5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
ringtones free 26.6.2006 7:50

arch.com

ringtones free 26.6.2006 7:50

otx7lq@email.com

insurance auto 26.6.2006 7:50

http://www.insurance-top.com

http://www.insurance-top.com/company/ car site insurance. auto insurance, insurance car, Best Insurance Web site

. from website .

insurance auto 26.6.2006 7:50

http://www.insurance-top.com

http://www.insurance-top.com/company/ car site insurance. home insurance: auto insurance, insurance car, Best Insurance Web site

. cars insurance from website .

car insurance 26.6.2006 7:49

http://www.insurance-top.com

<a href='http://www.yahoo.com'></a> http://www.insurance-top.com/auto/ <a href='http://www.insurance-top.com'>auto insurance</a>. <a href="http://www.insurance-top.com ">Insurance car</a>: auto insurance, insurance car, Best Insurance Web site

. http://www.insurance-top.com/car/ [link=http://www.insurance-top.com]insurance quote[/link] from site .

pck 31.3.2006 9:27

Velky spisovatel, velky futurolog

Z "jednoduchsich" veci od Lema je urcite najctivejsie "Mier na Zemi" a "Futurologicky kongress" . "Panov hlas" a "Summa Technologiae" su skutocne osamele spicky. Ked si pomyslim, ze Summa Technologiae vznikla v roku 1964, je to neuveritelne. Ta kniha moze byt inspiraciou doteraz, aj ked samozrejme Lem pouziva svoje pojmy, popr. pojmy z teorie riadenia, pretoze v 1964 akosi pojmy vo vypocetnej technike este neboli zavedene.
Este k Edenu: Pravdupovediac napriklad Eden dnes omnoho lepsie pasuje ako kedykolvek predtym - socialisticka diktatura bola prisne hierarchicky orientovana a teda v prapodstate sa jedna o jednoduchy system. V Edene sa vsak jednalo sa o civilizaciu, kde sice bolo nejake riadenie, ale nikto nevedel, kto ho predstavuje a ani sa verejne nepripustalo, ze nejake existuje. Len tak nejak ludia mizli. Paralela ci uz Eisenhooverovym vojensko-priemyslenym komplexom alebo este lepsie s vlastnikmi medialnych retazcov a ich vplyvom na politiku je skor namieste, nastastie este nepasuje ta cast o miznuti ludi. Vsetky informacie sa vsak hrdinovia dozvedaju od jedneho "domorodca" skrz nie priliz funkcny translator, takze pochybnosti ostavaju aj v nich.
pck 31.3.2006 9:37

Re: Velky spisovatel, velky futurolog

Este jednu vec som zabudol: Pamate si niekto film "Test pilota Pirxa"? Vyborna vec, snad sa dostane aspon teraz von z archivov. http://www.imdb.com/title/tt0080010/
Veet 31.3.2006 8:56

Je mi smutno

Osobně jsem se k Lemovi dostal až na VŠ, kde jsem narazil na Pánův hlas a tehdy jsem ho cyklicky četl asi padesátkrát pořád dokola, až jsem měl pocit, že mi došly i souvislosti. Pak jsem podobným způsobem pročetl Summu Technologiae  a když jsem na Lema narazil na pražském setkání, tak jsem mu tehdy velice děkoval za "otvírání očí".  Škoda ho, byl to největší mozek dvacátého století.
Jako poznámku pro předřečníky - on si svých scifi prací a "pohádek" moc nevážil, sám říkal, že šlo buď o útěk před realitou  ( např. divadelní hry ) či úlitbu režimu  a mezi těmito fázemi se vždy snažil pohybovat tak, aby mohl vůbec publikovat. Jeho řada drobných filosofických prací - například propracovaná teorie oscilací "rovnovážného" systému východ-západ  a  odvození ekonomických krizí  či válek coby minim a maxim  těchto oscilací mu zařídila svornou nenávist politiků obou stran.  ( časem byl docela nevybíravě nucen třeba konkrétně tuto drobnou práci veřejně prohlášit za "vtípek"  a dost si na to stěžoval, protože si myslel, že základ úvahy je v pořádku a dalo by se to i rozpracovat i technicky použít  ).  Později přešel k práci na Summě Technologiae" a své povídky již směroval výhradně tak, aby v každé jednotlivé rozpracoval jednu ideu na kterou narazil při práci na ST. Například v ST jen nastíněný problém myslícího systému odříznutého od okolí ( dnes pojem izolovaného matrixu, on to tehdy viděl jako systém  homeostatických regulátorů, jehož vstupy jsou propojeny na jeho výstupy - což viděl jako jeden z poddruhů náboženských systémů  rozpracoval ve více povídkách poměrně detailně.  To byla příprava a jeho  velké přání ( jemně zmíněná už v MV ) vypracovat systematický model obecně náboženských systémů, použitelný i jako jejich generátor )
 
Prostě strašná škoda ho.   
G. Pašek 30.3.2006 17:27

Tento týden v USA . . . . .

demokratka senátorka půlky státu Kalifornie, kde je také pověstný Hollzwood . . . . tak dávala nějaké vysoké státní vyznamenání filmovému direktorovi George Lukas  [ American Graffiti, Star Wars I -?, Indiana Jones  I -?  . . . atd.  ]
G. Lukas si v US Senátu, že Amerika je zodpovědná za nepokoje ve světe a anti USA sentiment, protože prodává do světa odpolední "soup opreras" jako je Dallas . . .  bla bla bla.
 
Senátorka na konci prohlásila, " Pane Lukas, vy jste náš americký Wolfgagng Amadeus Mozart "  tak jsem se musel usmát a myslel svoje. 
  
Martin Š 30.3.2006 10:47

Výtečný spisovatel,

ale spravedlivě snad už teď můžeme říct,  že K mrakům Magellanovým je příšerná stalinistická sračka. Motivy Lemovi ukradl Juráček do filmu Ikária XB 1 (neuvedl pramen).  
Náhodný 30.3.2006 12:27

Re: Výtečný spisovatel,

Ano, speciálně tu zbloudilou sondu (talíř) zlých Amerických imperialistů, kteří se tam vzájemně vyvraždili, to je loupež nepopiratelná. Pokusil jsem se nedávno Mraky znovu přečíst, ale ten text klade dnes takový odpor, že jsem to nedokázal. Ty ilustrace z českého vydání jsou kouzelné...ten obří Turing/ počítač s ! elektronkami !...Ty obří společenské prostory v kosmické lodi...to se člověk baví...
Náhodný 30.3.2006 12:37

Re: Re: Výtečný spisovatel,

Jinak ale IkarieXB1 je podle mne dobrý film, řekl bych dokonce, že ho později vykrádali Američané... Výborně ztvárněný je ten Smolíkův robot... Za shlédnutí stojí i Muž z prvního století (nijak nesouvisí s Lemem), nedávno jsem si ho pustil...dnes vyzní jako satira na druhou, parodie své vlastní snahy o parodii...vynikající srandovní detaily v druhém plánu. Doporučuji.
jede 30.3.2006 12:41

Re: Výtečný spisovatel,

No s tím ukradením to není tak jisté. Teď vyšla Ikarie na DVD a v pčipojených materálech, nevím už přesně kde, jsem se dozvěděl, že to původně bylo na námět K mrakům Magellanovým a že dokonce se o scénáři s Lemem bavili. Ale jemu se to moc nelíbilo, že je to moc předělané a proto nechtěl, aby ho tam uváděli a ani snad netrval na autorských právech.
Martin Š. 30.3.2006 12:54

Re: Re: Výtečný spisovatel,

Díky za informaci a za upřesnění.
www racek 30.3.2006 13:40

Re: Výtečný spisovatel,

zcela spravedlivě ... četl jsem to mnohokrát a nějak mi to stalinistický či sračkovatý vlbec nepřipadalo. ale oni vždycky nějaký klišé jsou poplatné době. to najdš skoro u všech z té doby, nebo doby předválečné ... ona taková aelita nebo paprsky inženýra garina ... se dají číst i dnes.
ale tyhle knížky fakt nejsou učebnice historie, oni žijí v nějakém rámci, kam je spisovatel dal a tam je nechal vyvíjet.
 
 
Jura Jurax 30.3.2006 18:33

Re: Výtečný spisovatel,

ale není, tedy aspoň po mém soudu - ta mrtvá loď US INTERSTELLAR FORCE je podle mne jen taková úlitba bohům, stejně jako patetické zvolání "komunismus jsme už vybudovali, ale kde jsou komunisté?" - to tam taky je. Ono je taky nutno uvážit dobu vzniku ... a ty ilustrace (Theodor Rotrekl ?) jsou fantastické i dnes ...
Jimmi 30.3.2006 9:40

Nečtivý Pánův hlas....?

No vlastně asi jo. Poprvé se mi dostal do ruky někdy ve čtrnácti, to jsem přečetl tak třetinu a odložil. Přo druhém čtení jsem se dostal hodně za polovičku, a o několik dalších let později jsem již dočetl do konce. Jenže tenkrát jsem rovnou nalistoval začátek a přečetl ho znova jedním dechem. Od té doby jsem ho četl ještě několikrát a pokaždé jsem měl pocit, že čtu úplně jinou knihu, kolik jsem tam nacházel nových věcí....!
Astone, Astone, proč Lema nedáš do úvodníku místo těch blbejch pseudopolitickejch keců......?
Náhodný 30.3.2006 12:31

Re: Nečtivý Pánův hlas....?

Mám absolutně přesně stejnou zkušenost : Pánův hlas jsem četl snad pětkrát a pokaždé jakoby ten text obsahoval něco jiného nebo dalšího...neuvěřitelně promyšlený systém několika plánů. Lem byl vždycky můj favorit a tohle je podle mne jeho husarský kousek. Kdoví co tam vlastně předpověděl...Se Summou se prakticky přesně strefil, a zjistěte si, kdy ji napsal !
Jimmi 30.3.2006 13:26

Re: Re: Nečtivý Pánův hlas....?

Jsem rád, že tyto pocity nemám sám. Sumu jsem nečetl, tak asi dám na doporučení :-)
zcr 31.3.2006 8:23

Ja na Summu vzpominam temer denne -

bloude v databazich chemickych publikaci - tedy na tu cast, kde Lem vysvetluje, ze by se zamorovani informacnich zdroju melo ne podporovat, nybrz trestat, a ze pocitace vlastne nepomohou (sice prodlouzi dobu, kdy s tim jeste jde zit, ale v konecnem efektu se v tom vsem ztratime. Jednoducha a ucinna negativni zpetna vazba vedeckeho vyzkumu.
www racek 30.3.2006 9:17

no, pánův hlas jsem si vezl na vojenské cvičení, a tam tři týdny pod stanem

jsem ho opravdu přečetl. ale dřina to byla. na některé nunce člověk přišel až po druhém či třetím čtení. naposledy asi před 5 lety.
ale, zajímavé jak se lem vyvíjel ... on vždy držel krok s úrovní poznání. takové "fiasko" je naprosto špičkové i pi 15 či více letech.
Sigi 30.3.2006 5:52

Pánův hlas..

Už je celej ohmatanej, protože ho čtu čas od času znovu a znovu, ale že by nebyl čtivý? nevím, nevím.
liberal shark 30.3.2006 14:39

Re: Pánův hlas..

Přesně
dstrupl 30.3.2006 23:25

Re: Pánův hlas..

Jediny, co si o Panove hlasu pamatuju, ze jsem si v mladi myslel, ze to je nelepsi kniha, kterou jsem kdy v zivote cetl. Asi bych si ho mel precist znovu. Tenkrat mi prisel ctivy dost ;-)
Lapil 30.3.2006 1:44

Kyberiáda (lze číst po kouskách) a Solaris

Je tam i Exupery, Lovekraft, Nabokov (Lolita), Skacel, Topol, Card (Enderova hra)...
Lapil 30.3.2006 1:41

Lidé pro jeho humor neměli pochopení

(Jako například případ dvou lékárníků. Ale oba by stejně propadli šílenství, poněvadž byli dědičně zatíženi, nemluvě o tom, že kostra byla na kolečkách a jáma jen dva a půl metru hluboká).
R 30.3.2006 0:35

A co takhle povídka

137 vteřin?. (doufám, že si to číslo pamatuji dobře) Číst ji někdy teď v době internetu někdy před půlnocí před spaním...
Honza 30.3.2006 0:09

Astone, čekal jsem, kdy se oceníte Stanislava Lema, jeho dílo.

A jsem rád, že jsem se dočkal.
Tulak 30.3.2006 11:53

Re: Astone, ‹ekal jsem, kdy se ocen’te Stanislava Lema, jeho d’lo.

Taky jsem rad.