23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Diskuse k článku

OSOBNOST: Několikery Vánoce s Karlem Mayem

Bylo mi dvanáct. Myslím, že by mi většina dnešních dvanáctiletých nevěřila, že se něco takového vůbec mohlo stát. Bylo to v době předvánoční, když se mě jednou o přestávce na školním hřišti zeptal Pepík Janíčků, jestli čtu májovky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Němec 27.12.2016 19:14

Děčínští gymnazisté

Já myslim, že dnešní děčínští gymnazisté to nevědí.

Je to samej motocykl a počítač a nic.

Na shledanou.

P.S.Mám na prodej zachovalou motorku Jawa 250, tak kdyby měl nějakej čtenář zájem, tak ať napíše.

J. Lukavsky 25.12.2016 8:54

Spytáci a minéři

Já jsem byl zuřivý čtenář, ale první Májovku mi někdo půjčil až ve věku trochu pokročilejším. Byla to kniha úplně rozsalátovaná, chyběly stránky, ohmataná a ošoupaná. Byl to asi nějaký první překlad protože tam byly výrazy jako spyták (zvěd) a minér (horník). No shltal jsem jí naráz, ale byl už jsem poněkud starší tak mi začalo vrtat hlavou, čím se ti hrdinové vlastně živili? Nikde se nepsalo čím si na ten chléb náš vezdejší vydělávají. Cestování a konání dobra obvykle chechtáky nesypou, právě naopak. Ale v určitém věku si asi musí každý kluk projít fází Májovek, a samozřejmě Verneovek, asi jako když mu později začnou růst fousy. Tak díky za krásný článek a do literárního nebe dík K.Mayovi.

Z. Lapil 26.12.2016 0:04

Re: Spytáci a minéři

Je všeobecně záležitostí dobrodružné literatury, že peníze moc neřeší.

Nejsem znalcem mayovek, ale nepletu-li se, tak zrovna Old Shatterhand byl stavební inženýr, co při kontrole odhalil, že stavěná železnice vede zkratkou přes apačské území, čímž vlastně začal konflikt s Apači a Vinnetouem a celá další historie. V Duchu Llana Estacada se hrdinové živí průvodcovstvím přes Estacadské pláně a obecně na Západě si člověk jídlo ulovil a sůl a náboje koupil za nějakou tu kožešinu. Čím se živil Kara ben Nemsí u Kurdů a v okolí, netuším.

L. Němec 27.12.2016 19:18

Re: Spytáci a minéři

Kara ben Nemsí se živil psanim horoskopů do časopisu Kurdská žena a život.

V. Bok 24.12.2016 18:51

No, první Májovku jsem dostal

k vánocům už v roce 1962 (název už si nepamatuji) a v roce 1965 vyšel komplet Vinnetu. A ve školní knihovně byla k dispozici předválečná vydání, jen zájem byl příliš veliký, takže se na mě ani jednou nedostalo, starší mazáci měli přednost. Tolik k vydávání za komoušů. Rozhodně jsem se se zakazováním nikde nikdy nesetkal.

J. Sova 24.12.2016 20:10

Re: No, první Májovku jsem dostal

Syn lovce medvědů vyšel v r. 1958, Duch Llana Estacada 1959 atd.

E. Prášek 26.12.2016 18:15

Re: No, první Májovku jsem dostal

Pane Sovo, nepletete se nebyly to knihy z KOD a roky 1968, 1969? V padesátých letech byly časy, které mayovkám moc nepřály.

E. Prášek 26.12.2016 18:02

Re: No, první Májovku jsem dostal

Určitě byly Máyovky od 70. let zcela zakázány. Nic nevycházelo, alespoň o ničem nevím a brali jsme to tehdy tak, že May je zakázaný (jako spousta jiných). Pokud měl někdo Maye ve školní knihovně, byla pouze odvaha správce knihovny a v žádném případě podpora komunistů. Nejlepší překlad Vinnetoua byl ten z poloviny šedesátých let z doby uvolnění před 68. rokem (tehdy se skutečně dal K. May koupit) - bylo to vlastně převyprávěno (jak se píše v knize), ilustroval Zdeněk Burian. Od té knihy jsem se jako žák ZŠ vůbec nedokázal odtrhnout a četl jsem ji všude, nosil jsem si ji s sebou. Takovou fascinaci knihou jsem později zažil jenom několikrát.

E. Prášek 26.12.2016 18:10

Re: No, první Májovku jsem dostal

Ještě pro pana Sovu. Nepletete se, nemyslíte knihy vydané V KOD v roce 68, 69? Nezdá se mi, že by v 50. letech May vycházel, to byly časy Anny Proletářka a Stěnky Razina - tehdy se "kalila ocel".

F. Houžňák 24.12.2016 18:13

Ovšem východoněmečtí bolševici naopak Maye

vyzdvihovali jako příklad proletáře pronásledovaného buržoazním státem, existuje jeho dederónský životopis, který jsem před lety četl (ale nevím, ani od koho je, ani jak se jmenuje), napsaný podle vzoru "May tam a tam něco ukradl, udělal tam a tam nějaký podvod, ale to bylo nutné, protože vedl těžký život pronásledovaného proletáře, a byl za tyhlety nutné a v podstatě chvályhodné činy krutě buržoazně-feudální justicí stíhán". Od té doby vím, jaký to byl pták.

I. Novák 24.12.2016 15:01

Paradox.

Dodnes mi zůstává záhadou, proč mayovky vyzdvihoval Hitler a komunisté je nejen z toho důvodu zavrhovali, když každá kniha stále opakuje opak totality a nadřazenosti. V každé nacházíme spravedlnost, pokusy o smírné řešení, respekt k jiné kultuře a toleranci jejich zvyklostí i když pro kulturu hrdiny jsou nepřijatelné, ale i její sdílení v míře která nepřekračuje vyznání hrdiny, v místě kde je jejím hostem. Lásku a vyžadování respektu ke kultuře vlastní i své osobnosti. Hlavní hrdina sice řadu útočníků poraní, ale nikdy nezabije, ač má a ovládá vpravdě "kouzelné" zbraně. Bude se to zdát možná směšné, ale Old Shaterhand při všech svých dalších jménech, mi dodnes zůstává největším literárním lidským vzorem.

A. Starý 24.12.2016 15:10

Re: Paradox.

U Hitlera bych v tom hledal hlavně nacionalismus. Kromě Oldy i většina dalších kladných hrdinů byli Němci.

O. Dvořák 25.12.2016 0:44

Re: Paradox.

Rozhidně není pravda, že hlavní hrdina nikdy nikoho nezabije. Uvádím to jen pro přesnost.

S. Rehulka 24.12.2016 10:17

Pane Andrle....

...dík za krásný článek. Možna že toto vše připomene našim vrstevníkům, že (podle mého názoru) byl nejlepším illustrátorem Mayovek malíř Zdeněk Burián !

A. Starý 24.12.2016 9:17

Díky za krásný článek

Vánoce jsou moje nejoblíbenější mayovka a přesně jak píšete, je tam všechno, co na mayovkách máme rádi.

E. Vašátko 24.12.2016 6:15

Krásná vzpomínka

moc děkuji. A je skutečností, že i přes veškerou cenzuru jsem většinu májovek přečetl už v době, co jsem se naučil číst a to bylo v padesátých letech. Půjčovali jsme si je s klukama mezi sebou a na střední (v letech šedesátých) jsem některé z nich našel i ve školní knihovně. Mimochodem - kdo se bude snažit, většinu z nich najde v češtině i na internetu jako E-knihy. Mám jich odtud asi 50.

B. Novacek 24.12.2016 4:07

Děkuji, pane Andrle,

za poučný článek, to poodhalení skutečností o životě Karla Maye je vpravdě překvapivé a...no...člověk se pořád něco učí a dovídá.

Přeji vám šťastné Vánoce a plodný a úspěšný rok 2017.

bn