2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Marat 28.7.2008 11:30

Re: Opravdu hnusný článek

Psáč Hvížďala by i to dokázal. Zatím napsal tuším celou knihu rozhovoru s komunistickými obřezanci v lidské masce.

Michaela 28.7.2008 11:29

Re: Re: oslavenec

R^!!

Jara 28.7.2008 11:27

Pokrytectví bývalých bolševiků...

Pokrytectví bývalých bolševiků jde nad rámec mého chápání.Oni se ještě plácají po ramenou...Ať se ptají těch milionů kterým zničili život.Co čekat od Hvížďalů.

cca1 28.7.2008 11:26

pěkné

cit : ale zároveň vylučoval jako člen stranické komise nespolehlivé studenty a profesory z Filozofické fakulty, a tento obraz v nich totálně překryl všechna další období: jiného Pavla Kohouta již nechtěli a nechtějí vidět - co slovo to perla - kdo byli ti spolehlivý studenti ? víte že vyloučením ze školy prakticky stratili možnost na slušný život nejen oni ale častokrát i jejich děti ?? a ty teorie o odpracování si něčeho v disentu...ten blábol jste si vymysleli na ospravedlňení předchozích sviňáren, jak to napsal již někdo dole - ku/va ku/ve oči nevyklove

Marat 28.7.2008 11:24

Re: rozlišujte

Ano,intelektuálové měli obrovskou zásluhu na výrobě socialismu.Klidně je můžeme označit za ideové původce komunistických zločinu.Nejprve socialismus -komunismus vymysleli, všemožně propagovali,potom ho opěvovali a na konec ze sebe dělali a dělají obětí toho socialismu.Přce to nebyli dělňasové,kdo ten socialismus vymysleli a propagovali.Ti byli jen těmi výkvěty a elitami zblbnuti.

I Pavka Kohout měl obrovské zásluhy na výrobě socialismu a všeho zlého co přinesl.Žádný nezaslouží,aby z ních bylo děláno národních hrdinu.

vlado 28.7.2008 11:20

Re: oslavenec

R^

A 28.7.2008 11:19

sladkých osmdesát

zvláštní jsou ty typy ambiciozních mladých mužů jdoucích za svou kariérou, jsou plni elánu, ambicí a chybí jim cit, většinou jim všechno, pokud tedy mají trochu té inteligence, kterou se tak rádi prezentují, d o j d e, někdy přímo došmajdá právě v těch 80ti letech, že takový život je o ničem, je to jen hon za úspechem za každou cenu, jsou to vlastně prázní lidé za velkými slovy se však neschovají:-/

Chris Kelvin 28.7.2008 11:09

Máte-li o něčem (někom) pochybnosti....

....je dobré si zvolit nějaké pomocné kritérium. Takže jaký je vlastně PK jako člověk?

Četl jsem kdysi za dob studia jednu z jeho sbírek básní z padesátých let. To nebylo dílu momentálně oblouzněného inteligenta (intelektuála). To byla úderná agitka, kterou si autor hýčkal své ego a snažil se tvrdě uspět v tehdy panujícícm režimu. Úplně stejně se o to pokoušel v letech šedesátých a později v emigraci. Paradoxně mu tato životní dráha dala náměty pro jeho pozdější literární tvorbu, náměty žádané a dobře uplatnitelné. Víc v tom asi nebude - žádná genialita. Jen cílevědomost, píle, schopnost jít za svým úspěchem za každou cenu.

A ono pomocné kritérium....? Prý tady při své emigraci zanechal dceru, ke které se i po revoluci choval víceméně (spíš více než méně) odtažitě. Protože mám zcela podobnou životní zkušenost, dovedu si Pavla Kohouta velmi dobře zařadit do té správné kategorie lidí.....

Houmr 28.7.2008 10:51

rozlišujte

Cituji: ..."je modelovým selháním velké části starší evropské inteligence, která rovněž (jako on) alespoň na čas podlehla svodům totalitní ideologie".  Intelektuálové nejsou totožní s inteligencí, jsou jenom její žvanivou částí. Neselhala tedy inteligence, ale její část, intelektuálové.

Teacher 28.7.2008 10:29

Omluvil

se někdy těm vyhozeným? Co pro ně udělal?

dismanovec 28.7.2008 9:38

oslavenec

jeho přerod z dismanovce v rudého fanatika byl otřesný - za pocit moci by zradil snad i vlastní mámu. Prostě ho není možno mít ani po toliko letech rád. 

Baghíra 28.7.2008 7:55

V 80 letech jsem hltal Svobodnou Evropu, a tedy i Kohouta

neznaje jeho komunistického díla. Přes mládí, naivitu a adoraci všeho disentního mi připadalo mělké a špatně napsané. Schématické. Když jsem poznal jeho věci z 50 let, pochopil jsem: Byť vedl osla do Paříže, komoň z něho nebude. Kohout je prostě nekritický egocentrik a slabý literát. Odsuzovat ho nemusím, ale číst taky ne. Ovšem, dost se mi líbil Indiánský běh od jeho dcery, který se zas nelíbil jemu.

-ferry- 28.7.2008 7:15

Co bych mu já vyčítal ...

... je to jeho přesvědčení,že má vždycky pravdu.Měl ji v padesátých letech,měl ji v osmašedesátém,měl ji po celá sedmdesátá a osmdesátá léta a má ji zase.A zase ! Vycházím z některých jeho článků,které psal  Na konci měsíce v Právu.Já chápu,že se člověk zmýlí,ale nechápu,proč se stále vnucuje.

MUDr Jiří Kilian 28.7.2008 7:11

odraz společnosti a vlastní názor

Já žel patřím k těm, kdo ono dílo nepochopili. Umnělkcova činnost, která odráží stav společnosti, je něco jiného , než vlastní přilnutí. Jestli platí antické - po válce mají být ušetření ti z nepřátel, kteří nebyli zvláště krutí a suroví, pak já mám účast na čistkách na akademické půdě za surovost i krutost a jakkoli jsem vychován k odpouštění, neznamená to, že bych měl pět ody na radost z přerození aktivních komunistů.

A protože jsem za mlada znal pár umělců, jeden byl i mým učitelem, znám docela dobře jejich názor na P.K. a účel jeho umění už z doby, kdy se přerodil v bijce za svobodu.  Dokážu odpustit i pochopit, nedokážu oslavit.

Jaja 28.7.2008 7:10

tisíc roků

I kdyby žil ještě tisíc roků, není schopen napravit škody, které aktivně pomáhal se svými kumpány tvořit.

BH 28.7.2008 6:52

Bohužel

I někteří komouši se dožívají vyššího věku, bohužel...

dvd 28.7.2008 6:45

Ecce Constantia

coby excelentní hra? Proti gustu žádný dišputát. Ovšem takové Zářijové noci, to bylo umění!

dvd 28.7.2008 6:44

Re: vsem kritikum

Možná je to tím, že Vám chybí diakritika, ale u P.K. snad platí "...nikdy nedožral."

martin TT 28.7.2008 6:17

68

jeden osmašedesátník vychvaluje jiného osmašedesátníka.

exulant 28.7.2008 6:11

vsem kritikum

Myslim, ze je treba si pripomenout citat pricitany Churchilovi a jinym - ze "kdo nebyl v mladi socialista, nebyl nikdy mlad, a kdo jim zustal do pokrocilejsiho veku, nikdy nedozral" - tak bych to prelozil z anglictiny.                  

siskin 28.7.2008 6:07

Re: mistr slova

R^

rabulistik 28.7.2008 5:58

mistr slova

Neoprávněně opomíjená je Kohoutova tvorba pohádkářská. Mou oblíbenou pohádkou byla ta "O čtyřech chlapcích a soudruhu Gottwaldovi". Spolu s dalšími, z pohádkového souboru "O černém a bílém", významně přispěla k mému radostnému dětství. Oblbnout mě však autor nedokázal ani trošičku. Ve velmi raném věku jsem tyto pohádky chápal jako kuriózní humor. Ale čtivé byly, všechna čest. V české literatuře zůstane Pavel Kohout zaznamenán jako skutečný mistr slova, a to v celém rozsahu svého díla. Hry na "kdyby" jsou skoro vždycky k ničemu. Kdyby v Americe? Možná. A co kdyby v Německu? Ve třicátých letech k tomu.

Náčelník Skvrnitý Ocas 28.7.2008 5:53

Dokumenty

Traktory, traktory, i vy traktoristé / údernické prapory / zasloužili byste!

A ještě jedna:

Pahoreček, pahorek, roste na něm křoví / přijede k nám do kolchozu / zítra kombajn nový.

J.G. Pašek 28.7.2008 3:36

Hvížďalo, není co obdivovat . . .

Kdyby se komouš Kohout nrodil v USA a kecal ty jeho rozumy v 50tých a čmáral ty jeho častušky, tak by s ním V 50tých vyrazili dveře a živil by se prodejem žížal rybářům . . . .

Judr Miladu Horákovou věšeli za zpěvu Kohouta častušky ZÍTA SE BUDE TANČIT VŠUDE . . . 

Pavel Kohout je český šosák . . . 

pedro 28.7.2008 2:46

je uz

ten akcni aktivista  ted zelenej?  A nevynalezl to ten genius nekdy kolem 1958 po vzoru SSSR?

václav václav 28.7.2008 1:58

akční přilnutí k vlastnímu egu

pane autore máte plnou pravdu, škoda, ale opravdu je to škoda, že se nenarodil v americe a celý svůj život opruzoval nás...

václav václav 28.7.2008 1:51

opravdu je škoda že se nanarodil v americe

Kodiak 28.7.2008 1:03

Opravdu hnusný článek

 Takový chvalozpěv na tu komunistickou svini, který vylučoval jako člen stranické komise nespolehlivé studenty a profesory z Filozofické fakulty. To je síla!!!!

Autore, co tak napsat oslavný článek na Stalina nebo na Hitlera

JW 28.7.2008 1:02

Nepochopí?

Mnozí rozměr jeho díla určitě nepochopí. Zvláště Ti, kteří jeho kádrováním byli vyhozeni z práce a ze škol, to byl v čele boje s buržoazií. Když se to začalo v 68 točit, stal se reformním komunistou a začal bojovat proti tomu, co sám dělal a byl zase v čele boje.  

To o jeho charakteru vypovídá víc, než celé další dílo.

hlavson 28.7.2008 0:45

hnus

Je mi z vás na zvracení, bolševici.To se nedá jinak komentovat.