19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

PROJEKT: Město zvané Čára

Saúdskoarabský projekt v poušti je něčím mezi utopií a dystopií.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kučer 9.8.2022 18:20

Saúdská Arábie žije z petrodolarů a proto si mohou dovolit nejmodernější technologie ale jejich myšlení je ve středověku.

A. Kolář 9.8.2022 11:19

Lineární město vymýšlel už Le Corbusier - mělo stát v Alžíru, takže nic nového pod sluncem.

P. Skřivan 9.8.2022 16:07

Pak je dobré, pokud to někdo už konečně zkusí. Financovat z ropy výzkum a vývoj, určitě není nic špatného.

J. Nevrkla 9.8.2022 8:31

Tak v takové obrovské drůbežárne bych bydlet rozhodně nechtěl. I když je blízko Izraele...

R. Polášek 9.8.2022 10:16

Jak to je delší než cca kilometr dva, tak už máte vcelku jedno, jestli to je kilometr nebo 50 kilometrů. Zvláště když v té společnosti nejste zrovna někde nahoře a nedostáváte se tak do střešních a podobných apartmánů s VIP výhledem, ale obýváte spodní patra s výhledem někde do zdi atd.

P. Skřivan 9.8.2022 16:16

Fígl Line je to, že všichni budou koukat do zeleně. Minimalizace místa (=pozemek), a minimalizace povrchu (= energie).

Myslím, že to je skoro jedno už u domu, kde máte více samostatných vchodů, např. 6 nebo 8, což se stavělo i u nás. V podstatě každý vchod je samostatný. Zde budete mít průchody a vlak. Takže v papučích dojedete i za příbuzenstvem. :-) Uvidíme, jak dobré to bude. Třeba hodně, třeba vůbec, ale alespoň se to zjistí. Pro kolonizaci planety Mars nebo měsíce, dobrý počin.

R. Polášek 9.8.2022 17:30

Do zeleně asi budou koukat jen ti bohatší. Ti nejchudší nejspíš vyfasují byty na straně komplexu směrem k poušti a budou se tak bez výhledu péct v horku.

A. Pakosta 11.8.2022 15:46

S tou minimalizací povrchu nemáte, Skřivane, úplně pravdu. Při dané plošné výměře města by minimální povrch vnějších stěn dal kruhový nebo mnohoúhelníkový půdorys. Takže možná byl záměr projektu právě opačný - maximalizovat plochu, na níž mohou být například fotovoltaické články.

P. Nemec 9.8.2022 7:50

Třeba to bude koncipované tak, že uprostřed bude klidová zóna bez dopravy a veškerá další infrastruktura bude z vnějších stran.

R. Polášek 9.8.2022 7:44

Ostaně taková lineární stavba nebyl originální nápad.

https://magazin.aktualne.cz/bydleni/hitlerova-utopisticka-predstava-o-masovem-turismu-se-meni-v/r~0ffdd76666f611e7bc9f002590604f2e/

R. Polášek 9.8.2022 7:09

Mně to připadá, že Saudi a další naftoví arabové staví hodně ve stylu : "peněz je nyní z ropy dost, tak je spotřebujeme na cokoliv, co nás napadne, však se něco z toho musí ujmout a bude to životaschopné i když peníze z ropy skončí."

Ulice chráněná z obou stran vyšší stavbou může mít v pouštních oblastech své opodstatnění, protože jako v naší zeměpisné šířce jsou města ostrovy tepla, tak v horkých pouštních oblastech mohou města úplně opačně být ostrovy chladu. Hlavně pokud tam budou vesměs jen obytné domy a technologie nenáročné na energie, takže bude převažovat efekt "vytahování" chladu ze země a efekt výroby chladu odpařením přivedené vody nad efektem oteplování kvůli vysoké spotřebě energie na technologie nebo klimatizace. Jinak stejně pokud se potvrdí předpovědi klimatické změny o teplotách nad 50 st C v tropech, tak v těch končinách budou lidi muset tyto horka přežívat v chráněných prostorech. Což by pro chudší mohly být prostory v takovýczh městech. Bohatší potom v podzemních nebo klimatizovaných a proti horku izolovaných prostorech.

Stejně aby to město bylo životaschopné, musí mít v jeho rámci jeho obyvatelé zajištěnou práci, aby se měli čím živit. Jenže co to v takovém městě v poušti má být za práce? Informatika, finančnictví? Výroba koberců a gobelínů? Cestovní ruch? Pár procent lidí se určitě bude živit prací na energeticky náročné infrastruktuře takového města, jako třeba jaderných elektrárnách nebo odsolovacích stanicích vody, nebo zpracovnách odpadu či výrobnách na opravy a údržbu nezbytného materiálu a komponent, které budou muset být dál od města, aby do něho nezanášely technologiemi produkované horko. Ale ostatní?

P. Diviš 9.8.2022 9:08

Napadlo Vás Verneovo "Ocelové město", kde něco vyráběli a "Francouzské město", kde zřejmě žili z ušlechtilých keců? :-P

R. Polášek 9.8.2022 9:51

Tak to mě teda nenapadlo.

V reálu ovšem, aby to fungovalo, musí být obojí a obojí přiměřeně.:-)