19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

RECENZE: Vlídné varování Kurasova Soumraku

O novém vydání knihy Benjamina Kurase „Soumrak Bílého muže“ zde na Psu obšírně referoval už v dubnu Petr Adler. Coby recenzentovi by mi tedy důkladně ujel vlak, naštěstí recenzentskou ambici nemám a zaznamenávám jen několik postřehů a úvah. Což je jistě v pořádku, protože jako podnět k úvahám autor svoji knihu psal a poprvé v roce 2012, tedy před deseti lety vydal poprvé.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Fencl 13.8.2022 17:29

James Lovelock. Dožil se dokonce 103. narozenin...

P. Nešvara 11.8.2022 19:20

Právě jsem na dovolené ve Francii ve městě Clermont-Ferrand. V tomto městě vyhlásil papež Urban II v roce 1095 první křížovou výpravu. Je zde nádherná katedrála i bazilika kousek od sebe. Na ulicích je vidět výrazně víc černochů než bělochů. Rv

P. Hák 11.8.2022 11:17

V článku je zmíněn James Burnham. Neznal jsem jej, tak jsem se podíval - pozoruhodná postava, trockista a později "první neocon".

Z některých Burnhamovýcho představ běhá mráz po zádech: Ve vietnamské válce byl zastáncem použití biologických, chemických a dokonce i jaderných zbraní, odmítání považuje za "iracionální tabu". Byl i zastánce rozpoutání jaderné války proti SSSR.

K oslabení SSSR Burnham doporučoval použít islamisty. Zařadit lze do kontextu s různými aktivitami, které vedly k oslabení či pádu baasistických režimů a vzestupu islamismu na Blízkém východě a druhotně v západní Evropě.

Burnham volal po "americkém impériu" a "rozhodující světové kontrole", po evropské federaci vedené Spojenými státy. Pro někoho asi představa ráje na zemi, ale pro někoho zas může "vedoucí síla" ve státě znamenat diktaturu. Je i na preferencích každého, zda jej uspokojuje představa celosvětového impéria a nakolik považuje tuto představu za slučitelnou s demokracií.

https://www.independent.org/publications/tir/article.asp?id=66

P. Hák 11.8.2022 9:49

"aujal ho pojem mindset Američanky Carrol Dweck. Toto nastavení mysli může být pevné, fixní,ale taky růstové. Druhý koncept je dynamický a vede k úspěchu. Platí to o jednotlivcích i celých společnostech. Růstové nastavení může vést k pozitivním výsledkům jen v prostředí svobody."

Pokud se budeme bavit o společnostech (a článek to dělá), tak růstově jsou v současnosti nastaveni východní Asiaté. (Všimli jste si, jak "jede" Vietnam?) Opravdu je v těch společnostech nejvyšší míra svobody?

Vyhnul bych se zobecňování našich norem na celé lidstvo. Jiné kulturní okruhy uvažují jinak a z naší společnosti se jim líbí hlavně to bohatství a víc místa, a taky světlá kůže a blondýnky. Naši kulturu, hlavně rodinný a vztahový model, ale nechtějí přijímat ani náhodou. Tohle jim žádná strana nebo imám zakazovat nemusí.

Možná, že právě v té rodině je jádro pudla. My se pořád osvobozujeme, až se uosvobodíme k smrti.

F. Navrátil 11.8.2022 8:12

Dnes fakticky existují tři světové kulturní okruhy, a to euroatlantický, čínský a islámský. Ten euroatlantický prorůstá sebevražedná plíseň multikulturalismu, genderismu, klimatického alarmismu a oikofobie.

P. Dvořák 11.8.2022 8:37

Co je na vámi vytvořeném "islámském okruhu" kulturního?

P. Diviš 11.8.2022 9:19

Prostě označení nějakého okruhu, nic víc.

F. Navrátil 11.8.2022 11:07

Kultura není jen umění nebo věda, ale v širším pojetí termínu také vzorce chování. Britský antropolog E. B. Tylor chápal kulturu jako systém všeho toho, co si člověk osvojuje jako člen určité společnosti, například jazyk, vědění, náboženství, umění, právo, morálku nebo zvyky. Právě v tomto širokém významu dnes pojem kultury užívá antropologie i sociologie.

J. Pokoutný 11.8.2022 16:54

Doporučuji vrátit se k Huntigtonovi a jeho Střetu civilizací. Stále platné.