6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

OSOBNOST: So long, John Lennon

Všichni si ten hlas pamatujeme. Byl jedinečný a všechny pozdější beatlesovské hudební napodobeniny nutně narážejí na absenci zvláštního zabarvení, dodávající broučím písním punc jedinečnosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Fridrich 9.12.2015 14:29

Hezká vzpomínka.....V květnu 1998 jsme byli

Hezká vzpomínka.....V květnu 1998 jsme byli několik týdnů v NYC-Velkém Jablku a v - i kolem Central Parku jsme se pohybovali, možná jsme i kolem slavného domu Dakota prošli, ale nevím....

Jejich první skladby jsem slyšel velmi brzy ( na to v jaké zemi jsme žili ), někdy na začátku 60tých let a to mne přivedlo k " shánění " kytary a později k založení big-beatové kapely. Beatles byli první, byli prostě nej........

P. Švejnoch 9.12.2015 10:16

Děkuji autorovi

že si vzpomněl.

Přesto bych rád korigoval několik drobností, které mi, coby čtyřicetiletému fanouškovi skupiny (a amatérskému beatlologovi), jdou trochu proti srsti.

Ukázky písní jsou zvoleny poněkud nevhodně: "Twist and shout" není vůbec původní skladbou The Beatles (ale mýlí se i paní Nová níže, viz: https://en.wikipedia.org/wiki/Twist_and_Shout ); a písně "Yesterday" i "Let it be" jsou obě z autorského pera Paula McCartneye - přestože jsou, stejně jako všechny skladby obou jmenovaných autorů signovány "Lennon/McCartney". Zřejmě bych našel skladby, které se melodičností vyrovnají oběma výše zmíněným a které by zároveň byly dílem Johna Lennona - ale je fakt, že ty by možná nebyly tak notoricky známé (maně mě napadá třeba "Strawberry Fields forever").

Také s větou "John Lennon byl i hlavním původcem rozchodu slavné čtveřice." nemohu souhlasit. Ne úplně po stránce faktické (protože příčinou rozpadu skupiny byla Yoko Ono), a už vůbec ne po stránce formální (protože prvním, kdo oficiálně ohlásil odchod z kapely, byl Paul McCartney).

Přes tyto drobnosti ještě jednou děkuji autorovi, že tragickou smrt Johna Lennona připomněl.

Z. Nová 9.12.2015 8:31

Drobne chybky

Twist and Shout je jak na potvoru od The Isley Brothers

B. Novacek 9.12.2015 3:58

Drobne chybky...

se vam, pane Vodvarko vloudily; Johna zastrelil Chapman pred tricetipeti lety a jednim dnem, tedy 8. 12 ve vestibulu jim vlastnene budovy Dakota v New Yorku...a nebyl vychovavan matkou a tetou soucasne; Julii, jeho rodnou matku zabil v Londyne ozraly ridic a az pote ho vychovavala "mother Mary", o ktere tak nezne zpiva prave v pisni Let It Be...stejne jako o sve biologicke matce v pisni Julia na albu The Beatles 1968, zvanem bile. chybet mu musely asi obe...

...a jestli nenavistny geront, zvany v emereice tez Pavel Huspenina, hlasa nesmysly typu: " byl pravdo-laskar toho nejpitomejsiho druhu, stale rikal politikum co maji delat a radil k jednostrannemu odzbojeni" a tak dale...je to jen dalsi propagandisticky zvast tehdejsi US vlady, ktera Lennonovi neudelila ani trvaly pobyt ze strachu, ze jim to tam trosku zprehazi. (A to ani nezminuju ze i Sulc byl tehdy urcite mlady!)

Rozhodne cloveku, ktery je spoluautorem a genialnim tvurcem nadhernych pisni, lze odpustit mnohe...diky Johne za nadherne chvile stravene pri poslechu tve muziky...

R. Gramblička 9.12.2015 8:15

Re: Drobne chybky...

autor ten text psal fčera, takže to sedí. Ano, John byl vyjímečný muzikant a beatles jsou bez debaty jednou z nejnej kapel všech dob. Co by se z Johna vyklubalo (vezmem-li v potaz jeho politické názory a aktivismus) je dnes ale stejně jen spekulace. Let it be and just listen his excellent music

P. Sulc 9.12.2015 2:43

A je to takove nestesti?

Yoko Ono z nej udelala naprosteho blba, takze doslo k rozpadu velice uspesne skupiny. On sam byl pravdo-laskar toho nejpitomejsiho druhu, stale rikal politikum co maji delat a radil k jednostrannemu odzbojeni, protoze jak kazdy dobre vi, Sovetsky Svaz je mirova hraz a soudruh Breznev stary dobrak, ti potom odzbroji take. Proste: pitomy limusinovy demokrat. Po jeho smrti zbylo 300 milionu, ktere, az na par drobecku,   shrabla pani manzelka, synek dostal temer ''kulove''.

B. Hamáček 9.12.2015 7:50

Re: A je to takove nestesti?

Řečeno drsně , ale pravdivě. Jejich hudba je úchvatná , ale spoluzakládali jedno z nejhorších hnutí levičácké mládeže - hippies. Toto takzvaně "promírové" hnutí , které mělo od sovětského svazu za úkol podlomit domácí vůli proti válce ve Vietnamu má na svědomí tragedii milonů lidí , pomohlo rozšířit drogy do světa , zlikvidovalo morálku a v podstatě vykořenilo celou jednu generaci mladých. S následky vlny hippies se potýkáme dodnes. Díky ní jsou například ve vedení EU levičáčtí haj..é , a Evropa spěje k zániku. Jejich pýcha byla nebetyčná , také vlastně na to dojeli. Stálo by to za fundovaný rozbor. Zatím na ně všichni pějí chválu , ale skutečnost je malinko jiná. Ovšem hudba je nádherná.

B. Hamáček 9.12.2015 7:55

Re: A je to takove nestesti?

Co to byli ti hippies bylo možno vidět jako epizodu filmu Forest Gump , dávali ho tento týden .

P. Švejnoch 9.12.2015 10:37

Re: A je to takove nestesti?

Panenko Marie...

Já tedy s Vaší definicí hippies souhlasím, ale kde jste přišel na tezi, že Beatles hnutí hippies spoluzakládali?

Jednak už samotná představa, že "hnutí" někdo zakládá, jeví se mi poněkud podivná. Ale s tím, že by se členové The Beatles na jeho vzniku nějak přímo podíleli, s tím tedy nemohu souhlasit ani trochu a ani náhodou.

Beatles se s hnutím hippies seznámili, na chvíli se jím nechali inspirovat či ovlivnit (platí zejména pro George Harrisona a, v otázce "make love not war", pro Johna Lennona), ale posléze je sám George Harrison pro jejich způsob života odsoudil.

Jsou všechna Vaše kategorická tvrzení založena na tak chatrných vědomostech, pane Hamáčku?

P. Švejnoch 9.12.2015 10:55

Re: A je to takove nestesti?

Mám za to, že jednak Johna Lennona popisujete poněkud příliš, příliš expresivně (co to, vždyť on přeci nebyl Čech...? :-)) a jednak neberete v úvahu reálie a atmosféru té doby, tedy 60. let minulého století.

Už jsme tuhle debatu jednou vedli, takže zopakuji, co jsem napsal už tenkrát: Jakkoli mám The Beatles rád, a Johna Lennona zvlášť, dávám Vám v podstatě věci za pravdu - byl to opravdu naivní salónní levičák. Na druhou stranu je třeba si cenit toho, že svoje názory říkal bez ohledu na to, že to pro něj bude znamenat určitý (nikoli úplně bezvýznamný) diskomfort.

A byl bych velice opatrný co se týče jeho sympatií k nejrůznějším "rudým vůdcům", slova jeho písně "Revolution" o tomto hovoří poměrně jasně: "... You say you'll change the constitution, well you know, we all want to change your head. You tell me it's the institution, well you know, you'd better free your mind instead.

But if you go carrying pictures of Chairman Mao you ain't gonna make it with anyone anyhow..." - což specielně Vám jistě nemusím překládat. ;-)

P. Sulc 10.12.2015 2:07

Re: A je to takove nestesti?

Realie te doby bylo pomalu vznikajici levicactvi a nenapadne narustajici politicka korektnost. Poradne to vyrasilo az v sedmdesatych letech a v osmdesatych uz to oboji kvetlo bohatymi kvety A tehda do komunisticke strany USA pumpoval SSSR rocne desitky milionu dollaru, v devadesatych se v Rusku otevrely archivy, jiste pamarujete.

J. Hanke 9.12.2015 12:31

Re: A je to takove nestesti?

Je to  hrozně hloupý, příšerně vošklivý a žlutý  a má to mrtvého brouka.

Co to je??

Yoko Ono........