být špatná

Asi na přeskáčku.

P. Švejnoch 11.2.2016 8:06

Re: Ano, ano, dcera bohatého pana Babky musí být špatná

Pan Fridrich zřejmě špatně četl... Tedy hodně špatně. ;-)

I. Lyčka 11.2.2016 7:32

Re: Ano, ano, dcera bohatého pana Babky musí být špatná

To je zajímavé. Já páně Vlkův text pochopil úplně jinak.

R. Szewczyk 11.2.2016 7:13

ha ha ha

bych připomněl, že u nás ve zbrojnici dobrovolných hasičů , vedle jiných , visí pamateční cedule, která prý byla umístěna na vjezdu do obce ešče kolem roku 50, na níž stojí : Komediantům a cikánům vstup pod trestem jest zakázán........ závidím moudrost naším předkům.

J. Fridrich 11.2.2016 6:44

Ano, ano, dcera bohatého pana Babky musí být špatná

Ano, ano, dcera bohatého pana Babky musí být špatná...... Kolik dnešních děvčat v jejím věku se zajímá hlouběji o politiku a vývoj světa, co myslíte pane Vlk ? Pan Vlk asi neviděl nyní kolující video s našimi slavnými modelkami a celebritami - no hlavně ty jejich odpovědi na banální otázky. Myslím, ze mezi nimi vévodila Gabriela Partyšová ( vystudovala soukromé brněnské gymnásium ), ale i její kolegyně byly - jak říkají mladí " hustý "..... Vyhledejte si to a potom sud'te....

Lída Baarová, nar. 1914, s Goebbelsem se seznámila ve svých 22 létech - psal se rok 1936 a to, že za pár let vypukne světová válka věděl jen náš pan Vlk............

P. Štěpánek 11.2.2016 0:26

Nejhorsi je

Ze Baarova je prenesene obdivovatelkou Zemana, to je nejvetsi hrich a proto musime cist stupidni recenze a blaboly nymandu typu Machalicky, ze Baarova byla bezskrupolozni a co rika na odchod Marlen z Nemecka? Odpovidam, ze lejno!

L. Novák 11.2.2016 0:21

Dobře napsáno. Taky jsem se zarazil, že

že Třeštíková tak zdůrazňovala prý pořadník důležitosti Baarové (údajně zanedbávající ve vzpomínkách zemřelou sestru a matku)...

Myslím si, že odmítnout Hollywood byla skutečně životní chyba Baarové, ať už její motivace byly jakékoliv. Viděno dnešním pohledem. Ale copak ona měla možnost vidět svou budocnost stejně, jako dnes my vidíme její minulost? Prožila si svůj ráj i své peklo, a ke konci života už své chyby viděla nejspíš stejně, jako je vidíme my. S tím rozdílem, že ona si svůj život musela prožít sama, neseznámila se s ním z doslechu, jako paní režisérka nebo zprostředkovaně my, diváci. Kdo z nás ji znal jako mladou, krásnou, atraktivní herečku a může říct jaká byla?