3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLEMIKA: O kulturní politice

Časopis Kontexty, kterého si vážíme, do kterého rádi přispíváme a který – ve složitých a nepříliš dobrých časech České republiky v polovině druhého desetiletí dvacátého prvního století a v době totální absence naší domácí vážné debaty na společenská témata – považujeme za mimořádný jev, se ve svém druhém letošním čísle věnoval tématu kultury a kulturní politiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Vejr 9.10.2015 19:38

Ministerstvo dotací

Náš druhý ministr kultury pan Pavel Tigrid navrhoval dokonce zrušit ministerstvo kultury a přirovnával to k tomu, že je to jako mít ministerstvo deště. Kdyby se zrušilo den ze dne nic by se nestalo. Lidé žiji buď kulturně a nebo nekulturně.

Text je dle mne opravdu brilantní.

J. Navrátil 9.10.2015 20:19

Re: Ministerstvo dotací

Souhlasím

M. Vondráček 9.10.2015 15:08

m

brilantní úvaha ...

M. Pressl 9.10.2015 13:09

Strašně dlouhé

Kde, ve které kulturně a civilizačně vyspělé zemi je kultura živa pouze a jenom z příspěvků a plateb svých konzumentů?!  Kde by v tom případě bylo, jen namátkou,  Národní muzeum, Národní divadlo, divadla jako taková (s repertoárem, hodným toho názvu), Národní galerie, Česká filharmonie atd.,atp. To by tady zbyly pouze popmjůzik, muzikály a televize Nova.A jak se financovala kultura v minulých staletích, víte?

J. Skála 9.10.2015 14:33

Re: Strašně dlouhé

Nu ano. Protože je to pro Vás strašně dlouhé, tak jste to nečetl a proto se ptáte na věci, na které se v článku odpovídá. Proč to ale dáváte tímto způsobem najevo, je nejasné.

K. Janyška 9.10.2015 10:42

Kultura není žádným resortem, ale projevem kvality

civilizovaných národů a jejich členů. Není to mrkev, kterou zasejeme a pak se jí krmíme, abychom byli kulturní. Je to důsledek uspořádanosti spontánního řádu lidské interakce, který plodí sofistikované a abstrakně nadané lidi. Lidi, řídící se čím dále, tím více sofistikovanějšími abstraktními pravidly chování, neosobně a lidským rozumem, na to nemá, neřízeně generovanými spontánním řádem lidské interakce, které jsou zdrojem jejich čím dále tím více sofistikovaného, tedy kulturního, chování... Dzp.

M. Prokop 9.10.2015 9:24

Strašně dlouhé.

Stručně řečeno, nejlépe kulturu podporují a platí její konzumenti. Přímo, bez státních oklik, ve kterých se valná část peněz ztratí.

Pokud nějaká kulturní oblast či osoba konzumenty nemá, je její státní krmení stejně vyhazováním peněz.

Kam a komu půjdou mé peníze chci rozhodovat sám.

A. Novák 9.10.2015 8:50

Německá zkušenost

včera večer jsem zcela náhodně shlédl úryvek jakéhosi kabaretu v bavorské televizi. To, jak se komici naváželi do uprchlíků, národnostních menšin, do kancléřky nebo jak parodovali bývalého bavorského premiéra Edmunda Stoibera, by u nás jednak vůbec do televize neprošlo, a pokud náhodou v nějakých pozdních hodinách ano, tak by to sklidilo krutou kritiku od "kulturní scény". Smekám před Němci,že si i zvelmi aktuálních věcí dokáží otevřeně a politicky nekorektně udělat legraci.

S. Donát 9.10.2015 10:48

Re: Německá zkušenost

Já jsem dost zíral, že u nich teď prošel ten film s Adolfkem.