Neděle 25. srpna 2024, svátek má Radim
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

POVÍDKA: Vánoční

Renata Šindelářová
diskuse (6)

Před Vánoci bývá autobus městské hromadné dopravy obzvlášť těsný. Těla cestujících nabudou hutným zimním oblečením, nákupní tašky se nadýmají připravovanými dárky. Vlhký vzduch ztěžkne.

Nálada se mění podle cestujících, ale teď před Vánoci bývá extrémně přátelská či naopak extrémně nervózní, podobně jako všechny vánoční emoce. O Vánocích můžeme být jen šťastní nebo nešťastní, nic mezitím. Štědrému dnu věnujeme tolik pozornosti, jako by to byl nejvýznamnější den v roce, dlouho před ním chystáme přípravy, děti se na něj těší kvůli dárkům, rodiče kvůli jejich radosti. Osamělí jej nenávidí.

Dvě ženy na předním sedadle autobusu rozebírají, kolik povinností ještě musí splnit, aby se vše vydařilo podle jejich přání. Jinak – až na skupinku chichotajících se puberťáků vzadu - vládne v autobuse ticho. Stejnoměrný zvuk motoru a pravidelné drkotání ukolébává cestující do chvilkové apatie. Němě se dívají před sebe. Autobus je unáší svítícím, svátečně vyšňořeným městem. Všechen shon zůstává za skly, jako nepochopitelné vzdálené imaginárno, které se jich nedotýká.

Na další stanici řidič přibrzdí tak prudce, že se několik vystupujících zdrcne do nakloněného chumlu. Někdo zakleje na řidičům účet. Řidič si povzdychne. Přeci nezajede psa. Většina cestujících vystupuje. Zbývají už jen dvě zastávky.

Žena na sedadle za řidičem osaměla. Po rozmluvě s přítelkyní se nachází ve vstřícné, společenské náladě. V příjemném rozmaru se řidiče ptá, jak on bude trávit Vánoce.

„Budu sloužit,“ odpoví on.

Žena ho polituje. Ale ano, chápe to, jsou zkrátka taková povolání, v nichž se neodlišuje všední den od svátečního.

„Vezmu si službu úmyslně,“ vyvrátí jí však její filozofii řidič. „Raději budu v práci než doma. Děti už vyrostly, chtějí mít svůj klid. A doma je strašně smutno, když tam chybí všechen ten rámus a zmatek.“

„A co vaše manželka?“ vyhrkne žena a vzápětí mírněji dodá. „Tedy pokud se vám o tom chce mluvit.“

„Jsme rozvedení. Ještě vloni mi nabídla, abych strávil Štědrý večer u ní doma. Ale letos si našla partnera, tak nemůžu dělat křena,“ vysvětluje řidič a sám se své formulaci směje. Není to radostný smích, ale ironický, štípe vnitřní bolestí.

Autobus staví na další zastávce. Žena vystupuje ze dveří a řidiči upřímně přeje alespoň příjemnou vánoční službu, když už ne krásné Vánoce. Potěšen i touto malou pozorností se na ni usměje a zamává.

Za odjíždějícím autobusem se žena několikrát otočí. Uvažuje o tom, co jí řidič autobusu právě řekl. Je jí ho líto. Co kdyby se podívala na vánoční spoje a přinesla muži na zastávku trochu cukroví? Mohlo by ho to potěšit. V duchu svůj nápad rozvíjí, plánuje.

Odemkne domovní dveře, vstoupí do bytu. V mžiku u ní stojí oba synové. „Kde jsi? Už máme hlad.“ A manžel křičí z obýváku. „Potřebuješ s něčím pomoct?“ Žena se pustí do vybalování tašek, vaření, pečení cukroví, úklidu a nakonec pozdně nočního balení dárků. Když po všech těch povinnostech ulehá do postele, její tělo unaveně těžkne. Gravitace táhne dolů všechen unavený materiál. I důležitost všech nápadů s tíhou klesá. „Nemám na to čas,“ připouští v duchu žena. „Proč bych se měla starat o cizího člověka, když se musím starat především o svou rodinu?“

Další tvorbu autorky naleznete zde.

Jan Kovanic
24. 8. 2024

V sobotu 11. května 2000 jsem navštívil památník koncentračního tábora v Letech.

Hyena Neff
24. 8. 2024

Noru jsme vykurýrovali penicilinem, takže mám zase chuť psát psí příhody.

Ondřej Neff
24. 8. 2024

Výroky Otakara Foltýna se vymykají ze stylu nudné vládní komunikace.

Kateřina Lhotská
24. 8. 2024

V Británii se sice situace zklidnila, ale nevyřešila.

Aston Ondřej Neff
22. 8. 2024

Jako pamětník bych rád dodal pár postřehů.

Aston Ondřej Neff
23. 8. 2024

Pokud nejste stavebník, můžete sledovat počínání Piráta Ivana Bartoše jako grotesku.

Benjamin Kuras
24. 8. 2024

Debaty o příčinách ruského útoku na Ukrajinu oscilují mezi dvěma variantami.

Ivo Fencl
22. 8. 2024

Zemřel 18. srpna a viděl jsem ho prvně až někdy ve svých patnácti letech (1979) v Zorrovi.

Lidovky.cz, ČTK
25. 8. 2024

Libanonské militantní hnutí Hizballáh v neděli ráno vypálilo na Izrael stovky raket. Předtím...

Dan Hübsch
25. 8. 2024

Naposledy na jihu země. Cyklisté na Vueltě se v neděli popáté popasují s Andalusií, nebude to ale...

ČTK, Lidovky.cz
25. 8. 2024

Provoz na dálnici D1 u Lesního Hlubokého na Brněnsku od dopoledne komplikuje hromadná nehoda pěti...

ndr Jindřich Göth
25. 8. 2024

Karel Heřmánek byl pacifista a podle svých vlastních slov neměl ke zbraním kladný vztah, ale......

Lidovky.cz, ČTK
25. 8. 2024

Muž, kterého německá policie zadržela při oslavách výročí založení města Solingen, se k činu...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz