3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

OSOBNOST: Vyprávěli Indiánům o Bohu a Komenském

Až budete v Chicagu nebo Texasu, zkuste se na ulici zeptat, co je to "moravská hudba". Nepochybuji, že při troše štěstí vám někdo zanotuje jednu z typických moravských lidovek. Zkusíte-li totéž v Pensylvánii nebo v Severní Karolíně, dotázaný vám nejspíš odpoví slovy "varhanní hudba".

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Andrle 3.9.2012 17:45

O jazyk přece tenkrát nešlo

Vše bylo jinak, než si myslí dnešní také „vlastenci“. Příslušnost občanů byla charakterizována především sociálním postavením. Jakou měl kdo mateřskou řeč, nebylo důležité. Bylo v té době hodně „věrných Čechů“, kteří neuměli česky. Vždy ještě u Palackých se česky mluvilo pouze se služkou. Smetana si psal tak intimní věc, jakou je deník německy. Ani Dobrovský moc česky neuměl a navíc byl kněz, což by mnoha lidem dnes zřejmě vadilo.  Všichni vzdělanci hovořili německy, latinsky, případně francouzsky či anglicky a v těchto jazycích se také dále vzdělávali. Ony hrdinné Moravany si vymysleli asi sto let po Bílé Hoře další „vlastenci“. Šlo o žoldáky najaté hrabětem Šlikem. Jistě, asi hovořili výhradně německy, jinak by se v armádě tehdy nikdo nedomluvil. Ale nelze říci, že to byli Němci. Určitě tam byl i nějaký Ital. Ale oni bojovali do konce proto, že za to byli placeni. Připadalo jim neprofesionální z boje utéci a žold si tak nezasloužit.

A Moravští bratři? Neuměli ani slovo česky, ale to neznamená, že by neměli rádi svoji rodnou zem. A také to neznamená, že bychom neměli jejich činnost s hrdostí připomínat. Už jsem jednou psal, že když se Fügner stal starostou Sokola, moc česky neuměl. Láska k vlasti, tedy k zemi v níž mnohá století žijeme, nebyla dána (a neměla by ani dnes být) znalostí české řeči, ale něčím úplně jiným. Nejkrásnější knihy o češtině napsal pražský Němec Pavel Eisner. Atakdále.

B. Brousková 3.9.2012 19:51

Re: O jazyk přece tenkrát nešlo

Ad. "Bojovali do konce protože za to byli placeni"  Ono jim ani nic jiného nezbývalo, protože se ocitli v obklíčení. Všechno se  seběhlo tak rychle , že nestačili ustoupit. A s tím žoldem je to pravda také jen z poloviny. Dostali jenom zálohu na žold. Ještě půl roku po bitvě se domáhali zaplacení dlužné částky.Pochopitelně jen ti co přežili. Takže není pravdou ani to, že by "padli do posledního muže" , jak zpíval Karel Kryl. Mimochodem ani jejich velitel Heinrich Schlick  nepadl do posledního muže. Byl zajat,  přešel do opačného tábora a udělal ještě velkou kariéru jako císařský  generál. Je ovšem pravdou, že existuje i tvrzení , že byl zajat ještě před bitvou.

V. Dolnik 4.9.2012 9:20

Re: O jazyk přece tenkrát nešlo

Vetsinou mate pravdu. S Moravany u letohradku Hvezda to patrne bylo jinak (doporucuji Toulky ceskou minulosti), ale ti se dotykaji tematu jen okrajove. Me ponekud zarazi, ze si bratri dali tu praci a vytvorili Bibli kralickou (takze cesky zrejme hovorili) a behem ani ne stovky let jakoby usili Blahoslava, Komenskeho a dalsich prislo zcela vnivec. Vypada to, ze bratri v Sasku rychle zapomneli cesky. Naznacuje to, ze boj  o chleb vezdejsi nebyl vubec jednoduchy a na cesky jazyk moc casu nezbylo, Cesky se ostatne v Sasku moc nedomluvili.

Vypravel mi kdysi kolega, jak byl na msi, kterou vedl asijsky knez v jazyce Bible kralicke. Zrejme dusledek nekdejsich misijnich aktivit Jednoty bratrske..

Nevim, jestli maji ve Winston-Salemu Bibli kralickou, zrejme nezbude, nez to osobne zkontrolovat.

  

J. Krásenský 3.9.2012 17:25

Zaujala mne tato věta:

"...Za vším stojí moravští bratři, potomci Jednoty bratrské (Unitas fratrum), kteří před náboženským pronásledováním v Čechách odešli roku 1722 nejdříve do Saska..." V Sasku byla církev katolická a víra katolická zakázána v druhé polovině 16. století, to jen pro představu...

V. Dolnik 3.9.2012 1:25

Mluvili a psali Moravsti bratri cesky nebo nemecky?

Ja mel za to, ze cesky. Proto me prekvapily fotografie z Winston-Salemu v Severni Caroline, naznacujici, ze mluvili nemecky. Napis na zdi (http://www.moravian.org/news-a-media/the-moravian-magazine/current-issue/168-fall-events-offer-a-wealth-of-moravian-culture-and-heritage.html ,posledni obrazek) je nemecky, stejne jako texzt v knize (

http://www.moravian.org/faith-a-congregations/moravian-daily-texts/a-history-of-the-daily-texts.html). Vypada to, ze Moravsti bratri po odchodu do Saska zapomneli cesky.  Nebo se mylim?

A. Kofroň 3.9.2012 10:49

Re: Mluvili a psali Moravsti bratri cesky nebo nemecky?

Domnívám se, že většina Moravských bratří usadivších se v Pennsylvanii byla sice původem z Moravy, ale německé národnosti.  Nakonec Moravané, kteří padli na Bílé Hoře byli také Němci.

B. Brousková 3.9.2012 19:37

Re: Mluvili a psali Moravsti bratri cesky nebo nemecky?

Ad. " Moravané padlí na Bílé hoře" . Ono tam Čechů moc padnout ani nemoho. Jak pravil kronikář " kromě hrstky  nižších důstojníků a dvou vyšších (Oldřicha Kaplíře a Jana z Bubna)  byla "česká" jen obsluha několika děl."  Těch děl bylo dvanáct.  Celkový počet stavovského  vojska bylo necelých 22 000. Němci, Rakušané a Maďaři, čili Uhři. Ti zlí, neboli katolíci, měli ve svých řadách  Němce , Italy , Valony, Španěly a také 3 000 polských  kozáků. Celkový počet asi 25 000 mužů.