30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

OSOBNOST: Profesor Josef Pekař

Před třemi lety jsem se ocitl na dovolené v rodném kraji nejvýznamnějšího českého historika všech dob - profesora Josefa Pekaře. Kromě jiných míst jsem navštívil i hřbitov v Jenišovicích a zapálil u rodinné hrobky, kde jsou uloženy jeho ostatky, svíčku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Křivan 3.5.2020 19:20

Bez těch "zfalšovaných"rukopisů by Smetana nesložil Libuši, Jirásek nenapsal "Staré pověsti české", Aleš by nevěděl jak vyzdobit Národní divadlo, .....

Díky vám padělatelé !!!!

J. Krejčí 2.5.2020 6:52

Měl bych je oba více prostudovat. Někdy se přikláním více k panu Pekařovi- Lipany, někdy k TGM -odklon od Říma.

P. Victorin 2.5.2020 7:11

Pane Krejčí, také si nastudujte, jak Ferda Peroutka vychvaloval Hitlera! Dle našeho současného pana presidenta je to na stránce, nikdo neví čeho, ale určitě "vlevo dole"!

V. Zadák 2.5.2020 7:24

Peroutkovo laudatio k Hitlerovým padesátinám jste četl?

P. Victorin 2.5.2020 8:13

Pane Zadáku, leccos jsem od Peroutky četl a leccos i o něm, třeba od Pavla Kosatíka. Mám na něj celkem jasný názor, jako na Miloše Zemana a jeho nejbližší "věrné" - kancléře a mluvčího...

PS Je dobré neopomíjet historické souvislosti, v jakých, co kdo psal

J. Prikner 2.5.2020 11:34

No něco jsem četl o Kosatíkovi. Mám na něj celkem jasný názor, že je to autor pokleslých opozičních názorů a přitakávač. Co se týče Pekaře, byl to katolický vzdělanec a zásadní odpůrce husitského hnutí a z toho plyne jeho zaměření. Výborná knia ale vyšla od prof Čorneje "Žižka", to je moderní historické hodnocení husitství.

P. Victorin 3.5.2020 5:16

Pane Priknere, respektuji váš názor a opravdu ctím, že zde diskutujete, nikoliv primitivně druhého urážíte, jak je zde oblíbeným zvykem... Zdravím!

J. Krásenský 2.5.2020 4:53

Děkuji za pěknou vzpomínku. Po převratu 1989 jsem četl několik knih J. Pekaře a pár mám i v knihovně. S největším zájmem jsem si přečetl jeho "Žižku", který vyšel "v původním znění" v krásné češtině počátku XX. století. Byl jsem ohromený z šíře i kvality práce, z poctivého přístupu "padni komu padni" a z rozdílu s díly Masarykovými, zvláště Masarykova Jana Husa. (Jako prvního jsem nakupoval knihy TGM, abych zahnal žízeň po pravdivé historii a byl jsem nesmírně zklamaný, že TGM byl hlavně politik, se všemi nešvary socialistické propagandy.) Žel popřevratová elita znovu oživila Masarykův vyvrácený sen o "smyslu českých dějin" a pokračovala v budování "kultu jeho osobnosti", takže se ani dnes nelze svobodně kriticky vyjádřit k jeho osobě a práci. Jako příklad uvádím jeho prý vyhraný spor o rukopisy, kdy nepravdivě nařkl z padělatelství dvě osoby, které neměly vědomosti ani talent, aby se toho mohly dopustit. Tím otázka původu rukopisů je nespravedlivě uzavřená. Možná bude pro mnohé překvapením, že Společnost rukopisná dosud existuje, ale jejich práce jsou odbornou veřejností předpojatě odmítané a medii zamlčované. Škoda. Kdo však má zájem, může si jejich práce vyhledat a posoudit sám.

P. Victorin 2.5.2020 3:51

Masaryk prostě nebyl "moderní" nejvyšší státník. Ten současný by prostě Pekaře pozval na Hrad a tam by mu domluvil "holí do hlavy", a bylo by po fťákách...

L. Písařík 2.5.2020 7:47

Pane Viktorine, dokážete si představit i takový příběh, kdy by se prof. Pekař dostavil na Velikonoce s proutkem na Hrad a vyšlehal by současného prezidenta z Hradu? Ale co dál? Jak se rozhlížím, tak se rozhlížím, adekvání náhradu nenacházím, snad prof. Klause, kdyby ve svém věku, by o tu práci stál. Skoro bych se klonil k názoru, že bychom mohli na tu práci někoho najmout ze zahraničí.

P. Victorin 2.5.2020 8:24

Pane Písaříku, seriózní diskuzi, kterou zde otevíráte, jsem vždy nakloněn. Nuže - znovu Klause, z mnoha pádných důvodů už rozhodně "nikdy více"! Někoho "možného z ciziny" už reálně máme - Babiše. Ten by ale téměř jistě neprošel a to z více dobrých důvodů, z nichž některé uznávám. Takže potřebujeme někoho, dosud neznámého, či méně známého, a jistěže třeba i z ciziny. Třeba Čechoameričana Jana Švejnara. Je to skutečný konzervativní ekonom nikoliv parodie jako prof. Ing. Václav Klaus, CSc., dr. h. c. mult., a nelže a nekrade, jako "někdo"... Co říkáte takovému "tipu"?

L. Písařík 2.5.2020 11:08

Pane Viktorine, proč ne. V každém případě by mohl být tím, kdo překročil malý český rybník. Problém je plebiscit - lid nebude volit toho, koho nezná a obávám se, že prof. Švejnar je v paměti zapsán spíše negativně. Sám si, vzhledem k svému věku, volbu prezidenta nestavím za zásadní a své děti - 55 a 45 let neovlivním, ti spíše vědí, koho nechtějí. Proto politiku v rodině raději neřešíme, nestojí za rodinné rozepře, stejně jako peníze. Buďte zdráv.