Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

NAŠI ZA MOŘEM: České Chicago včera i dnes

O existenci české menšiny ve Spojených státech víme, ne každému ale bude známo, že se stalo Chicago už před první světovou válkou třetím největším českým městem na zeměkouli. Po Praze a Vidní. Žilo zde přes jedno sto a padesát tisíc našinců, takže začali Čechoameričané Chicagu přezdívat „Czech-ago“. V knize Česká Amerika Chicago (2022) nejenom to připomíná Jaroslav Kříž.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

J18u96r78a 92J94u39r93a88x

24. 10. 2022 18:36

... ale bohužel obecně platí také to, že jenom ta prvá generace příchozích si udržuje kulturu rodné země. - Již u druhé vždycky dojde k pozvolné asimilaci, u třetí etnologové hovořívají o „úplném splynutí s novou domovinou“, pravíte.

Nuže, neplatí. Ve Francii, Německu i jinde můžou vyprávět o tamních muslimských komunitách.

0 0
možnosti
RP

No nevím. Mně v kterési knize faktů připadalo to zdůvodnění objednávky chicagských gangsterů, vyprovokovanou tehdejším chikagským stavebním boomem a ním přicházejícími nelegálními machinacemi s pozemky docela reálné. Plus taky zdůvodnění toho, že Zangara byl ve skutečnosti jen vyprovokovanou zástěrkou a Čermáka ve skutečnosti zabil nájemný profesionál.

Ale kdoví jak to tehdy bylo. Faktem bylo to, že tehdy byla policie i soudní systém ještě v začátcích a obojí bylo prolezlé úplatnými lidmi, takže za peníze se dalo zařídit skoro všechno. Záměna důkazů, třeba nalezené kulky mohla být maličkost.

0 0
možnosti
IF

I10v25o 73F54e11n48c40l

24. 10. 2022 15:02

Máte pravdu!

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz