19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

RECENZE: Westernové léto

V televizi vždycky dávají víc westerny, když jsou prázdniny a léto, jako by někoho napadlo, že to souvisí. Vysílají je do našich očí a uší, ale většinou ne srdcí, protože to není většinově vyhledávaný žánr, ale mrtvý žánr. Aspoň většina občanů této země westerny cíleně nevyhledává, i když se mu vysloveně nebrání. Už se to asi nezmění.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kučer 12.8.2022 14:34

Čím mladší westerny tím více jsou ideologicky zabarvované. V těch starých z padesátých let vystupovali indiáni jako krutí válečníci kteří přivazovali své zajatce ke kůlům mučednickým kde jim stahovali kůži za živa nebo je postupně upalovali. Černoši se tam moc nevyskytovali a když tak v rolích sluhů. V posledním westernu 100 pušek který uvedla ČT indiáni bojují proti krutému diktátorovi, pomáhá jim černý šerif a jeho milenkou se stane krásná indiánka Raquel Welchová.

R. Polášek 12.8.2022 9:27

Hm, ve vesternu Velká země, pokud si ten název dobře pamatuji, s Gregory Peckem to je opačně. Plavovláska svým způsobem ostrouhá a černovláska je ta, co svým způsobem vyhraje.

Jinak životnost westernů je asi dána dvěma věcmi. První je ta, že se defakto jedná o popis získání cizí, zdánlivě neobydlené země a o její přeměnu z nějaké horší na lepší obydlenou, jako základ budoucích dobrých časů. A druhá, asi podstatnější je to, že Amerika je několik staletí přistěhovalecká země. Až snad v posledních letech už je to horší. A proto téma přistěhovalectví a přeměny obsazené země z cizí na svou je tam pořád živé a když je živé, dokáže produkovat reálná a autentická díla. Je to vlastně ztvárnění živé historie. Podobně jako třeba u nás jsou ztvárněny české dějiny, třeba pověsti o příchodu Ćechů na Říp nebo o Bivojovi. Akorát české pověsti se týkají 10 miliónů Čechů, takže ve světovém kontextu nemají moc šanci prorazit. Americké westerny se přímo týkají 200 miliónů obyvatel USA plus kdoví kolika miliónů obyvatel Kanady a Mexika a nepřímo se týkají všech evropských národů od Portugalců a Britů až po Rusy, protože spousta obyvatel těch států ví o někom z jejich komunit, kdo do USA emigroval a hůře či lépe se tam jakoby v obdobě těch westernů, uchytil. Plus k tomu ještě Číňani.

Neboli westerny se mohou týkat minimálně miliardy lidí na zeměkouli a to je už zatraceně velká základna k tomu, aby to téma bylo živé minimálně těch 100 let, co živé je.

A. Šír 12.8.2022 21:50

Nojo, to je fakt, Velká země - blondýnka a brunetka. Gregory Pecka. Tentokrát mi to od Ivo Fencla výjimečně nějak nesedělo, i v jiných ohledech.

J. Pokoutný 12.8.2022 9:03

Pane Fencl, nepište o něčem, co vám nesedí. "Indián" Sokolí oko, v pozdějších dílech Kožená punčocha, je běloch. A míšenku Coru hrála, pokud vím, brunetka.

V. Němec 12.8.2022 7:44

Westerny, to je o USA jak vyšité, popis její minulosti a současnosti - úžasné pistolnické a boje chtivé nátury.

J. Pokoutný 12.8.2022 9:04

A neměl byste něco o ruském dobývání Sibiře pro porovnání, soudruhu?

R. Polášek 12.8.2022 9:38

Ruské dobývání Sibiře a později Aljašky bude dost jednostranné. Tam to je nejvíc o kozácích z jihu Ruska a dnešní Ukrajiny, tehdy polské pohraničí , kteří se v neustálých konfliktech "vyšlechtili" na profesionální bojovníky. A jejich využití ruskými cary, tuším první byla Kateřina Veliká, na postupné dobývání Sibiře. Kvůli bohatství kožešin a nerostů. Kde tehdy na jihu Sibiře, byli místní vládci, odvozující svou vládu od Džingischána a podobných historických postav vládli na středověké úrovni, často ještě bez zbraní využívající střelný prach, zatímco ruská kozácká vojska, defakto svým způsobem žoldáci, už fungovala na rozhraní feudalismu a kapitalismu. A byla o to výkonnější. Víc na severu na Sibiři a Aljašce už se jednalo čistě jen o zabrání země obývané velmi řídce zaostalými domorodými kmeny.

J. Pokoutný 12.8.2022 12:14

Po pravdě to dobývání Sibiře začalo r.1582, kdy kozák Jermak (nikoli ovšem "ukrajinský", ale donský, tj. z ruského pohraničního území, vyrazil se snad 540 muži na východ. Sibiřský chanát, kozáci rozvrácený, byl suverénní stát.

"Víc na severu na Sibiři a Aljašce už se jednalo čistě jen o zabrání země obývané velmi řídce zaostalými domorodými kmeny." Tohle, dnes velmi kritizované soudruhy aktivisty, probíhalo ovšem i v Severní Americe a tedy i Kanadě, kde ovšem žádné "státy" neexistovaly.