16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

PRAHA: Návrh na pomník

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Pudil 12.5.2010 16:47

Astone měl ste, máte a vždy....

budete mít mojí podporu a bezvýhradný obdiv. Nedejte se odradit, pokračujte. Lidí, jako jste Vy potřebuje naše společnost jako Sůl! Přeji vše nejlepší ve všem co podnikáte nebo budete podnikat.....

J. Řezníček 12.5.2010 13:33

Proti Ješitům

Správně, Astone.

V. Běhal 12.5.2010 10:30

Stavět odborné knihovny je zbytečné

Stavět odborné knihovny je zbytečné! Všechnny potřebné informace lze získat na internetu. Knihovny už ani odborné časopisy nekupují a to jsme na počátku elekronického zpracování dat. Dnes si řada lidí čte i romány z notebooků nebo mobilů. Postait takové monstrum na Letné za mnoho miliard, jehož provoz bude stát ročnně desitky milionů, aby tam přišla stovkanávštěvníků denně, kterou obslouží sto pracovníků je hodně drahý luxus. Uskladňovat vydané knihy lze laciněji. Pane Neff zaspal jste století!

J. Čertík 12.5.2010 10:21

Má vůbec smysl číst názory Ondřeje Neffa?

Pokud se v libovolném textu Ondřeje Neffa objeví "narážka" na Klause, je lepší ho vůbec nečíst. Pan Neff je totiž postižen extrémní formou intelektuálního problému, které trefně popisuje ředitel psychiatrického centra, profesor Cyril Höschl: 

"Václav Klaus má zvláštní schopnost vyvolávat neušlechtilé emoce i v jinak poměrně inteligentních lidech, kteří tváří v tvář svému názorovému odpůrci ztrácejí hlavu." (A vůbec celý text na klausovské téma od pana profesora Höschla stojí za přečtení: http://www.hoschl.cz/?text=3956&lang=cz)

Pokud jde o pana Neffa (a ostatní klausofoby), tak vyvstává otázka, zda náhodou intelektuálně neselhávají i jindy? Nemusí je pokaždé prozradit přímý odkaz na Václava Klause...

J. Čertík 12.5.2010 10:29

Re: Má vůbec smysl číst názory Ondřeje Neffa?

První text vidím bez zalomení řádek, tak zkusím vložit znovu:

Pokud se v libovolném textu Ondřeje Neffa objeví "narážka" na Klause, je lepší ho vůbec nečíst. Pan Neff je totiž postižen extrémní formou intelektuálního problému, které trefně popisuje ředitel psychiatrického centra, profesor Cyril Höschl:

"Václav Klaus má zvláštní schopnost vyvolávat neušlechtilé emoce i v jinak poměrně inteligentních lidech, kteří tváří v tvář svému názorovému odpůrci ztrácejí hlavu." (A vůbec celý text na klausovské téma od pana profesora Höschla stojí za přečtení: http://www.hoschl.cz/?text=3956&lang=cz)

Pokud jde o pana Neffa (a ostatní klausofoby), tak vyvstává otázka, zda náhodou intelektuálně neselhávají i jindy? Nemusí je pokaždé prozradit přímý odkaz na

Václava Klause...

V. Kolman 12.5.2010 10:41

Re: Má vůbec smysl číst názory Ondřeje Neffa?

Názory pana Neffa jsou v naprosté většině pravdivé a podpořené rozumnými a věcnými argumenty - odpovídají skutečnosti. Dokonce s velkou jasnozřivostí předvídají i události budoucí. Proto si je vždy se zájmem přečtu.

      Jestli je škoda času číst některé názory, pak jsou to bohužel pane Čertíku spíše Vaše názory a já Vám hned napíši proč.

      Zkuste VĚCNĚ! vyvrátit (aspoň jeden!) z argumentů pana Neffa. Zatím jste se strefoval pouze do osob (pánové Neff, Klaus), ale argumety jste nechal stranou.

J. Bořický 12.5.2010 11:21

Re: Má vůbec smysl číst názory Ondřeje Neffa?

Samozřejmě,že nevadí jiný názor.Ale Neff nemusí urážet někoho,kdo má jiný názor.To už je charakterová vada.

J. Hejna 12.5.2010 18:55

Re: Má vůbec smysl číst názory Ondřeje Neffa?

Nehledě na to, že BLOB je hnusný.

V. Novák 12.5.2010 9:33

Není pravda, že "podzemní úložiště na kopci vadilo".

Vadilo to, že jako jedna z podmínek návrhu bylo nadzemní úložiště - a nakonec zvítězil ten jediný návrh, který tuto podmínku nesplnil. Už jenom tato skutečnost ukazuje na přinejmenším nadstandardní podmínky pro jednoho účastníka soutěže. A odhlédneme-li od toho, že taková soutěž je neregulérní, měla být ostatním dána možnost změnit návrhy s vypuštěním té "nepřekročitelné", která ovšem byla překročitelná pro Kaplického.

Vždyť jsme třebna přišli o mnohem geniálnější řešení - zadupané ovšem poctvostí autora, který se držel zadaných podmínek...

Ježkovyx bláboly o naprosto geniálním řešení úložného systému byly pro každého, kdo se jen ochomýtl kolem techniky skutečně bláboly. Kdyby dnes navrjl kaplický konkrétní systém - ten byl byl v době realizace zcela zastaralý. Nemluvě o tom, že Kaplický si byl této skutečnosti vědom asám připouštěl, že žádný skutečný systém nenavrhoval.

Astone, lidi si pamatujou - počítejte s tím, když lžete.

K. Kužel 12.5.2010 9:19

Opožděný plivanec

Pane Neffe, ta nejlepší doba k plivání na prezidenta už je pryč! To už teď nefrčí. Snad si sám nemyslíte, že jen pro nesouhlasné stanovisko prezidenta padl osvícený projekt?! V demokratickém státě se může i prezident vyjadřovat stejně ke knihovně jako ke džínovým bundám nebo třeba k barvě lízátek a celkem nic se neděje. Pokud Vám vadí Bémova pirueta, nadávajte Bémovi. Ale zajistěte si nejdříve potřebné informace.

Pan Ježek mi připadá trochu legrační: místo aby zadal požadovaný stupeň bezpečnosti, přímo nadiktoval uchazečům, že knihy nesmějí být pod zemí. Uprostřed soutěže pak z pochybného požadavku slevil. Dále si nezajistil potřebný pozemek. Podivný styl řízení.

http://karelkuzel.blog.idnes.cz

O. Vašek 12.5.2010 9:15

Zarputilý ješita

Pomiňme fakt, že zarputilost je někdy potřebná pro prosazení rozumných a správných věcí (Churchill nebo Amundsen byli určitě zarputilí). Pokud nelze u Klause najít horší vlastnosti, než zarputilost a ješitnost, vypadá to s ním dobře. Kaplického projekt ale asi ztroskotal z jiných důvodů.

Kdo byl na Staroměstské radnici na výstavě návrhů na její dostavbu, mohl dospět k názoru, že vítězství v architektonické soutěži neznamená realizaci návrhu. Spíš bych řekl, že není normální postup, zvolený při pražské soutěži (a opravdu soutěž zaručovala v podmínkách vítězi zakázku?).

Matně si vzpomínám, že už před vyhlášením soutěže jsme byli krmeni informacemi, že se jí zúčastní sám velký Kaplický. O jiných účastnících se nemluvilo a informace o výsledku byla spíš zprávou, že dobrá věc zvítězila.

Jako podstatné se mi zdá, že v soutěži zvítězila skořápka. Ostatně příznačně byla na modelu sundavací, a bylo vidět, že uvnitř může být cokoli. Ostatně ve výčtu uskutečněných Kaplického projektů už jedna taková budova byla (a myslím, že uživatelům moc nevyhovuje). Sám Kaplický potvrzoval (slyšel jsem ho v TV), že navrhovaná technologie knihovny se bude muset teprve vytvořit. To mi připadá na absolutní vítězství málo. Kontrolní otázka: soutěž na vnitřní technologii by také dopadla tak hladce a jednoznačně?

Chobotnice se mi nelíbí. Přesně: není pravda že se mi líbí. Její existenci bych bez problémů vydržel, pokud by fungovala. Mám ale pochybnosti, zda šlo o postavení blobu nebo knihovny. A nepřeju malé Elišce její pocity, až bude ve dvanácti letech chodit po Letné. 

J. Bakulová 12.5.2010 7:01

no jo, no

nejlepší je kecat do toho, čemu nerozumím. Vážení diskutující, pokud by měly být digitalizovány všechny knihy z NK psali bychom asi tak o 100 let více. To zaprvé. Čili mezi Klementinem a Hostivaří bude nepochybně pendlovat doprava knih, kterým to určitě bude úžasně prospívat a provoz knihovny to bezpečně zlevní, že. Auto, řidiči, služby v Hostivaři. Klementinum po "revitalizaci" bude stejně nedostatečné, jako bylo dodnes, žádná zásadní změna se provést nedá. Při nějaké příští živelné pohromě zase budeme vysušovat tisíce dokumentů. Pokud se někomu z vás nelíbila chobotnice, pan Kaplický vám to maximálně usnadnil, zemřel. Řekla bych, že toto by bylo téma všelidového hlasování - když ne Kaplický, tak teda někdo jiný. Ale to místo na Letné, to by pro knihovnu mělo zůstat ochráněné, nebo se tam postaví nějaká absolutní kravina jako pomník chrabrým politikům. Protože knihovna mimo širší centrum je nesmysl, protože za 4 roky může být všechno jinak. A kdybych si mohla říci své slovo: ani já už dnes nejsem pro chobotnici, protože se obávám těch, kteří by ten projekt totálně zabili. Kaplický je mrtev, bez něj si to nějak neumím představit.

J. Bořický 12.5.2010 6:41

Proč Neff

nadává na někoho,kdo má jiný názor než má on?Nejsem noshled hradu a také se mi nelíbí myšlenka umístění "chobotnice" na Letnou.Je to přeci otázkou názoru a vkusu každého z nás.Z článku teče žlučovitost.

J. Stejskal 12.5.2010 2:57

I když to není zrovna módní, vždy jsem byl proti knihovně.

Na rozdíl od těch, co "must have", jsem z Letné. Z té a na ní je pěkně vidět kamkoliv a odkudkoliv. Nafrněnost pana Kaplického, že ta stavba nemůže stát jinde, mně utvrdila v tom, že jde jenom o něho. Ono totiž vykousnout v krásné Praze to nejkrásnější místo, abych tam mohl postavit cokoliv, je sen každého architekta. Architektuře nerozumím, (stejně jako mnozí jiní), ale osobně se mi to nelíbí, těžko mne přesvědčovat o opaku, stejně jako ty, kterým se to líbí.

Pan Ježek na mne vždy působil dokonalým dojmem hoštaplera, ať už byl v jakékoliv funkci. Jestli tomu tak není, má velkou smůlu, že tak působí. Nevidím důvodu, rozčilovat se nad tím, že depozitář bude v Hostivaři. Má být na Václaváku? Podzemní uskladnění je stejně pitomé pod Klementinem, jako pod Kaplickým. Pod Vltavou je to nesmysl a výběrové řízení zase podzemní depozitář na Letné zakazovalo.

V době digitalizace dost dobře nechápu, proč musí miliony knih být uskladněny v centru? To by neudělal ani hokynář, aby dělal sklad na nejlukrativnějším místě. A jestli má být knihovna společenským centrem, tak v Praze je spoustu velmi prázdných kulturních center. Stačí tam nandat počítače a můžou se tam scházet a číst ty knihy, jejichž digitalizace stojí miliony korun. Jeden Pakul už totiž máme. A navíc. Uvědomte si už všichni, že je to švorc. A protože nebude co žrát, tak si s knihovnou těžko můžeme vyskakovat.

M. Starý 12.5.2010 0:46

Starý dobrý Neff

Proboha, kdo si na ten chrchel nad Prahou ještě vzpomene? On by si na něj ani Neff nevzpomněl, kdyby se mu nehodil ke kopnutí do prezidenta a do primátora (a potažmo pražské ODS, že). Jako smysluplnější než stavět další knihovny "pro badatele" bych viděl provést kompletní digitalizaci NK a knihy uzavřít do nějakého klimatizovaného zabezpečeného prostoru podobně jako jsou originály korunovačních klenotů.