30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

PŘÍBĚH: Místa, na nichž stály domy

Minulost je všudypřítomná, napsal kdysi jeden filozof. Nedávno jsem při pobytu na chalupě byl na večerní procházce. Při cestě kolem místního kostela mě oslovil muž, kterého znám spíše z vidění hodně přes dvacet let.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
E. Heusinger 7.5.2015 9:31

Žádné svobození se nekonalo

Rusové jenom znásilňovali a kradli hodinky. Osvobozovali pouze Američané a ti rozhodně neznásilňovali.

A kniha nedávno vyšlá v Německu: "Když přišli vojáci" o znásilňování v Německu a francii Američany je samozřejmě prolhaná!

V. Vlk 7.5.2015 11:21

Re: Žádné svobození se nekonalo

No, to by chtělo nějaké důkazy. Rusové mimo to že kradli hodinky také bojovali a umírali. V kronikách z té doby jistě najdete informace o znásilněních .Třeba v kronice z Uničovska se mluví o tom, že opilí sověti znásilnili jednu ženu a zastřelili hostinského, co jim nechtěl nalít. Ovšem v porovnání s tím,že nacisté zavraždili v okolí celkem asi 60 lidí a poslední pár dní před koncem války dalších asi 8 se to ani kronikáři nezdálo tak hrozné.Kdyby Rusové jen znásilňovali, tak byste nepsal česky ale německy , pokud byste prošel rasovým výběrem. Naděje by byla si tak 1:100.

E. Heusinger 7.5.2015 11:41

Re: Žádné svobození se nekonalo

Bylo myšleno ironicky.

P. Rada 7.5.2015 12:01

Re: Žádné svobození se nekonalo

Je na pováženou, že chcete důkazy.

Válka přeci nepochybně nese projevy pokleslosti lidství až "zvěrstev" všeho druhu na všech stranách - i dnes - a za to slovo "zvěrstvo" se navíc zviřátkům omlouvám.

Přitom mezi zvířaty prakticky jen hominidi jsou schopni zabíjet dokonce jen pro zábavu! Pro druh homo s.s. je to pak tato schopnost na pováženou násobně a paradoxně vzhledem k jeho nebývalé schopnosti dlouhodobého nadhledu a uvědomování si širších vazeb.

Dnes je lidská krutost nejvíce na očích např. u extrémních islamistů... a naopak bývá dobře zamaskovaná u mocných tohoto světa, kde jen procento populace ovládá polovinu přírodních zdrojů světa. To ptocento má v rukou moc i skrze jaderné zbaraně... a zbytek at se podrobí nebo... - jak při výše zmíněném znásilnování.

V. Němec 7.5.2015 17:54

Re: Žádné svobození se nekonalo

No nevím, nevím, co bychom dělali my, kdybychom prošli peklem sovětského Ruska a války proti nacistům a viděly konečně nějakou ženu? Co by v nás bylo ještě lidského?

P. Kmoníček 7.5.2015 15:12

Re: Žádné svobození se nekonalo

Heusingere,Vy jste ale zeman!

V. Vlk 7.5.2015 0:45

Jo, jo

Hluchoněmí nic nechápou ani si nevšimnou války, ty šťastné duše, a v květnu bylo u nás víc znásilněných žen než všech ženských dohromady. Nějak se nám ti osvoboditelé mění v asiatské zrůdy,jak hlásal volksgenosse Goebbeles . V lidovkách tuhle blouznil Stránský ,jak slyšel v tramvaji, jak říkal nějaký kluk, že jeho dědeček říkal, že dědečkova sestra říkala, že u nich byla jedna, kterou po řadě znásilnili Rusové, co stáli v řadě se staženýma kalhotama a ona se pak šla utopit, což vyprávěla ta dědečkova sestra, co to slyšela u nich na vesnici . Jistě že byli Rusové, co znásilňovali ženy, jenže to bylo hlavně v Německu a když přišli k nám tak za každé znásilnění byl dotyčný voják ihned popraven . Go byl rozkaz soudruha Stalina a hlídalo to NKVD ,takže to nebyla sranda. No, Němci po letech ,kdy říkali, že Russové znásilnili dva a půl milionu Němek, ustoupili na dnešních 600 000. Jistě že válkou zvlčilí vojáci ,když se dostali z dohledu,tak znásilňovali. Ale ne všude a ne všechny. Ostatně ,kdo si vzpomene na film Horalka, se Sofií Loren v hlavní roli. Mám takový pocit, že dneska by to nějaký umělec natočil,jako že to byli vlastně Rusové. Fuj, jak v Der Stürmer když psali o Nemmersdorfu . Tak jsem zvědav, kolik těch „nových“ znásilnění se ještě objeví. Pravdu má Dr.Křeček, když kousek vedle píše, že už se skoro nesmí říkat že nás sověti osvobodili . A protože to zase tak úplně popřít nejde, vynoří se haldy blábolů o znásilnění, co jeden slyšel,jak někdo říkal. Jako kluci jsem tomu říkali Agentura JPPUŘ – jedna paní povídala u řezníka

A. Ruščák 7.5.2015 9:07

Re: Jo, jo

To jste si, pane Vlku, mohl odpustit. Že mnozí vojáci Rudé armády znásilňovali celkem běžně je prokázaný fakt. Že se chovali jako hordy také. Ano, osvobodili nás od zločinců podobných, jako byli oni sami, kteří ovšem, na rozdíl od jich samých, pro NÁS měli horší plány (viz Heydrichova česká otázka). Zlehčovat něčí utrpení jen proto, že se Vám to nehodí do Vašeho ideologického schématu je hnusné a měl byste se stydět. Tohle byl jeden příběh jedněch lidí, kteří za nic nemohli.

J. Kraus 7.5.2015 18:12

Re: Jo, jo

Pan Anderle uvádí fakta, nesnaží se k nim zaujmout nějaké politicky-ideové stanovisko. Řada z nás by asi postupovala stejně. Dosti značnou vypovídací hodnotu by mělo, kdybychom znali národnost těch dvou. Tu už ale možná neznal ani ten poslední pamětník. A u hluchoněmých se stejně těžko pozná. Byla ta vesnice česká nebo německá? Dvojjazyčná v té době mohla být těžko, Češi byli z takových vyhnáni hned v osmatřicátém. Ale ve Slezsku to bylo jinak než třeba na Žatecku, předpokládejme tedy, že česky (protinacisticky) cítícím lidem bylo přiděleno německé občanství a že všechny nápisy byly v němčině. Sovětští vojáci byli dobře poučeni, kdo je nepřítel a kdo „náš“. A snadno to poznali i podle toho, že Němci před nimi v hrůze prchali, zatímco Češi je vítali. Kolikátý den po vstupu Sovětů do obce k incidentu došlo? Byli přijati jako osvoboditelé nebo nepřátelé? Jestli Rusové (říkejme jim tak, ale nejhorší prý byli ti šikmoocí) vrazili do baráku pro jídlo nebo jen zkontrolovat, jestli tam není německý voják a našli nějaké švabachem psané domácí požehnání nebo německé noviny, vzpomněli na svou vypálenou vesnici a bylo zle. Takhle mi to vychází nejlogičtěji. Ten muž nasoukaný do komína, to nějak nesedí. I to, že autorův informátor je poslední, kdo o takové věci ví. Třeba v naší obci jsou válečné události stále dost živé. Ale pan Anderle jistě ví, kolik je toho třeba napsat. Pokud je (bylo) možno o takových věcech se něco dovědět, tohoto druhu násilí se sovětští vojáci dopouštěli většinou někde na poli, mimo obydlená místa, nikoli v obci s mnoha svědky – za to by byla kulka. O jedné takové tragické události poblíž jisté vesnice se pak mluvilo i ve městě přes dvacet kilometrů vzdáleném. Byla jediná toho druhu v širokém okolí. Pokud vtrhli vojáci do domu, chtěli hlavně jídlo a to jim každý rád dal. Podle informací svého okolí troufnul bych si odhadnout, že z 95% byli přátelští, jako reakce na radost z jejich příchodu na české straně. Vždyť jsme na ně čekali čtyři roky.

J. Kraus 7.5.2015 18:13

dokončení

V naší obci byla za války německá posádka. Nejedna česká dívka našla zalíbení v uniformě příslušníka luftwaffe, což se někdy neobešlo bez následků. V květnu 1945, šílené prý strachy aby je neostříhali dohola, se vrhaly do náručí sovětských důstojníků. Kolem jednoho případu bylo nějaké vyšetřování (nechtěla být před lidmi za děvku), a že prý jí Rusák znásilnil. Vzápětí přišla oficiální omluva za jeho neospravedlnitelné chování a pro očistění pošpinělé cti Rudé armády byl promptně zastřelen. Nebyla to asi výjimka, Drda nebo někdo napsal na to téma povídku.

Podívejme se do Plzně, odkud byl můj první šéf, ročník 1910, před válkou i během ní inženýr v plzeňské Škodě. Pomiňme americké bombardování Škody Plzeň těsně před koncem války, provedené navzdory ujednáním presidenta Beneše, že území ČSR coby součásti vítězné koalice bombardováno nebude, a zůstaňme u toho násilnění. Byla prý v té Plzni někde na břehu Úhlavy Úslavy atd. americká prádelna a pradláci v ní do jednoho samí černoši. Když na to šéf vzpomínal, ještě po třiceti letech se mu pěnila krev. Co se jim nedalo dobrovolně, to si vzali násilím. Náprava veškerá žádná, my jsme vítězové, vy se chovejte podle toho. A když se narodil černoušek, byla v lepší rodině prý i nějaká ta sebevražda.

Člověk by netušil, že v roce 2015 se bude k takovým věcem ještě vracet. Listy historie, pěkně už složené a pozapomenuté, najednou rozvířil vichr. Budou možná složeny jinak. Ale o to snad ani nejde. Důležitá je negace, nenávist, zlo, které ten vichr zase víří. Smáli se kdysi vítězové, že tisíciletá Třetí říše trvala dvanáct let. Někteří nevěřili, že je opravdu mrtvá. Dnes by viděli, že temná oblaka, valící se z původního zdroje, zahalují celý západní svět.

V. Vlk 7.5.2015 18:51

Re: dokončení

Vážený pane, žádné takové ujednání nikdy nebylo a to tvrzení je výmysl komunistické propagandy po roce 1948. české země byly na konci válka docela dost bombardovány, jen se o tom nějak nemluvilo. Západní Spojenci -jen tak z hlavy -bombardovali Most, Ústí nad Labem ( chemickou výrobu) Záluží( benzin) Kralupy (/benzin) Brno ( Zbrojovka) Ostravu a Opavu v rámci ofenzivy, Pardubice ,Kladno, Mělník atd atd. Plzeň byla od roku 1944 bombardována celkem 14 x , Sověti bombardovali ještě mezi 8 až 12 kvetnem,: Nové Město, Chotěboř, Německý Brod – dnes Havlíčkův Brod, Velkou Bíteš, Přibyslav, Bohdalov, Náměšť nad Oslavou, Krounu, Hlinsko, Znojmo, Jihlavu, Žďár nad Sázavou.. Němci bombardovali Prahu ještě o povstání a to tryskovými letadly, což v žádné západní literatuře nenajdete, ale je to doloženo i fotograficky a filmově. Bomba která zabila v rozhlasu 665 lidí byla svržena z takovéhoto letadla