7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Kadlec 13.2.2011 23:44

Re: Souhlas , tedy když již připustím tu stavbu, ale známe to tu, ne ? :-))

Známe to tu oba, takže spíš než nějaké betonové monstrum nám "hrozí" dalších padesát let lavičky. To není tak hrozná představa. Nebejt to na Staromáku, hrozilo by sídlo nějaké firmy.

R. John 13.2.2011 23:36

Souhlas , tedy když již připustím tu stavbu, ale známe to tu, ne ? :-))

O. Kadlec 13.2.2011 23:29

Re: Ale kdepak, k ničemu to místo nezavazuje.

S.Mikuláš dostal od Dientzenhoferů uliční "design" po vzoru kostelů které jsem viděl v těsných římských ulicích. Ne že by mu to dnes neslušelo, ale pokud se prostor zase uzavře tak by mu to nemělo uškodit, neb stavitel s tím počítal. Já, poučený laik bych si tam spíš než beton představil sklo. V tom bych se viděl, a viděl by se v něm i S.Mikuláš a výstup z Pařížské. Ale já nejsem architekt.

Na světě se staví spousta krásnejch baráků tak proč by nemohl stát na Staromáku jeden z nich? Vždyť to náměstí má v kruhovém panorama tvář šesti staletí! Já bych přidal něco podstatného v sedmém století. Ale KLOUDNĚ!

R. John 13.2.2011 22:25

Ale kdepak, k ničemu to místo nezavazuje.

A za druhé, sv. Mikuláš je takhle hezký, nebo ho chcete uťápnout něčím z betonu ? Nějakou "krásnou" kostkou? 

O. Kadlec 13.2.2011 21:40

Re: Proč stavět ?

Na tom místě není vzdušnost - té je na Staromáku dost - ale je tam proluka. Proluka je prosim díra po baráku, pokud sousední baráky stojí. Pokud nestojí ani žádný ze sousedních baráků, neříká se tomu proluka, ale hradiště. Rekonstruovat hradiště nemá smysl - leda jako projekt živé archeologie. zastavět proluku naopak smysl má. Vůbec tím nemyslím že se má postavit to co tam stálo. Může tam stát něco jiného, ale je dobré tam něco postavit, aby se jizva, zvaná takto proluka, na náměstí zacelila. V případě Staromáku je pak třeba postavit tam něco reprezentativního, neboť to místo zavazuje.

R. John 13.2.2011 12:17

Proč stavět ?

Přece neznamená, že je nutné postavit vše, co kde kdy stálo. Takhle se Staroměstské nám. otevřelo a získalo na "vzdušnosti". Proč ho uzavírat ?  Jenom proto, že magistrát není schopen tam vytvořit důstojný parčík ? Že rezignoval na svou povinnost, udržet tam pořádek ? Tak se ten současný bordel zamázne barákem ?  

J. Slanina 13.2.2011 10:59

Re: Na radnici se sešla skvělá parta

Pro současnou pražskou radniční partu by nejlépe vyhovovala radnice tohoto stylu.

S. Ševeček 13.2.2011 9:37

Re: Blob

Pane Kadleci, buďte tak laskav a tykejte si s Vaším starým.

Tady není řeč o architektuře, ale o tom, jak si dnešní Majitelé státu představují demokracii.

O. Kadlec 13.2.2011 1:03

Re: Ale já vůbec nejsem proti dostavbě, naopak,

Tak se podívejte na odlišné styly těch domů, co už tam stojí.

Připadá vám, že spolu ladí Kinských palác s obnoveným domem U zvonu? Jejich styl dělí čtyři staletí! Stavitel Anselm Lurago se nerozpakoval to postavit na místě dvou domů, čímž jasně změnil dispozice jedné strany náměstí. A styl, který zvolil, byl tehdy "moderní". prostě vyčníval. A když kameníci z Národního divadla přešli na dům U zvonu a zrekonstruovali ho, náhle vynikly staletí života města na jednom místě. Položte si otázku, zda barokní podoba tohoto domu před rekonstrukcí "neladila" podle vás lépe. A vedle je dům renesanční, a za nimi věže Týnského chrámu.

Nové stavby se starými ladí, když jsou postaveny s invencí. Ne když se podobají těm starým. Na druhou stranu nové stavby neladí, když jsou bez nápadu, jako ty hrůzné koleje v Holešovičkách. A stojí tam samy a já si neumím představit co by se s tím místem dalo dnes dělat. Anebo neladí, když jsou postaveny přehnaně velké, jako dnešní ministerstvo obrany Na valech. Nevím, který hloupý, nabubřelý architekt navrhl tak ozrutnou budovu hned pod Královskou zahradou pro obyčejnou kadetní školu!

Samozřejmě i moje názory jsou subjektivní, neb i já jsem cestovatel po historických místech a obdivovatel. Ale město se nemá přestat stavět, ani v historických prostorech, jen se to musí umět.

B. Hudzieczek 13.2.2011 0:57

Na radnici se sešla skvělá parta

v čele s ODéeSáckým primátorem, bude to pro ně skvělá výzva.

F. Hereit 12.2.2011 21:21

Já také nevím

jestli by nebylo škoda připravit budoucí generace architektrů o "cvičák",  jímž jsou soutěže o projekt dostavby radnice. Když se projektuje s vědomím, že se stavba nepostaví, projektuje se uvolněně, bez omezujících zábran a plně se otevírají vrata fantazii.

Ostatně autorskou fantazii podporují i soutěže, u nichž není vypsán finanční limit na realizaci, a to asi je případ většiny architektonických soutěží. Oba možné konce takových projektů  jsme měli možnost vidět v nedávné minulosti v Praze. Buď se stavba nezrealizuje protože na ní nejsou prostředky anebo se stavba násobně prodraží, přestože  se projekt "vylepší"  řadou úsporných opatření.

V každém případě takové soutěže podporují tvůrčí růst architektů, aniž by se hyzdil růst měst.

J. Kanioková 12.2.2011 20:56

Ale já vůbec nejsem proti dostavbě, naopak,

ale nelíbil by se mi odlišný styl od toho, co tam je. Ale jak říkám, je to věc názoru a nejsem odborník, jen cestovatel po historických místech a obdivovatel, jak to větišinou ladí dohromady. Přiznávám, že mě v tomto případě ani tak nezajímá fukčnost, jako estetický vjem. Tudíž mi asi nelze vyhovět, protože na málo funkční stavbu je nejspíš škoda peněz. Prostě ráda bych tam viděla repliku toho, nebo aspoň přibližnou repliku, co tam bylo.

J. Kanioková 12.2.2011 20:47

A vy?

J. Václavíková 12.2.2011 19:54

Re: :))))))

A číst umíte?

P. Vandas 12.2.2011 19:40

Re: No, taky mi to prázdné místo vadí,

 Kdyby žili, byli by podle mého vkusu, architekti Gaudí či Hundertwasser.

P. Vandas 12.2.2011 19:38

Re: No, taky mi to prázdné místo vadí,

 Ano též nejsem srozuměn se zprofanovaným významem slova "moderní", neb se tím evokuje funkcionalistický, bednovitý, holý a bezvýrazný kubus, či koule.

P. Vandas 12.2.2011 19:34

Re: Tak nevím...

Souhlas. A ještě pomník Radeckého na Malostranském.

O. Kadlec 12.2.2011 16:46

Re: no jistě, jako kdyby byly peníze nějaký problém....

Akorát tím, co si o nich vy myslíte. A to nezajimavý.

O. Kadlec 12.2.2011 16:45

Re: no jistě, jako kdyby byly peníze nějaký problém....

tak si pochybujte, ale ve všech dobách byla reprezentativní radnice prioritou a je to tak i dnes. Obzvlášť pro Prahu! Vždyť prioritou nad radnici samu je proluka na Staroměstském náměstí. Samozřejmě že se na takové stavbě nebude škudlit. To místo zavazuje, takže problémem skutečně nejsou peníze, ale odvaha.

A. Kelin 12.2.2011 16:43

Tak nevím...

To plebejství je tu natolik zakořeněné, že je dostavba radnice zatím poněkud nereálným cílem a nestravitelným soustem. Co takhle začít něčím menším. Třeba vrátit na místo Mariánský sloup, zbořený partou opilců?

Pokud je i tohle příliš, pak navrhuji ještě pár let počkat. Až tu povládne nové panstvo, pak bude na výběr: Postavit obří pomník Velého Mao na Staromáku, nebo na Letné. Ten metronom už odpočítává čas...

O. Kadlec 12.2.2011 16:37

Re: No, taky mi to prázdné místo vadí,

To je věc názoru, a pro staromilce tam prostě nelze stavět nic. Ať tam jsou tedy lavičky.

Ale upozorňuji, že hned vedle je "moderní přílepek" chrám S.Mikuláše, přes náměstí pak Kinských palác, a na severní straně jsou "moderním přílepkem" všechny ty domy a pařížská ulice. Doprostřed náměstí pak pan Šaloun "moderně přilepil" M.Jana Husa. Tak vzniká skutečné město. A podle mne, neb nejsem staromilec, ale mám rád města a jejich historii, by se vedle orloje měla postavit ne že moderní, ale úplně nová radnice.

J. Kanioková 12.2.2011 15:01

No, taky mi to prázdné místo vadí,

jenže jsem staromilec, moderní přílepky mi rvou srdce. Ono to místo má svého historického ducha a přístavba by to neměla rušit. Teda podle mne, což je samože subjektivní.  Takže když jsem si kdysi prohlížela ty výsledky soutěží, šel mi mráz po zádech a byla jsem ráda, že to vyšumělo.

J. Kanioková 12.2.2011 14:52

:))))))

Bingo, přece ten satan může za všecko :))))  Někdy mi ze soudnosti tohoto národa naskakuje kopřivka

M. Vondráček 12.2.2011 13:33

i za tu díru

za radnicí může Klaus ??

R. Houška 12.2.2011 12:24

Pane Jakle, když oni kamarádi vašeho chlebodárce a guru

Václava Klause, nic jiného než díry(převážně černé) a tunely, stavět nedokážou.

P. Vandas 12.2.2011 12:21

Re: Staroměstská radnice?

 To je sice pravda, ale pro dnešní záměr Staroměstské radnice pouze memento. Jiný význam to nemá.

J. Jílek 12.2.2011 12:12

Re: no jistě, jako kdyby byly peníze nějaký problém....

a ještě jinak: jsou zaměstnanci a "zaměstnanci"....a víte, čím se liší?

J. Jílek 12.2.2011 12:09

Re: no jistě, jako kdyby byly peníze nějaký problém....

reaguji na Jáklova slova, že peníze nejsou problém...vy jste to snad ani nečetl?

Jinak: je otázka co stavět, je to otázka priorit. A o tom, zda nastavovat prioritu na další budovy pro exekutivu, "která také platí daně" - z daní....o tom v době, kdy se potřebujeme propracovat k vyrovnaným rozpočtům, tak o tom tedy silně pochybuju.

J. Jílek 12.2.2011 12:02

Re: Staroměstská radnice?

hlavní námitka, dle mého soudu byla, že se Kaplickému přizpůsobila po uzávěrce pravidla hry, na která už ostatní nemohli přistoupit. Povolit po uzávěrce podzemí je naprosto zásadní pro možnosti architekta. Jestliže byli všichni ostatní ujišťováni, že tato podmínka je naprosto striktní, pak měla být práce Kaplického nemilosrdně vyřazena!

P. Vandas 12.2.2011 10:51

Re: Staroměstská radnice?

 Myslím, že se s Vašim pohledem mohu shodnout. To zadání je širší problém. Je třeba si ujasnit, k jakému účelu bude Nová radnice sloužit. Bude její funkce reprezentativní, nebo správní(kancelářeská budova, která soustředí rozptýlená pracoviště.) Je vůbec vhodné soustředit tato pracoviště a jejich návštěvníky sem? (doprava) Pokud bude reprezentativní, jaké obřady se zde budou konat? A jak často a kdo bude hradit provoz. Další otázka je, zda a jak zapojit veřejnost do diskuze, neb dovede si jistě představit, jaké pojetí architektury udělá Zaha Hadid, jaké Gehry, jaké Foster, Nouvel či Calatrava. Je to to, co Praze chybí?