4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

OSOBNOST: Otec fantasy

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Pašek 18.9.2010 21:14

Při setkání v Elmira, NY . . .

kde M. Twain s rodinou trávil letní časy u manželky super-bohatých rodičů a manželky adoptované sestry, kde dívaje se z "kajuty" do údolí na říčku Chemung a v jeho  bujné fantazii viděl Mississippi u které vyrůstal a později byl kormidelník na kolesovém parníku, a tam v té "kajutě" napsal "Dobrodružství Toma Sayera" a další . . . .  Do té Elmiry Twaina přijel navštívit R. Kipling, který velice obdivoval tvorbu Twaina a Twain Kiplinga . . . .  

Po pár pohárech dobrého vína, Kipling vyprávěl Twainovi, jak se mu udělalo nevolno při setkáné s básníkem W. Whitmanem, který ho zaskočil a líbal jako chlap líbá ženskou . . .  . Po smrti svobodného Whitmana je psáno, že byl homosexuál či bi-sexuál . . . .

Navštávil jsem několikrát v Elira, NY hrob M. Twaina . . .  a pokaždé tam u skromného hrobního kamene ležel čerstvý puget sezóních květin a doutník zabalený v celofánu . . .

I. Fencl 18.9.2010 22:18

Re: Při setkání v Elmira, NY . . .

Díky za příspěvek. Je ovšem pobavující, že si stěžoval právě Kipling, který byl nejspíš taky (nepřiznaný) homosexuál, jak to kupř. pojednala i jeho nejnovější britská biografie. Ano, souhlasím, s kvalitou díla to nemá co dělat, ta zůstává (kupř. povídka Muž, který chtěl být králem, mimochodem, není o ta nevysloveně o homosexuálovi?).

Za povšimnutí ale stojí i to, jak Twaina vnímal (homosexuální) spisovatel Truman Capote. Jako velmi zlého člověka, autora (i) několika velice "podivných" knih a jednoho z nejpornografičtějších děl. Možná, pravda, Capote mystifikoval a provokoval, když to říkal, ale nevím, jinak se knižnímu rozhovoru s ním dá dosti věřit.     

J. Pašek 19.9.2010 3:26

Pane Fencle . . .

http://www.nndb.com/people/841/000024769/ 

http://www.nndb.com/people/967/000024895/

Biologická chyba T. Capote? Ten měl rád pouze sám sebe a své chlapce milence . .

J. Pašek 19.9.2010 3:53

Re: Při setkání v Elmira, NY . . .

"podivných knih" ?  . . .  Vše co M. Twain kdy napsal může číst rodič školáčkovi v 1. tříde, s vyjímkou jedné povídky O MASTURBACI . . .

Biologická chyba T. Capote se narodil 14 let po smrti M.Twaina . . .  Prcek T. Capote předčasně zemřel na následky celoživotního holdování alkoholu a omamným drogám  . . . 

I. Fencl 19.9.2010 7:24

Re: Při setkání v Elmira, NY . . .

No, dobře, máte vcelku pravdu. I.

I. Fencl 18.9.2010 1:32

Autorova oprava a doplněk

Kenneth MILLAR, samozřejmě, je jméno Johna Rosse MacDoinalda, který se, aby to bylo komplikovanější, původně podepisoval John MacDonald, ale změnil to právě kvůli druhému Johnu MacDonaldovi. 1. příběh Lewa Archera je už z roku 1946!

Jinak stojí za zmínku, že VNUKEM Johna MacDonalda byl vcelku známý anglický spisovatel a hollywoodský scenárista PHILIP MacDonald.

 

I. Fencl 18.9.2010 1:33

Re: Autorova oprava a doplněk

Tedy VNUKEM GEORGE MacDonalda... jsem chtěl napsat! I.