5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POVÍDKA: S duší otroka

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Bakulová 2.1.2011 9:08

pěkné, pane Frýborte,

teď ale trochu nesouvisle: v USA bylo zrušeno otroctví v r. 1865. Tedy jestli umím počítat zhruba před 145 roky. Dnes mají v USA prezidenta, potomka bývalých otroků, právníky, ekonomy, učitele, umělce i  politiky, určitě i barevné budižkničemy. Jak to udělali ? Romové žijí v naší zemi asi od 15. století. Nezměnili se  a když, tak asi spíš k horšímu. Pravda, neumírají hladem, ale jejich přístup ke vzdělání je zamítavý, pracovat spíš nechtějí, takže visí vládě na krku jako mlýnský kámen. Určitě ne všichni, nerada bych jim křivdila, ale  takových je dost. Možná až moc. Co děláme špatně ?

P. Sulc 2.1.2011 9:23

Re: pěkné, pane Frýborte,

Bohuzel, pani, tech cernych budizknicemu je zde mnohem vice nez si dovedete predstavit.Uzenaci tam, uzenaci tady, pesky jako za vozem.

M. Stuchlik 2.1.2011 18:02

Re: pěkné, pane Frýborte,

Obama není černoch ale míšenec. A nezvítězil kvůli svým osobním kvalitám ale kvůli barvě kůže a nesplnitelným slibům.

J. Kanioková 2.1.2011 18:45

Co děláme špatně?

Ty cikánské děti za to nemůžou, to jen ti jejich rodiče, ti rodí jen pro porodné a na děcka kašlou. Jenže jak přinutit rodiče, aby plnili svou rodičovskou roli? Asistent do každé rodiny?  Blbost !!! Je jen jediná účinná cesta - na pár roků se obrnit proti všem krasoduchům a sociálně integračním snílkům a zřídit "internáty" a děcka jim tam umisťovat. Domů jen na víkend. Na "internátě" řád, hygiena, pečlivá denní příprava do školy. I pomoc při přípravě. 

Jenže....    kdo by k tomu dostal odvahu???

J. Kanioková 1.1.2011 19:40

Moc výborný článek, pane Frýborte,

poučný.  Ostatně cenu svobody ohodnotili nejvíc ti, kteří jako první vlny emigrace "táhli" do Ameriky. Šli do absolutní nejistoty, šli za nadějí a taky proto si pak své svobody tolik vážili, i jejich potomci,  že si nenechali mrvit zákony zbytečnými regulacemi.

J. Kanioková 1.1.2011 20:03

Jen jsem si ještě vzpomněla, pane Frýborte,

co říkáte na oklešťování různými regulacemi v EU?  Mám totiž dojem, že tam to s tou svobodou jde opačným směrem.

P. Sulc 2.1.2011 9:13

Re: Jen jsem si ještě vzpomněla, pane Frýborte,

Vazena pani, ja sice mam do pana Fryborta daleko, ale co delat. S vami stoprocentne souhlasim. Bohuzel ale nejen socialisticka Unie, ale i v te Americe te zlate svobody ubejba, asi diky levicackym demokratum. Za 42 let vidim, jak se to tu zmenilo k horsimu. Nicmene, jednou za rok v Praze a druhy tyden si rikam: zaplat pambu ze uz jedu zase domu. To je, kdyz ctu vase noviny, jak se kdejaka spina tutla a co si narod necha libit.

J. Václavíková 1.1.2011 19:36

Opravdu krásná povídka

J. Skotnica 2.1.2011 19:18

Re: Opravdu krásná povídka

A poučení? Nevím jak ve Státech, ale v Bibli, v Deuteronomiu se píše jak se Hosdpodin nakrkl na vyvolené, protože už nemohl poslouchat ty neustálé stížnosti a nářky a nechal je 40 let na poušti aby zemřeli staří a i jejich synové. Až jejich děti šly do země zaslíbené. 40 let proto, aby vyhynuli ti, kteří si z Egypta přinesli otrockou duši. Nevím, jestli Hospodin, jsem ateista, ale byla to asi jediná možnost, jak obrodit národ. Hlavu vzhůru, přátelé! Už jenom dvacet let.

K. Kužel 1.1.2011 17:56

Velmi pěkné.

Svoboda je těžká, ale s rovnou páteří se dá unést. A napřímený člověk dál vidí, vidí i to, co je zídkou jeho dvorečku.

P. Sulc 2.1.2011 9:21

Re: Velmi pěkné.

Vazeny pane, co rikate jsou fraze, klise, nehodne cloveka vaseho kalibru. Nicmene kdyz jste do tech frazi zapadl, tak ja vam taky neco dodam: do naprimenych lidi se lepe strili. A  naprimenci sice vidi za zidku dvorecku, ale nemusi nutne videt ze slapli do , no, do excrementu. Ja sice takhle slusne nemluvim, ale zde to asi jinak nejde.Takze: primovej Novej Rok, neprezerte se.

K. Kužel 2.1.2011 13:55

Re: Velmi pěkné.

Teď nevím, zda Vás zařadit mezi otroky nebo otrokáře. Jinou variantu pro Vás nevidím. Dobrou mušku při střelbě do napřímených přeje

www.karelkuzel.cz

K. Kužel 2.1.2011 15:56

Re: Velmi pěkné.

O svobodě píšu na svém blogu www.karelkuzel.cz poměrně často, ať už přímo či obrazně. Vyhovuje mi forma úsporná, stručná. Možná pozůstatek z technické kariéry. V komentáři jsem se pokusil o ještě stručnější vyjádření toho, co si myslím a co cítím. Pokud Vám to připadalo jako fráze či klišé, mne velmi mrzí.

Co jste myslel zmínkou o střelbě do napřímených lidí? Vyhrůžku? Varování? Něco jiného?

PS: přežírat se není mým zvykem, ani na Nový rok.

K. Křivan 1.1.2011 11:56

Hezká povídka,

taková čapkovská. Jen ten závěr je poněkud přehnaně optimistický.

Čím to, že mě stále napadali zdejší "černí" ? Otroci sice nikdy nebyli, ale jejich poměr k práci je ještě horší. A naděje na zlepšení také v nedohlednu.

P. Sulc 1.1.2011 19:27

Re: Hezká povídka,

Vazeny, neplette se pomer cernych k praci neni lepsi nez u tech vasich, a pomer k cizimu majetku je to same, alespon tady , v Americe. A Amerika vznikla tvrdou praci. A kde je dnes Afrika? V dobach kolonialismu si alespon na sebe vydelala a nemordovalo se tam tak jako dnes, kdy cerni "maji svobodu a vladnou si sami". A jen tak mimochodem: obcanska valka v Americe nebyla, jak se mylne dost lidi domniva, za zruseni otroctvi, ale za udrzeni sjednocene Unie.

P. Sulc 1.1.2011 1:22

Vyborny clanek, pane Fryborte

Takze lze doufat, ze jednou pri volbach v Cesku Rodna strana dostane 0.5 % a Soc Dem. 1 %.

Jo, kdo vydava ten Novy Polygon? Jeste tam pise ten psavy pravnik rozvlacne clanky a take ten grafomansky mnich ?

P. Vandas 1.1.2011 10:00

Re: Vyborny clanek, pane Fryborte

 Krásný článek, jako obvykle od páně Frýborta, mluví mi z duše. Paule, přeji Ti krásný Nový rok.