30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z díla 9.6.2008 22:13

Ručně vyřezávané rakvičky

Capote byl skutečně mistr a psal neuvěřitelně dobře. Např. jeho novela Ručně vyřezávané rakvičky (česky 1992 ve stojnojmenné knize, Petrov) je víc než působivý thriller o nepostižitelnosti a povrchnové žoviálnosti zla. Ten konec je nezapomenutelný a navíc všechno působí, jako by se to opravdu stalo (já tomu i věřím). Domnívám se, že právě touto povídkou se inspiroval Stephen King pro román Nezbytné věci (i když se nejedná o tentýž princip)... Povídka Milý neznámý je zase krátké a hutné vyprávění o tom, jak může být "zlikvidován" člověk, na něhož padne podezření z pedofilie. Konec = "...Před Bohem všemohoucím, přísahám na své děti, jsem nevinný. Ale má žena si zamyká dveře a kouká se z okna. Nevěří mi. A ty?" ... "Ty mi věříš?" Truman Capote (sahá přes stůl a bere jeho ruku, drží ji pevně, jako by šlo o život): Samozřejmě, Georgi. Samozřejmě že ti věřím."

J.G. Pašek 9.6.2008 15:29

Asexuální AC-DC Andy Warhol se zamiloval do homosexuála Trumana Capoty . . .

VV

Autor 9.6.2008 15:54

Re: Asexuální AC-DC Andy Warhol se zamiloval do homosexuála Trumana Capoty . . .

Zase tak ho neznám, ale podle mne byl Warhol taky gay (i když se třeba vcelku s nikým nestýkal).

J.G. Pašek 9.6.2008 16:18

Re: Re: Asexuální AC-DC Andy Warhol se zamiloval do homosexuála Trumana Capoty . . .

Asexuální A.W.  = postrádal libido . . .  jak to o sobě tvrdil.

IF 10.6.2008 10:35

Re: Re: Re: Asexuální AC-DC Andy Warhol se zamiloval do homosexuála Trumana Capoty . . .

Lze postrádat libido? Jistě jo. Postrádal ho i Warhol? Možná. Pravděpodobnější je, že to pouze deklaroval - asi jako když se Salvador Dalí choval jako cvok s přípodotkem: Jediný rozdíl mezi mnou a bláznem=já nejsem blázen. Warhol říkal: Nebojím se smrti, stejně jsem mrtvý. Co tím mimo jiné mínil. Asi to, že v určité nechuti k sobě, od sebe do určité míry "abstrahoval" (spíše bez uvozovek). Asi jako někteří homosexuálové abstrahují od svého zaměření a podle principu "některé skvrny neodstraníte bez porušení podstaty látky" tím mohou fakticky "abstrahovat" i právě od svého libida. Možná Andyho případ. Je rozhodně pravděpodobnější, že byl latentní, potlačený, nepraktikující gay..., než že by postrádal libido.   

umělec 9.6.2008 12:24

Jejda..

..to jsem rád,že pravidelné užívání sedativ,alkoholu a nedostatek spánku pasuje člověka na umělce.Už jsem myslel,že jsem jen introvertní,frustrovaný,do sebe zahleděný a maniodepresívní alkoholik :-D

X 9.6.2008 12:50

Re: Jejda..

No, to jistě nejste, ale nevím, zda jste spisovatel. JINAK: příkladem člověka, který pil, protože musel potlačit vnímání, je zřejmě třeba i Hrabal.

Ava 9.6.2008 9:41

Film Capote

T.C. vešel ve známost předloni, kdy u nás běžel životopisný film "Capote".

Ivo Fencl 9.6.2008 10:35

Re: Film Capote

Moc to v kině nedávali, mně to třeba uteklo.