24.5.2024 | Svátek má Jana


Diskuse k článku

POVÍDKA: Lidé socialismu

Pan Novák se měl. Vláda rozhodla, že socialismu bylo u nás dosaženo, a basta! Socialismu v Československu bylo dosaženo ovšem trikem, jehož se docílilo prostým přidáním dalšího S, tedy písmene S, do názvu republiky. Místo jednoduchého ČSR se muselo psát ČSSR a bylo vymalováno.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 5.12.2016 0:08

Re: ,,,,__??

No, za zlodějnu nebo manko se vyhodit dalo. Když byla politická vůle samozřejmě a dotyčný kradl přesmíru a neměl krytí ...

J. Kraus 4.12.2016 15:07

Restaurace U Botiče

bývala na rohu Sekaninky v Jamrtálu. Z ulice vedly dveře přímo do výčepu. Slabší povahy, omráčené už prvním pohledem dovnitř, náhlým tichem a upřenými pohledy přítomných, hned couvaly zpátky na ulici. I mnohým z nás nebylo příjemné výčepem projít, když jsme tam chodili v poledne na oběd. Za výčepem byla už regulerní hospoda, vařili dobře a porce byly velké. Vzadu závěs zakrýval vchod do chambre separee, kam málokdy někdo vstoupil a kde se dalo s přítelkyní nebo sběratelem bezcenností leccos probrat. Nesmělo se tam ale zůstat do setmění, pak se atmosféra z výčepu přelila i dozadu a pohledy štamgastů už nebyly jen podezíravé, ale s každým pivem se stávaly vražednějšími. Přeháním jen málo, Jamrtál, fysicky takřka oddělený od Prahy, patřil sám sobě.

Ale o téhle hospodě autor asi nepíše. Ostatně dávno už tam není, tedy vlastně je, ale po evropsku předělaná i přejmenovaná do nějaké cizí řeči. Jednou jsem tam zašel, jediný host po dobu dvou piv.

Jakási hořkost se zmocňuje starého alkoholika, když vidí, jak mapa hospod řídne a záchytné body mizejí. Mizejí normální hospody, kam lidi chodili a které majitelé domů pronajímají za peníz mnohem vyšší podivným figurám, kterým tam po mohutné adaptaci a zluxusnění podniku nikdo nechodí. Přesto nekrachují a i bez hostů existují už dlouhá léta. Třeba velká čínská restaurace pod Synkáčem, kam nás, čtyři osoby, jednou ročně svolává bývalá kolegyně a kde přes oběd do pozdního odpoledne býváme takřka sami. Na druhé straně k 1.12. zavřely kvůli EET jen v okolí naší chalupy dvě hospody, jedna vesnická, druhá v okresním městě, a to jen co jsem se náhodou doslechl. Že prý ať panu ministrovi hlásí, kdo ví o jediné takové. Bože, vždyť si to může vyjet z nějaké své databáze. Ony si ty elity myslí, že lidi jsou méněcenní a proto je nemají rádi, že je snad, moudré a vědoucí, nenávidí – mimochodem pěkný příklad projikce vlastního myšlení. Lid ale, aspoň v mém okolí, k nim cítí jen stále větší útrpnost a pohrdání. Tož tak u nás ve vlasti.

B. Volarik 4.12.2016 5:31

Však také platilo populární heslo:

Kdo nekrade, okrádá rodinu!

Jenže já byl línej... i krást...

Z. Koutecký 4.12.2016 1:04

Jako pohádku bych to bral.

Jenže ono to bylo s panem Novákem trochu jinak. On totiž nakonec zase udělal manko skoro za 800 tisíc a za to ho už odsoudili na 9 let. Jenže si odseděl jen rok, protože přišla sametová revoluce a s ní amnestie pro všechny oběti totality. Pan Novák využil svých, za totality nedoceněných znalostí, schopností a zkušeností,stal se legálním podnikatelem a všemocná ruka trhu mu v krátké době nastrkala do kapes ne už stovky tisíc, nýbrž stovky milionů korun, a jelikož občany cikány nahradili občané Romové, kteří už do hospod moc nechodili a plátýnko tam už vůbec nehráli, tak tam ty svoje korunky nemohl prohrát.Pro celebritu jeho významu by to už ani nehodilo. Stal se významnou osobností a lobbistou, nastřádal si a když přece jen kolem něj zase začala kroužit, nikoliv už VB, ale policie, tak raději usedl do svého tryskáče a odfrčel do svého paláce v méně zvídavé zemi. A kdyby něco hrozilo i tam, tak si pro jistotu zakoupil i rezidenturu v daleké zemi pod ochranou jistého arabského vládce. Z jeho dobře vyživené, rozesmáté tváře v našich novinách, je patrné, že tak hodlá žít šťastně až do smrti.

F. Hereit 3.12.2016 23:22

Paměť

Dobrá medicina proti ztrátě paměti. Jenže jako každá medicina bohužel nepůsobí univerzálně a na každého stejně.

P. Lenc 3.12.2016 15:12

Re:

Jo, někdy celá hromada.Podle toho to taky vypadalo.

T. Kočí 3.12.2016 11:29

Stalo to za h.....,ale byla sranda, nekdy.

K. Janyška 3.12.2016 10:27

Jo, socialisté jsou neuvěřitelnými blbci a zločinci.

Jsou to naivní lidé, kteří o skutečné podstatě lidského světa, tedy jeho nezorganizovatelném spontánním řádu, nevědí nic. Pak jim nezbývá, než vraždit, chtějí-li své přestavy realizovat. A nasadí lidem mezi lopatky samopaly a vraždí a ničí. Bohužel, stejné hlupáky v tomto smaslu, jakými jsou oni. A mají barvu rudou, černou, zelenou a všemožné další, které symbolizují snahu o řízení neřiditelného, tedy lidského světa... Dzp.

P. Smatlak 3.12.2016 9:50

,,,,__??

J E TO HEZKY POPSANÉ ALE,ŽE BY TĚ, POKUD JSI NEBYL PROTISTÁTNÍ ŽIVEL JEN TAK VYHODILI Z PRÁCE TAK TAM SE MÝLÝŠ. Zažil jsem to i jako vedoucí a vyhodit někoho a to i lempla bylo skoro nemožné.