30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Chesterton stále aktuální

Před deseti lety inspiroval českou veřejnost myšlenkami anglického spisovatele, básníka, malíře, dramatika, esejisty a možná vůbec největšího génia mezi novináři G. K. Chestertona.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 18.6.2017 18:24

Díky pane autore, tu knížku si určitě koupím..

A. Bytová 18.6.2017 12:43

Re: Zjistil jsem......

Přesně tak, jinost vždy popouzí.

F. Houžňák 17.6.2017 23:00

Hm, vy opakujete jenom to, co údajně, podle

vámi citovaného článku, napsal nějaký Gopnik, o kterém to tam píše nějaký Boudway (a všichni to nejspíš opsali od toho dále zmíněného Mayerse). Čerti vědí, co skutečně ten Chesterton napsal sám, Nějaký Mayers zase ve svém díle o Chestertonovi prohlašuje, mimo jiné, že Chesterton zuřivě útočil na rasovou teorii a byl nepřítelem eugeniky. Já bych řekl, že o tématu papouškujete jenom to, co jste si někde přečetl, aniž byste věděl, o co se vlastně jedná a aniž byste si něco relevantního přečetl přímo od Chestertona. Takovýchhle chytráků jako vy je na každém rohu deset.

J. Sova 17.6.2017 9:32

Chesterton již za svého života

Chesterton již za svého života čelil obvinění z antisemitismu. Pro katolickou církev, jejíž byl apologetem (byl i navržený na beatifikaci), to bylo samozřejmě nepříjemné. Byly proto založeny různé skupiny, které se snažily Chestertonův antisemitismus relativizovat, že to bylo v kontextu doby apod.

V knize The New Jerusalem (česká Wikipedie ji vůbec neuvádí) píše, že každý Žid musí být oblečený "arabsky", aby byl zřetelně odlišen od ostatního obyvatelstva. V roce 1920 napsal, že Žid "je cizincem, který je mnohem vzdálenější od nás než Bavorák od Francouze, je od nás vzdálený jako Číňan nebo Ind. On nejen že není, ale nikdy nebyl, stejné rasy."

Též napsal, že "hitlerismus je formou judaismu a Židé jsou částečně zodpovědní za rasovou teorii. Hitlerismus je téměř výhradně židovského původu." V knize The Crank Chesterton napsal: "nový nordický člověk má všechny nejhorší chyby nejhorších Židů: žárlivost, chamtivost, mánii spiknutí a především víru ve zvolenou rasu."

Zobrazoval židy jako kulturně, rasově a nábožensky odlišné a karikoval je jako chamtivé, zbabělé, nelidské a komunistické.

https://www.commonwealmagazine.org/troubling-genius-gk-chesterton

S. Rehulka 17.6.2017 6:19

Zjistil jsem......

....že Chestertona nemohou číst levičáci, nejenom proto že na něj nemají I.Q., ale i ti, kteří mu porozumí, cítí že je JINÝ než oni !