24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

NAŠI ZA MOŘEM: České Chicago včera i dnes

O existenci české menšiny ve Spojených státech víme, ne každému ale bude známo, že se stalo Chicago už před první světovou válkou třetím největším českým městem na zeměkouli. Po Praze a Vidní. Žilo zde přes jedno sto a padesát tisíc našinců, takže začali Čechoameričané Chicagu přezdívat „Czech-ago“. V knize Česká Amerika Chicago (2022) nejenom to připomíná Jaroslav Kříž.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 24.10.2022 18:36

... ale bohužel obecně platí také to, že jenom ta prvá generace příchozích si udržuje kulturu rodné země. - Již u druhé vždycky dojde k pozvolné asimilaci, u třetí etnologové hovořívají o „úplném splynutí s novou domovinou“, pravíte.

Nuže, neplatí. Ve Francii, Německu i jinde můžou vyprávět o tamních muslimských komunitách.

R. Polášek 24.10.2022 12:04

No nevím. Mně v kterési knize faktů připadalo to zdůvodnění objednávky chicagských gangsterů, vyprovokovanou tehdejším chikagským stavebním boomem a ním přicházejícími nelegálními machinacemi s pozemky docela reálné. Plus taky zdůvodnění toho, že Zangara byl ve skutečnosti jen vyprovokovanou zástěrkou a Čermáka ve skutečnosti zabil nájemný profesionál.

Ale kdoví jak to tehdy bylo. Faktem bylo to, že tehdy byla policie i soudní systém ještě v začátcích a obojí bylo prolezlé úplatnými lidmi, takže za peníze se dalo zařídit skoro všechno. Záměna důkazů, třeba nalezené kulky mohla být maličkost.

I. Fencl 24.10.2022 15:02

Máte pravdu!

T. Pudil 24.10.2022 18:41

Trochu jsem se zasmal vasemu slovu TEHDY ! Nevim, jak dnes, ale je tomu mozna tak 20 let, co jsem poznal jednoho turistu z Prahy, ktery si pres tzv. Polskou mafii, ktera ovladala v Chicagu ruzne urady, za urcity poplatek poridil Zelenou kartu. Dotycny v USA spachal nekolik zlocinu a po propusteni z trestnice se vratil do Prahy a posleze v celkem mladem veku zemrel. Nicmene bych si nedelal iluze, ze v systemu doslo k naprave a jakekoliv ocistce. Korupci se dari dal.