20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

POVÍDKA: Ze soumraku civilizace

"Vy? Vy budete naši otroci," děl učený šajch Abdarrahmán abú Wadžíd, příjemně se usmívaje. "No, nedívejte se tak ulekaně," dodal, zjistiv ve tváři pana Heinemanna konsternovaný výraz.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
G. Zahradníček 1.9.2013 21:09

Proč Západ islámskou pakáž všude

podporuje?

Š. Šafránek 31.8.2013 22:48

Smekám.

Mrazí mě z toho.

V. Vaclavik 31.8.2013 20:19

"V poměru k Bohu jsme otroci všichni."

To (titulek) muze napsat jen nekdo, kdo svobode/otroctvi nerozumi ani zbla.

A to i kdyz to ma vyslovit muslim.

Je to cele jen radoby intelektualske zvaneni, ktere ma za ucel zastrit nasili pachane nekterymi lidmi na jinych lidech a je uplne jedno jestli ve jmenu nejakeho Boha at uz te, nebo onake viry. Jen protoze Zapadni kultura neumi pro sve nekdejsi idealy argumentovat, jeste necini islamisticke pseudointelektualske zvasty nejak platnymi, nebo zivotaschopnymi.

Ty obavy z budouci islamske nadvlady svetu jsou pomylene, maximalne a nejhure vejde svet do obdobi neustalych valek ruzneho rozsahu, jak znali zivot nasi predkove pred stoletimi i pred tisiciletimi, proste nic noveho pod sluncem. Predstavovat si ze nejaci primitivove maji kamen mudrcu v rukou, potazmo recept na neprustrelnou argumentaci a vladnuti svetu jednou provzdy, je navysost pomylene. Stejne pomylene jako treba pane Klausovo nekdejsi proroctvi z nastupu zemi BRICs, kterym dle neho bude brzo patrit ekonomicka budoucnost sveta.

V. Vaclavik 31.8.2013 20:30

Re: "V poměru k Bohu jsme otroci všichni."

"kdo nabízel poddanství v zajištenosti, vyhrával volby. ... Otrok je ten, o koho je postaráno, a on za to uznává pánovu autoritu."

Ta prvni cast je pravdiva, ta druha jen castecne. Otrok nikdy neni postaveni dobrovolneho rozhodnuti, to by byla protirec. V nasi demokracii jsou otroci jen ti obcane, kteri s tim nasim prerozdelovacim systemem nesouhlasi a nehlasovali pro nej. Ti ostatni jsou otrokari, nikoli otroci, jak se nam tu snazi pan Frybort podsunout.

Otrokari nejsou nutne ti, kteri pripadne pobiraji ty socialni davky a ucinili si z toho treba i celou ''zivnost'', ale (hlavne) nasi intelektualove kteri to prerozdelovani hlasaji a obcane, kteri to ve volbach podporili. Ti ostatni se jen na systemu vezou, jako parazite, ale nikoli otrokari.

Jinak abych nebyl jen negativni, napsane je to dobre a v nasi pomylene dobe to jiste nalezne hojnost ctenaru, kterym se to bude libit a kteri tomu budou i verit.

V. Vaclavik 31.8.2013 21:05

Re: "V poměru k Bohu jsme otroci všichni."

Kdyz to tak po sobe ctu, tak bych opravil tu vetu kterou zacinam komentovat - "Ta prvni cast je pravdiva, ta druha jen castecne" na "Ta prvni cast je pravdiva, ta druha neni"

Proste otroctvi neni zvoleny stav, vymena neceho za neco, tady uznavani autority vymenou za to, ze je o cloveka postarano. To je jen argumentacni vymysl nasi moderni doby, aby se tim zastrelo pachani opravdoveho otroctvi. Otroctvi je to jen kdyz nemate vyber, je vam to vnuceno, a treba i demokraticky.

Osobne zadny demokrat nejsem, kdyby me tu nekdo chtel narknout z nedemokraticnosti. Demokracie se dnes nosi jako neco nezpochybnitelneho, ale jako vsechno co nema hranice, je to spatny system, ktery prinasi nakonec jen zlo, cemuz je nase dnesni politicka situace snad dostatecnym svedkem.

Zlo i demokraticky zvolene, zustava zlem. Je to pachani zla vetsinou na mensine - presneji receno to zavisi na volebnim systemu, muze jit klidne i o mensinu pachajici zlo na vetsine ostatnich, kdyz se tito proti tomu nevzbouri.

Demokracie je otrokarsky system, protoze neni omezena pravy jednotlivcu. System ktery nutne nemusi tato prava respektovat se muze stat zlym, otrokarskym systemem, presne jako ho dnes zname v praxi. V dnesni zmatecne dobe mame sice Ceskou republiku, tedy Ceskou ''res publica'', coz znamena ''Ceske veci verejene'', jakoz odlisene od veci soukromych. Je tim mineno, ze jiste zalezitosti spadaji do sfery verejneho rozhodovani v demokratickem hlasovani a jine jsou ciste soukromeho razu a verejnost do nich nema pravo zasahovat. Problem dne je, ze nase demokracie nezna zadne pevne hranice mezi verejnou a soukromou sferou. Ty hranice maji byt dane individualnimi pravy cloveka, ktera maji byt nehlasovatelna, maji predstavovat definici te soukrome sfery res privata. Dnes ovsem zadne hranice mezi temito sferami nemame a zasahovani do soukrome sfery cloveka, porusovani jeho prav, je veci rozhodovani demokratickeho hlasovani a toho, co je v te ktere dobe pro tu demokratickou vetsinu prijatelne.

J. Vintr 31.8.2013 23:39

Re: "V poměru k Bohu jsme otroci všichni."

Nebezpečí Islámu je zcela reálné. Je to dáno jednak tím, že nelze čekat, že by se Islám v nějaké dohledné době mohl zásadně reformovat. Tato ideologie je nesmírně úspěšná co se týká šíření ve světě právě svou absolutní rigiditou, která nepřipouští jakoukoliv herezi, která zajišťuje, že ten kdo se narodí muslimským rodičům nemůže být v životě ničím jiným, než muslimem. Islám není založen na žádné (soukromé) víře, ale na dodržování pravidel a příkazů, které mohou být uvnitř muslimské komunity snadno kontrolovány a působí jako vojenský dril, který dělá z většiny muslimů lidi, slepě poslouchajicí příkazy "duchovních" autorit. Podřízené postavení žen a zdůrazňovaní významu mužské potence zaručuje vysokou porodnost muslimů.

Na druhé straně si naše civilizace sama zadělává na problém stále klesající porodností, což samo o sobě znamená vyklízení prostoru těm, kteří tento problém nemají. Dalším velkým problémem jsou ty astronomické částky, které naše civilizace za poslední desítky let nacpala islámským zemím za ropu. Za tyto peníze si vládci islámského světa už mohli koupit spoustu věcí. Od klíčových komponentů ekonomik západních zemí až po úplatné politiky. A co když se jim zalíbila představa, že se lidé že západu, kteří se na ně po staletí dívali s despektem jako na zaostalé primitivy, stanou jejich otroky. Nakonec Korán jim přikazuje aby to udělali, budou li mít k tomu příležitost.

V. Vaclavik 1.9.2013 1:05

Re: "V poměru k Bohu jsme otroci všichni."

K tomu bych rekl to stare moudro, ze nic se neji tak horke...

Jsem si vedom, ze i deti narozene v muslimskych rodinach tady na Zapade jsou kolikrat nasi kulturou nedotcene, ale to tak vypada proto, ze my se dovime jen o tech spatnych. Postupne se jim dostava nase kultura pod kuzi, i kdyz to kolikrat neni moc videt. Co myslite ze to ''jaro'' nebo jak se tomu rika v tech muslimskych zemich co tam vsude zacaly v poslednich letech ty nepokoje - to podle me znaci zacatek konce muslimske viry, podobne jako pred staletimi koncilo krestanstvi (kdy prestalo byt brane tak primitivne smrtelne vazne a stalo se krestanstvim jak ho zname dnes. Islam prozije to same, a nejspis mu to nebude trvat tak dlouho jako krestanske vire. To co dnes vidite jako vzestup islamu je jeho posledni vzepeti. Ty drakonicke pomery v nekterych islamskych statech jsou znamkou prave toho, ze islamu hrozi upadek, a to ani ne tak proto, ze by tu byl na ocich ten ''spatny'' priklad Zapadu, ale proste i lide v muslimskych zemich pozvolna prichazeji k rozumu. A islamsti fanatici povstali prave a jen proto, ze vidi upadek ve vlastnich zemich a muzou ten vyvoj umele pozdrzet, ale nikoli zastavit. Nikdo nikdy na svete nebyl schopny nadlouho nejaky vyvoj zastavit, maximalne pozdrzet.

Ty demograficke statistiky taky asi jen rikaji, co chteji lide slyset a pomery se muzou zmenit behem par dekad. Shodou okolnosti jsem tyto dny za morem a tady ve meste co vidim, ma stredni trida spolecnosti tech pravych bilych WASP (to P asi mozna neplati) deti na muj vkus az moc. To muze zas prijit do mody i jinde v tom nasem svete a problem uz nebude tak horky.

A hlavne je to na nas, jestli budeme dale hloupi a udrzovat ten dnesni spatny system, ktery jen nahrava tem spatnym mezi nami, vcetne tem muslimum. Kdyz se vase vyplni, popripade ty depresivni pana Fryborta, pak si za to budeme moci jen sami, svou blbosti. Za blbost se vzdy plati a za velkou blbost pak velice draze, dodal bych za sebe, to je lidove moudro, kterym zakoncuji.

J. Vintr 1.9.2013 2:19

Re: "V poměru k Bohu jsme otroci všichni."

Islám se nemůže změnit, ten může jen zaniknout. Máte pravdu v tom, že kontakt s naším světem musí "víru" muslimů hodně nahlodávat, protože hluboký středověk, ve kterém se Islám snaží udržovat své ovečky může těžko souperit s příjemnostmi života, které nabízí západní civilizace. To je také asi důvod radikalizace Islámu. Ti kterým Islám přináší obrovskou moc nad milony lidí si nejspíš dobře uvědomují, že jedinou cestou, jak si tuto moc zachovat, je zničit západní civilizaci. A bohužel se jim to díky naší blbosti do pár desítek let může celkem snadno podařit.

J. Kanioková 1.9.2013 15:46

Naprosto souzním...

V. Vaclavik 1.9.2013 17:15

Re: "V poměru k Bohu jsme otroci všichni."

Ale vsechno se muze zmenit, podivejte se treba na zidy a jejich sabatiky, nebo jak se tomu rika. Ti si umi vsechno salamounsky vyargumentovat aby se vlk viry nazral a zivot mohl jit prijemne dal. A to vazne denodenni praktikovani viry, uspokojovani boha, to nechavaji na tech fousatych kloboukatych, kteri to praktikuji za vsechny vice svetske zidy. A s muslimskou virou to jednou bude podobne.

Nejvic radikalnim muslimum nahrajeme, kdyz budeme tu hrozbu islamu, jeho ovladnuti sveta, brat vazne a budeme se toho obavat. Pak pujde o sebenaplnujici proroctvi, doda to zlu silu a pak nas vskutku prevalcuje.

V. Vaclavik 1.9.2013 21:22

Re: "V poměru k Bohu jsme otroci všichni."

"Islám se nemůže změnit, ten může jen zaniknout."

To same se prece rika o komunistech, ze ti se nezmeni a nezmizi a zbavime se jich jedine az vymrou...

Jenze i od nich nam hrozi nebezpeci jen kvuli nasemu vlastnimu selhavani a i kdyz se k moci nedostanou, neznamena to, ze nemame vazne problemy i bez nich. Jejich hrozba muze byt realna jen do te miry, do jake my budeme upadat do tech nasich problemu.

Jako se vsim, reseni problemu neni v duseni nasledku (hrozba islamismu, nebo komunistu), ale musi se jit po pricinach.

V. Vaclavik 1.9.2013 1:18

Re: "V poměru k Bohu jsme otroci všichni."

To cpani penez primitivum za ropu, v tom mate pravdu, ale je to z dost velke casti nase blbost, v tomto pripade ta zelena blbost, kdy ropa se od osmdesatych let prakticky prestala v Zapadnich zemich tezit a teprve posledni dekadu se pozvolna trochu nekde neco povoli, ovsem jen v Severni Americe. Taky je tu ted ten bridlicovy plyn, ale tady Evropska blbost zase jen kvete a brani se tomu, a tak budeme dal cpat tezke dolary tem primitivum na vychode.

A jakoby to nebylo dost, Zapad posila tem primitivum i pomoc, a to nejen penezni, nebo hmotnou, ale i znalostni, coz bud vede k tomu, ze se mnozi jako krysy a plno jich prezije, nebo se to rozkrade a ti zlodeji nas pak tim vic nenavidi, cim se topi v penezich, coz jakkoli smutne je prisne logicke.

Muzeme si za to vsechno sami. Kdyz budeme chtit byt rozumejsi, pres noc se veci a pomery muzou zmenit k lepsimu a islam uz zadne vazne nebezpeci nebude. Jak ted veci stoji, Zapad je jako nemocne stado zvirat, nad kterymi krouzi supi a ktere nasleduje cele hejno selem, cekajici jen na vhodnou prilezitost ke krvave lazni. A pak na to budeme cumet, jako jsme cumeli (a budoucnost kterou ted zname ukazala ze neefektivne) na ten utok na mrakodrapy v srdci USA.

K. Kužel 31.8.2013 15:44

Tato pěkná literární forma

by mohla pomoci k prozření těm, kterým prostá konzervativní logika nic neříká. Díky za tento článek.

J. Boleslav 31.8.2013 18:16

Re: Tato pěkná literární forma

Skvělý článek, připojuji se.

J. Kraus 31.8.2013 13:36

Zdá se, že

 hlavní problémy budou hospodářské. K převzetí moci muslimy dojde přibližně ve stejnou chvíli, kdy západní Evropa zkolabuje ekonomicky. Budiž připomenuto, že západní firmy mají doma většinou jen ředitelství a obchodní oddělení, zatímco výroba, konstrukce i vývoj je na východě. Návrat k původnímu stavu není z několika příčin pravděpodobný. Mluvilo se před časem o jedné elektrotechnické firmě, která chtěla svým asijským konstruktérům „olíznout mozky“ aby vrátila výrobu zpět do Evropy, ti se ale postavili na odpor a zůstalo při starém. I kdyby muslimové nezasáhli do hospodářství, to by se samo za čas zastavilo a muslimové by to zřejmě považovali za akt zlé vůle. Jejich postavení nebude jednoduché. Na jedné straně sami na studeném severu ekonomicky bezradní, na straně druhé ti, kteří vše způsobili a teď neví jak dál. Pravděpodobná je výrazná redukce počtu obyvatel na stav, který stačí uživit klasické zemědělství.

Co se týče českých zemí, i ony jistě dostanou svůj díl, ale zůstanou, snad trochu mimo svoji vůli, v tvořícím se slovanském bloku. Nebo jinak, zatímco západní Evropa klesne pod tíhou své zkaženosti, východ bude utrpením pročištěn. Bylo by možno se i zmínit o postavení Čechů v rámci slovanského bloku, ale to by se možná panu Frýbortovi nelíbilo. Na knížku se těším a doufám, že v ní nebudou nějaká úniková řešení a vůbec přinášení obětí sani.

M. Stuchlik 31.8.2013 21:00

Re: Zdá se, že

No ještě panslavismus nám tu chyběl. To snad už raději ty slimáky, gulagy nestaví, raději otroky využijí ekonomicky.

J. Hlubek 31.8.2013 11:55

Škoda, že si to přečte tak málo lidí

Jiným způsobem než příspěvkem do diskuse zde nelze vyjádřit souhlas. Euroatlantická civilizace, ač 2500 let stará, páchá sebevraždu. A nejde jen o Islám, jde o běžné hodnoty a zdravý rozum. Pseudohumanismus přerostl do obludných rozměrů, zachraňujeme nezachranitelné, zakazujeme nezakazatelné, přikazujeme nepřikazatelné. Volební právo mají otroci (zaměstnanci státu), kterých mnohem víc než pánů (produktivní občané). Z otroků se stávají pánové.

J. Vintr 31.8.2013 9:33

Jenže proti tomu vlastně nejde nic dělat

Drtivá většina muslimů v Evropě nic tak špatného nedělá - jen se množí. A až jich bude dost, tak prostě jen vhodí do volebních uren své lístky ...

L. Křivan 31.8.2013 12:48

Re: nic tak špatného nedělá - jen se množí.

Jenže když  se množí v Evropě, tak dělají špatnost. Ať se množí doma, ne u nás.

J. Boleslav 31.8.2013 18:16

Re: nic tak špatného nedělá - jen se množí.

Tak.

J. Heteša 31.8.2013 9:21

Dopište to rychle

chtěl bych se dozvědět, jak podle Vás naše civilizace dopadne. Islamizace Evropy sice postupuje rychle, ale vzhledem k mému věku (82) už se jejího dovršení asi nedočkám. Jen jednu připomínku - jde o soumrak naší, euroatlantické civilizace, po níž nastoupí civilizace islámská. Nepochybuji, že Vaše politická fikce bude velmi zdařilá, o čemž mne úryvek z připravovaného románu rozhodně přesvědčil. Už se těším na toto smutné čtení.

J. Sova 31.8.2013 9:12

II. vatikánský koncil o Islámu:

Lumen gentium (čl. 16): „Plán spásy se však vztahuje i na ty, kteří uznávají Stvořitele, a mezi nimi především na muslimy, kteří prohlašují, že zachovávají víru Abrahámovu a spolu s námi vyznávají jediného milosrdného Boha, který bude soudit lidi v poslední den.“

Stanovisko k Islámu v Prohlášení o nekřesťanských náboženstvích Nostra aetate (čl. 3): „Církev také s úctou pohlíží na mohamedány, kteří uctívají jednoho Boha, živého a svébytného, milosrdného a všemohoucího, Stvořitele nebe a země, který mluvil k lidem, a jehož příkazům, někdy i záhadným, se snaží podrobit, jako se podřídil Bohu Abrahám, jehož se islámská víra ráda dovolává. I když neuznávají Ježíše jako Boha, přece ho ctí jako proroka a chovají v úctě jeho panenskou Matku Marii a někdy ji také s oddaností vzývají. Mimoto očekávají den soudu, kdy Bůh všechny lidi vzkřísí a odmění. Proto si také velmi váží mravního života a uctívají Boha hlavně modlitbou, almužnami a postem."

M. Rozumek 31.8.2013 13:37

Re: II. vatikánský koncil o Islámu:

Zapomínáte na to nejdůležitější.Že muslimové odvrhli Ježíše coby Spasitele a degradovali ho na proroka.Jenže cesta ke spáse není bez Krista možná!

S. Rehulka 31.8.2013 7:33

Vážený pane Frýborte,

mám rád vaše knihy a vždycky se těším na Vaše články na N.P.

Při čtení tohoto, i když jsem si vědom, že se jedná o literární fikci, mi přesto vstávaly vlasy hrůzou, protože jsem si uvědomil, že vlastně popisujete začátek konce civilizace !

A to nejen fiktivně, literárně, ale doopravdy, tedy zatím asi pro Evropu - pokud se nevzpamatuje a nevyléčí se z té rakoviny!

V. Běhal 31.8.2013 7:11

Muslim-otrok

Muslim znamená otrok Allahův. Křesťanský Bůh je milujícím otcem lidí a Kristus Syn Boží je král a  náš bratr, takže máme důstojnos princezen a princů, zatímco muslimové jsou otroci.

J. Sova 31.8.2013 9:14

Re: Muslim-otrok

http://www.traditioninaction.org/RevolutionPhotos/A055rcKoran.htm

M. Rozumek 31.8.2013 13:40

Re: Muslim-otrok

V některých překladech Bible se apoštol Pavel sám nazývá jako otrok Ježíše Krista.To jen pro zajímavost,jinak s Vámi souhlasím ;-)

P. Jansky 31.8.2013 6:54

ludek frybort to vidi trochu nemecky

u nas si nova generace na korektnost uz hrat nebude.. viz okamura a reseni romske otazky..

S. Netzer 31.8.2013 11:57

Pan Frýbort

má především bujnou fantazii.

M. Stuchlik 31.8.2013 20:55

Re: Pan Frýbort

To není bujná fantazie ale moudrá předvídavost.